Valinnaisuus luokilla 5 ja 6

Valinnaisuus luokilla 5 ja 6

VALINNAISUUS LUOKILLA 5 JA 6 

 
Mitä valinnaisaineita tarjotaan? (2+1) 

Vuosittain päätetään, mitä seuraavista valinnaisaineista tarjotaan: 

  • Tieto- ja viestintäteknologia 
  • Liikunta, syventävät opinnot 
  • Ilmaisutaito 
  • Kuvataide 
  • Musiikki 
  • Luontokurssi 
  • Arjen taidot ja itsestä huolehtiminen 

Ryhmät muodostetaan alakoulun 5. ja 6. vuosiluokan oppilaista sekaryhminä. 

  

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIA (L5)

Tavoitteet 

Oppilas oppii syventämään tietoteknisiä taitojaan. Oppilas oppii käyttämään itsenäisesti ja ryhmissä erilaisia tietoteknisiä laitteita ja ymmärtää niiden toimintaperiaatteita. Tavoitteena on myös lisätä tietotekniikan käyttöä eri oppiaineiden välillä ja oppia erilaisten sovellutusten käyttöä. 

Sisällöt 

Tieto- ja viestintätaitojen syventäminen harjoittelemalla esimerkiksi erilaisten Office-ohjelmien käyttöä. Mediaopinnoissa syvennytään erilaisten mediatallentimien monipuoliseen käyttöön esimerkiksi tekemällä erilaisia kuva- ja ääniprojekteja (suunnitteleminen, käsikirjoittaminen, tallentaminen, muokkaaminen ja esittäminen). Valinnaisaineeseen yhdistyy äidinkielen sisältöjä kirjoittamisen ja ilmaisutaidon osa-alueilta. 

Arviointi 

Oppilaan arviointia toteutetaan kannustavassa ja positiivisessa hengessä koko kurssin ajan. Arviointi tapahtuu itsearvioinnin, vertaisarvioinnin ja opettajan kanssa käytävien keskustelujen kautta. Oppilaalle annetaan kurssin aikana jatkuvaa palautetta työskentelyn edistymisestä. 

Kurssin oppilasarviointi tapahtuu lukuvuosiarviointina Hyväksytty/Hylätty. 

  

LIIKUNTA (oLI)

Liikunnan syventävät opinnot 

Tavoitteet 

Liikunnan syventävissä opinnoissa pääpaino on pelillisyydessä ja tavoitteena on kokeilla eri lajeja mahdollisuuksien mukaan. Syventävien opintojen tarkoituksena on saada oppilas 

kiinnostumaan arkipäivän monipuolisesta liikunnasta ja saada ymmärtämään liikunnan tärkeys hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämisessä eri ikävaiheissa elämänsä aikana. 

Sisällöt 

Opitaan eri lajeja tutustumalla ja kokeilemalla niitä. Lihashuollon merkitys toimintakyvyn ylläpitämisessä. Harjoitellaan toimintaa ja päätösten tekoa yksilönä ja ryhmän jäsenenä eri lajeissa. Valinnainen liikuntatunti on yhdessä tekemistä korostava. Esille nostetaan liikunnan tavoitteista erityisesti toisia kunnioittava vuorovaikutus, vastuullisuus, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen, tunteiden tunnistaminen ja säätely sekä myönteinen minäkäsitys. 

Arviointi 

Oppilaalle annetaan jatkuvaa palautetta oppitunnin aikana. Oppilas osaa itsearvioida ja vertaisarvioida omaa ja toisten suorituksia.  

Kurssin oppilasarviointi tapahtuu lukuvuosiarviointina Hyväksytty/Hylätty. 

 

ILMAISUTAITO (L2)

Tavoitteet 

Harjoitellaan erilaisia esiintymis- ja vuorovaikutustilanteissa tarvittavia taitoja. Tavoitteena on rakentaa yhdessä hyväksyvä ja turvallinen työskentelyilmapiiri, jossa jokainen oppilas voi löytää omia vahvuuksiaan ilmaisijana ja kasvattaa esiintymisrohkeuttaan. Työskentelyn perustana on ryhmään kuulumisen tunne ja ilmaisun ilon löytäminen. 

Sisällöt 

Harjoitellaan ilmaisun perustaitoja, kuten äänenkäyttöä, liike- ja tunneilmaisua, sekä improvisaatiota. Ilmaisuharjoituksia tehdään monipuolisesti yksin, pareittain ja ryhmässä. Omaa ilmaisua kehitetään esimerkiksi näyttelemisen, pantomiimin, roolileikin, musiikin ja musiikkiliikunnan keinoin. Kurssilla on mahdollista valmistaa pienimuotoinen esitys. 

Arviointi 

Ilmaisutaidon valinnaiskurssia arvioidaan pääasiassa itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin keinoin. Oppilas arvioi omaa suoriutumista harjoitteissa ja opettelee antamaan palautetta toisille oppilaille. Opettaja antaa kurssin harjoituksissa jatkuvaa ja kannustavaa palautetta, joka ohjaa oppilasta kehittymään omassa ilmaisussaan. Arvioinnissa keskitytään oppilaan asenteeseen työskennellä itsenäisesti ja osana ryhmää. Tuotoksia voidaan dokumentoida valokuvaten ja videoiden tai tekemällä esimerkiksi oppimispäiväkirjaa. 

Kurssin oppilasarviointi tapahtuu lukuvuosiarviointina Hyväksytty/Hylätty. 

 

KUVATAIDE (oKU)

Tavoitteet 

Tavoitteena on viidennen ja kuudennen luokan kuvataiteen tekniikoiden syventäminen ja monipuolistaminen. Tavoitteena on myös kannustaa oppijaa havainnoimaan arkista taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria, sekä tuottaa omia ratkaisuja niihin. Tavoitteena on myös innostaa käyttämään taiteensa tuotosta, ohjaamalla oppilasta liittämään työnsä johonkin omaan tai yhteiseen esitykseen (esim. nukketeatteriin, taidenäyttelyn), jonka oppijat suunnittelevat ja esittävät. 

Sisällöt 

Valinnaisen sisältö muodostuu kuvataiteen, äidinkielen ja mahdollisesti englannin tiettyjen osa-alueiden syventämisestä ja yhdistelystä. Kuvataiteen tekniikkaan integroidaan äidinkielen osa-alueita suullisen ilmaisun alueelta. Valinnaisessa on myös tarkoitus toteuttaa vuoden aikana pidempiaikainen tilatyö, joka toteutetaan mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia käyttäen. Englannin kieltä on mahdollista yhdistää toteutukseen esimerkiksi työn esittelyn yhteydessä. 

Arviointi 

Valinnaisen töitä arvioidaan esimerkiksi: 

* tuntien aikana tapahtuvalla palautteen antamisella 

* oppilaan itsearviointina 

* oppilaan esittäessä työtään muulle ryhmälle 

Kurssin oppilasarviointi tapahtuu lukuvuosiarviointina Hyväksytty/Hylätty. 

 

MUSIIKKI (oMU)

Tavoitteet 

Valinnaisaineen tavoitteena on ohjata oppilasta luontevaan äänenkäyttöön ja laulamiseen. Oppilas syventää jo oppimiaan taitoja. Yhteismusisoinnissa kehitytään eteenpäin ja kokeillaan rohkeasti myös uusia soittimia. 

Sisällöt 

Oppilaat tutustuvat moniääniseen laulamiseen (esim. kaanonit ja helpohkot melodiat). Oppilasta rohkaistaan laulamaan ja soittamaan yksin ja ryhmässä. Yhteissoitossa harjoitellaan musiikin seuraamista ja säestämistä sanoista, komppilapuista ja sointumerkeistä. Yhteissoiton taitoja syvennetään ja soittotekniikkaa kehitetään melodia- ja säestystehtävissä. Kurssin aikana tutustutaan mahdollisuuksien mukaan kitaran ja/tai ukulelen soittamiseen. 

Musiikin valinnaisella kurssilla tutustutaan musiikin tekemiseen/oman biisin tekemiseen ja soiton ja laulun tallentamiseen. Tässä käytetään mahdollisuuksien mukaan tietokoneohjelmaa apuna mm. Garage band ja Music Maker Jam. 

Arviointi 

* Tuntien aikana tapahtuvaa arviointia 

* Itsearviointia 

* Vertaisarviointia 

Kurssin oppilasarviointi tapahtuu lukuvuosiarviointina Hyväksytty/Hylätty. 

 

LUONTOKURSSI (oYM)

Tavoitteet: 

Tavoitteena on vahvistaa oppilaan suhdetta ympäröivään luontoon. Vuodenkierron mukana tapahtuva luonnon havainnointi ja siihen tutustuminen monipuolisen tekemisen kautta auttaa oppilasta ymmärtämään ympäröivän luonnon merkityksen jokapäiväiseen elämään. Tavoitteena on myös siirtää oppilaille suomalaista kulttuuriperintöä, missä metsä ja luonto on antanut ihmisille paljon ravintoa, materiaaleja, paikan rauhoittua ja rentoutua sekä myös liikkua ja urheilla.  

Sisällöt: 

Luontokurssi on monia eri oppiaineita yhdistävä kokonaisuus. Siinä yhdistyvät liikunta, biologia, maantieto, kuvataide, kotitalous, TVT, käsityö sekä luonto ja sen antimet. Kurssilla on tarkoituksen vuodenajat huomioiden esimerkiksi retkeillä ja marjastaa/sienestää, tutustua jokamiehen oikeuksiin, geokätköillä, pilkkiä, meloa, bongailla lintuja, valmistaa ruokaa ja juomaa luonnon antimista (esim. marjapiirakkaa, teetä, mehua, nokkossämpylöitä yms.), preparoida kaloja, tehdä käsitöitä ja kuvistöitä luonnon materiaaleista (esim. linnunpönttö, vuolla puusta jokin käyttöesine, valmistaa talipalloja yms.), valmistaa metsävideo sekä rentoutua metsässä. Oppilaat pääsevät itse vaikuttamaan kurssin sisältöön yhteisen suunnittelun kautta.  

Arviointi: 

Oppilaan arviointia toteutetaan kannustavassa ja positiivisessa hengessä koko kurssin ajan. Arviointi tapahtuu itsearvioinnin, vertaisarvioinnin ja opettajan kanssa käytävien keskustelujen kautta. Oppilaalle annetaan kurssin aikana jatkuvaa palautetta työskentelyn edistymisestä.  

Kurssin oppilasarviointi tapahtuu lukuvuosiarviointina Hyväksytty/Hylätty. 

 

TERVEYTTÄ TUKEVA ARKI (L3)

Tavoitteet: 

Tavoitteena on edistää oppilaan itsestä huolehtimisen ja arjen taitojen opettelua monipuolisten toimintatapojen avulla. Oppilaita kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja sekä lisäämään lähiympäristönsä hyvinvointia (siisteys, viihtyvyys ja ilmapiiri). Tavoitteena on, että oppilas osaa pohtia terveyttä edistävien ja haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen omassa elämässään. Lisäksi oppilas osaa kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilas osaa pohtia myös ajanhallintaa, joka on tärkeä osa itsesäätelyä ja arjenhallintaa. Tavoitteena on, että oppilas osaa ennakoida ja tunnistaa vaaratilanteita ja toimia niissä tarkoituksenmukaisesti (esim. liikenne) sekä tunnistaa turvallisuuteen liittyviä symboleja. Lisäksi oppilas osaa suojata omaa yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan.  

Sisällöt: 

Elämässä ja arjessa selviäminen edellyttää yhä moninaisempia tietoja ja taitoja. Kyse on terveydestä, ihmissuhteista ja turvallisuudesta, liikenteestä ja liikkumisesta, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta, jotka liittyvät oleellisesti kestävään elämäntapaan. Kurssilla tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen. Terveyttä tukeva arki –kurssi on monia oppiaineita yhdistävä kokonaisuus ja siinä harjoitellaan terveystiedon, ympäristöopin, kuvaamataidon, liikunnan, äidinkielen ja tieto- ja viestintäteknologian tietoja ja taitoja. Kurssilla käsiteltäviä teemoja ovat tunne ja sosiaaliset taidot, uni ja lepo, liikunnan terveysvaikutukset, terveellinen ravitsemus, ensiaputaidot, liikennetaidot ja talouden hallinta ja kuluttaminen. Pääpaino kurssilla on terveyteen ja hyvinvointiin tiedoissa ja taidoissa (tiedot, taidot, itsetuntemus, kriittinen ajattelu ja eettinen vastuullisuus). Oppilaat pääsevät osallistumaan tehtävien suunnitteluun ja toteutukseen. Oppitunneilla pyritään toiminnallisuuteen ja hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa.  

Arviointi: 

Terveyttä tukeva arki –kurssilla arviointi tapahtuu itsearvioinnin, vertaisarvioinnin ja yhteisten keskustelujen (opettaja –oppilas) avulla. Lisäksi oppilas saa jatkuvaa palautetta omasta edistymisestään oppitunneilla. Oppilasta tuetaan ja kannustetaan terveyttä edistävään toimintaan.  

Kurssin oppilasarviointi tapahtuu lukuvuosiarviointina Hyväksytty / hylätty. 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä