Blogi: Tähtimetsän tuiketta

Tähtimetsän tuiketta

Lappeen lasten suosittelemia sovelluksia IPadilla...

Hiihtolomaviikolla Lappeen blogiryhmästä suurin osa oli lomailemassa. Paikalla olevat olivat päiväkodin puolella. Pyysin muutamaa eskaria kertomaan mieluisimman sovelluksensa ryhmän padiltä.
Senja halusi suositella Lumio Kids-sovellusta. "Siinä kootaan sellasia suomuja: Se on kiva koska siinä kootaan niitä suomuja koska siinä on tarina. Se on lohikäärmeestä tarina, joka näki sellasen pilven, joka muistutti lohikäärmettä ja se lähti seuraamaan sitä. Tässä opitaan tekemään perhosia ja lintuja niistä suomuista."

image.jpg


Luka kertoi Lumio Farm factory-pelistä näin: " Siinä pitää tehä sellasia kertolaskuja ja sit siinä voi saada sellasia tähtiä palkinnoksi." Valitsin tämän arvioitavaksi, koska halusin suositella tätä muille, kun se on hyvä. Musiikkikin on hyvä. Siinä opitaan kertolaskua."
image.jpg

Museon ihmeet!

Lappeen päiväkotikoulusta saapui eskareita Etelä-Karjalan museolle tutustumaan "Arjen aakkosia"-näyttelyyn. Lapsille suunnattu toiminnallinen ja leikkimielinen näyttely kuvaa muun muassa asumisen, lastenhoidon, ruokakulttuurin ja koulunkäynnin muutosta 1900-luvun alkupuolelta nykyaikaan. Arjen muuttumista tarkastellaan konkreettisesti: näyttelyssä voi esimerkiksi kurkistaa vanhaan jääkaappiin tai koettaa, miltä on tuntunut vesiämpärin kantaminen kaivolta. Jokapäiväisiä asioita ja ilmiöitä avataan monipuolisin keinoin.

Tässä muutamia kommentteja ja kuvia tämän kertaisilta bloggaajilta:

Laivassa oli omituinen ruori, kertoi Lilli. Hannasta kivointa oli ne prinsessa-jutut, joita pystyi pukemaan päälleen. Vanhan puhelimen varattu-äänet aiheuttivat ihmettelyä, mutta laite oli helppo kuitenkin nimetä: se oli kännykkä. Muita huomioita herättivät vanhanaikaiset puiset pulpetit; ne oli tosi hyvännäköisiä! Kauppaleikissä oli myös hyvin kaunis ja vanha kassakone, huomasi Lilli.
Kaiken kaikkiaan tosi mukava näyttely!
image.jpg
Puhelimesta kuului ääniä menneisyydestä...


image.jpgLilli halusi ottaa kuvan ennenvanhaisesta jääkaapista.Ystävänpäivän aattoa!

Aamulla Lappeen 0-2 luokan lapset kuuntelivat keskusradiosta ystävänpäiväterveisiä. Välillä tuli myös toivelauluja, joiden tahdissa tanssahdeltiin. Sitten saapui päiväkodin oma mummo, Liisa, lukemaan lapsille kirjaa "Maukka ja Väykkä". Mukana oli myös Veikko-ukki. He kertoivat myös, kuinka erilaista kouluelämä oli ollut ennen vanhaan. Saimme kuulla perinteistä jännittäviä kertomuksia!

image.jpg


Blogiryhmä oli saanut lentävän maton tekoon apureita, muutkin luokkalaiset tekivät tilkkuja kovaa vauhtia. Lisäksi Kristian kertoi heti tullessani aamulla, että joku Päivi oli tuonut tilkun luokkaan. Se oli punainen, jossa oli keskelle valkoisella kirjottu sydän!

Blogiryhmässä mietimme sadun jälkeen millainen on hyvä ystävä. Tässä muutamia mielipiteitä:

Luka: Mulla on ystävä, joka on 3-vuotta ja se osaa jo puhua. Sen nimi on Aino. Se asuu miun mummon ja vaarin lähellä.
Viljami: Miulla on vauva-ystävä, miun kummitädin vauva. Se on vielä 0- vuotias. Sen koko nimi on Maria Eeva Johanna. Se asuu tääl Suomessa, mutta tuolla Ylämaalla. Se on tukistanu miuta. Ei se onneks sattunu. Sit kun se kasvaa isommaks, niin aion pelata sen kanssa sählyä. Miul on toinenki ystävä, joka ei oikein näe toisella silmällä. Sen nimi on Risto. Mie sanon sitä Risto Räppääjäks. Se asuu Varkaudessa, sinne on ihan hirveen pitkä matka! Risto on miun ystävä, kun se on niin vanha ja kiva. Sen kanssa on kiva olla. Miul on viel yks ystävä, se on nainen. Se on kanssa siellä Varkaudessa ja me ollaan oltu sen pihalla ja saatu viileetä vettä.
Elli: Hyvä ystäväni haluaa mennä musiiki luokalle mutta minä en halua erota hänestä. Haluan siksi itsekin sinne ja toivon että hän pääsee.
Kristian: Hyvän ystävän tulisi olla hauska ja kiva. Olisi hyvä että se olisi isompi, voisi antaa ohjeita ja varoittaa ja mitä vaan.
Venla: Hyvä ystävä on kiva, sen kanssa voi leikkiä. Vaikka se asuisi kaukana, se voi olla hyvä ystävä.

Myöskin Liisa-mammalta kysyttiin mielipidettä. Näin hän vastasi:
Hyvä ystävä voi olla vanha tai nuori. Ystävän voi kohdata missä vain ja kun katsoo silmiin ja ymmärtää toinen toistaan voi syntyä ystävyyttä. Ystävät ovat tärkeitä, vaikka ei näkisi usein, voidaan kirjoittaa viestejä ja soitella. Ystävä rikastuttaa elämää!
Hyvää ystävänpäivää kaikille!❤️💕


Haastattelu päivän säästä

Päivän hurja sää sai blogiryhmän kertomaan kuinka kukin oli tullut aamulla paikalle. Pojat halusivat lähteä kysymään asiasta myös luokan ulkopuolelle. Tytöt jatkoivat tällä välin taikamaton tilkkujen tekoa ja taikapaidan, josta tuleekin taikatunika, tekoa.

Kysymykset haastateltaville:

Kertoisitteko kuka olette?
Jenni Koskinen, vitosluokan opettaja (JK)

Minä olen ruokapalvelu-työntekijä Tarja Laine (TL)

1. Minkälainen keli oli kun tulitte tänään tänne?
JK: Lunta satoi, pyrytti
TL: Hirveä ilma

2. Millä menopelillä tulit?
JK: Autolla
TL: Minä tulin autolla, 27 km.

3. Kerro pukeutumisvinkkejä tähän säähän?
JK: Huppu on hyvä suoja, tuulta ja viimaa vastaan.
TL: Varmaan toppahousut, toppatakki, kuomakengät, karvahattu ja rukkaset käteen.

4. Harrastatteko avantouintia?
JK: Yhden kerran olen käynyt
TL: En ole käynyt

4. Käyttekö siis uimahallissa uimassa?
JK: Käyn, kerran viikossa.
TL: En käy uimahallissa, mökillä käyn.

Kiitos haastattelusta!

Haastattelun tekijät:
Kristian ja Viljami
image.jpgimage.jpg


Säätä tutkittiin myös Forecan sivuilla, jossa erityisesti kiinnosti Venäjällä sijaitsevan Batagay, jossa oli tällä hetkellä 42 astetta pakkasta!