Terveydenhoitaja ja koululääkäri

Terveydenhoitaja ja koululääkäri

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden, oppilashuollon muun henkilöstön, opettajien ja vanhempien kanssa.

Terveydenhoitaja on koululla päivittäin ja hän on tavattavissa ilman ajanvarausta arkiaamuisin klo 8-9. Silloin oppilailla ja vanhemmilla on mahdollisuus tulla tapamaan terveydenhoitajaa ilman erillistä ennakoivaa yhteydenottoa. Koululääkäri on koululla luokkakohtaisia terveystarkastuksia tehdessään eikä hänellä ole varsinaista sairasvastaanotto.

Terveydenhoitaja pyrkii tapaamaan koululaiset seuraavan suunnitelman mukaan: Syyslukukaudella 2. 5. 6. ja 7. luokkalaiset, kevätlukukaudella 3. 4. ja 8. luokkalaiset. Näiden tapaamisten sisältö koostuu pituuden ja painon mittaamisesta sekä ryhdin seurannasta. Tarpeen mukaan tutkitaan näkö, värinäkö, kuulo, verenpaine sekä hemoglobiini ja annetaan tarvittavat rokotukset. Lisäksi kiinnitetään huomiota oppilaan fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Koululääkäri tarkastaa ensimmäisen, viidennen ja yhdeksännen luokan oppilaat jolloin on ns. laaja terveystarkastus. Ennen viidennen ja kahdeksannen luokan terveydenhoitajan tapaamista lähetämme oppilaalle ja vanhemmille terveyskyselyjä täytettäväksi. Yhdeksännen luokan tarkastuksen yhteydessä annetaan nuorison terveystodistus. Todistus on voimassa viisi vuotta. Mikäli kahdeksannen luokan oppilas tarvitsee lääkärintodistuksen mopokorttia varten, pyrimme järjestämään lääkärintarkastusajan ja antamaan nuorison terveystodistuksen jo kahdeksannella luokalla. Oppilaat saavat dtap-tehosterokotteen (kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskä) yleensä tämän lääkärintarkastuksen yhteydessä. Tällöin oppilasta ei kutsuta enää yhdeksännellä luokalla lääkärintarkastukseen.

Sekä terveydenhoitajan että lääkärin tarkastuksista ilmoitetaan huoltajille etukäteen. Vanhemmat ovat tervetulleita lapsensa kaikkiin terveystapaamisiin.

Yhteistyöterveisin

Satu Silvola terveydenhoitaja puh. 040-4883332, satu.silvola@lapinlahti.fi, tai Wilman kautta

Mari Lappalainen koululääkäri