Blogi: Tähtimetsän tuiketta

Kevään tuntemuksia blogiryhmästä

Miltä tuntui blogin kirjoitus?
"Kirjoittaminen tuntui tylsältä, osan mielestä kivalta. Kivalta tuntui se että joku luki meidän tekemisiä."
Mikä mielestäsi oli kivointa ja mitä jäit kaipaamaan?
"Lentävän maton kokeileminen oli kivointa, sen tekeminen ja niitten elokuvien tekeminen, robottikisan voitto!
Oisin halunnut tehdä lisää elokuvia."

Mukavaa kesää kaikille Tähtimetsään ja kiitos blogiryhmäläisille!


Animaation tekoa...

Edellisviikolla blogiryhmä näki Lauritsalan eskareiden tekemän Vallu ja Venla-animaation ja halusivat myös tehdä sellaisen. Jätin heidän tehtäväkseen suunnitella tarinan ja tehdä taustat ja hahmoja. Perjantaina 8.5. sitten pääsimme kuvaamaan animaatiota ja tekemään taustaäänet sekä välitekstit.
IMG_0640.JPGIMG_0663.JPGValmis animaatio löytyy Mollan sivuilta, kohdasta "Videot", täältä.
Tyttöjen mietteitä animaationteosta:
"Kivaa, se oli helppoa. Jossain kohtaa se käsikirjoituksen kirjoittaminen oli vaikeaa. Kun kaikille ei käynyt juoni ja piti sopia. Sitten kirjoitimme vuorotellen tekstiä. Nyt osataan tehdä ite ja voimme julkaista niitä täällä pedanetissä."

Tässä tarina kokonaisuudessan, tyttöjen käsikirjoituksesta:
"Olipa kerran pieni tyttö, joka asui linnassa. Tyttö näki Mulkosilmäkalan! Mulkosilmäkala meinasi syödä tytön, mutta kuningas tuli vastaan ja sanoi MUR! Kuninkaan ystävä tuli paikalle. Kuninkaan ystävällä oli omenoita. Hän heitti niitä Mulkosilmäkalan päälle. Mulkosilmäkala sanoi: "Hyviä omppuja. NAM!" Sitten kuninkaan kaveri joutui sairaalaan, koska hän sai hirveän kohtauksen. Hän oli sairaalassa ja näki Mulkosilmäkalan, joka yritti pussata häntä uikkareissa."
Sen pituinen se...

Työryhmän pohdintoja elokuvan teosta...

Pohdimme elokuvatyöryhmän kanssa miten robotti-elokuvan projektissa työskentely oli sujunut ja mikä oli kivaa ja mikä haastavaa. Pääsääntöisesti tekeminen oli ollut mukavaa, pienistä erimielisyyksistä huolimatta. Riidat oli kuitenkin saatu sovittua ja moni oli oppinut myös esim. kuuntelemaan toisten mielipiteitä ja joustamaan. Tässä työryhmäläiset kirjoittavat kokemuksistaan:

Elokuvan näytelijöiden kokemuksia!

Elokuvan teko oli hauskaa koska oli hauska työ ryhmä ja jos voitamme olemme tosi ylpeitä itsestämme. Jostaaas emme voita ollemme silti tosi ylpeita jokaisesta ryhmä läisestä. Jatkamme elokuvien tekoa ja jonain päivänä voimme tulla elokuvan tekiöiksi ja mestareiksi.
Näyttelijätyöryhmä: Selma Elli Venla Tiiu

Kuvaajien kokemus elokuvasta:

Tuli pieni muotoisia riitoja.Piti tehdä tosimonta juttua uudeleen.kuvattavat olivat vähän hankalia.näuteliät eivät osaneet keskittityä välillä.tuli riitoja yleensä siintä kun näyttelijöille oli vähän vaikeaa sopia rooleista.onneksi saimme riidat selvitetyä.kuvaaminen oli silti ihan hauskaa. voimme viellä kenties hyvän näyteliä ryhmän kanssatehdä kuvaus työtä.
T. Kuvausryhmä: netta,viivi

Mukavaa viikonloppua!

Elokuvan tekoa!

Innokas-verkosto haastaa päiväkodit ja koulut tekemään ”Robotin tarina” -videoita kevään 2015 aikana!

Toteuttamistapa on vapaa eli voidaan esimerkiksi kirjoittaa, piirtää, rakennella tai ohjelmoida luokan tai ryhmän robotteja ja tehdä niiden pohjalta ”Robotin tarina”-videon.

Tähtimetsässä innostuttiin suuresti ja aloitettiin elokuvan teko ja ensimmäinen versio jo valmistuikin. Samoin tehtiin jo elokuvalle musavideo "Video star"-soveluksella, joka kertoo ystävyydestä robotin kanssa.

Nyt aloitimme kutenkin uudestaan kuvaukset Beebottien elämästä. Henkilöinä on kolme beebot-robottia ja heidän omistajansa. Kuvaajia työryhmässä on kaksi.

Musavideon pääset katsomaan Mollan sivuilta, tästä .
Siellä myös video elokuvaryhmän toiminnasta ja suunnittelusta kuvaajien dokumentoimana.

Elokuva tulee lähettää toukokuun alussa kilpailuun, pitäkää peukkuja siihen!

Auringonpimennys!

Tänään perjantaina 20.3.2015 näkyy Lappeenrannassa osittainen auringonpimennys. Viimeksi kokonainen auringonpimennys on nähty 25 vuotta sitten. Aapo, Luka ja Selma halusivat kertoa blogissa tärkeitä ohjeita auringonpimennyksen seuraamiseen. Ekaluokkalaiset olivat jo keränneet tietoa Googlesta aikaisemmin. Eskarit katsoivat ohjevideoita Youtubesta ja bloggaajat tekivät myös ohjeet mitä pitää muistaa auringonpimennyksen aikaan.

image.jpgTässä neljä sääntöä auringonpimennyksen katsomiseen:
image.jpgJa näin katsot oikeaoppisesti auringon pimennystä hitsauslasin läpi!

image.jpg


Turvallista auringonpimennyksen katsomista!
T: Blogiryhmä

P.S. Kiitokset uusien tilkkujen tuojille!!!
image.jpg
Uudet blokkaajat

Tänään aloitaa uusi blogi ryhmä: Anna, Milena,Saara.
Tytöt päimage.jpgättivät tehdä blogikerroilla sarjakuvan ja elokuvan. Ensimmäisellä kerralla syntyi sarjakuva hyvän chilipippurikeiton valmistuksesta.

Mietimme myös internetin käytön sääntöjä. Kun kirjottaa nettiin pitäisi tekstin tai kuvien olla hyviä. Jos näkee jotain tyhmää netissä, pitää sanoa siitä aikuiselle.

Seuraavalla kerralla aloitamme elokuvan valmistuksen. Silloin kuulemme ehkä aiheen ja sen henkilöistä enemmän...

image.jpg

"Minä hiihtolomalla" - muistoja lomaviikosta

image.jpg
Blogiryhmämme suurin osa oli viime viikolla lomalla, tässä heidän muistojaan lomasta:

"Kävin nurmeksella ja kuussamossa ja kuopiossa ja tullin tiistaina kuouluun ja lemikkimee urho koira piti jäädä lapeenrantaan keskustaan vaikka se on maalaiskoira" kirjoitti Elli

"Minun pikuveljeltä meni käsi murtui solis luu ja pienio murtumaolka pääsä" kirjoitti Venla.

Selma vain ajeli hiihtolomallaan ympäri Suomea.

image.jpg

Tilannekatsaus kevään projektista: Taikamattomme saldo on 9 tilkkua. Teemme maton sivureunoja ja haastamme edelleen tilkkujentekijöitä.
Tilkkujentekijät pääsevät palkinnoksi seuraamaan lentonäytöstä, jos saamme maton lentämään...
Ensi viikolla blogiryhmässä aloittavat uudet bloggaajat, kiitokset Kristian, Luka, Elli, Venla, Viljami ja Selma näistä kerroista!

Arkea

Hyrräilyä...

Collage 2015-03-04 13_43_21.jpg

Motivoitunutta harjoittelua.

Collage 2015-03-04 13_42_59.jpg

Mukavaa yhdessäoloa.

Collage 2015-03-04 13_44_18_1.jpg

Yllätysvieras

Arvatkaa kuka?

P_20150220_113433_PN.jpg

Luokassamme vieraili tänään monelle todella mieluisa yllätysvieras, SaiPan maalivahti, Andreas Bernard. Hän vastaili moneen mielenkiintoiseen kysymykseen, sai nauttia laulu- ja kannustusesityksistä, jakoi nimikirjoituksia ja otti valokuvia lasten kanssa. Lopuksi kakkosluokkalaiset tarjosivat "Ändille" itsetehtyä omenapiirakkaa.

Collage 2015-02-20 19_16_09.jpg

Tähtimetsän tuiketta

Lappeen lasten suosittelemia sovelluksia IPadilla...

Hiihtolomaviikolla Lappeen blogiryhmästä suurin osa oli lomailemassa. Paikalla olevat olivat päiväkodin puolella. Pyysin muutamaa eskaria kertomaan mieluisimman sovelluksensa ryhmän padiltä.
Senja halusi suositella Lumio Kids-sovellusta. "Siinä kootaan sellasia suomuja: Se on kiva koska siinä kootaan niitä suomuja koska siinä on tarina. Se on lohikäärmeestä tarina, joka näki sellasen pilven, joka muistutti lohikäärmettä ja se lähti seuraamaan sitä. Tässä opitaan tekemään perhosia ja lintuja niistä suomuista."

image.jpg


Luka kertoi Lumio Farm factory-pelistä näin: " Siinä pitää tehä sellasia kertolaskuja ja sit siinä voi saada sellasia tähtiä palkinnoksi." Valitsin tämän arvioitavaksi, koska halusin suositella tätä muille, kun se on hyvä. Musiikkikin on hyvä. Siinä opitaan kertolaskua."
image.jpg

Museon ihmeet!

Lappeen päiväkotikoulusta saapui eskareita Etelä-Karjalan museolle tutustumaan "Arjen aakkosia"-näyttelyyn. Lapsille suunnattu toiminnallinen ja leikkimielinen näyttely kuvaa muun muassa asumisen, lastenhoidon, ruokakulttuurin ja koulunkäynnin muutosta 1900-luvun alkupuolelta nykyaikaan. Arjen muuttumista tarkastellaan konkreettisesti: näyttelyssä voi esimerkiksi kurkistaa vanhaan jääkaappiin tai koettaa, miltä on tuntunut vesiämpärin kantaminen kaivolta. Jokapäiväisiä asioita ja ilmiöitä avataan monipuolisin keinoin.

Tässä muutamia kommentteja ja kuvia tämän kertaisilta bloggaajilta:

Laivassa oli omituinen ruori, kertoi Lilli. Hannasta kivointa oli ne prinsessa-jutut, joita pystyi pukemaan päälleen. Vanhan puhelimen varattu-äänet aiheuttivat ihmettelyä, mutta laite oli helppo kuitenkin nimetä: se oli kännykkä. Muita huomioita herättivät vanhanaikaiset puiset pulpetit; ne oli tosi hyvännäköisiä! Kauppaleikissä oli myös hyvin kaunis ja vanha kassakone, huomasi Lilli.
Kaiken kaikkiaan tosi mukava näyttely!
image.jpg
Puhelimesta kuului ääniä menneisyydestä...


image.jpgLilli halusi ottaa kuvan ennenvanhaisesta jääkaapista.Ystävänpäivän aattoa!

Aamulla Lappeen 0-2 luokan lapset kuuntelivat keskusradiosta ystävänpäiväterveisiä. Välillä tuli myös toivelauluja, joiden tahdissa tanssahdeltiin. Sitten saapui päiväkodin oma mummo, Liisa, lukemaan lapsille kirjaa "Maukka ja Väykkä". Mukana oli myös Veikko-ukki. He kertoivat myös, kuinka erilaista kouluelämä oli ollut ennen vanhaan. Saimme kuulla perinteistä jännittäviä kertomuksia!

image.jpg


Blogiryhmä oli saanut lentävän maton tekoon apureita, muutkin luokkalaiset tekivät tilkkuja kovaa vauhtia. Lisäksi Kristian kertoi heti tullessani aamulla, että joku Päivi oli tuonut tilkun luokkaan. Se oli punainen, jossa oli keskelle valkoisella kirjottu sydän!

Blogiryhmässä mietimme sadun jälkeen millainen on hyvä ystävä. Tässä muutamia mielipiteitä:

Luka: Mulla on ystävä, joka on 3-vuotta ja se osaa jo puhua. Sen nimi on Aino. Se asuu miun mummon ja vaarin lähellä.
Viljami: Miulla on vauva-ystävä, miun kummitädin vauva. Se on vielä 0- vuotias. Sen koko nimi on Maria Eeva Johanna. Se asuu tääl Suomessa, mutta tuolla Ylämaalla. Se on tukistanu miuta. Ei se onneks sattunu. Sit kun se kasvaa isommaks, niin aion pelata sen kanssa sählyä. Miul on toinenki ystävä, joka ei oikein näe toisella silmällä. Sen nimi on Risto. Mie sanon sitä Risto Räppääjäks. Se asuu Varkaudessa, sinne on ihan hirveen pitkä matka! Risto on miun ystävä, kun se on niin vanha ja kiva. Sen kanssa on kiva olla. Miul on viel yks ystävä, se on nainen. Se on kanssa siellä Varkaudessa ja me ollaan oltu sen pihalla ja saatu viileetä vettä.
Elli: Hyvä ystäväni haluaa mennä musiiki luokalle mutta minä en halua erota hänestä. Haluan siksi itsekin sinne ja toivon että hän pääsee.
Kristian: Hyvän ystävän tulisi olla hauska ja kiva. Olisi hyvä että se olisi isompi, voisi antaa ohjeita ja varoittaa ja mitä vaan.
Venla: Hyvä ystävä on kiva, sen kanssa voi leikkiä. Vaikka se asuisi kaukana, se voi olla hyvä ystävä.

Myöskin Liisa-mammalta kysyttiin mielipidettä. Näin hän vastasi:
Hyvä ystävä voi olla vanha tai nuori. Ystävän voi kohdata missä vain ja kun katsoo silmiin ja ymmärtää toinen toistaan voi syntyä ystävyyttä. Ystävät ovat tärkeitä, vaikka ei näkisi usein, voidaan kirjoittaa viestejä ja soitella. Ystävä rikastuttaa elämää!
Hyvää ystävänpäivää kaikille!❤️💕


Haastattelu päivän säästä

Päivän hurja sää sai blogiryhmän kertomaan kuinka kukin oli tullut aamulla paikalle. Pojat halusivat lähteä kysymään asiasta myös luokan ulkopuolelle. Tytöt jatkoivat tällä välin taikamaton tilkkujen tekoa ja taikapaidan, josta tuleekin taikatunika, tekoa.

Kysymykset haastateltaville:

Kertoisitteko kuka olette?
Jenni Koskinen, vitosluokan opettaja (JK)

Minä olen ruokapalvelu-työntekijä Tarja Laine (TL)

1. Minkälainen keli oli kun tulitte tänään tänne?
JK: Lunta satoi, pyrytti
TL: Hirveä ilma

2. Millä menopelillä tulit?
JK: Autolla
TL: Minä tulin autolla, 27 km.

3. Kerro pukeutumisvinkkejä tähän säähän?
JK: Huppu on hyvä suoja, tuulta ja viimaa vastaan.
TL: Varmaan toppahousut, toppatakki, kuomakengät, karvahattu ja rukkaset käteen.

4. Harrastatteko avantouintia?
JK: Yhden kerran olen käynyt
TL: En ole käynyt

4. Käyttekö siis uimahallissa uimassa?
JK: Käyn, kerran viikossa.
TL: En käy uimahallissa, mökillä käyn.

Kiitos haastattelusta!

Haastattelun tekijät:
Kristian ja Viljami
image.jpgimage.jpg


Säätä tutkittiin myös Forecan sivuilla, jossa erityisesti kiinnosti Venäjällä sijaitsevan Batagay, jossa oli tällä hetkellä 42 astetta pakkasta!