Yläkoulun kirjallisuusdiplomi

Mikä?

Kirjallisuusdiplomi on Lahden koulujen yhteinen äidinkielen ja kirjallisuuden lisätehtävä ja mahdollisuus innostuneille lukijoille ja sellaisiksi aikoville. Alakoululle, yläkoululle ja lukiolle on omat diplomit.
Yläkoulun kirjallisuusdiplomi suoritetaan lukemalla 10 kirjaa jokaisena yläkouluvuonna. Yhteensä luetaan siis 30 kirjaa. Kun olet suorittanut koko diplomin, saat peruskoulun päättötodistuksen liitteenä hienon diplomin, joka todistaa, että olet astetta kovempi lukutoukka!

Miten?

Yläkoulun diplomintekijä valitsee luokkatasonsa kirjavalikoimasta kymmenen kirjaa siten, että jokaisesta lajilokerosta valitaan vähintään yksi kirja. Kirjoista tehdään pieniä suullisia, kirjallisia tai muunlaisia tehtäviä, joiden suorittamisesta sovitaan erikseen opettajan kanssa. Joitakin diplomikirjoja voi myös suorittaa täällä Peda.net -ympäristössä.

Milloin?

Diplomikirjat luetaan vapaa-ajalla.

Miksi?

Siksi, että jos pidät lukemisesta jo ennestään ja luet joka tapauksessa paljon, lähes samalla vaivalla saat suoritettua hienon diplomin.
Siksi, että jos olet tottunut lukemaan vain tietyntyyppisiä kirjoja, nyt on oiva mahdollisuus laajentaa lukukokemusta.
Siksi, että jos luet muuten vähän, diplomi tarjoaa loistavan tilaisuuden harjaantua taitavammaksi ja nopeammaksi lukijaksi ja kehittää sanavarastoasi.
Siksi, että lukutaidon harjoittaminen tekee sinusta paitsi tietenkin paremman lukijan –myös paremman kirjoittajan. Luku- ja kirjoitustaidosta on huikeaa hyötyä lähes kaikessa opiskelussa, työelämässä ja elämässä muutenkin.
Siksi, että haasteet ovat kivoja.
Siksi, että maailma on pullollaan loistavia kirjoja.
Siksi, että diplomilla osoitat olevasi innostunut, pitkäjänteinen ja yritteliäs äidinkielen ja kirjallisuuden opiskelija.
Siksi, että saat virallisen diplomin, josta voi olla hyötyä esimerkiksi jatko-opintoihin tai kesätöihin hakiessa.
Siksi, että mitä luultavimmin tutustut diplomia tehdessäsi muihin diplomintekijöihin – eli hyviin tyyppeihin, joilla on ainakin yksi sama kiinnostuksenkohde kuin sinulla.

Mutta entä…

Jos jotain jäi vielä epäselväksi tai jos haluat ryhtyä suorittamaan diplomia, lisätietoa saat äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaltasi.