Valinnaiskurssit 3.-7. lk

3.-7.lk valinnaiskurssit 2021-2022

Valinnaiskurssit 3.-7.-luokkalaisille 1 vvt

Oppilaat saavat valita yhden valinnaiskurssin jokaisella vuosiluokalla 3.–7. Opiskeltavat valinnaisaineet ovat soveltavia eikä niiden tarvitse liittyä suoraan mihinkään kouluaineeseen.

Suosituksena on että valinnaiskurssien avulla saavutetaan laaja-alaisen osaamisen tavoitteita (L1-L7) ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien sisältöjä.

3.-7. luokkalaisille suunnatut valinnaiskurssit valitaan joka vuosi uudestaan. Samaa kurssia ei voi valita uudelleen. Kurssien tavoitteena on tarjota iloa, itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia, monipuolisia virikkeitä ja oppiainerajat sekä vuosiluokkarajat ylittävää toimintaa.

Valinnaiskurssien arviointi on hyväksytty / hylätty.

Valinnat järjestetään siten, että kaikilla luokan oppilailla on samaan aikaan jokin valinnaiskurssi menossa. Tämä voi vaikuttaa valintojen toteutumiseen. Valinnaiskurssit toteutetaan kaksoistuntina perjantai-iltapäivisin joko syys- tai kevätlukukaudella (1 vuosiviikkotunti).

Oppilaiden koteihin jaetaan valintalomakkeet, joihin jokainen oppilas valitsee yhden kurssin ja sille 2 varavalintaa. Valintalomakkeet palautetaan omalle luokanopettajalle tai luokanohjaajalle keskiviikkoon 24.2. mennessä.


Kurssikuvaukset 2021-2022

Lähde luontoon! (LI V1)
Suunnitellaan ja toteutetaan vaellusretki esim. Savitaipaleen maastoon. Ennen retkeä harjoitellaan retkeilyssä tarvittavia taitoja mm. ensiapua. Kurssin aikana tutustutaan myös geokätköilyyn, pelataan frisbeegolfia ja liikutaan lähiluonnossa.

Palloillaan! (LI V4)
Tutustutaan eri palloilulajeihin, niin yksilö- kuin joukkuepalloiluun. Pelejä pelataan myös sovelletusti pien- ja viitepeleinä. Tunteja suunnitellaan yhteistyössä oppilaiden kanssa heidän toiveitaan huomioiden.

Elämyksiä tanssahdellen (LI V6)
Tutustutaan eri tanssimuotoihin (esimerkiksi baletti, jazztanssi, showtanssi, kansantanssi, nykytanssi, lattarit, tanssimix, hiphop, street dance). Kokeillaan luovaa liikuntaa ja oman tanssin suunnittelua. Vierailevia opettajia.

Liikunnan riemu (LI V7)
Tavoitteena on kokea liikunnan riemua monipuolisesti liikkuen ja kurssilaisten toiveita kunnioittaen. Tutustutaan mahdollisimman moniin uusiin lajeihin ja suorituspaikkoihin vanhoja tuttuja unohtamatta. Tutuissakin lajeissa pyritään löytämään uusia lähestymistapoja.

Pääsiäisen koristeita (TS V1)
Tehdään pääsiäisen koristeita, käyttäen monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita.

Helmityökurssi (TS V2)
Valmistetaan helmistä koruja ja koristeita. Valmistetaan myös itse helmiä ja niistä koruja.

Batiikki/kankaanvärjäys (TS V4)
Värjätään kankaita eri tekniikoilla ja ommellaan niistä tuotteita.

Joulun koristeita (TS V5)
Tehdään joulun ajan koristeita, käyttäen monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita.

Neulontakurssi (TS V6)
Valmistetaan pieniä helppoja neulontatöitä erilaisilla välineillä.

Ompelukonetaidetta (TS V7)
Valmistetaan taidetta yhdistäen erilaisia materiaaleja ompelukoneella.

Virkkauskurssi (TS V8)
Virkataan erilaisista materiaaleista käyttö ja koriste-esineitä.

Makramekurssi (TS V9)
Punotaan ja solmeillaan koruja, amppeleita, unisieppareita ja seinäkoristeita

Kepparikurssi (TS V10)
Oletko innokas hevosten ystävä. Pidät käsillä tekemisestä ja ompelemisesta. Kurssilla valmistetaan oma keppihevonen luovasti omia ideoita käyttäen. Kurssi huipentuu leikkimielisiin kepparikisoihin.

Elektroniikkaa ja ohjelmointia (TN V2)
Valmistetaan led-taskulamppu tai hydrokopteri. Tutustutaan ohjelmointiin Scratch-sivuston avulla. Scratchin avulla voit koodata erilaisia tarinoita tai oman pelin.

Teknistä työtä omaksi iloksi (TN V3)
Ideoidaan ja toteutetaan puusta ja metallista tuotteita. Opiskellaan kovien materiaalien työstöä ja pintakäsittelyä.

New technologies (TN V4)
Tällä kurssilla saat tietoa 3D–tulostuksen mahdollisuuksista ja käyttökohteista. Opit piirtämään kolmiulotteisia kuvia sekä toimimaan 3D–tulostimen koneenhoitajana. Jokainen oppilas tulostaa jonkin itse piirtämänsä kappaleen. Tulostuksen mahdollisuudet ovat valtavat: Voit tulostaa esim. puuttuvan legopalan tai rikkoutuneen muoviosan nukkekodista tai 4c–autosta. Työvälineinä kurssilla ovat ChromeBookit ja Minifactory3–tulostin.

Oma kirja (AI V1)
Tehdään kurssilla oma kirja, joka voi olla sarjakuva-, runo-, mietelmä-, kertomus-, tieto-, satukirja, opaskirja tms. Toteutus voi olla myös sähköinen kirja. Kirja kuvitetaan ja sen voi tehdä käsin tai koneella.

Esiintymisen ja ilmaisun iloa (AI V2)
Ilmaisutaidon kurssi, jossa tehdään oppilaiden kanssa erilaisia draamapedagogiikan harjoituksia mm. liikeilmaisua, mimiikkaa, puheilmaisua ja erilaisia vuorovaikutusharjoituksia. Toteutetaan mahdollisuuksien mukaan pieni draamaesitys, jossa käytetään opittuja taitoja.

Lentävä reportteri (AI V3)
Haastatellaan suullisesti ja kirjallisesti esim. uusia oppilaita, henkilökuntaa, vierailijoita jne. Haastattelun tuotos voi olla video (julkaisu koulumme Facebook-sivustolla), juliste, juttuvinkki paikallislehteen tms. Tehdään uutisia ja reportaaseja koulun tapahtumista, esim. koulun juhlaharjoituksista, teemapäivistä, vierailuista yms. Annetaan menovinkkejä, esim. Kaamospuhallus, elokuvat, leirit, työpajat yms. Suunniteltu esitys menovinkistä voisi tapahtua kiertämällä luokissa ja kertomalla aiheesta. Tehdään lukuvinkkejä uusista kirjoista; suullisesti tai kirjallisesti esiteltyinä; kirjavinkkauksia muille luokille.

Rupisia riimejä (AI V4)
Luetaan, kuvitetaan, riimitellään ja esitetään runoja. Tutustutaan valmiisiin runoihin ja tehdään omia yksin, parin kanssa ja pienryhmissä. Ryhmän toivomusten mukaan tehdään erilaisia tuotoksia, esim. omia runokirjoja, runoesityksiä tms.

Lukuelämyksiä (AI V5)
Liikutaan lukemaan lähialueella eri paikkoihin. Tehdään kirjanäyttely uuden koulun kirjastoon/aulaan. Kurssilla liikutaan, luetaan, kirjoitetaan ja kuvitetaan.

Travel around the World (EN V1)
Jos olet sielultasi maailmanmatkaaja, niin nyt on aika lähteä virtuaalimatkalle opiskelemaan eri maiden kieltä, kulttuuria, nähtävyyksiä tai luontoa. Tehdään yhdessä reissua ja valitaan matkakohteita. Tutustuminen tapahtuu toiminnallisten tehtävien avulla esimerkiksi ruokakokeilut, taideteokset, urheilut tai pienet esitykset.

Ruoanvalmistuksen anatomia (YM V1)
Ruuanvalmistus ja leivonta on kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa. Tutkitaan yksinkertaisia kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä. Toteutetaan niitä käytännössä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Tilavuus- ja painomitat hallintaan.

Myytinmurtajat (YM V2)
Tutkitaan erilaisia myyttejä ja ennakko-oletuksia luonnonilmiöistä tieteen keinoin. Kuulevatko vanhat ihmiset huonommin, kuin nuoret? voiko kola syövyttää hampaat? ja voiko paperia taittaa enemmän kuin seitsemän kertaa? Tule ottamaan selvää myytinmurtajakurssille.

Ohjelmointi (YM V3)
Opetellaan ohjelmoinnillista ajattelua ja ohjelmoinnin perusteita ilman konetta ja koneiden kanssa.

Paras yritys ever! (YM V4)
Tällä kurssilla pääset toimimaan ja tekemään yksin ja porukassa niitä asioita, joista innostut! Kurssilla perehdytään yrittäjyyteen, ideoidaan ja valmistetaan oma tuote sekä opitaan taitoja tuotteen brändäyksestä, markkinoinnista ja myynnistä. Kurssilla tehdään yhteistyötä alueen yritysten kanssa.

Bändikurssi (MU V1)
Harjoitellaan yhteissoittoa monipuolisesti eri soittimiin tutustuen. Kurssin tavoitteena on harjoitella kappaleita esityskuntoon.

Taidetta eri tekniikoin (KU V1)
Tehdään taidetta kurssilaisten kiinnostuksen kohteiden mukaan. Kokeillaan erilaisia kuvataiteen tekniikoita ja materiaaleja. Valmistetaan teoksia sekä itselle että koulun yhteisiin tiloihin. Kurssilla on mahdollisuus piirtää, maalata, muotoilla ja valmistaa isojakin tilataideteoksia yhdessä ryhmän kanssa.

2020-2021 toteutuvat 3.-7. lk valinnaiskurssit ja opettajat

Palloillaan! (LI V4) syksy (liikuntasali)

Heli Kaijansinkko-Valtonen

Elämyksiä tanssahdellen (LI V6) kevät (tanssisali)

Heli Kaijansinkko-Valtonen

Liikunnan riemu (LI V7) syksy (liikuntasali)

Marianne Laine

Helmityökurssi (TS V2) kevät (ks/ts-luokka)

Anne Kankaanranta

Elektroniikkaa ja ohjelmointia (TN V2) syksy ja kevät (ks/tn-metalliluokka ja H2024)

Sini Rintamäki

Teknistä työtä omaksi iloksi (TN V3) syksy (ks/tn-puuluokka)

Miro Montonen

New technologies (TN V4) kevät (ks/tn-puuluokka ja H1066)

Hannu Hiitola

Oma kirja (AI V1) kevät (E2075)

Lotta Virkkunen

Ruoanvalmistuksen anatomia (YM V1) (kotitalousluokat)
YM V1.1 ja YM V1.2 syksy
YM V1.3 ja YM V1.4. kevät


Saana Saajoranta ja Sirkku Aaltonen
SaanaSaajoranta ja Taina Kiero

Myytinmurtajat (YM V2) syksy ja kevät (G1079)

Eetu Heikura

Paras yritys ever (YM V4) kevät (Touhula alakerta 2B-luokka)

Anne Pohjanen

Uuden koulun suunnittelutiimi (YM V5) kevät (H2028 ja H2029)

Anne Romar

Taidetta eri tekniikoin (KU V1) kevät (B2062)

Jarkko Häkämies

Valinnaiskurssit 2020-2021

Valinnaiskurssit 3.-7.-luokkalaisille 1 vvt 2020-2021

 

Oppilaat saavat valita yhden valinnaiskurssin jokaisella vuosiluokalla 3.–7. Opiskeltavat valinnaisaineet ovat soveltavia eikä niiden tarvitse liittyä suoraan mihinkään kouluaineeseen.

 

Suosituksena on että valinnaiskurssien avulla saavutetaan laaja-alaisen osaamisen tavoitteita (L1-L7) ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien sisältöjä.

 

3.-7. luokkalaisille suunnatut valinnaiskurssit valitaan joka vuosi uudestaan. Samaa kurssia ei voi valita uudelleen. Kurssien tavoitteena on tarjota iloa, itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia, monipuolisia virikkeitä ja oppiainerajat sekä vuosiluokkarajat ylittävää toimintaa.

 

Valinnaiskurssien arviointi on hyväksytty / hylätty.

 

Valinnat järjestetään siten että kaikilla luokan oppilailla on samaan aikaan jokin valinnaiskurssi menossa. Tämä voi vaikuttaa valintojen toteutumiseen. Valinnaiskurssit toteutetaan kaksoistuntina torstai-iltapäivisin joko syys- tai kevätlukukaudella

(1 vuosiviikkotunti).

 

Oppilaiden koteihin jaetaan valintalomakkeet, joihin jokainen oppilas valitsee yhden kurssin ja sille 2 varavalintaa. Valintalomakkeet palautetaan omalle luokanopettajalle tai luokanohjaajalle torstaihin 12.3. mennessä.

 

 

Kurssikuvaukset 2020-2021

 

Lähde luontoon! (LI V1)

Suunnitellaan ja toteutetaan vaellusretki esim. Savitaipaleen maastoon. Ennen retkeä harjoitellaan retkeilyssä tarvittavia taitoja mm. ensiapua. Kurssin aikana tutustutaan myös geokätköilyyn, pelataan frisbeegolfia ja liikutaan lähiluonnossa.

 

Palloillaan! (LI V4)
Tutustutaan eri palloilulajeihin, niin yksilö- kuin joukkuepalloiluun. Pelejä pelataan myös sovelletusti pien- ja viitepeleinä. Tunteja suunnitellaan yhteistyössä oppilaiden kanssa heidän toiveitaan huomioiden.

 

Elämyksiä tanssahdellen (LI V6)

Tutustutaan eri tanssimuotoihin (esimerkiksi baletti, jazztanssi, showtanssi, kansantanssi, nykytanssi, lattarit, tanssimix, hiphop, street dance). Kokeillaan luovaa liikuntaa ja oman tanssin suunnittelua. Vierailevia opettajia.

 

Liikunnan riemu (LI V7)

Tavoitteena on kokea liikunnan riemua monipuolisesti liikkuen ja kurssilaisten toiveita kunnioittaen. Tutustutaan mahdollisimman moniin uusiin lajeihin ja suorituspaikkoihin vanhoja tuttuja unohtamatta. Tutuissakin lajeissa pyritään löytämään uusia lähestymistapoja.

 

Pääsiäisen koristeita (TS V1)

Tehdään pääsiäisen koristeita, käyttäen monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita.

 

Helmityökurssi (TS V2)

Valmistetaan helmistä koruja ja koristeita.

 

Kudontakurssi (TS V3)

Valmistetaan pieniä kudontatöitä nauhapirralla ja kudontakehyksellä.

 

Batiikki/kankaanvärjäys (TS V4)

Värjätään kankaita eri tekniikoilla ja ommellaan niistä tuotteita.

 

Joulun koristeita (TS V5)

Tehdään joulun ajan koristeita, käyttäen monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. 

 

Elektroniikkaa ja ohjelmointia (TN V2)

Valmistetaan led-taskulamppu tai hydrokopteri. Tutustutaan ohjelmointiin Scratch-sivuston avulla. Scratchin avulla voit koodata erilaisia tarinoita tai oman pelin.

 

Teknistä työtä omaksi iloksi (TN V3)

Ideoidaan ja toteutetaan puusta ja metallista tuotteita. Opiskellaan kovien materiaalien työstöä ja pintakäsittelyä.

 

New technologies (TN V4)

Tällä kurssilla saat tietoa 3D–tulostuksen mahdollisuuksista ja käyttökohteista. Opit piirtämään kolmiulotteisia kuvia sekä toimimaan 3D–tulostimen koneenhoitajana. Jokainen oppilas tulostaa jonkin itse piirtämänsä kappaleen. Tulostuksen mahdollisuudet ovat valtavat: Voit tulostaa esim. puuttuvan legopalan tai rikkoutuneen muoviosan nukkekodista tai 4c–autosta. Työvälineinä kurssilla ovat ChromeBookit ja Minifactory3–tulostin.

 

Oma kirja (AI V1)

Tehdään kurssilla oma kirja, joka voi olla sarjakuva-, runo-, mietelmä-, kertomus-, tieto-, satukirja, opaskirja tms. Toteutus voi olla myös sähköinen kirja. Kirja kuvitetaan ja sen voi tehdä käsin tai koneella.

 

Esiintymisen ja ilmaisun iloa (AI V2)

Ilmaisutaidon kurssi, jossa tehdään oppilaiden kanssa erilaisia draamapedagogiikan harjoituksia mm. liikeilmaisua, mimiikkaa, puheilmaisua ja erilaisia vuorovaikutusharjoituksia. Toteutetaan mahdollisuuksien mukaan pieni draamaesitys, jossa käytetään opittuja taitoja.

 

Lentävä reportteri (AI V3)

Haastatellaan suullisesti ja kirjallisesti esim. uusia oppilaita, henkilökuntaa, vierailijoita jne. Haastattelun tuotos voi olla video (julkaisu koulumme Facebook-sivustolla), juliste, juttuvinkki paikallislehteen tms. Tehdään uutisia ja reportaaseja koulun tapahtumista, esim. koulun juhlaharjoituksista, teemapäivistä, vierailuista yms. Annetaan menovinkkejä, esim. Kaamospuhallus, elokuvat, leirit, työpajat yms. Suunniteltu esitys menovinkistä voisi tapahtua kiertämällä luokissa ja kertomalla aiheesta. Tehdään lukuvinkkejä uusista kirjoista; suullisesti tai kirjallisesti esiteltyinä; kirjavinkkauksia muille luokille.

 

Rupisia riimejä (AI V4)

Luetaan, kuvitetaan, riimitellään ja esitetään runoja. Tutustutaan valmiisiin runoihin ja tehdään omia yksin, parin kanssa ja pienryhmissä. Ryhmän toivomusten mukaan tehdään erilaisia tuotoksia, esim. omia runokirjoja, runoesityksiä tms.

 

 

 

Ruoanvalmistuksen anatomia (YM V1)

Ruuanvalmistus ja leivonta on kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa. Tutkitaan yksinkertaisia kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä. Toteutetaan niitä käytännössä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Tilavuus- ja painomitat hallintaan.

 

Myytinmurtajat (YM V2)

Tutkitaan erilaisia myyttejä ja ennakko-oletuksia luonnonilmiöistä tieteen keinoin. Kuulevatko vanhat ihmiset huonommin, kuin nuoret? voiko kola syövyttää hampaat? ja voiko paperia taittaa enemmän kuin seitsemän kertaa? Tule ottamaan selvää myytinmurtajakurssille.

 

Ohjelmointi (YM V3)

Opetellaan ohjelmoinnillista ajattelua ja ohjelmoinnin perusteita ilman konetta ja koneiden kanssa.

 

Paras yritys ever! (YM V4)

Tällä kurssilla pääset toimimaan ja tekemään yksin ja porukassa niitä asioita, joista innostut! Kurssilla perehdytään yrittäjyyteen, ideoidaan ja valmistetaan oma tuote sekä opitaan taitoja tuotteen brändäyksestä, markkinoinnista ja myynnistä. Kurssilla tehdään yhteistyötä alueen yritysten kanssa.

 

Uuden koulun suunnittelutiimi (YM V5)

Millaisia värejä uuden koulun luokissa on? Millaisessa ympäristössä haluaisit opiskella? Kiinnostaako sinua olla mukana suunnittelemassa uuden koulun sisustusta? Haluaisitko päästä vaikuttamaan koulun kaluste- ja värivalintoihin? Jos vastasit kysymyksiin kyllä, niin tämä valinnainen on sinua varten!

 

Bändikurssi (MU V1)

Harjoitellaan yhteissoittoa monipuolisesti eri soittimiin tutustuen. Kurssin tavoitteena on harjoitella kappaleita esityskuntoon.

 

Taidetta eri tekniikoin (KU V1)

Tehdään taidetta kurssilaisten kiinnostuksen kohteiden mukaan. Kokeillaan erilaisia kuvataiteen tekniikoita ja materiaaleja. Valmistetaan teoksia sekä itselle että koulun yhteisiin tiloihin. Kurssilla on mahdollisuus piirtää, maalata, muotoilla ja valmistaa isojakin tilataideteoksia yhdessä ryhmän kanssa.

Toteutuvat 3.-7. lk valinnaiskurssit 2019-2020

Lähde luontoon! (LI V1), syksy, H2028
- opettaja Anne Romar
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka H2030

Palloillaan! (LI V4), syksy, LI-sali
- opettajana Paula Ukkola
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka Touhulan piha

Elämyksiä tanssahdellen (LI V6), kevät, Musiikkiliikuntatila H0014
- opettajana Ulla Hyvönen

Liikunnan riemu (LI V7), syksy, Musiikkiliikuntatila H0014
- opettajana Tanja Valkeapää
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka Touhulan piha

Kudontakurssi (TS V3), syksy, TS-luokka G1090
- opettajana Anne Kankaanranta
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka Tietolan sisäpiha

Elektroniikkaa ja ohjelmointia (TN V2), kevät, Taitola TN-luokka
- opettajana Sini Rintamäki

Teknistä työtä omaksi iloksi (TN V3), syksy + kevät, Taitola TN-luokka
- opettajana Miro Montonen
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka Taitola-rakennuksen edessä

New Technologies (TN V4), syksy + kevät, H1066
- opettajana Hannu Hiitola
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka H1066

Oma kirja (AI V1), syksy, E2075
- opettajana Lotta Virkkunen
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka Tietolan Mediateekki

Ruoanvalmistuksen anatomia (YM V1), syksy + kevät, Kotitalousluokat
- opettajina Saana Saajoranta ja Sirkku Aaltonen
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka Taitola-rakennuksen edessä (keskimmäinen ulkoovi)

Myytinmurtajat (YM V2), syksy + kevät, H0016
- opettajana Eetu Heikura
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka Tietolan sisäpiha

Paras yritys ever! (YM V4), kevät, Touhula
- opettajana Paula Ukkola

Bändikurssi (MU V1), syksy, Musiikkiluokka G2030
- opettajana Jarmo Kyllönen
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka musiikkiluokka

Taidetta eri tekniikoin (KU V1), syksy + kevät, B2062
- opettajana Jarkko Häkämies
- ensimmäisen kerran kokoontumispaikka Tietolan sisäpiha

Valinnaiskurssit 3.-7. luokkalaisille lukuvuonna 2019-2020

Valinnaiskurssit 3.-7.-luokkalaisille (1 vvt) lukuvuonna 2019-2020

 

Oppilaat saavat valita yhden valinnaiskurssin jokaisella vuosiluokalla 3.–7. Opiskeltavat valinnaisaineet ovat soveltavia, eikä niiden tarvitse liittyä suoraan mihinkään kouluaineeseen.

 

Suosituksena on, että valinnaiskurssien avulla saavutetaan laaja-alaisen osaamisen tavoitteita (L1-L7) ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien sisältöjä.

 

3.-7. luokkalaisille suunnatut valinnaiskurssit valitaan joka vuosi uudestaan. Samaa kurssia ei voi valita uudelleen. Kurssien tavoitteena on tarjota iloa, itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia, monipuolisia virikkeitä ja oppiainerajat sekä vuosiluokkarajat ylittävää toimintaa.

 

Valinnaiskurssien arviointi on hyväksytty / hylätty.

 

Valinnat järjestetään siten, että kaikilla luokan oppilailla on samaan aikaan jokin valinnaiskurssi menossa. Tämä voi vaikuttaa valintojen toteutumiseen. Valinnaiskurssit toteutetaan kaksoistuntina perjantai-iltapäivisin joko syys- tai kevätlukukaudella (1 vuosiviikkotunti).

 

Oppilaiden koteihin jaetaan valintalomakkeet, joihin jokainen oppilas valitsee yhden kurssin ja sille 2 varavalintaa. Valintalomakkeet palautetaan omalle luokanopettajalle tai luokanohjaajalle torstaihin 14.3. mennessä.

 

 

 

Kurssikuvaukset 2019-2020

 

Lähde luontoon! (LI V1)

Suunnitellaan ja toteutetaan vaellusretki esim. Savitaipaleen maastoon. Ennen retkeä harjoitellaan retkeilyssä tarvittavia taitoja mm. ensiapua. Kurssin aikana tutustutaan myös geokätköilyyn, pelataan frisbeegolfia ja liikutaan lähiluonnossa.

 

Palloillaan! (LI V4) Tutustutaan eri palloilulajeihin, niin yksilö- kuin joukkuepalloiluun. Pelejä pelataan myös sovelletusti pien- ja viitepeleinä. Tunteja suunnitellaan yhteistyössä oppilaiden kanssa heidän toiveitaan huomioiden.

 

Elämyksiä tanssahdellen (LI V6)

Tutustutaan eri tanssimuotoihin (esimerkiksi baletti, jazztanssi, showtanssi, kansantanssi, nykytanssi, lattarit, tanssimix, hiphop, street dance). Kokeillaan luovaa liikuntaa ja oman tanssin suunnittelua. Vierailevia opettajia.

 

Liikunnan riemu (LI V7)

Tavoitteena on kokea liikunnan riemua monipuolisesti liikkuen ja kurssilaisten toiveita kunnioittaen. Tutustutaan mahdollisimman moniin uusiin lajeihin ja suorituspaikkoihin vanhoja tuttuja unohtamatta. Tutuissakin lajeissa pyritään löytämään uusia lähestymistapoja.

 

Pääsiäisen koristeita (TS V1)

Tehdään pääsiäisen koristeita, käyttäen monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita.

 

Helmityökurssi (TS V2)

Valmistetaan helmistä koruja ja koristeita.

 

Kudontakurssi (TS V3)

Valmistetaan pieniä kudontatöitä nauhapirralla ja kudontakehyksellä.

 

Batiikki/kankaanvärjäys (TS V4)

Värjätään kankaita eri tekniikoilla ja ommellaan niistä tuotteita.

 

Joulun koristeita (TS V5)

Tehdään joulun ajan koristeita, käyttäen monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. 

 

Elektroniikkaa ja ohjelmointia (TN V2)

Valmistetaan erilaisia elektronisia laitteita, esim. äänitorvi mopoon tai pyörään, taitopeli, liikeilmaisin, hämäräkytkin, hydrokopteri, noppa numeronäytöllä, varashälytin tms. Tutustutaan ohjelmointiin esimerkiksi lego Mindstorms -robottien ja Spherojen avulla.

 

Teknistä työtä omaksi iloksi (TN V3)

Ideoidaan ja toteutetaan puusta ja metallista tuotteita. Opiskellaan kovien materiaalien työstöä ja pintakäsittelyä.

 

New technologies (TN V4)

Opit tulostamaan kappaleita 3D-kynällä, 3D-tulostimella sekä tekemään erilaisia kappaleita polymorph-muovista. Opit piirtämään kolmiulotteisia kuvia sekä toimimaan 3D-tulostimen koneenhoitajana. Tulostat itsellesi erilaisia kappalaisena, esimerkiksi pelinappuloita, logoja, koriste-esineitä, korvakoruja, pienoismalleja, figuureja ja mitä ikinä keksitkin, sillä tulostuksen mahdollisuudet ovat valtavat. Kurssille ovat tervetulleita niin vasta-alkavat kuin kokeneemmilta tulostajat. Kurssin tavoitteisiin kuuluu 3D-mallinnus, 3D-tulostus, tuotekehittely ja yrittäjyys.

 

Oma kirja (AI V1)

Tehdään kurssilla oma kirja, joka voi olla sarjakuva-, runo-, mietelmä-, kertomus-, tieto-, satukirja, opaskirja tms. Toteutus voi olla myös sähköinen kirja. Kirja kuvitetaan ja sen voi tehdä käsin tai koneella.

 

Esiintymisen ja ilmaisun iloa (AI V2)

Ilmaisutaidon kurssi, jossa tehdään oppilaiden kanssa erilaisia draamapedagogiikan harjoituksia mm. liikeilmaisua, mimiikkaa, puheilmaisua ja erilaisia vuorovaikutusharjoituksia. Toteutetaan mahdollisuuksien mukaan pieni draamaesitys, jossa käytetään opittuja taitoja.

 

Lentävä reportteri (AI V3)

Haastatellaan suullisesti ja kirjallisesti esim. uusia oppilaita, henkilökuntaa, vierailijoita jne. Haastattelun tuotos voi olla video (julkaisu koulumme Facebook-sivustolla), juliste, juttuvinkki paikallislehteen tms. Tehdään uutisia ja reportaaseja koulun tapahtumista, esim. koulun juhlaharjoituksista, teemapäivistä, vierailuista yms. Annetaan menovinkkejä, esim. Kaamospuhallus, elokuvat, leirit, työpajat yms. Suunniteltu esitys menovinkistä voisi tapahtua kiertämällä luokissa ja kertomalla aiheesta. Lukuvinkkejä uusista kirjoista; suullisesti tai kirjallisesti esiteltyinä; kirjavinkkauksia muille luokille.

 

Rupisia riimejä (AI V4)

Luetaan, kuvitetaan, riimitellään ja esitetään runoja. Tutustutaan valmiisiin runoihin ja tehdään omia yksin, parin kanssa ja pienryhmissä. Ryhmän toivomusten mukaan tehdään erilaisia tuotoksia, esim. omia runokirjoja, runoesityksiä tms.

 

Fun and games - Englantia pelaten ja leikkien (EN V1)

Opitaan englantia yhdessä pelaamalla erilaisia pelejä (esim. lautapelit, kuvakortit, bingo ja netin oppimispelit). Kurssi sisältää myös toiminnallisia leikkejä ja leikkimielisiä kisoja.

 

Let’s travel - Englantia matkailijalle (EN V2)

Harjoitellaan toimimista matkalla vastaan tulevissa monenlaisissa tilanteissa. Vahvistetaan kielitaitoa ja rohkeutta käyttää kieltä.

 

Ruoanvalmistuksen anatomia (YM V1)

Ruuanvalmistus ja leivonta on kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa. Tutkitaan yksinkertaisia kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä. Toteutetaan niitä käytännössä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Tilavuus- ja painomitat hallintaan.

 

Myytinmurtajat (YM V2)

Tutkitaan erilaisia myyttejä ja ennakko-oletuksia luonnonilmiöistä tieteen keinoin. Kuulevatko vanhat ihmiset huonommin, kuin nuoret? voiko kola syövyttää hampaat? ja voiko paperia taittaa enemmän kuin seitsemän kertaa? Tule ottamaan selvää myytinmurtajakurssille.

 

Ohjelmointi (YM V3)

Opetellaan ohjelmoinnillista ajattelua ja ohjelmoinnin perusteita ilman konetta ja koneiden kanssa.

 

Paras yritys ever! (YM V4)

Tällä kurssilla pääset toimimaan ja tekemään yksin ja porukassa niitä asioita, joista innostut!. Kurssilla perehdytään yrittäjyyteen, ideoidaan ja valmistetaan oma tuote sekä opitaan taitoja tuotteen brändäyksestä, markkinoinnista ja myynnistä. Kurssilla tehdään yhteistyötä alueen yritysten kanssa.

 

Bändikurssi (MU V1)

Harjoitellaan yhteissoittoa monipuolisesti eri soittimiin tutustuen. Kurssin tavoitteena on harjoitella kappaleita esityskuntoon.

 

Taidetta eri tekniikoin (KU V1)

Tehdään taidetta kurssilaisten kiinnostuksen kohteiden mukaan. Kokeillaan erilaisia kuvataiteen tekniikoita ja materiaaleja. Valmistetaan teoksia sekä itselle että koulun yhteisiin tiloihin. Kurssilla on mahdollisuus piirtää, maalata, muotoilla ja valmistaa isojakin tilataideteoksia yhdessä ryhmän kanssa.

Toteutuvat valinnaiskurssit 2018-2019 - 3-7 luokat


Toteutuvat valinnaisainekurssit 3-7 luokat

Lähde luontoon! (LIV1), toteutuu syksyllä: opettajana Anne Tapanainen, luokkatila Touhula 2C

Palloillaan! (LI V4), toteutuu syksyllä: opettajana Emilia Tiainen, luokkatila koulun sali

Pelit ja leikit (LI V5), toteutuu syksyllä: opettajana Annika Lönnroth, luokkatila koulunsali

Elämyksiä tanssahdellen (LI V6), toteutuu syksyllä: opettajana Heli Kaijansinkko-Valtonen, luokkatila H0014 (tanssisali)

Elektroniikkaa ja ohjelmointia, toteutuu keväällä: opettajana Hannu Hiitola, luokkatila 5C/H1070 ja Taitolan TN-luokka

Teknistä työtä omaksi iloksi (TN V3), toteutuu syksyllä ja keväällä: opettajana Miro Montonen, luokkatila Taitolan TN-luokka

New technologies (TN V4), toteutuu syksyllä ja keväällä: opettajana Topias Haarala, luokkatila 5C/H1066

Ruoanvalmistuksen anatomia (YM V1), toteutuu syksyllä ja keväällä x2: opettajina Saana Saajoranta ja Sirkku Aaltonen, luokkatila Taitolan kotitalousluokat

Myytinmurtajat (YM V2), toteutuu syksyllä ja keväällä: opettajana Eeti Heikura, luokkatila Matikan resurssiluokka/H0016

Paras yritys ever! (YM V4), toteutuu keväällä: opettajana Annika Lönnroth, luokkatila 5B/H1069

Taidetta eri tekniikoin (KU V1), toteutuu syksyllä ja keväällä: opettajina Tanja Valkeapää ja Anne Pohjanen, luokkatila Touhula 2A/2B

Valinnaiskurssit 3.-7.lk 2018-2019

Valinnaiskurssit 3.-7.-luokkalaisille 1 vvt

 

Oppilaat saavat valita yhden valinnaiskurssin jokaisella vuosiluokalla 3.–7. Opiskeltavat valinnaisaineet ovat soveltavia eikä niiden tarvitse liittyä suoraan mihinkään kouluaineeseen.

Suosituksena on että valinnaiskurssien avulla saavutetaan laaja-alaisen osaamisen tavoitteita (L1-L7) ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien sisältöjä.

3.-7. luokkalaisille suunnatut valinnaiskurssit valitaan joka vuosi uudestaan. Samaa kurssia ei voi valita uudelleen. Kurssien tavoitteena on tarjota iloa, itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia, monipuolisia virikkeitä ja oppiainerajat sekä vuosiluokkarajat ylittävää toimintaa.

Valinnaiskurssien arviointi on hyväksytty / hylätty.

Valinnat järjestetään siten että kaikilla luokan oppilailla on samaan aikaan jokin valinnaiskurssi menossa. Tämä voi vaikuttaa valintojen toteutumiseen. Valinnaiskurssit toteutetaan kaksoistuntina torstai-iltapäivisin joko syys- tai kevätlukukaudella (1 vuosiviikkotunti).

 

Kurssikuvaukset 2018-2019

 

Lähde luontoon! (LI V1)

Suunnitellaan ja toteutetaan vaellusretki esim. Savitaipaleen maastoon. Ennen retkeä harjoitellaan retkeilyssä tarvittavia taitoja mm. ensiapua. Kurssin aikana tutustutaan myös geokätköilyyn, pelataan frisbeegolfia ja liikutaan lähiluonnossa.

 

Liikuntalajimaistiaiset (LI V2)

Tutustutaan mahdollisimman moniin uusiin lajeihin ja suorituspaikkoihin. Tutuissakin lajeissa pyritään löytämään uusia lähestymistapoja. Lajeina esim. uinti/vesipelastus, hiihto/vaellus, voimistelu/akrobatia, uusia palloilulajeja, eri urheiluseurojen lajiesittelyjä.

 

Palloillaan! (LI V4) Tutustutaan eri palloilulajeihin, niin yksilö- kuin joukkuepalloiluun. Pelejä pelataan myös sovelletusti pien- ja viitepeleinä. Tunteja suunnitellaan yhteistyössä oppilaiden kanssa heidän toiveitaan huomioiden.

Pelit ja leikit (LI V5) Tavoitteena on kokea liikunnan iloa pelien ja leikkien kautta. Tutustutaan ja ideoidaan uusia pelejä ja leikitään myös vanhoja perinteisiä leikkejä sisällä ja ulkona.

 

Elämyksiä tanssahdellen (LI V6)

Tutustutaan eri tanssimuotoihin (esimerkiksi baletti, jazztanssi, showtanssi, kansantanssi, nykytanssi, lattarit, tanssimix, hiphop, street dance). Kokeillaan luovaa liikuntaa ja oman tanssin suunnittelua. Vierailevia opettajia.

 

Elektroniikkaa ja ohjelmointia (TN V2)

Valmistetaan erilaisia elektronisia laitteita, esim. äänitorvi mopoon tai pyörään, taitopeli, liikeilmaisin, hämäräkytkin, hydrokopteri, noppa numeronäytöllä, varashälytin tms. Tutustutaan ohjelmointiin esimerkiksi lego Mindstorms -robottien ja Spherojen avulla.

 

Teknistä työtä omaksi iloksi (TN V3)

Ideoidaan ja toteutetaan puusta ja metallista tuotteita. Opiskellaan kovien materiaalien työstöä ja pintakäsittelyä.

 

New technologies (TN V4)

Tällä kurssilla saat tietoa 3D–tulostuksen mahdollisuuksista ja käyttökohteista. Opit piirtämään kolmiulotteisia kuvia sekä toimimaan 3D–tulostimen koneenhoitajana. Jokainen oppilas tulostaa jonkin itse piirtämänsä kappaleen. Tulostuksen mahdollisuudet ovat valtavat: Voit tulostaa esim. puuttuvan legopalan tai rikkoutuneen muoviosan nukkekodista tai rc–autosta. Työvälineinä kurssilla ovat ChromeBookit ja Minifactory3–tulostin.

 

Oma kirja (AI V1)

Tehdään kurssilla oma kirja, joka voi olla sarjakuva-, runo-, mietelmä-, kertomus-, tieto-, satukirja, opaskirja tms. Toteutus voi olla myös sähköinen kirja. Kirja kuvitetaan ja sen voi tehdä käsin tai koneella.

 

Esiintymisen ja ilmaisun iloa (AI V2)

Ilmaisutaidon kurssi, jossa tehdään oppilaiden kanssa erilaisia draamapedagogiikan harjoituksia mm. liikeilmaisua, mimiikkaa, puheilmaisua ja erilaisia vuorovaikutusharjoituksia. Toteutetaan mahdollisuuksien mukaan pieni draamaesitys, jossa käytetään opittuja taitoja.

 

Lentävä reportteri (AI V3)

Haastatellaan suullisesti ja kirjallisesti esim. uusia oppilaita, henkilökuntaa, vierailijoita jne. Haastattelun tuotos voi olla video (julkaisu koulumme Facebook-sivustolla), juliste, juttuvinkki paikallislehteen tms. Tehdään uutisia ja reportaaseja koulun tapahtumista, esim. koulun juhlaharjoituksista, teemapäivistä, vierailuista yms. Annetaan menovinkkejä, esim. Kaamospuhallus, elokuvat, leirit, työpajat yms. Suunniteltu esitys menovinkistä voisi tapahtua kiertämällä luokissa ja kertomalla aiheesta. Lukuvinkkejä uusista kirjoista; suullisesti tai kirjallisesti esiteltyinä; kirjavinkkauksia muille luokille.

 

Rupisia riimejä (AI V4)

Luetaan, kuvitetaan, riimitellään ja esitetään runoja. Tutustutaan valmiisiin runoihin ja tehdään omia yksin, parin kanssa ja pienryhmissä. Ryhmän toivomusten mukaan tehdään erilaisia tuotoksia, esim. omia runokirjoja, runoesityksiä tms.

 

Pikkufilosofi (AI V5)

Psykologiaa ja filosofiaa nuoremmille. Harjoitetaan ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja, tutkitaan miten ja missä ajattelu tapahtuu. Opitaan oppimisesta ja kehitetään oppimisen tyylejä. Ratkaistaan erilaisia moraaliongelmia, ja pohditaan minkälaista on hyvä elämä. Tutustutaan eettisiin ongelmiin, ja ratkaistaan mikä on oikeaa ja väärää toimintaa. Näytellään, mietiskellään, luetaan ja keskustellaan!

 

Fun and games - Englantia pelaten ja leikkien (EN V1)

Opitaan englantia yhdessä pelaamalla erilaisia pelejä (esim. lautapelit, kuvakortit, bingo ja netin oppimispelit). Kurssi sisältää myös toiminnallisia leikkejä ja leikkimielisiä kisoja.

 

Let’s travel - Englantia matkailijalle (EN V2)

Harjoitellaan toimimista matkalla vastaan tulevissa monenlaisissa tilanteissa. Vahvistetaan kielitaitoa ja rohkeutta käyttää kieltä.

 

Ruoanvalmistuksen anatomia (YM V1)

Ruuanvalmistus ja leivonta on kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa. Tutkitaan yksinkertaisia kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä. Toteutetaan niitä käytännössä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Tilavuus- ja painomitat hallintaan.

 

Myytinmurtajat (YM V2)

Tutkitaan erilaisia myyttejä ja ennakko-oletuksia luonnonilmiöistä tieteen keinoin. Kuulevatko vanhat ihmiset huonommin, kuin nuoret? voiko kola syövyttää hampaat? ja voiko paperia taittaa enemmän kuin seitsemän kertaa? Tule ottamaan selvää myytinmurtajakurssille.

 

Ohjelmointi (YM V3)

Opetellaan ohjelmoinnillista ajattelua ja ohjelmoinnin perusteita ilman konetta ja koneiden kanssa.

 

Paras yritys ever! (YM V4)

Tällä kurssilla pääset toimimaan ja tekemään yksin ja porukassa niitä asioita, joista innostut!. Kurssilla perehdytään yrittäjyyteen, ideoidaan ja valmistetaan oma tuote sekä opitaan taitoja tuotteen brändäyksestä, markkinoinnista ja myynnistä. Kurssilla tehdään yhteistyötä alueen yritysten kanssa.

 

Bändikurssi (MU V1)

Harjoitellaan yhteissoittoa monipuolisesti eri soittimiin tutustuen. Kurssin tavoitteena on harjoitella kappaleita esityskuntoon.

 

Taidetta eri tekniikoin (KU V1)

Tehdään taidetta kurssilaisten kiinnostuksen kohteiden mukaan. Kokeillaan erilaisia kuvataiteen tekniikoita ja materiaaleja. Valmistetaan teoksia sekä itselle että koulun yhteisiin tiloihin. Kurssilla on mahdollisuus piirtää, maalata, muotoilla ja valmistaa isojakin tilataideteoksia yhdessä ryhmän kanssa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä