Tuhatjalkojen marras- ja joulukuu 2017

Marras- ja joulukuun puuhia

Marraskuussa saimme nauttia jo ensimmäisistä lumisista pakkaspäivistä, kolat ja pulkat löysivät heti käyttäjänsä pihapuuhissa. Ihailimme myös lumikiteiden kimmellystä jäisellä nurmikolla, aivan kuin maassa olisi ollut monen monta timanttia. Aamut alkoivatkin jo hämärtää ja askartelimme yhdessä tuikkulyhdyt jotka koristelimme pihalta löytyneestä hiekasta.

Marraskuun alussa valmistelimme myös isänpäivää. Isille askarreltiin hienot lahjat ja kortit. Lisäksi isät kutsutiin yhteiselle aamiaiselle lasten kanssa. Yllätykseksi isille kuvasimme lasten arkisista touhuista oman videon. Videon ja omien touhujen katsominen oli lapsista erityisen hauskaa. Isänpäivän aamiainen oli lapsille tärkeä juttu, aamupala maistuikin jokaiselle tosi hyvin. 

Marraskuussa harjoittelimme hieman jo sadutusta ja kuvasta kertomista. Myös pöytäteatteriesitys Kolme Karhua oli lapsien mielestä mukava, esityksen aikana lapset malttoivat olla hipihiljaa ja seurata esitystä tarkkaavaisesti. Lalulaminen ja musiikin kuuntelu ovat olleet Tuhatjalkojen lapsille myös mieleistä puuhaa. Perjantaisin olemme usein lasten toiveesta pitäneet perjantai-discoa. Suosikkilauluja ovat oleet niin vanhat tutut Fröbelin palikat kuin uudemmatkin rokkibiisit. Lasten oikeuksien päivänä saimmekin osallistua ihan oikeaan rokkikonserttiin kun Harri ja Hevoset vierailivat Tirikan salissa musisoimassa. Lauluhetkillä olemme harjoitelleet laulamista äänenkovuutta vaihdellen mm. Kis-kis kippurahäntä ja Leipuri Hiiva.

Myös yksi kuukauden kohokohdista oli poliisiauton ja poliisin vierailu pihalla. 

Marraskuun lopussa aloittelimme myös Suomi 100-juhlavalmisteluja. Jo aiemmin olimme olleet mukana koko talon yhteisen Tulevaisuuden kuusen istutuspuuhissa. Metsästä keräyistä oksista askartelimme oman Sibelius-monumentin. Lapset saivat maalata taulupohjan sinisellä ja valkoisella. Aikuisten avulla liimattiin oksat monumentin muotoon. Lisäksi askartelimme telaamalla koko talon yhteistä juhlaa varten suomenliput.
Koko Tirikan Suomi 100-juhlassa kuuntelimme ja katselimme musiikkiesityksiä niin videolta kuin eskarien esittämänäkin. Omatekemät Suomen liput hulmuten ja juhlatamineet päällä tietenkin! Juhlissa naustiskelimme myös herkullista juhlakakkua sekä irroiteltiin tanssiaisten merkeissä. Aamulla Tirikan kaikki lapset saivat käydä sytyttämässä myös oman kynttilänsä Juvakan kentän laidalle.
1F5FF0E9-BBC9-4482-91EE-BB656B764CBC.jpeg

Joulun aikaa pääsimme viettämään pienen Jalmari Hiirusen joulukalenterin myötä. Jalmari asui pienessä matkalaukussa ja hiirulaisella oli joka päivä jokin pieni tarina tai juttu kerrottavanaan. Välillä pääsimme kuuntelemaan kulkusten helinää, tuoksuttelemaan jouluisia tuoksuja sekä maistelemaan jouluisia makuja. Jalmari toi mukanaan uusia jouluisia lauluja laulettavaksi; Porsaita äidin, Joulupuu on rakennettu, Tonttujen jouluyö yms. Jalmari Hiirusen kanssa odottelimme joulun ohella myös lumen ja pakkasen tuloa. Askartelimme Jalmarin tuomien materiaalien myötä myös joulukortit sekä omat pienet keppitontut. Joka aamu nautiskelimme jouluisasta kynttilöiden loisteesta ja hämärän hyssystä. 
BBF93A8A-E23C-4219-80EA-74FF3265C967.jpeg
Joulujuhlaa vietimme koko talon voimin yhteisen tonttupaja-polun merkeissä. Joulupajassa liikuttiin salissa, askarreltiin joulukoristeita, arvailtiin mitä tonttulakkeihin oli piilotettu, laulettiin joululauluja sekä herkuteltiin lämpimällä glögillä ja pullalla. Tuhatjalkojen jouluun kuului myös joulukirkossa käynti sekä jouluateria ja joulupuuro. Joulun aikaan laskeuduimme myös katselemalla jouluisia ohjelmia (mm. Titinallen joulu, Ryhmä Hau pelastaa joulun yms.). Jälleen myös pöytäteatteriesitys nimeltä Rukkanen ihastutti lapsia kovasti.
50472605-9E31-44D3-89AB-55A4FCB330DC.jpeg