Kuinka moneen omakotitaloon Muukon tuulivoimala tuottaa energiaa/sähköä vuodessa?

Kuinka moneen omakotitaloon Muukon tuulivoimala tuottaa energiaa/sähköä vuodessa?

Tekijät: Aino Kuittinen, Janette Huovila, Jani Sirkiä ja Joonas Nuutinen Voisalmen koulu 6b

Johdanto: Valitsimme tutkimuskysymykseksi Kuinka moneen omakotitaloon Muukoon tuulivoimala tuottaa energiaa/sähköä? Kysyimme vastauksia asijantuntioilta ja etsimme tietoa netistä. Tekstiä lukiessa ja videota katsoessasi saat selville kuinka paljon Muukon tuulivoimala tuottaa sähköä. Myös sen kuinka moneen omakotitaloon sähköä saadaan.

Lappeenrannan kuutostien varrella pyörii yhteensä seitsemän tuulimyllyä/turbiinia. Tutkimme niistä yhtä. Meitä kiinnosti kuinka moneen omakotitaloon yksi tuulimylly tuottaa energiaa/sähköä vuodessa. Haimme tietoa netistä ja kysyimme lisätietoa asiantuntioilta.


Tuulimylly on ympäristöystävällinen, koska se ei toimi polttoaineella. Se toimii tuulen voimalla. Tuuli on uusiutuva energiamuoto. Laskimme, että Muukon tuulipuisto täydellä teholla voi pyörittää jopa 7000 hiustenkuivaajaa. Muukon tuulipuiston kokonaistuotantoteho on 21 megawattia, yli 10 prosenttia nykyisestä Suomeen asennetusta tuulivoimasta.Koulullamme kävi vierailemassa tekniikan tohtori ja asiantuntija Katja Hynynen. Hän kertoi kaikille ryhmille hyödyllistä tietoa tuulesta ja sen toiminnasta. (Meidän tutkimus kysymykseemme hän ei suoraan saanut vastata.) Jos ei ole tuulta ei ole tuulisähköäkään. Tuulimyllyn kaikki siivet pyörivät aina samaan suuntaan. Opettaja Marko Hakolahti auttoi meitä lopullisen tuloksen saannissa. Etsimme yhdessä tietoa ja lopullinen tulos syntyi, kun Marko löysi Wikipediasta sivun, jossa kerrottiin, että Stanfordin yliopiston tutkijoiden mukaan 1 MW tuulivoimaa tuottaa tuulisähköä 2 000 MWh/ vuosi. Löysimme tiedon, jossa kerrottiin, että Muukon yksi tuuliturbiinin kokonaisteho on 3 MW. Se tarkoittaa, että Muukon yksi tuuliturbiini tuottaa 6 000 MWh/vuosi. Yksi omakotitalo kuluttaa 5 200 kWh taloussähköä vuodessa ja 3 800 kWh lämmintä vettä. Yhteensä se on 9 000 kWh vuodessa. 9 000kWh on yhtäsuuri kuin 9 MWh. Omakotitalon sähkönkulutus on 9 MWh vuodessa ilman lämmitystä. Ilman sähkölämmitystä sähköä riittää yhteensä 666 omakotitaloon. Sähkölämmityksen kanssa sähköä riittää 307 omakotitaloon. Kävimme vierailemassa Muukon tuulivoimalan luona. Meitä ohjeisti siellä Miika Pilli. Hän on diblomi-insinööri. Tässä suora lainaus hänen vastauksestaan


Muukon tuulivoimapuistossa on seitsemän 3 MW tuulivoimalaa, eli puiston nimellisteho on yhteensä 21 MW (”megawattia”). Koko tuulivoimapuiston tuotanto vastaa noin 2000 sähkölämmitteisen omakotitalon tai noin 16000 kerrostalokaksion sähkönkulutusta.”

Saimme tiedon, kun jaoimme 2000 luvulla 7.

Lopputulos oli, että yksi Muukon tuuliturbiini tuottaa sähköä/energiaa 285:een omakotitaloon vuodessa sähkölämmityksen kanssa.


Löysimme omakotitalon sähkönkulutus tiedot osoitteesta www.sähkönkulutus.fi . Tässä vielä linkkejä tuuliturbiinin kuvista ja tiedoista:


http://www.tuulivoimayhdistys.fi/hankelista


https://www.google.fi/search?q=tuuliturbiini&rlz=1CAHPZV_enFI680&espv=2&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj98M-lo4PLAhVFiywKHQ_8BskQ_AUIBigB#tbm=isch&q=tuulivoima&imgrc=ZC5Q4SGeXSVJdM%3A


https://www.google.fi/search?q=tuuliturbiini&rlz=1CAHPZV_enFI680&espv=2&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj98M-lo4PLAhVFiywKHQ_8BskQ_AUIBigB#tbm=isch&q=tuulivoima&imgrc=GVfpCbxMk9neyM%3A