Uskonto (UE): johdantoa!

Katsomusaineena uskonto

RELIGIONES.jpgYläkoulussa opiskellaan kolme vuotta uskontoa. Suomenkielessä uskonnon kantasana usko kertoo jo paljon siitä, mistä tässä oppiaineessa on kysymys. Tervetuloa uskomisen ja uskontojen ihmeelliseen maailmaan: ymmärrä uskontoja, niin ymmärrät maailmaa!

Kun oikein kunnolla koko homman pelkistää, niin uskontoa voi tarkastella oikeastaan kahdesta oleellisesta näkökulmasta:
1) mitä tai mihin uskotaan ja
2) miten tämän uskon mukaan on elettävä. 
Siinä se. Enempää ei tarvita. Usko pois ;)

Uskontojen maailma on hyvin rikas ja niiden vaikutus on näkynyt maiden ja kansojen elämässä monin eri tavoin. Yläkoulun kolme vuotta ja niihin kuuluvat 114 uskontotuntia eivät riitä alkuunkaan luotaamaan uskontojen syvyyttä ja laajuutta. Mutta hyvä että vähän pääsemme nuolaisemaan pintaa. Ja hyvässä lykyssä saat itsekin ajattelemisen aihetta. 

On hyvä muistaa, että koulussa asiat pohjataan tietoon. Tässä oppiaineessa se tarkoittaa sitä, että tutustumme erilaisiin katsomuksiin ja tapoihin nähdä maailma ja elämä. Eikö olekin kiinnostavaa: kaikki me elämme mitä ilmeisimmin jotenkin samassa maailmankaikkeudessa ja silti voimme nähdä sen niin monin eri tavoin. Uskonto on yksi tapa nähdä maailma. Myös uskonnottomuuden suosio on kasvanut erityisesti länsimaissa ja senkin eri ilmenemismuotoihin tulemme tutustumaan.

Tietoa tarvitsemme myös siksi, että meillä itsellämmekin olisi mielekkäät perusteet omalle käsityksellemme maailmasta. Mihin minä uskon? Millä perusteella? 

Kolmen vuoden katsomusseikkailu edessä :) 

(Mitä tarkoittaa UE? Koulussa voidaan opettaa monenlaisia katsomusaineita ja niistä käytetään lyhenteitä. UE tarkoittaa U=Uskonto ja E=evankelisluterilainen eli arkikielellä evankelisluterilainen uskonto. Samoin esimerkiksi UO tarkoittaa Ortodoksinen uskonto ja ET on Elämänkatsomustieto.)

(Näillä sivuilla olevat kuvat ovat netistä tai opettajan omia ja kaikki käyttöoikeudeltaan vapaita!)