Tuhatjalkojen elo-, syys, ja lokakuu 2017

Tuhatjalkojen syksy 2017


Aloitimme syksyn touhut Tuhatjaloissa pikkuhiljaa käynnistellen. Lapsia saapui vähitellen takaisin päiväkotiin lomalaitumilta ja syyskuun puolivälissä koko Tuhatjalkojen touhukas porukka olikin jo koossa. Tuhatjalkojen viime vuoden ryhmästä ovat vanhimmat siirtyneet eteisaulan toiselle puolelle Mehiläisiin. Uusia lapsia ryhmään tuli kolme.

Elokuussa tutustuimme toisiimme ja uusiin ystäviin. Muistuttelimme mieleen arjen rutiineja, päiväkodin tiloja sekä vanhoja tuttuja leikkejä ja touhuja. Elokuussa ulkoiltiin paljon ja ehdittiin muutama retkikin tehdä palolaitoksen taakse puistoon. Vanha tuttu laulupussi on ollut myös kovassa käytössä ja monta vanhaa tuttua laulua onkin ehditty laulaa. Uusia lauluja saimme opetella myös koko talon yhteisessä lauluhetkessä.

Salissa olemme liikkumassa joka viikko maanantaisin joko aamupäivällä tai iltapäivällä. Salissa juostaan, hypitään, heitellään palloja, ajellaan mopoilla, tehdään kuperkeikkoja ja leikitään yhteisiä leikkejä miltei joka päivä myös päiväunien jälkeen.
D3756221-9EF9-4F68-BB87-BFD1723410CC.jpeg

Eteiseemme rakentui syksyn aikana myös vasu-puu, josta vanhemmat voivat tutkailla mitä kaikkea Tuhatjaloissa oikein touhutaan. 

Retkillä opitun lorun "sii-sii-siili, metsikössä piili, kalliolle kiipesi, mitä siellä näki?" -runon innoittamana olemme tutkailleet paljon lähiympäristön ja pihapiirin eläimiä. Orava- ja siiliaskartelut aloittivat syksyn askartelutyöt. Osa siileistä muuttuikin työn edetessä pöllöiksi! Ehkäpä saamme syksyn mittaan aikaan muitakin pihapiirin eläimiä.
B3BB7B44-C0CC-4D5A-B481-DDEB48CAA22A.jpeg
Siilit ja oravat seikkailivat vielä myöhemminkin syksyllä niin metsäretkillä kuin jumpassakin. Metsäretkellä näimme siilin ja rakensimme sille oman talvipesän syksyn lehdistä. Oravallekin keräsimme käpyjä varastoon talven varalle. Jumppasalissa oravien kävyt (tennispallot) olivat lentäneet käpyvarastosta pitkin salia, lapset auttoivat innokkaasti oravaa keräämään kävyt takaisin. Siileille rakennettiin talvipesät värikkäistä hernepusseista.

Lokakuussa retkeilimme lähialueen leikkipuistoissa ja metsässä. Keräsimme retkiltämme myös värikkäitä lehtiä askarteluja varten, värikkäistä vaahteranlehdistä syntyikin hienot tuhatjalkaiset ikkunaamme koristamaan. Keräsimme sulan maan aikana myös keppejä käytettäväksi myöhemmissä askarteluissa. Retkillä suureksi leikkisuosikiksi nousi Karhu nukkuu -leikki, jossa jokainen halukas sai vuorollaan olla nukkuva karhu. Harjoittelimme retkimatkat liikkumaan eri eläinten tavoin; Tulkaa lapset tänne -leikissä jokainen sai vuorollaan kertoa minä eläimenä ja miten ("tulkaa hiipien kuin kettu") muut lapset saavat liikkua eteenpäin. Leikit jatkuivat retkien ohella myös salissa.

Lauluhetkillä olemme laulaneet ja musisoineet tuttuja suosikkilauluja (mm. Laiva ja Tuiki-tuiki tähtönen), lisäksi lauluhetkiltä muistui mieleemme vanhoja tuttuja eläinlauluja mm. Minä näin kun kettu häntää heilutti. Harjoittelimme myös soittamista mm. kapuloilla sekä rytmimunilla.