Reksin blogi

Reksin blogi

Koronakevät saatiin maaliin!

Kun koulu syksyllä alkoi, kukaan meistä ei osannut odottaa mitä lukuvuosi toisi tullessaan. Syyslukukausi saatiin toimia normaalisti keväällä tehdyn suunnitelman pohjalta. Syksyllä meitä puhututti lähinnä kummallinen sää. Tuntui, että syyssää vain jatkui ja jatkui.

Pian joulun jälkeen sään sijasta puheisiin nousi aivan ennalta-arvaamaton tekijä. Koronavirus. Kiinasta alkunsa saanut epidemia muuttui pandemiaksi, joka vaikutti meidän kaikkien elämään.

Pian talviloman jälkeen Suomen hallitus antoi määräyksen, että koulut suljetaan ja kaikki koululaiset siirtyvät etäopetukseen. Kun iso ja ennalta-arvaamaton muutos nopeasti tuli, meitä kaikkia varmasti jännitti, ehkä jopa pelotti.

Todella nopeasti oppilaat omaksuivat uudenlaisen tavan käydä koulua. Hyvin nopeasti kaikille tulivat tutuiksi mm. Wilma, Teams ja WhatsApp. Etäarki löysi melko nopeasti uomansa. Kunnes toukokuun loppupuoliskoksi palattiin takaisin lähiopetukseen, poikkeukselliseen sellaiseen. Kontaktien välttäminen, porrastukset, poikkeusaikataulut ja käsien peseminen kuuluivat "uuteen normaaliin". Nopeasti sekin saatiin rullaamaan.

Vaikka koronan takia osa suunnitelluista asioista jäi tekemättä, niiden sijasta opittiin jotain ihan uutta. Jotain, jota emme osanneet edes kuvitella vielä joulun alla. Nyt jokainen pystyy ottamaan kuvayhteyden vaikka toiselle puolelle maapalloa ja keskustelemaan siellä asuvan tutun kanssa. Oppilaat ovat keväällä joutuneet myös aikaisempaa enemmän ottamaan vastuuta omien tehtävien hoitamisesta. Oman työskentelyn suunnittelu ja ohjaaminen on hyvin tärkeä tulevaisuustaito.

Ikävilläkin asioilla on siis hyvät puolensa. Meistä jokainen on tämän kevään aikana joutunut huomaamaan, että pystymme sopeutumaan nopeastikin muuttuviin tilanteisiin. Resilienssi on erittäin tärkeä taito, josta on valtavasti hyötyä tulevaisuudessa. Olemme kaikki kevään aikana osoittaneet, että meiltä löytyy muuntojoustavuutta. Poikkeustilanne rajoituksineen on myös osoittanut kuinka tärkeitä toiset ihmiset meille ovat. Pidetään siis toisistamme huolta, oli tilanne mikä tahansa.

Vaikka koronatilanne ei ole vielä ohi, lukuvuosi on. Hyvällä syyllä nyt voidaan todeta, että me selvisimme siitä! Emmekä pelkästään selvinneet, vaan pärjäsimme todella hienosti! On ollut aivan käsittämättömän hienoa seurata kuinka ammatillisesti, ryhdikkäästi ja kunnianhimoisesti henkilökunta yllättäviin tilanteisiin suhtautui. Jokainen oli valmis joustamaan, lasten etu oli ensisijalla ja järjestelyt sekä yhteistyö toimivat. Jokainen oppi varmasti jotain uutta. Kiitos kuluneesta lukuvuodesta koko Rakokiven kouluyhteisölle: oppilaille, huoltajille, yhteistyökumppaneilla ja henkilökunnalle! Lukuvuosi oli monin tavoin kuluttava, mutta mieleenpainuva.

Tämän historiallisen kevään päätteeksi toivotan kaikille Rakokiven koulun oppilaille ja heidän perheilleen oikein hyvää kesää. Pysytään terveinä ja nautitaan kesästä!

Elämää poikkeusolosuhteissa

Meidän kaikkien arkielämää mullistanut koronavirus on mullistanut täydellisesti myös koulun arjen. Maaliskuun alkupuolella alkoi näyttää siltä, että koronaepidemia tulee vaikuttamaan merkittävästi myös suomalaisten koulujen arkeen. Maaliskuun puolivälissä koulu jo sulkikin ovensa ja vain pieni joukko oppilailta ja henkilökuntaa jäi lähiopetukseen koululle. Muut siirtyivät tekemään työtä etänä.

Koululla oli vain muutama päivä aikaa suunnitella ja organisoida etäopetus. Käytännössä juuri mitään perinteisiä työtapoja ei voinut enää opetuksessa käyttää, vaan koko systeemi piti luoda tyhjästä. Siksi onkin hämmästyttävää, kuinka hienosti kaikki lähti etäopetuksen alkaessa sujumaan. Pidimme koululla yhteisiä suunnittelupalavereita ja koulutuksia, joilla valmistauduimme tulevaan haasteeseen. Yhdyn erittäin vahvasti mielipiteeseen siitä, että suomalaiset opettajat ovat maaliskuun puolivälistä lähtien toteuttaneet ihmeen. Opetus on siirtynyt verkkoon, henkilökohtaista kontaktia unohtamatta. Koulun vielä ollessa auki yhteisissä keskusteluissa pidimme tärkeänä sitä, että huolehdimme siitä, että meillä on etäopetuksessakin kontakti jokaiseen lapseen. Eri luokka-asteilla tätä toteutetaan hieman eri tavoilla ja välineillä, mutta toteutetaan kuitenkin.

Huoltajilta saadun palautteen mukaan olemme onnistuneet etäopetuksen toteuttamisessa hyvin. Tilanteen jatkuessa tällaisena luokkien opetusjärjestelyt varmasti vielä kehittyvät ja hioutuvat entisestään, mutta olen jo nyt äärettömän ylpeä Rakokiven tiimistä! Henkilökuntamme sukelsi uuteen ennakkoluulottomasti, innostuksella ja ammatillisesti. Tällaisessa tilanteessa jos missä asenne joutuu testiin, ja Rakiksen tiimi on tehnyt työtään jälleen kerran työtään loistavalla ja ratkaisukeskeisellä asenteella.

Poikkeusolosuhteet koettelevat taatusti perheiden ja lasten jaksamisesta. Huoltajilla on oman työn lisäksi huolehdittavana lapsen koulutyön ohjailu opettajien etätuen apuna. Lapset eivät pääse tuttuihin harrastuksiin ja kavereitakin näkee vain hyvin rajoitetusti, jos lainkaan. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tämä tilanne on väliaikainen ja normaaliin palataan ennemmin tai myöhemmin.

Toivon, että meille jää tästä keväästä myös jotain pysyvää. Uskon, että osaamme arvostaa omaa normaalia arkeamme ja läheisiä ihmisiä entistä enemmän. Ja ehkäpä osaamme jatkossa hyödyntää myös etäyhteyksien suomia mahdollisuuksia entistä tehokkaammin.

Toivon jokaiselle jaksamista, terveyttä ja kaikesta huolimatta, aurinkoista kevättä!

Uusi vuosikymmen on alkanut

Uusi vuosikymmen on alkanut hieman kummallisen talven keskellä. Oikukkaasta talvesta huolimatta täällä koululla ollaan aloitettu kevään teeman käsittely. Teemamme on Kestävä kehitys – lahtelaiset tulevaisuuden tekijät. Teema on koko Lahden kaupungin perusopetuksen yhteinen ja sopii hyvin ympäristöpääkaupunkivuoteen valmistautuvalle Lahdelle. Yhdistämme Rakokivessä teeman käsittelyyn laaja-alaisen osaamisen taitojen harjoittelun. Panostamme kevätlukukaudella erityisesti itsestä huolehtimiseen ja arjen taitoihin sekä jatkamme tieto- ja viestintäteknologiataitojen harjoittelua. Kevään teema huipentuu toukokuussa koulujen yhteiseen ympäristögaalaan Sibeliustalossa. Gaalaan on tulossa osasto jokaiselta koululta ja paljon muuta ohjelmaa. Vaikuttaa jo ennakkoon siltä, että tapahtumasta on tulossa huippuhieno!

Ennen toukokuun gaalaa koululla ehditään tehdä paljon asioita. Jokaisella ryhmällä on jo omia suunnitelmia ympäristöteeman käsittelemiseksi, ja lisäksi tulemme kaikki yhteisesti pohtimaan mitä ympäristötekoja me voimme kaikki yhdessä tehdä. Tavoite on, että saamme kevään aikana aikaiseksi jotakin pidemmälle kantavaa.

Vaikka ollaan vasta tammikuussa, ensi lukuvuoden suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Uusien ekaluokkalaisten ilmoittautuminen on juuri loppunut, kutoset ovat hakeneet yläkouluun ja ensi vuoden henkilökunnan rekrytoinnit ovat käynnissä. Tärkeitä juttuja kaikki.

Monitoimitalon rakentaminen etenee silmissä. Joka aamu koululle tultaessa valaistu työmaa loistaa pimeässä. Rakennus nousee omassa tahdissaan ja koululla tehdään valmisteluja uuteen taloon muuttamista varten. Tällä hetkellä tarkistelemme irtokalustusta ja suunnittelemme tilojen nimeämistä ja talon opastusta. Tulevat käyttäjäryhmät hiovat myös yhdessä uuden talon toimintatapoja. Aikataulussa ollaan.

Talviurheilukelejä ei ole tänä talvena ollut lainkaan. Saa nähdä päästäänkö suksille tai luistimille ollenkaan. Liikuttu on silti ja vuoden alussa käynnistettiin välkkäritoiminta. Välkkärit ovat joukko oppilaita, jotka on koulutettu ohjaamaan liikunnallista välituntitoimintaa muille oppilaille. Innokas välkkärijoukko ohjaa muita joka päivä pitkällä välitunnilla joko salissa tai välituntipihalla. Meiltä löytyy hieno joukko aktiivisia oppilastoimijoita, kun toiminnassa on oppilaskunnan hallitus, ICT-agentit, sovittelijat ja välkkärit.

Avaruusteema huipentuu

Vuoden pimeimpänä aikana täällä Rakokivessä on tähyilty taivaalle ja tutkittu avaruutta. Oppilaat ovat ahkeroineet yhteisen teemamme kimpussa innolla. Koulun käytävillä kulkiessani olen kohdannut useaan kertaan oppilasryhmiä, jotka ovat kertoneet tekevänsä ”avaruusjuttuja”. Hienoja juttuja ovatkin tehneet. Avaruustietämyksen lisäksi niin yhdessä toimimisen taidot kuin tietotekniset taidot ovat karttuneet. Syyslukukauden viimeisellä viikolla ryhmät pääsevät vielä esittelemään omia tuotoksiaan koko muulle koululle avaruusnäyttelyssä.

Rakokiven monitoimitalon rakentaminen etenee syksyn pimeästä huolimatta vauhdilla. Rakennus on peitetty sääsuojan alle, jotta rakenteiden ja tarvikkeiden kastuminen voidaan estää. Moni epäilee tulevan talon sisäilmaa jo etukäteen, mutta talon suunnittelussa ja nyt rakennusvaiheessa on tehty paljon sen eteen, että meillä on tulevaisuudessa turvallinen ja terve koulurakennus. Ammattilaisten työskentelyä rakennushankkeen ympärillä on ilo seurata läheltä.

Ihan pelkästään seurailuksi eivät raksahommat täällä koulun päässä ole kuitenkaan menneet. Oppilaat ovat viimeisen kuukauden aikana keksineet nimiehdotuksia tulevan talon tiloille ja kuvittaneet ehdotuksiaan. Oppilaiden ehdotukset toimitetaan sisustussuunnittelijalle, joka työstää niitä eteenpäin. Koulun aikuiset ovat mm. suunnitelleet yhteistä toimintaa uudessa monitalossa esiopetuksen henkilöstön kanssa. Vaikka talo ei vielä ihan hetkeen valmistu, moni asia pitää sopia yhdessä. Ilman yhteistä säveltä yhteistyön tekeminen on hankalaa.

Vielä viimeisillä metreillä ennen joulua oppilaskunta järjesti viime vuotiseen tapaan meille väriviikon. Ideana on, että tiettynä päivänä kaikki pukeutuvat tiettyyn väriin tai vaikkapa villasukkiin. Tosi hauska yhteinen juttu, kiitos oppilaskunta ideoinnista ja aktiivisuudesta!

Hyvää ja rentouttavaa joulun aikaa kaikille!

Avaruutta valloittamassa

Syksyn pimettyä suuri osa ryhmistämme on aloittanut syksyn yhteisen teemamme, eli avaruuden käsittelyyn. Avaruus-teeman valitsi keväällä oppilaskunta ja siihen on liitetty opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteista työelämätaidot ja yrittäjyys sekä tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Jokainen vuosiluokka toteuttaa teemaa omalla tavallaan. Oppilaat otetaan vahvasti mukaan oman vuosiluokan toteutuksen suunnitteluun. Ilahduttavaa on ollut seurata, kuinka vuosiluokat ovat lähteneet työstämään teemaa yhteistyössä. Esimerkiksi vitoset tarttuvat avaruus-teemaan yhdessä kummioppilaidensa ykkösten kanssa. Luokkien avaruusseikkailuja pääsee kurkistelemaan mm. koulun Twitterissä ja luokkien omilla Instagram-tileillä. Joulukuun viimeinen työviikko on omistettu meillä jouluun valmistautumisen lisäksi avaruusnäyttelylle, jossa jokainen luokka -aste esittelee omia tuotoksiaan muille. En malta odottaa, niin hienoja suunnitelmia oppilailla on!

Kansainvälisyys on myös pinnalla Rakokivessä juuri nyt. Saimme perinteiseen tapaan Hollo&Martta -festivaalin myötä kansainvälisiä vierailijoita esiintymään koululle. Tämänvuotiset esiintyjävieraat tulivat Meksikosta. Koulun oma, syksyllä perustettu kansainvälisyystiimi on tehnyt tänne Pedanettiin koulun esittelyn englanniksi. Tiimi etsii meille eurooppalaisia kumppanikouluja toteuttamaan Erasmus+ -hanketta kanssamme. Tavoitteena on jakaa osaamista, saada uusia ideoita ja tutustua muiden maiden koulukulttuureihin. Toivotaan, että tärppää ja löydämme hyvän kumppanin.

Lokakuun lopulla meillä oli suuri ilo ja kunnia ottaa vastaan Lahden kaupungin työelämän kehittämiskilpailun palkinto. Meidät palkittiin turvallisuuskulttuurin kehittämisestä. Tätä työtä olemmekin tehneet pitkäjänteisesti jo vuosien ajan. Palkinnon luovutti koulun turvatiimille kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Huikea juttu! Nyt meillä on kaksi kehittämiskilpailun kunniakirjaa koristamassa koulun käytävää.