Sinimetsä 5-vuotiaat

VK 43

SYYSLOMAVIIKKO

Toimimme yhdessä esiopetuksen henkilökunnan ja lasten kanssa Sinimetsän tiloissa.

TIEDOKSI!

JHL:n lakko maanantaina 22. ja tiistaina 23. lokakuuta vaikuttaa Lappeenrannan päiväkotien ruokatarjontaan

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) kaksipäiväisen poliittisen työtaistelun seurauksena osassa Lappeenrannan päiväkoteja ruokatarjoilu poikkeaa normaalista, koska lakko vaikuttaa Saimaan Tukipalveluiden tuottamiin palveluihin Kesämäen, Kimpisen ja Lappeen aluekeittiöissä.

Lakon seurauksena ruokatarjonta on rajallista. Keltun, Kesämäen, Mäntylän, Myllymäen, Peltolan, Karhuvuoren, Kourulan, Lappeen, Sammonlahden, Skinnarilan ja Uus-Lavolan päiväkodeissa ei pystytä tarjoamaan lounasta. Muissa päiväkodeissa ruokatarjonta toimii normaalisti.

Lakon piiriin kuuluvissa, em. päiväkodeissa tarjotaan aamupala ja välipalaa soveltaen, mutta varsinaista lounasta ei pystytä tarjoamaan lainkaan tai korkeintaan soveltaen. Erityisruokavalioita ei toimiteta lainkaan.

Lakosta johtuen lasten huoltajia pyydetään varautumaan, edellä mainituissa päiväkodeissa, hoitopäiviin 22. ja 23. lokakuuta niin, että lapsella on lounaaksi eväät. Jos lapsella on erityisruokavalio, huoltajia pyydetään varaamaan eväät kaikkia varhaiskasvatuspäivän ruokailuja varten.

Lakolla tulee olemaan vaikutusta myös keskiviikon 24.10. ruokapalveluihin rajoitetun elintarvikesaannin vuoksi.


LISÄTIETOJA:

Päiväkotien johtajat

Varhaiskasvatusjohtajan sijainen, päiväkodin johtaja Mirva Nousiainen, puh. 040 188 1510

sähköpostit: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

VK42

Maanantaina ja tiistaina Millainen on kiva kaveri tuokiolla olikin vuorossa pöytäteatteri-esitys. Yhdessä katsoimme kirjasta mihin tarina sijoittuu (Mollin ja Kumman Suureen Metsään). Esityksessä käytiin lävitse erilaisia leikkitilanteita ja hyviä käytöstapoja. Lasten tehtävänä oli ratkaista, miten esityksen kuuluisi mennä tai kuinka esitys etenee. Lopuksi jokainen sai piirtää ja kertoa, mitä itselle jäi esityksestä mieleen.

IMG_1233[1].JPG

Tässä lasten kommentteja mitä asioita jäi mieleen:

"Et ne ei päästänyt sitä leijonaa sinne majaan, vaan se oli portinvartijana. Ne sano anteeksi, halasi ja meni kaikki sinne majaan."
"Että se leijona voi myös mennä sinne majaan."
"Apina ja kissa teki legoja. Leijona ei päässy mukaan. 
"Että toi leijona hymyilee ku se tönäs tota apinaa, että se pyys anteeks, sit ne meni yhdessä metsään ja söi. Sit se ei osannu pyytää kiltisti."
"Ne sano rumasti ja pyytää anteeksi vai teki pahaa, pyytää anteeksi, voiko mitä sai tarvikse sanoa kiitos."
"Tää pyytää niiltä anteeksi, tää leijona veti kissaa hännästä ja apina tanssii ja sitten se halaa ja pyytää anteeksi."
"Että tota, ne rakenteli legoilla, sitten ne meni kattoo majaan metsään, sitten tota mä en muista."
" Tuli riita, pyydä anteeksi ja halaa. Meni omaan kotiin."
" Apina ja kissa leikkii legoilla ja ne ei päästäny leijonaa leikkiin, ja sitten ne meni syömään ja sitten leijona saisinko leipää kiukkusesti, et se pyyti kiukkusesti maitoa aina ruuan aikana."
" Apina ja kissa leikki legoilla ja leijona tuli puskan takaa ja leijona kysy että voinko tulla leikkimään mukaan ja sitten ei muuta mieleen."
"Tässä toi pyytää tolta anteeksi ja toi leijona on kuuntelemassa miten nätisti voi pyytää anteeksi ja sitten ne leikki taas yhdessä ulkona."
" Tässä leijona kävelee, tässä se on surullinen, kun kissa ja apina ei ottanu sitä leikkiin mukaan ja sitten se rynni eteen ja sitten ruokajonossa se töni."

"Ne pitää kädestä kiinni."
" Leijona yksin, puu, aurinko on hymyilevä, puu kasvaa isoks päin, tuulee, ruoho on vihreätä, maa ruskeata."
" Tässä kissa ja apina meni kävelylle, sitten ne tapas matkalla leijonan ja sitten ne ottivat mukan kävelylle leijonan."
"Leijonan, se on vartijana yksin, ne pyytää siltä anteeks."
" Kun se apina ja leijona oli metsässä rakentaa legoja ja sitten ne meni syömään, sitten niille tuli riita, niin että pyys anteeks ja ne sopi sen että kissa oli eka, leijona vika ja apina oli keskellä."
"Leijona on metsässä paistattelemassa päivää, leijona meni kotiin, legoilla leikki ,leijona alko repii apinan kädestä legoja, et annettiin leijonallekin paloja."
"Kotileikkiä, sit tuli riita, sit pyydettiin anteeksi, sit jatku leikit taas ja hyvin oli leikit menny."
" Leijona ja kissa kävelyllä."
"Tuos ne leikkii ja sit se leijona tuli, ne kauhistu ja apina pomppas ylös, saanko tulla leikkiin?joo."


Keskiviikkona ryhmässämme jakauduttiin pienempiin toimintaryhmiin, joissa oli erilaisia tehtäviä. Yhdessä liikuttiin, toisessa harjoiteltiin äänestämistä ja kolmannessa väritettiin sekä saatiin värityskuva elämään sovelluksen avulla. Jumpparyhmässä olleet lapset pääsivät taas jatkamaan liikunteleikkejä ison suosikin, värivarjon parissa. Värivarjon lisäksi harjoittelimme erilaisia liikunnallisia tehtäviä, jotka valittiin vuorotellen ison nopan avulla. Jumpan kruunasi vapaa-valintainen hippaleikki, johon lapset valitsivat banaanihipan. 

IMG_0128[1].JPG


IMG_0077[1].JPG

IMG_0078[1].JPG
Torstaina saimme viimeistä kertaa vieraaksemme Muskari-Sirpan. Lapset olivat paljon odottaneet Sirpan tuloa, ja moni odotti etenkin sitä, että pääsee taas kokeilemaan harmonikkaa. Leikimme myös kestosuosikkia, eli robottirokki laululeikkiä, ja lapset pääsivät myös laulamaan hyvin muistissa olleen minä soitan harmonikkaa - kappaleen. 

IMG_1241[1].JPG

Torstaina päiväkokouksessa Sadun päivänä luettiin Molli ja Kumma kirja loppuun. Haikeita lauseita kuului lasten suusta: "Eikö me enää koskaan tavata sitä Mollia. " "Oli se aika pitkä satu." No nyt niitten sydämiin mahtu toiseen molemmat ja sen Sisun sydämeen vaan yksi."

IMG_0083[1].JPG

Perjantaina pääsimme päiväkodin ateljeehen kuulemaan ja katsomaan esitystä. Kyselimme lapsilta mitä esityksestä jäi päällimmäisenä mieleen, muutamia vastauksia alla:

"jäi mieleen se, kun ne hiiret tapas toisensa siellä sillalla, se oli söpöä."
"Muistan kun se iso oksa kaatui ja siitä tuli silta joen yli, sitten se sade ja ukkonen jäi mieleen."
"Se lintu, kun se ei osannu vielä lentää."
"Se kun se lintu lähti etelään."
"Se ku se puu kaatu."

IMG_0112[1].JPG

Tällä viikolla Sinimetsässä vk 42


Ma: Millainen on kiva kaveri/Leikki
Ti: Millainen on kiva kaveri/Leikki
Ke: Liikunta/Steam/Leikki
To: Esitys salissa/Musiikki/Leikki
Pe: Liikunta/Steam/Leikki

Muista käydä varaamassa keskustelu-aika ryhmän ovesta, vk 42-43 on tullut aikoja :)

VK 43 SYYSLOMA, toimimme esiopetuksen kanssa yhdessä

IMG_1204[1].JPG

vk 41

Maanantaina ja tiistaina jatkui Molli ja Kumma tarina. Ensi viikolla selviää, kuinka kirjassa käy, saako Molli selvitettyä riidan Sisun kanssa vai ei. Kirjan luvun jälkeen mietimme, mikä vuodenaika kirjassa on. Kaikki sanoivat yhteen ääneen: "SYKSY", no mistä sen tietää, että siinä on syksy?"No niistä punaisista lehdistä". Hienoa ajattelutyötä Sinimetsän lapset! Kävimmekin syksy-aiheen kimppuun ipadeilla. Viime viikon perjantaina lapset saivat retkellä kuvatat videoita. Maanantaina ja tiistaina katsoimme lasten videot osittain ipadeilla ja osittain smartboardilla. Retkellä lasten tuli etsiä erilaisia syksyn merkkejä luonnosta. Millainen on kiva kaveri- tuokiolla jokainen lapsi sai itselleen oranssin ympyrän, näiden videoiden peusteella lapsen piti viedä oma oranssi ympyrä tietyn kuvan alle, jota video mahdollisesti tarkoitti. Lopuksi vertailimme kuinka moni oli luonnossa mitäkin syksyistä asiaa huomioinut. 
IMG_0017[1].JPG
IMG_0042[1].JPG
Toisella puolella Sinimetsän ryhmää leikittiin ja toteutettiin Molla goes steamia. Lapset pääsivät kurkkaamaan salkun sisältöön ja tutkimaan tutkijan suurennuslasilla niin salkussa olleita tavaroita kuin ympärillä olevia mielenkiintoisia asioita. Samalla lasten kanssa keskusteltiin siitä, mikä voisi olla Sinimetsän oma tutkijanmerkki, josta tulostettaisiin itselle muistoksi 3D tulosteena avaimenperä!Keskiviikkona jatkettiin kirjateemaa, ja lasten toivekirjoja luettiinkin aina kun sopiva hetki koitti. Lukemishetkien vastapainoksi yksi lapsiporukka pääsi jumppasaliin värivarjojumppaan, jossa mukana oli myös kiipeilyharjoitteita, kuukauden kiipeilyteeman mukaisesti. Värivarjo osoittautui hyvin mieleiseksi, ja sen parissa jaksettiin jumpata ja leikkiä pitkä tovi. Lapset ymmärsivät nokkelasti värivarjon idean, ja saimme aikaiseksi hyvän "ilmakuplan" varjosta, jonka alle menimme kaikki. Samassa harjoittelimme värejä ja numeroita varjon leikkien avulla. IMG_0044[1].JPG
IMG_1197[1].JPG

Torstaina koitti lasten isossa suosiossa oleva haitarihetki, johon yksi lapsiporukka pääsi. Haitarin soittaminen sujui todella hienosti kaikilta lapsilta, jotka sitä ryhmästä uskaltautuivat kokeilemaan. Haitarinsoiton opettaja heitti ilmoille idean, että tästä porukasta olisi ainesta ihan haitariluokaksi :)
Muilla lapsilla oli vapaata leikkiä sillä aikaa, kun yksi porukka oli haitarihetkellä. Lapsilla oli mukavat ja mielikuvitukselliset leikit eri leikkipisteissä. 

IMG_1198[1].JPG


Perjantaina koitti ulkoliikuntapäivä, jolloin mentiin isolle ulkokentälle leikkimään erilaisia ryhmäliikuntaleikkejä. Olimme mm. tervapataa, joka saavutti suuren suosion ja oli lapsista hyvin hauskaa. Tervapadan lisäksi leikimme kuka pelkää mustekalaa ja laiva - hyökyaalto - vene leikkiä. Lopuksi otimme leikkimielisen kisailun nimeltään "tuhatjalkaisen kilpajuoksu", jossa lapset muodostivat kaksi joukkuetta ja kilpailivat siitä, kumpi joukkue, eli tuhatjalkainen, pääsee ensin maaliin. Ulkoliikunnan lisäksi loppupäivä koostui suurimmaksi osin vapaasta leikistä.


Tällä viikolla jokainen lapsi on päässyt kertomaan mitä kuuluu hyvään päiväkotipäivään? Pääsääntöisesti tärkeimmäksi aiheeksi on noussut leikki! Tällä viikolla olemme myös opetelleet laskemaan eri kielillä. Suomen kielen lisäksi on laskettu englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi! Kyllä on ollut kielet solmussa, harjoitellaan näitä lisää, hauskaa on kuitenkin lapsilla ollut eri kielten parissa!


Hyvää viikonloppua! 


Tällä viikolla Sinimetsässä vk41

Vk 41 Kirjaviikko, voit tuoda kotoa yhden kirjan, joka on päiväkodissa koko viikon, koitamme löytää ajan kaikkien kirjojen lukuun :) 

Ma:Millainen on kiva kaveri/Steam/Leikki
Ti:Millainen on kiva kaveri/Steam/Leikki
Ke:Kirjojen lukua
To: Musiikki/Leikki
Pe:Koulun kentälle liikkumaan

Viikko-ohjelma on joustava, joten muutoksia voi hyvinkin tulla :)

Tällä viikolla Sinimetsässä vk 40


Ma: Millainen on kiva kaveri/ Leikki
Ti: Millainen on kiva kaveri/Leikki
Ke: Palkinto: lelupäivä/Tee tehtävä
To: Musiikki/Leikki/Tee tehtävä
Pe: Retki

Niina Serjomaa aloittaa ryhmässämme 1.10.
Aloitetaan vasu-keskustelut vk 41 ja eteenpäin. Oveen ilmestyy varauslista, josta voit varata keskustelu ajan (30min) lapsesi etunimellä.

Vanhempainillasta on tehty kooste, joka löytyy tällä hetkellä vk 39 kerronnan jälkeen. Siirretään se jossain vaiheessa sivupalkkiin vanhempainilta kohtaan.

IMG_1070[1].JPGTällä viikolla Sinimetsässä vk 39

Ma: Millainen on kiva kaveri/Leikki
Ti: Millainen on kiva kaveri/Leikki/Kädentaidot
Ke: Leikki/Kädentaidot
To: Unelmien liikuntapäivä/Musiikki (harmonikka)/Leikki
Pe: Palkintopäivä

Syyskuu on unelmien liikuntakuukausi! Muistakaahan palautella päiväkotiin valokuvia tai kirjoittakaa yhteinen liikuntahetki paperille ja tuokaa se päiväkotiin, joten saamme saliin liikuntatoukan kasvamaan :) Ilo kasvaa liikkuen :)

IMG_0870[1].JPG


IMG_0872[1].JPG
Tällä viikolla Sinimetsässä vk 37

Ma: Millainen on kiva kaveri/Leikki/Viskaritehtävä
Ti: Millainen on kiva kaveri/Leikki/Viskaritehtävä
Ke: Musiikki/Leivonta (lasten toiveesta)  Vanhempainilta ke 12.9. klo 17.30-18.30, yhteinen aloitus salissa, josta omaan ryhmään
To: Lelupäivä (lasten toiveesta), yksi lelu nimikoituna
Pe: Linja-auto retki Lpr-saliin (Rakuunasoittokunta), lähtö päiväkodilta klo 9.45


IMG_0540[1].JPG

Viikko-ohjelma on joustava, joten muutoksia voi hyvinkin tulla.

Syyskuu on unelmien liikuntakuukausi, katsotaan mitä se tuo tullessaan meille :)

IMG_0459[1].JPG

Varhaiskasvatusikäisen lapsen tulisi liikkua vähintään kolme tuntia joka päivä. Perhe on tärkeä roolimalli lasten fyysisesti aktiivisen, terveyttä ja hyvinvointia edistävän elämäntavan omaksumisessa. Kun perheen kanssa liikutaan yhdessä, lapsi oppii liikunnan olevan osa päivittäistä arkea. Kaiken lisäksi liikkuminen yhdessä perheen kanssa on mukavaa! (Opetus- ja kulttuuriministeriö: Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset, 2016.)

Mukavaa liikuntakuukautta!
Toimintakausi 2018-2019

Hyvät vanhemmat ja lapset,

elokuun lopussa 2018 tänne alkaa ilmestyä viikottainen ryhmämme viikko-ohjelma ja dokumentointia ryhmässämme tapahtuvasta toiminnasta. Vietetään kesälomat ja pyöräytetään sen jälkeen Sinimetsän toiminta käyntiin.

Hyvää kesää kaikille! :)