Joustava alkuopetus
Joustava alkuopetus Kappelimäen koulussa
Joustava alkuopetus on tarkoitettu oppilaille, joiden arvioidaan tarvitsevan tavallista alkuopetusta enemmän aikaa ja tukea alkuopetuksen oppimäärän omaksumiseen. Joustavassa alkuopetuksessa oppilaalla on aikaa kypsyä ja omaksua opittavia asioita yksilöllisen kehitysrytminsä mukaisesti. Opetuksen avulla voidaan tasoittaa kehitysviiveitä ja mahdollistaa tasavertaiset lähtökohdat yleisopetuksen kolmatta luokkaa varten.
Lapsi voi käyttää kahden ensimmäisen vuoden koulunkäyntiin aikaa joustavassa alkuopetuksessa kolme vuotta ilman, että hän joutuu kertaamaan mitään vuosiluokkaa. Ensimmäisen vuosiluokan tavoitteita jatketaan toisen vuosiluokan alkaessa. Koulupäiviin sisältyy tavanomaista enemmän toiminnallisuutta, leikkiä ja kouluvalmiuksia vahvistavaa tekemistä. Mikäli lisävuoden käyttäminen osoittautuu tarpeettomaksi, lapsi voi siirtyä seuraavalla vuosiluokalle.
Ennen joustavaan alkuopetukseen siirtymistä oppilaasta tehdään pedagoginen arvio, josta ilmenee oppilaan tehostetun tuen tarve. Joustavaan alkuopetukseen siirtyminen edellyttää Laitilan kaupungin sivistystoimen hallintopäätöstä, jonka tekee sivistystoimenjohtaja tai sivistystoimen palvelupäällikkö. Päätöksessä otetaan huomioon laadittu arvio tuen tarpeesta, joustavan alkuopetuksen ryhmäkoot ja kokonaisarvio joustavan alkuopetuksen tarkoituksenmukaisuudesta kyseiselle oppilaalle. Joustavassa alkuopetuksessa oppilaalle laaditaan koulussa oppimissuunnitelma. Jos oppilaalla on erityisen tuen päätös, hänelle tehdään oppimissuunnitelman sijaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS).
Joustavan alkuopetuksen tavoitteena on saavuttaa riittävät taidot, jotta oppilas voi jatkaa lähikoulunsa tavallisessa opetusryhmässä kolmannella luokalla. Joustava alkuopetus toteutetaan siten, että tuntijaon mukainen vähimmäistuntimäärä täyttyy. Joustavan alkuopetuksen oppilasryhmien koosta päätettäessä noudatetaan perusopetusasetusta.