Yleisiä ohjeita liikuntatunneille

Yleistä liikuntatunneista

LUKUVUODEN ENSIMMÄINEN TUNTI

Liikunnan kurssit alkavat yleensä yhdistetyllä info- ja liikuntatunnilla. 
Ensimmäiselle tunnille tulee varata liikuntavarusteet. Jos muuta ei ole ilmoitettu, varaudutaan ulkoliikuntaa. 
7. luokkalaiset kokoontuvat koululla auditorion aulassa, josta opettajan johdolla siirrytään Valkealatalolle.
8. ja 9.luokkalaiset kokoontuvat Valkealatalon urheilukentän tunnelilla, joka on jatkossa ulkoliikuntatuntien kokoontumispaikka kaikille ryhmille. 


LIIKUNTAVARUSTEET

Sisäliikunnassa käytetään yleensä t-paitaa tai muuta kevyttä paitaa sekä shortseja, verkkareita tai urheilutrikoita. Sisäliikuntakengät ovat suositeltavat, mutteivät pakolliset. Sukkasillaan ei voi osallistua opetukseen, vaan kengättömät oppilaat liikkuvat paljain jaloin.

Farkuissa tai muissakaan liikuntaan sopimattomissa vaatteissa ei osallistuta liikuntatunneille.

Ulkoliikunnassa pukeudutaan sään mukaan. Sateella on erityisen tärkeää, että koko vaatekerta on vaihdettavissa kuiviin peseytymisen jälkeen. Kylmällä säällä käytetään ulkoliikunnassa pipoa tai muuta lämmintä päähinettä ja hanskoja. Oppilaalla tulisi olla myös ulkoiluun sopivat jalkineet. 

Uima-asu on suositeltavaa hankkia. Luistimia ja suksia ei tarvitse vartavasten koulun liikuntatunteja varten hankkia, mutta jos sellaiset kotoa löytyy niin toivottavaa on, että ne kulkeutuu tunneille kun se on ajankohtaista. Jos ei omia luistimia tai suksia löydy niin jäähallilta saa koulun välineitä lainaan. Oppilas hakee tunnin alussa välineet varastosta ja palauttaa ne myös tunnin jälkeen varastoon. Oppilas on velvollinen huolehtimaan, että lainavälineet palautuu ehjänä takaisin ja siististi ottamaansa paikkaan (luistimet hyllylle ja sukset telineeseen).

LIIKUNTAPAIKAT

Liikuntatunnit pidetään Valkealan urheilukeskuksessa. Ulkoliikuntatunnit: yleisurheilukenttä, tekonurmikenttä, Harjun metsämaasto ja pururata, jäähalli ja ulkojää.
Sisäliikuntatunnit: Valkealatalon liikuntasali, uimahalli, painisali ja kuntosali.


SAIRAANA TUNNILLE?

Jos oppilas on koulukuntoinen eli tulee muille tunneille kouluun, hän tulee myös liikuntatunnille. Sairaat oppilaat eivät kuitenkaan osallistu opetukseen samalla tavalla kuin muut. Kuumeessa ei saa osallistua ollenkaan, koska silloin ei pitäisi edes olla koulussa. Ensimmäisenä (ja tarvittaessa myös toisena) kuumeettomana päivänä oppilas voi osallistua vain kevyeen liikuntaan, esim. kävelyyn tai taitoharjoitteluun. Jos oppilaalla ei ole kuumetta, mutta hän tuntee itsensä vajaakuntoiseksi, hän osallistuu tunnille, mutta tekee harjoituksia tai pelaa oman vointinsa mukaan ja/tai on opettajan apuna. 

Huoltajilta toivotaan ilmoitusta wilmaviestillä jos oppilas on estynyt osallistumasta liikuntatunneille täyspainotteisesti tai tulee liikuntatunnille puolikuntoisena.


TAPATURMA LIIKUNTATUNNILLA

Jos nilkka nyrjähtää, sormeen tulee haava tai vaikkapa selkä nitkahtaa kivuliaasti liikuntatunnin aikana tai sille/siltä siirryttäessä, pitää tapahtumasta ilmoittaa heti liikunnan opettajalle. On erityisen tärkeää, että loukkaantunut oppilas saa välittömästi ensiapua. Yleensä ensiapuna on KKK eli kylmä, kohoasento ja kompressio eli puristus. Pienissä vammoissa (esim. sormet) käytetään mieluummin kylmää vettä ja talvella isompiinkin vammoihin lunta.

Kaikista tapaturmista tehdään tapaturmailmoitus vakuutusyhtiötä varten. Ilmoitus tehdään kaikista tapaturmista, vaikka niitä ei ensiavun jälkeen tarvitsisikaan hoitaa. Oppilaan tulee täyttää Tapaturmailmoitus yhdessä terveydenhoitajan tai huoltajan kanssa ja toimittaa se yläkoulun kansliaan. Koulun vakuutus korvaa tapaturmista aiheutuneet hoito- yms. kustannukset, kunhan hoito on aloitettu julkisessa terveydenhuollossa, esim. terveyskeskuksessa tai päivystyksessä. Jos vamma alkaa oireilla kovemmin yöaikaan tai viikonloppuna, on syytä suunnata suoraan päivystykseen ja mainita ilmoittautuessaan, että kyseessä on koulussa sattunut tapaturma.

Myös oppitunnilla rikkoutuneet silmälasit kuuluvat vakuutuksen piiriin. Tällaisessa tapauksessa on varminta pyytää toimintaohjeet koulusihteeriltä.

KULKEMINEN

Liikuntatunneille kuljetaan Lammenpolkua pitkin suoraan Valkealatalolle välitunnin aikana. Oppilaan tulee olla Valkealatalon alaoven ulkopuolella tai urheilukentän tunnelilla tunnin alkaessa. Samaa reittiä kuljetaan myös takaisin koululle. Jos päivä alkaa tai loppuu liikuntatuntiin niin silloin kuljetaan kotoa/kotiin suorinta reittiä. 
Liikuntatunneille kuljetaan kävellen, poikkeuksena aamun ensimmäiset ja päivän viimeiset tunnit. Tällöin oppilas saa tulla pyörällä tai iän salliessa muulla kulkupelillä (mopo, skootteri, mopoauto).

HYGIENIASTA HUOLEHTIMINEN
Omasta puhtaudesta ja hygieniasta huolehtiminen on osa liikuntatunteja. Oppilailla tulisi olla vaihtovaatteet (sukat, paita, housut) ja pyyhe mukana liikuntatunneilla. Toisinaan riittää pelkkä kainaloiden ja jalkaterien pesu, mutta joskus saattaa tulla jopa niin hiki, että kokovartalo suihku on paikallaan. 

KÄNNYKÄT/ÄLYLAITTEET
Puhelimet ja muut älylaitteet eivät kuulu liikuntatunneille. Nämä laitteet jätetään joko reppuun tai niille osoitetulle paikalle. 

Joskus saattaa kännykän käyttö olla osa tunnin teemaa, mutta tällaisista tilanteista opettajat kertovat etukäteen, jolloin on hyvä, että puhelin on ladattuna ja vetoketjullisessa taskussa. Oppilas vastaa aina itse kännykän käytöstä liikuntatunneilla ja on velvollinen huolehtimaan itse, että kännykkä ei pääse katoamaan maastoon.