JOULULAULUJA

JOULUMAA

INTRO C I – I – I – II  

C I – I Dm I – I G I – I C I – I C I – I Dm I – I G I – I – I C I z G A H :II C I – I – I – II

Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy sinne saattaa löytää vaikka paikallansa pysyy. Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa. Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta. Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä! 

C I – I Dm I – I G I – I C I – I C I – I Dm I – I G I – I – I C I z G A H :II C I – I – I – II

Joulumaasta kuvitellaan paljon kaikenlaista kuinka toiveet toteutuu ja on niin satumaista. Voi, jos jostain saada voisin suuren puurokauhan sillä antaa tahtoisin  maailmalle rauhan! Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä! 

C I – I Dm I – I G I – I C I – I C I – I Dm I – I G I – I – I C I z G A H :IIC I – I – I – II 

Joulumaasta uskoo moni onnen löytävänsä mutta sepä kätkeytyy tai narraa etsijänsä. onnea kun mikään mylly valmiiksi ei jauha itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha. Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä! 

 

Sankta Lucia - käsikirjoitus

INTRO: G I Am I D I G I C I G I D I G I - II G I D I - I G I E I Am I D I G II:G I C I - I G I - I D I - I G :II
LAULU&KULKUE: “Sancta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring!  
II: Drömmar med vingesus under oss sia. Tänd dina vita ljus, sancta Lucia!:II” 
(Sankta Lusiia, jyysklaara häägring, spriid i voor vinttärnatt glans aav din fäägring. Drömmar meed vingesyys yndär oss siia. Tend diina viitta jyys, sankta Lusiia)

LUCIA: ”Olen Lucia, joulun airut. Tulen luoksenne vuoden pimeimpänä aikana ja tuon tullessani valoa, iloa, rauhaa, rakkautta ja rohkeutta.”

LUKIJA 1: Vanhan legendan mukaan Lucia oli kaunis ja jalo neito, joka eli Syrakusan kaupungissa Sisiliassa. Lucia oli kristitty ja häntä painostettiin luopumaan uskostaan. Kerrotaan, että kun hän ei suostunut siihen, häntä yritettiin polttaa roviolla. Liekit eivät kuitenkaan pystyneet tuhoamaan häntä, joten hänet teloitettiin miekalla.

LUKIJA 2: Lucian pukuun kuuluva punainen vyö on muisto jalon neidon marttyrikuolemasta.  Kynttilät joita Lucia kantaa kruunussaan kuvaavat rovion  liekkejä. Pyhimystarun mukaan Lucia sai surmansa joulukuun 13.päivänä vuonna 303. Lucian muistoksi vietettävä Lucian päivä vie meitä kohti valon juhlaa:  Joulua.  Lucia on myös sokeiden suojeluspyhimys.

RAUHA, ILO, ROHKEUS JA RAKKAUS SYTYTTÄVÄT KYNTTILÄNSÄ

RAUHA: Sytytän rauhan kynttilän. Tuon rauhaa sinne, missä on sota, missä ihmiset riitelevät  tai  sortavat toisiaan. Sytytän rauhan kynttilän rauhattomaan ihmissydämeen. Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto!

ILO: Sytytän ilon kynttilän. Jokainen  tarvitsee iloa. Usein unohdamme elämämme ilonaiheet: Meillä on silmät, joilla nähdä;  korvat, joilla kuulla;  aivot, joilla ajatella;  sydän, jolla tuntea. Onko  sinulla hyvä ystävä tai läheinen ihminen?  Meillä on oma itsenäinen isänmaa. Ilon liekki: syty sydämiimme! Levitä lämpöä ja valoa!

ROHKEUS: Sytytän rohkeuden kynttilän.  Lucia oli rohkea. Mekin voimme olla rohkeita.  Joka päivä joudumme valitsemaan oikean tai väärän. On oltava rohkea toimiakseen oikein.  Syttyköön siis rohkeuden liekki jokaiseen sydämeen!

RAKKAUS: Sytytän rakkauden kynttilän. Rakkaus on parasta, mitä voimme kokea ja antaa toisillemme. Rakkauden ihme on  lähellämme aina.  Meidän on vain huomattava, kuka kaipaa, että hänestä välitetään. Haluathan siis tehdä jonkun onnelliseksi tänä jouluna?  Ystävällinen sana tai teko riittää siihen.

ROHKEUS: Milloin viimeksi rohkaisit arkaa tai masentunutta? RAKKAUS: Milloin viimeksi löysit onnen tekemällä jonkun toisen onnelliseksi?

LUCIA: Joulun lapsi, opeta myös minua tuomaan rauhaa, anteeksiantoa ja rakkautta riitojen, kiireen ja hälinän keskelle. Anna rohkeutta toimia oikein, tuoda tulevaisuuteen  toivoa ja pimeyteen  sinun valoasi. Opeta minua lohduttamaan ja rakastamaan.

LAULU&KULKUE: ” Taivaalla tähtivyö kirkkaana loistaa, viestiä jouluyön tuikkeensa toistaa. II:Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus, kynttilät syttyy, kynttilät syttyy.:II”
G I D I - I G I E I Am I D I G II:G I C I - I G I - I D I - I G :II