Avainsanat!

Tämä on tärkeä sivu! Usko pois!

lock-147579_960_720.pnglock-147579_960_720.pngKatsomusten ja uskontojen maailmassa on muutama avainsana, joiden sisäistäminen on tärkeää. Vuosien varrella kannattaa käväistä täällä kertaamassa nämä sanat! Ja muutoinkin kun näet eri paikoissa huutomerkki-lukkokuvan (nyt reunoilla), tiedät että kyseessä on avainsana tai avainajatus!

Maailmankuva


earth.jpgMaailmankuva kertoo hyvin sanan sisällöstä: meillä on päässämme kuva maailmasta. Tuo kuva eli käsitys todellisuudesta on muodostunut kaikesta siitä, mitä olemme kohdanneet elämämme aikana, miten olemme maailman kokeneet ja ymmärtäneet ja mitä siitä on meille kerrottu.

Kuvittele, miten vaikka joku esivanhempasi satoja vuosia sitten pohti ehkä pienenä viisivuotiaana muinaissuomalaisena mieltänsä askarruttavia asioita. Hän on kysynyt iltanuotion äärellä, tähtien loisteessa vanhemmiltaan, että mistä nuo taivaan tähdet ovat tulleet tai päivällä paistava aurinko. Vanhemmat vastasivat niin kuin heillekin oli joskus kerrottu: että aikojen alussa mahtavan ison sotkan muna meni rikki ja osasta siitä tuli aurinko, osa palasista päätyi taivaan tähdiksi. Lapsi halusi tietää lisää ja niin hänelle kerrottiin: "
Tuo sotka, sorea lintu, liiteleikse, laateleikse. Keksi polven veen emosen sinerväisellä selällä; luuli heinämättähäksi, tuoreheksi turpeheksi..."

Tänä päivänä me tiedämme tai ainakin uskomme tietävämme, että aurinko ei kierrä maata vaan päinvastoin, että aurinko on ihan mahdottoman kuuma pallo ja se on yksi elämän ehdoton edellytys maapallolla. Ja me tiedämme tai ainakin uskomme tietävämme, että atomit ovat olemassa, vaikkemme niitä oikeasti ole silmillämme nähneet. Uskomme itsekin koostuvamme niistä. Maailmankuva on eräänlainen kokonaiskuva kaikista niistä monista eri asioista, joista ajattelemme maailman koostuvan. Muun muassa käsitys auringosta ja atomeista ovat osa sitä. (kuvassa astronautti Tracy Caldwell Dyson )