4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
vs. työsuojeluvaltuutettu Tuomas Oinonen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä tutoropettajien ja kiertävien digimentoreiden avulla. Jokaisella koululla on nimetty oma tutoropettaja ja kiertävä digimentori. Koulutusten ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2021 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. Oppilaiden digitaitojen osaamista kartoitetaan otannalla valituissa kouluissa keväällä 2021.

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, atk-vastaavien sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan niin, että päästään lähelle tavoitetta ”Yksi kone kahta oppilasta kohti”. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen atk-vastaavat huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kuopiossa on käynnissä Digitaalinen ekosysteemi -hanke, jossa kartoitetaan kunkin koulun digitaalisen osaamisen nykytilaa. Ensimmäinen kartoitus on tehty keväällä 2020. Tässä yhteydessä on laadittu koulukohtaiset kehittämistavoitteet lukuvuodelle 2020 - 2021. Kukin koulu seuraa omien tavoitteidensa toteutumista. Seuraava kartoitus tehdään keväällä 2021.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2020 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?
  2. Miten koulunne opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään?
  3. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän digimentorin tunteja? Miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot?
  5. Miten varmistetaan koulun digilaitteiden tehokas käyttö?
  6. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat teknisestä tuesta, pedagogisesta tuesta ja digipedagogiikan kokonaisvaltaisesta kehittämisestä?

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
kehittämistyön koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Koulun toimenpiteet

Talous, ajanmukainen ja tasa-arvoisen kohtelun turvaava taloudenhoito

Koulun talouden raamit ja saatu avustusrahoitus lukuvuodelle 2020 – 2021 on esitelty suunnitteluvesoissa. Henkilöstöbudjetti on laadittu jo edellisenä keväänä ja se on tarkentunut työjärjestysten valmistumisen myötä ja siinä vaiheessa, kun avustusrahoista saatiin tieto kesällä. Tarkempi käyttösuunnitelma erityisesti hanke- ja avustusrahojen osalta syntyy, kun esimerkiksi resurssitunnit on saatu jaettua ja koulunkäynninohjaaja rekrytoitua. Olemassa olevan henkilökunnan halukkuutta resurssitunteihin kysyttiin kaikilta ja jako tehtiin toiveiden ja lukujärjestyksiin sopivien tuntien mukaisesti.

Fyysinen oppimis- ja työympäristö

Koulurakennus on hyvässä kunnossa ja tilojen kuntoa on selvitetty viimeksi viime vuonna. Vesiputkistoja on uusittu kuluneen kahden vuoden aikana, viimeksi viime kesänä. Tarpeelliset korjaukset on tehty ja ilmastointia on säädetty ja ruokasalin päädyn ja auditoriotilan ilmanvaihdon pitempiaikainen epätasapaino korjattu. Päivittäisistä korjaustarpeista ja havaituista vioista on tarvittaessa jokaisen aikuisen tehtävä sähköinen vikailmoitus tai huolehdittava, että tieto menee koulusihteerille ja rehtorille.

Luokat, kalusteet ja oppimisvälineet ovat kohtalaisen hyvässä kunnossa. Urheilutalo on peruskorjattu ja välineistö on oikein hyvässä kunnossa, mutta säilytystiloja ei edelleenkään pyynnöistä ja valmiista suunnitelmasta huolimatta ole saatu kuntoon. Ulkovälineet on huollettu ja piha-alueita on siistitty. Piha-alueiden valaistus koetaan edelleen puutteelliseksi kesän 2020 korjaustoimenpiteistä huolimatta.

Kuluvana lukuvuotena on kiinnitettävä huomiota hyvään käytökseen, siisteyteen ja turvallisuuteen sekä yhteisen omaisuuden kunnioittamiseen.

Koulurakennuksen ja -ympäristön kunnosta on esitetty aiheellisesti huolta ja osa koulun aikuisista pitää koulurakennuksen kuntoon suhtautumista jopa välinpitämättömänä. Koulu on kuitenkin vuokralaisena tiloissa, jolloin korjausvastuu kuuluu tilakeskukselle ja korjaustoimenpiteet ovat kiinni kulloisestakin taloustilanteesta. Sen sijaan asialliseen käyttäytymiseen ohjaaminen ja jokaisen aikuisen puuttuminen ja valvonta ovat työhön liittyviä velvollisuuksia, jotka on hoidettava.

Kouluyhteisön turvallisuus

Koulun turvallisuusvastaavina aloittivat lukuvuoden alusta erityisopettaja Minna Immonen ja erityisopettaja Matias Hynynen. Tehtävässä on poikkeuksellisesti kaksi opettajaa, koska toimintamallien kehittäminen ja asiakirjojen uudistamisen tarve on merkittävä. Hätäpoistumisharjoitus on jo sovittu lokakuun alkuun. Kehittämistoimia jatketaan lukuvuoden aikana yhteistyössä rehtoreiden ja tiimien kanssa.

Henkilökunnan tieto- ja viestintäteknologiataitojen kehittäminen ja koulukohtainen tvt-suunnitelma

Tvt-mentori Sinikka Leivosen koulutuksilla kehitetään henkilökunnan tvt-taitoja käytettävissä olevilla keskiviikkoaamujen ys-ajoilla. Kuluvana lukuvuonna perehdytään lisää Ipadien hyödyntämiseen opetuksessa. Tvt-mentorin tuki jaetaan halukkaiden opettajien kesken tasaisesti. Digitutoropettaja Asko Linnakoski ohjaa käytännön tvt-opetuksen toteutukseen liittyvissä asioissa. Digitaitokalenterin tavoitteita konkretisoidaan keskustelemalla digitutoropettajan ja asianomaisen opettajan välillä ennen varsinaisen aiheen opetusta.

Digitaitokalenterin mukaisten tavoitteiden saavuttaminen on tärkeää ja jokaisen opettajan velvollisuus huolehtia. Kuluvana lukuvuonna koulumme laitekanta on parantunut. Laitteet varataan käyttöön varauskalenterien avulla ja tavoitteena on nostaa laitteiden käyttöastetta.

Pedagogisesta tvt-tuesta vastaa Asko Linnakoski, teknisestä tvt-tuesta Matias Hynynen ja av-välineistä Seppo Niemelä. Asianomaiset opettajat keskustelevat ajankohtaisista tvt-asioista keskenään ja hoitavat koulun tvt-asioita yhdessä. Kehitysehdotuksia käsitellään rehtorin kanssa.

Oppilaita koskevan Digitaitokalenterin vuosiluokkien tavoitteiden konkretisoiminen alkaneelle lukuvuodelle

Yleisenä tavoitteena on tvt-laitteiden käyttöasteen nostaminen, iPadit pyritään saamaan tehokkaampaan käyttöön koulutuksen avulla ja Digiekosysteemikeskustelun tuloksena Digitaitokalenterin tavoitteet konkretisoidaan lähelle oppilaan arkea.

Luokanopettajien kanssa on sovittu, että digitaitokalenterin vuosiluokkakohtaiset tavoitteet tarkennetaan 1-3 ja 4-6 tiimeissä, jolloin syntyy paremmin yhteinen näkemys ja osaamista pystytään jakamaan.

Aineenopettajien tiimeissä keskustelu käydään oppiaineiden näkökulmasta, jaetaan kokemuksia ja ideoita ja voidaan päästä tehtävien ja vastuun jakamiseen ja monipuolisempaan lopputulokseen kuin yksin työskennellessä.

Tavoitteiden seuranta ja toimintasuunnitelmien täsmentäminen ja opettajien oppiminen tapahtuu seurantakeskustelujen avulla.

Koulukirjastotoiminta

Koulukirjasto toimii alakoulun puolella (käsikirjasto) ja yläkoulun puolella (äidinkielen luokka). Koulukirjastovastaavat ovat Jaana Poikolainen ja Pirjo Patrikainen-Kokkonen.

Yläluokkien puolella koulukirjasto on auki välitunneilla seuraavasti: ma klo 13.00-13.15, ke 9.45-10.00, pe 13.00-13.15. Alaluokkien puolella koulukirjasto on auki välitunneilla (ja koulupäivän jälkeen) seuraavasti: ma klo 11.00-11.15 (ja 14.00-14.30), ti klo 12.00-12.15, (ke klo 14.00-14.30).

Oppilaat voivat lainata pulpettikirjoja ja myös kirjoja kotiin luettavaksi. Yläkoulun puolella koulukirjastovälitunneilla luokkaan voi tulla lainaamaan ja lukemaan kirjoja tai myös esim. tekemään läksyjä ja lukemaan kokeisiin.

Kirjaston uudenlainen käyttö, kirjapakettien tilaaminen koululle (= Kouluvirastolta kirjojen lainaaminen ja sisäisen postin kautta kirjojen kuljettaminen) on loppunut, eli kirjoja ei saada kovin sujuvasti enää kouluille lainaksi.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä