Leppävirran lukio

Ajankohtaista

Rehtorin vuosikatsaus 2017-2018

Lukiokoulutuksessa eletään suurten muutosten aikaa ja kuntienkin tehtäväkenttä muuttunee merkittävästi lähivuosina. Varmuudella voi ennustaa sivistysroolin vahvempaa osuutta. Tulevaisuuden kunta on sivistyskunta. Lähialueyhteistyö sekä seutukunnallinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen yhteistyö korostuvat niin kuntien kuin oppilaitostenkin arjessa.

Uuden lukiolain ja asetuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2019. Myös opetussuunnitelmatyö alkaa jälleen. Syksyllä 2016 voimaan astuneet opetussuunnitelman perusteet päivitetään ja uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön elokuussa 2021. Lukiokoulutusta uudistetaan vastaamaan entistä paremmin jatko-opintojen, tulevaisuuden työelämän ja kansainvälisyyden vaatimuksiin. Lisäksi sujuvoitetaan siirtymistä jatko-opintoihin.

Lakiesitys linjaa, että lukiokoulutus säilyy edelleen kolmivuotisena yleissivistävänä koulutuksena mutta oppimäärien mitoituksen perusteeksi tulevat kurssien sijaan opintopisteet. Lukiossa voidaan opiskella vastaisuudessa laajempia ja oppiainerajat ylittäviä opintokokonaisuuksia. joissa on eri oppiaineiden sisältöjä. Opintojaksot voivat olla myös nykyistä kurssia pidempiä ja esimerkiksi kieliä voidaan opiskella koko lukuvuoden ajan. Näin opintojen sirpaleisuus vähenee.

Lain muutoksen myötä opiskelija voisi myös uusia ylioppilaskokeita aiempaa useammin. Tutkinnon suorittanut voi uusia hyväksyttyjä ja hylättyjä kokeita rajoituksetta. Tutkinnon suorittamisen aikana hylätyn kokeen voisi uusia nykyisen kahden kerran sijasta kolme kertaa. Näin vähennetään lukiolaisten stressiä ja parannetaan mahdollisuuksia hakeutua korkeakouluopintoihin. Toisaalta ylioppilaskoemenestys saa entistä suuremman roolin hakeuduttaessa korkeakouluopintoihin.

Lakiesityksen tuomien uudistusten lisäksi lukioissa on muutaman viime vuoden ajan ollut käynnissä merkittävä toimintakulttuurin muutos – ylioppilastutkinnon digitalisaatio. Nyt elämme jo vaihetta jossa koko tutkinto on sähköinen keväällä 2019. Viimeisenä sähköistyy matematiikan koe. Sähköinen koe mahdollistaa uudentyyppisten aineistojen käytön, kuten liikkuvan kuvan ja äänen. Myös prosessikirjoittaminen helpottuu. Alustavia kaavailuja on jo kielten kokeiden suullisesta osuudesta, vapaasta internetin käytöstä, koeajan lyhentämisestä, non-stop suoritusmahdollisuudesta sekä mahdollisista ryhmäkokeista.

Leppävirran lukiokoulutus on pysytellyt ajan hermolla ja on kansallisestikin katsoen ajantasainen sähköisten ympäristöjen käytössä. Opettajakunta on kouluttautunut ahkerasti tvt:n opetuskäytössä ja työmme tukena ovat osaavaa opiskelijat. Suuri kiitos järjestetystä mittavasta täydennyskoulutuksesta kuuluu yhteistyökumppanillemme Isoverstaalle.

Leppävirran lukio on tunnettu vilkkaasta kansainvälisestä toiminnasta. Kuluneena lukuvuonna saimme rahoitusta useille mielenkiintoisille projektille. Kaksivuotinen Timelapse-videotuotantoon keskittyvä Erasmus+-hankkeemme alkoi viime syksynä. Meillä vierailivat opiskelijaryhmät Espanjasta ja Tšekistä. Tulevana lukuvuonna meidän opiskelijamme pääsevät vuorostaan  vastavierailuille syyspuolella Espanjaan ja kevätkaudella Tšekkiin.  Lisäksi toisen kotimaisen kielen opiskelijaryhmämme vierailivat käytännön kieliharjoittelussa Petolahdella ja Tukholmassa. Toukokuussa saimme myös vastaanottaa vierailta Walesistä ja ystävyyskunnastamme Schwertestä. Eikä tässä vielä kaikki - eräs vilkkaan kansainvälisen toiminnan vuoden kohokohdista oli opiskelijaryhmämme EU-rahoitteinen vierailu Euroopan parlamenttiin Strassbourgiin.

Kansainvälinen toiminta tarjoaa nuorillemme huikean mahdollisuuden perehtyä hieman pintaa syvemmältä eri kulttuureihin sekä kokeilla omien siipien ja kielitaidon kantavuutta. Saattaapa tätä kautta syntyä sivutuotteena vaikka elinikäisiä ystävyyssuhteita ympäri Eurooppaa. Osalla kansainvälistä toimintaa on myös korkeita opillisia tavoitteita. Tänä keväänä varmistui, että keväällä 2019 fysiikan opiskelijamme pääsevät vierailemaan hiukkastutkimuskeskuksessa Cernissä, Sveitsissä. Opintomatka toteutetaan yhteistyössä Joroisten ja Varkauden lukioiden kanssa.

Oleellinen osa kansainvälistä toimintaamme on myös Leppävirran aktiivinen Rotary-klubin koordinoima vaihto-oppilastoiminta. Tänä lukuvuonna meillä on ollut peräti kaksi vaihto-opiskelijaa Australiasta.

Hyvinvoinnin edistäminen korostuu kuntamme strategisissa valinnoissa ja lukiomme toiminnassa. Kulunutta lukuvuotta ovatkin piristäneet lukuisat tapahtumat. Nuorisopalvelu Balanssi vieraili lukiollamme maaliskuussa tuoden nuorille tietoa ja tukea elämänhallintaan. Opiskelijakuntamme järjesti meille kouluvuoden aikana monia iloisia hetkiä. Lukuvuosi pyörähti käyntiin syyspicnikillä musiikin, beachvolleyn ja retkieväiden kera. Lokakuussa vietimme puolestaan luontoviikkoa. Sen huipennukseksi ja syysloman alkajaisiksi lukiomme hyvinvointiiimi ja opiskelijakunta järjestivät koko lukion väelle luontoretken Vokkolaan. Retken aikana saimme kiertää luontoaiheisia toimintapisteitä ja luontopolun päätteeksi oli tarjolla grillimakkaraa ja nokipannukahvia.  Syyskaudella pidimme myös istutustalkoot ja kuoppasimme 300 narssin mukulaa lipputangon ympärille. Pihan komea kukkaloisto palkitsi vaivan keväällä. Lisäksi lukuvuoden aikana oli monta muuta arkea ilahduttavaa pientä virkistävää tuokiota kuten hassujen hattujen ja kesä keskellä talvea-päivät; tietenkään perinteisiä penkkareita ja vanhojen päivää unohtamatta.

Kuluneena lukuvuonna juhlimme maamme 100-vuotista itsenäisyyttä. Juhlavuoden kunniaksi teimme koko koulun yhteisen kulttuurimatkan Valamoon ja Joensuun kaupunginteatteriin katsomaan Täällä Pohjan Tähden alla-näytöstä. Merkkivuoden juhlinta huipentui 5.12. järjestämäämme itsenäisyysgaalaan.

Keväällä opiskelijoillemme ja huoltajille toteuttamassamme koulun toimintaa mittavassa koulukyselyssä saimme kiitosta positiivisesta ilmapiiristä ja yhteishengestä. Tästä kuuluu kiitos aktiiviselle opiskelijakunnallemme ja henkilöstöllemme.

Tänä lukuvuonna meiltä valmistui 30 ylioppilasta, joista kaksi syksyllä ja tänään valkolakkinsa saa painaa päähän 28 abiturienttia. Perinteisesti meillä kirjoitetaan erinomaisin tuloksin mm. ruotsin kieltä. Tänä lukuvuonna meillä on lukiossamme abiturientti, joka pääsi ruotsin yo-koetuloksellaan maamme viiden parhaimman pistemäärän kirjoittaneiden joukkoon.  Meillä Leppävirran lukiossa ei ruotsi ole mitään pakkopullaa vaan sitä opiskellaan ilon ja käytännön kieliharjoittelun kautta. TOKI-projektimme ja TANDEM-hankkeemme ovat saaneet valtakunnallistakin tunnustusta. 

Saamme olla ylpeitä tasokkaasta lukiostamme. Leppävirran lukiokoulutus osoittautui tämän kevään yhteishaussa vetovoimaiseksi sillä ensisijaisesti meille haki peräti 55 opiskelijaa. Laadukkaasta opetuksesta kertovat maan keskiarvoa paremmat ylioppilastutkintotulokset. Sijoituimme hienosti sijalle 66 Ylioppilastutkintolautakunnan kevään tutkinnon pakollisten kokeiden lukiovertailussa. Kaikkiaan vertailussa oli mukana 404 lukiota. Tämä on kerrassaan hieno tulos. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta lukuvuotta ja uusia haasteita.

Takana on tapahtumarikas ja tuloksekas kouluvuosi. Minulle tämä kouluvuosi on ensimmäinen Leppävirralla. Olen viihtynyt erinomaisen hyvin ja minut on otettu lämpimästi vastaan. Kanssanne on ilo tehdä työtä. Haluan kiittää koko henkilöstöämme hienosti tehdystä työstä! Suurkiitos myös mukaville opiskelijoillemme – te puhallatte hengen työhömme! Hieno kouluyhteisömme tarvitsee meitä kaikkia voidakseen hyvin. Haluan myös kiittää lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneitamme kuluneesta lukuvuodesta!

Erityisesti osoitamme kuluneesta vuodesta kiitoksemme tänään eläköityvälle biologian ja maantieteen opettajallemme Anneli Ojalle. Anneli on tehnyt tuloksekasta opetustyötä Leppävirralla 31 vuoden ajan ja nyt koittavat ansaitut eläkepäivät. Kiitämme lämpimästi myös tämän vuoden meillä opinto-ohjaajana toiminutta Jukka Taipaletta sekä äidinkielen ja kirjallisuuden sijaistamme Oski Vidgreniä. Toivotamme heille myötätuulta uusiin työelämän haasteisiin.

 Toivotan kaikille virkistävää ja varmasti ansaittua kesälomaa!

Anni Virnes

rehtori

 

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentti