KiVa-koulu

KiVa Koulu -ohjelma on käytössä koulussamme!

KiVa-lyhenne muodostuu sanoista Kiusaamisen Vastainen tai Kiusaamista Vastustava. KiVa Koulu on opetusministeriön rahoituksella Turun yliopistossa kehitetty toimenpideohjelma koulukiusaamisen vähentämiseksi. Syksyllä 2009 noin 1400 suomalaista koulua otti ohjelman käyttöön, näiden joukossa meidän koulumme.

KiVa-oppitunneilla opitaan keinoja vastustaa kiusaamista

KiVa Koulu näkyy koulun arjessa monin tavoin. Alaluokkien oppilaat osallistuvat KiVa-oppitunneille ensimmäisellä ja neljännellä luokalla. Yläluokilla toteutetaan seitsemäsluokkalaisille suunnattuja KiVa-teemoja, joko oppituntien tai teemapäivien muodossa. Oppitunnit ja teemat sisältävät mm. keskusteluja, ryhmätöitä ja rooliharjoituksia. Oppitunteja ja teemoja täydentävät kiusaamisen vastainen KiVa-tietokonepeli ja yläluokilla virtuaalinen oppimisympäristö nimeltä KiVa Street. KiVa-koulu näkyy myös koulun käytävillä julisteina ja välituntivalvojien päällä olevilla KiVa Koulu -huomioliiveinä.

KiVa-tiimi selvittää kiusaamistapaukset yhteistyössä luokanopettajan / -valvojan kanssa

Koulussa toimii henkilökuntaan kuuluvien aikuisten muodostama KiVa-tiimi. He selvittävät yhteistyössä luokanopettajan ja -valvojan kanssa esiin tulevia kiusaamistapauksia. Koulun henkilökunta on saanut perehdytystä KiVa Koulu -ohjelman toteuttamiseen ja kiusaamistapausten selvittämiseen.

Jos huoltajat epäilevät omaa lastaan kiusattavan tai heillä on syytä uskoa oman lapsen kiusaavan toisia, tulee heidän ottaa yhteyttä kouluun, jotta asiaan voidaan puuttua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Lapsen kanssa on tärkeää miettiä yhdessä, miten kannattaa toimia, jos havaitsee kiusaamista omassa koulussa!

KiVa-materiaalia

IS 26.8: Lukiolaispoika oli ainoa joka puuttui koululaisen kiusaamiseen: 
Lue presidentti Niinistön kommentti tapauksesta tästä.
Presidentti Niinistö: Vahvojen puututtava kiusaamiseen. 
Lukiolaisten kiusaamisen vastainen haaste leviää netissä. Katso haaste painamalla tästä.  

Duudsoneiden juliste "Meidän luokassa ei kiusata"
Näyttökuva-2012-01-18-kohteessa-9.43.171-300x267.jpg

Mitä, jos aikuiset kiusaisivat kuin lapset?
Katso pysäyttävä video painamalla tästä.
MLL:n tukioppilastoiminnan suunnittelijan vinkit kiusaamisen vastustamiseen näet painamalla tästä.


Opettajalle:
HS pääkirjoitus: Koulukiusaamiseen on puututtava lujalla kädellä
HS mielipide: Koulukiusaamista pitää ehkäistä ennalta