Rehtorin sivu

Harjun visio: Erilaiset yhdessä, oppimisesta iloiten!

Olemme syksyn aikana kirkastaneet arvojamme ja niiden sisältöjä sekä visiotamme. Arvojamme ROHKEUS, YSTÄVÄLLISYYS, YHDENVERTAISUUS ja VASTUULLISUUS toteuttamalla pyrimme siihen, että lapsilla on hyvä ja sujuva arki (Lahden kaupungin strategiasta) ja että voimme iloita oppimisesta yhdessä (UPO-hankkeen tavoite).

Arvojemme sisältöjä olemme työstäneet yhdessä huoltajien ja oppilaiden kanssa. Toimintamme mahdollistaa seuraavien sisältöjen harjoittamisen ja voimistumisen:
ROHKEUS: Uskallan puolustaa itseä ja toisia, uskallan sanoa oman mielipiteeni, uskallan myöntää virheeni ja kertoa myös ikävistä asioista, uskallan tutustua toisiin
YSTÄVÄLLISYYS: Minulla on hyvät käytöstavat, osaan huomioida toiset, osaan kuunnella toisia, osaan pyytää ja antaa anteeksi
YHDENVERTAISUUS: Kunnioitan jokaista omana itsenään, kaikki ovat erilaisia, mutta tasa-arvoisia, kaikki ovat hyviä jossain
VASTUULLISUUS: Vastaan omista teoistani, huolehdin läksyistäni ja tavaroistani, noudatan yhteisiä sääntöjä, en jätä ketään yksin

Syys-, loka- ja marraskuussa kolme kuukauden taito, jota koko koulun tasolla harjoitamme, on OPS:n laaja-alainen taito L3: ITSESTÄ HUOLEHTIMINEN JA ARJEN TAIDOT. Taitoa vahvistamaan oppilaat opettajansa kanssa miettivät ja toteuttavat toimintaa, jolla taito vahvistuu ja samalla yhteinen arvot toteutuvat.

Yrityskylä antaa upean kokemuksen työelämästä kutosille

Harjun koulun kutoset matkustivat Lappeenrannan Yrityskylään 21.2. Päivän aikana oppilaat tutustuivat yrityksensä toimintaan, kasvattivat liikevaihtoa ja asioivat pankin kanssa. Jokaisella oli oma rooli yrityksessä ja selkeä työtehtävä. Päivän aikana tuli kiinnittää erityisesti huomiota ystävälliseen ja sujuvaa asiakaspalveluun. Olemme koulussa harjoitelleet sosiaalisia- ja vuorovaikutustaitoja ja nyt ne taidot olivat koetuksella. Upeasti päivä sujui ja oppilaat suoriutuivat mallikkaasti hoitaen vastuunsa ja tehtävänsä kiitettävästi. Upeaa kutoset!

Muutama sana taitojen harjoittelemisesta ja oppimisen arvioinnista

Mitä kuuluu-kysely antaa oppilaille ja meille aikuisille tietoa taidoista, joita luokkatasolla on syytä yhdessä harjoitella, jotta koulunkäynti on mukavaa ja oppiminen edistyy. Luokan kanssa yhdessä mietitään, mitä esimerkiksi työrauhan taitoportaat pitää sisällään: miten taito etenee ja mitä tulee osata, jotta voi sanoa osaavansa säilyttää työrauhan. Oppilaat arvioivat oman tasonsa, asettavat itselleen tavoitteita ja arvioivat edistymistään. Tämän tyyppistä syväoppimista edellyttää Opetussuunnitelman laaja-alaiset taidot.

Taidot auttavat lasta pärjäämään muuttuvassa maailmassa ja sopeutumaan eri tilanteisiin. Elämässä asiat sujuvat paremmin, jos meillä on arjessa tarvittavia taitoja, olemme luovia ongelmanratkaisijoita, omaamme hyvät sosiaaliset- ja vuorovaikutustaidot, meillä on oppimaan oppimiset taidot, olemme kriittisiä ajattelijoita tai jos pystymme tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa tiimin jäsenenä ja osaamme hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa.

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta!

Elokuun puolessa välissä koulun ovet avautuvat jälleen ja aloitamme uuden lukuvuoden. Osa lapsista ja aikuisista astuu Harjuun ihan ensimmäistä kertaa, toisilla on jo monien vuosien kokemus kulkea noista upeista kaariovista. Jokaisella meistä on odotuksia, toiveita, iloa ja vähän jännitystäkin aloittaa uusi kouluvuosi. Jännittäminen on luonnollista, mutta toivon, ettei kenenkään kouluun palaamisessa olisi mukana pelkoa tai ahdistusta siitä, että kiusataankohan minua.

Minä aloitan joka vuosi yhtä innostuneena uuden lukuvuoden. Odotan oppivani uusia asioita, iloitsevani lasten ja aikuisten kanssa työskentelystä ja uusista ystävistä. Jännitän hieman sitä, että muistan hoitaa kaikki asiat ajallaan enkä ole liian kiireinen ja että opinkohan kaikkien nimet syksyn aikana. Mutta luotan siihen, että Harjun koulun porukka auttaa, kun apua tarvitsen.

Aloitan kouluvuoden iloisella ja avoimella mielellä. Tiedän, että koulussa opiskelee ja työskentelee yli 300 ihmistä, joista jokainen on ihan erilainen kuin minä. Ja sehän on hieno juttu! Olemme kaikki erilaisia, osaamme eri juttuja, voimme oppia toisiltamme ja tulla ihan jokaisen kanssa toimeen.

Kannattaa lukea Iina Tujusen kirjoitus. Kun luin sen, päätin, etten minä ainakaan kiusaa koulussa ketään ja puutun, jos näen kiusaamista.

Klikkaa tästä auki Iinan kirjoitus.

Toivotan jokaiselle Harjun koulun lapselle ja aikuiselle oikein antoisaa kouluvuotta! Hymyillään kun tavataan!

Welcome! добро пожаловать! Välkommen! Willkommen! Bienvenido! Tere tulemast! Sveiki atvyke! Bienvenue! وسهلاأهلا!خوش آمدين به مدرسه! Bi xêr bê! Mirësevini!

Tunnistatko kielet, joilla toivotan teidät kaikki tervetulleiksi?

Elokuisin terveisin Marju Markkanen, rehtori

Muutama sana kiusaamisesta ja kaveruudesta

Kiusaamisen ehkäiseminen, siihen puuttuminen ja kaveruustaitojen opettaminen on meidän jokaisen asia. Harjuun otti yhteyttä nuori räppäri nimeltä Ville Nurminen, joka kiertää kouluilla, lastenkodeissa ja vanhainkodeissa vieden mukanaan aimoannoksen positiivisuutta, iloisuutta ja rohkeutta. Ville haluaa omalla panoksellaan edistää ystävyyttä, välittämistä ja näin ehkäistä kiusaamista. Arvostan tätä konkreettista toimimista.

Harjun valinnaisen käsityöryhmän oppilaat ovat kevään aikana tuunanneet vanhan penkin koulun pihaan KAVERIPENKIKSI. Oppilaiden ideana on se, että kun haluaa, että joku tulee hakemaan leikkimään istahtaa penkille merkiksi, että leikkiseuraa oltaisiin vailla ja sitä olisi tarjolla. Varmasti lapset löytävät tätä kautta uusia ystäviä myös muilta luokilta ja välkillä jokaisella on tunne, ettei ainakaan yksin jää.

Se, että kiukuttelemme ja kritisoimme, ettei kiusaamista vastaan tehdä mitään, ei auta. Konkreettiset positiiviset ideat ja teot sekä itsensä likoon laittaminen ovat keinoja, joilla päästään asiassa eteenpäin.

Muutama sana Vuosikalenteri-projektista

Vuosikalenteri 2017 suunnitteluun, toteutukseen ja myyntiin osallistuvat Harjun koulun oppilaat, opettajat, vanhemmat ja paikalliset yritykset, jotka sponsoroivat kalenterin painokuluja. Kalenterin toteutus vaatii aikatauluissa pysymistä ja huolellista työskentelyä, intoa myydä kalenteria tutuille ja tuntemattomille sekä huolellista rahankäsittelyä. Minusta on hieno juttu, että emme jää harmittelemaan kaupungin huonoa rahatilannetta, vaan osoitamme yritteliäistä asennetta ja hankimme itse rahat retkiin ja hankintoihin, joita tarvitsemme. Nyt upea kalenteri on myynnissä! Upeaa harjulaiset!

Halloween-hulinasta muutama sana

Koulumme kuudesluokkalaiset järjestivät omatoimisesti meille kaikille Halloween-päivän. Voit ehkä kysyä, että miksi tämmöisiä amerikkalaisia höpötyksiä tuodaan kouluun. No, siksi että oppilaat itse päivää toivoivat, itse sen suunnittelivat ja toteuttivat. Oppilaat toimivat tiiminä, jokaisella oli oma vastuunsa ja tehtävänsä. Oppilaidet omat projektit lisäävät kouluviihtyvyyttä ja ryhmähenkeä. Lapset (monet opet myös) tykkäävät pukeutua asuihin, kuten yllä olevasta kuvasta näkee. Yhteinen vapaampi toiminta tekee kaikille hyvää. Kiitän lämpimästi koulumme aktiivisia ja itsenäisiä kuudenluokkalaisia, että halusitte meille Halloween-päivän järjestää. Olette taitavia!