Studiakorva2017

Tervetuloa!

Tässä studiamessureissun korvaavat tehtävät. Ajallisesti tehtävien tekemiseen menee arviolta 2-3 tuntia.

Ydinarvojen kirkastaminen

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

Lähde: Stålhberg & Herlevi 2017. Oman näköinen elämä. PS-kustannus.

Tämän tehtävän tarkoituksena on, että tunnistat ja kirkastat omat ydinarvosi. Tehtävä on kolmivaiheinen ja vie aikaa. Uskalla kuitenkin pysähtyä tehtävän äärelle, sillä sen tekeminen palkitsee! Valitse rauhallinen paikka, hengitä pari kertaa syvään ja anna itsellesi lupa keskittyä. 

Sivun laidasta löydät tiedoston, jossa on pitkä lista erilaisia substantiiveja, adjektiiveja ja verbejä. Tulosta se, lue sanat läpi, ja aina kun tunnistat sanan olevan sinulle tärkeä, merkitse se jollain tapaa. Tarkkaile itseäsi samalla ja valitse vain niitä sanoja, jotka sinun mielestäsi tulee valita. Valitse niin monta kuin haluat ilman kritiikkiä tai sensurointia. Pyri tunnistamaan, milloin valitset sanoja, joita kenen tahansa ihmisen "pitäisi" valita, jätä nämä sanat valitsematta. Keskity vain niihin, jotka tuntuvat itsellesi tärkeiltä tällä hetkellä, joskus tuntuu, että jokin listan sana valitsee sinut - merkitse tämäkin sana. 

2. Hienoa! Valitse nyt näistä sanoista kymmenen kaikkein merkityksellisintä sanaa. Voit korostaa niitä jollain eri tavalla. 

3. Nyt seuraa kivuliain vaihe: karsi vielä ja jätä jäljelle viisi sinulle kaikkein tärkeintä arvoa. 

Onneksi olkoon! Olet kirkastanut juuri elämääsi ohjaavat ydinarvot. Kirjoita ne paperin kääntöpuolella sivulla oleviin lokeroihin. Toteutuvatko nämä arvot nyt elämässäsi? Miten voisit lisätä näitä ydinarvoja elämässäsi? Mitä voisit tehdä jo tänään? Miten elämäsi valinnat tukevatsinua arvojesi mukaisessa ja merkityksellisessä elämässä? Missä työssä voisit kaikkein parhaiten toteuttaa näitä arvoja?  Vastaa alla olevaan laatikkoon


Ota kuva paperin molemmista puolista ja lisää ne tämän tehtävän palautuskansioon.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

Mitä haluan ja mitä en


Lähde: Stålhberg & Herlevi 2017. Oman näköinen elämä. PS-kustannus.

Tässä tehtävässä saat listata vapaasti asioita, joita toivot tulevaisuudeltasi ja mitä et halua. Käytä hyödyksesi vastakohtia (ks. esimerkit alla). Jos esim. et halua työskennellä yksin, mikä on sen vastakohta? Voit tehdä tehtävän yksin, mutta todennäköisesti saat tästä enemmän irti kaverin kanssa. Jakakaa vuorotellen asioita, joita ette halua ja haluatte. Kun sanoo ääneen toiselle, mitä haluaa, tulee sanoihin uudenlaista varmuutta ja merkitystä. Auttakaa toisianne keksimään napakoita vastakohtia - mitä todella haluatte!

Pyri/pyrkikää keksimään mahdollisimman monta kohtaa. Aivan pienetkin asiat ovat tärkeitä ja ne antavat sinulle kuvaa siitä mitä haluat.

Luo erilliselle paperille (A4/ruutupaperi) taulukko tai luo merkintään taulukko, johon listaat tähän tyyliin:

En halua Haluan
En halua työskennellä yksin Haluan työskennellä ryhmässä tai tiimissä
En halua jatkuvaa kiireen tuntua työssäni Haluan keskittyä työhöni rauhassa ilman kiirettä

Voit käyttää hyödyksesi sivun oikeassa laidassa listattuja työnominaisuuksia. Älä kuitenkaan tyydy niihin, vaan keksi myös omia!

Kun olet saanut taulukon valmiiksi, ota siitä kuva ja lähetä se tämän tehtävän palautuskansioon.

Lauseentäydennystehtävä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

Lähde: Stålhberg & Herlevi 2017. Oman näköinen elämä. PS-kustannus.

Lauseentäydennystehtävä on helppo tapa saada sydämen ääni kuuluviin ja omiin tuntemuksiin liittyvä intuitiivinen ajattelu heräämään. Tämä tehtävä johdattelee sinut miettimään, mitä sisimmässäsi ajattelet, toivot ja tunnet. Pyri tekemään tehtävä mahdollisimman rennossa olotilassa ilman että pakotat vastauksia tulemaan väkisin. Saatat yllättyä kaikesta siitä, mitä syvältä sisimmästäsi kumpuaa lauseiden täytteeksi!

1. Täydennä seuraavat lauseet. Pyri olemaan mahdollisimman rehellinen itsellesi. Älä kontrolloi mieleesi tulevia vastauksia vaan pyri kirjaamaan heti ensimmäinen mieleesi tuleva lauseen jatke.

Minulle tuo iloa..
Olen sellainen ihminen, joka...
Haluaisin, että...
Usein pelkään...
Salaa haaveilen...
Tällä hetkellä...
Uskon...
Olen oppinut, että...
Minulle on tärkeää, että...
Minua ärsyttää...
Kaipaan...
Olen ylpeä itsestäni, kun...
Ystäväni sanovat, että...
Osaan erityisen hyvin...
Tulevaisuudessa...

2. Tarkastele lauseitasi kaikessa rauhassa.

3. Millaisia tuntemuksia täydentämäsi lauseet sinussa herättävät? Tuleeko jonkin lauseen kohdalla erityisen voimakas tunne? Onko lauseiden joukossa yllätyksiä?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämä lomake

Kiinnostavat yritykset

a) Kartoita lehtiä lukemalla ja verkkopalveluiden avulla sinua kiinnostavia yrityksiä.

Voit hyödyntää monia verkosta löytyviä palveluita, joilla voit hakea yrityksiä toimialan tai paikkakunnan mukaan. Hyviä palveluita ovat esimerkiksi Yritystele, Finder, Suomen yritysrekisteri sekä työnhakupalvelut Monster ja Uranus. Myös yritysten omat webbisivut ovat hyvä tiedonlähde.

b) Kirjoita jokaisesta yrityksestä lyhyt kuvaus (luo merkintä tähän tehtävään) ja perustele, miksi se on sinusta mielenkiintoinen. Kerro vähintään kolmesta yrityksestä/yhteisöstä/säätiöstä tms.

Kuvauksesi voi näyttää esim tältä:

”HAUKION KALA

Haukion kala on pääkaupunkiseudulla sijaitseva kalajalostamo. Yrityksessä voisin päästä hyödyntämään sekä kalastusharrastuksestani kertynyttä tietoa että intohimoani elintarvikesuunnittelua kohtaan”

c) Kun listalla on tarpeeksi yrityksiä, arvioi niiden kiinnostavuutta.

Pisteytä yritykset yhdestä kolmeen. Ykkösen saavat yritykset, joissa voisit ajatella työskenteleväsi. Kakkosen saavat yritykset, joihin olisi mahtavaa päästä töihin. Kolmosen saavat puolestaan sellaiset yritykset, joista työpaikan heltiäminen olisi varsinainen lottovoitto.

Yritysten kartoittaminen auttaa sinua ymmärtämään paremmin, mikä sinun intohimossasi ja osaamisessasi yhdistyy maailman tarpeisiin. Kun näet, minkälaista kysyntää kentällä on, pystyt pikku hiljaa rakentamaan siltaa oman intohimosi ja olemassa olevien tarpeiden välille.

Kiinnostava opiskelupaikka

Kevään yhteishauissa

9.1.2018 klo 08:0024.1.2018 klo 15:00 ja
14.3.2018 klo 08:0028.3.2018 klo 15:00

voit hakea yhteensä kuuteen ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Kuvittele, että hakisit vähintään neljään opiskelupaikkaan. Mitkä ne olisivat? Tee seuraavankaltainen listaus ja perustele aina kunkin hakukohteen perään miksi haluaisit hakea kyseiseen oppilaitokseen ja miksi haluat hakea kyseiseen hakukohteeseen.

  1. Itä-Suomen yliopisto, Joensuu, Kasvatustieteiden kandidaatti ja maisteri, ohjauksen koulutus. Itä-Suomen yliopisto on monipuolinen oppilaitos, jonka Joensuun kampukselta löytyy todella monia eri tiedekuntia. Voin ottaa sivuaineeksi esimerkiksi teologiaa ja hallintotieteitä. Opinto-ohjaajaksi haluan, koska haluan työskennellä ihmisten kanssa monipuolisessa ammatissa, jossa yksikään päivä ei ole samanlainen
  2. Jyväskylän yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta. Jyväskylässä voisin myös opiskella kasvatustieteitä ja erikoistua ohjaukseen. Jos en pääse Joensuuhun, tämä olisi oikein hyvä vaihtoehto. Jyväskylässä voisin ottaa sivuaineeksi myös esim. liikuntatieteitä, jotka kiinnostavat minua. Silloin saisin myös jonkinlaisen liikunnanopettajan pätevyyden, jos opiskelisin tarpeeksi
  3. MIkkelin ammattikorkeakoulu, yhteisöpedagogi. Ammattikorkeakoulupohjainen yhteisöpedagogi koulutus valmentaa monella tavalla samantyyppisiin töihin kuin opokoulutukset, joten tämä olisi hyvä varavaihtoehto. Sitten jos opinnot tuntuisivat nihkeiltä, voisin vaikka vuoden opiskelun jälkeen hakea uudelleen yliopistoon. Toisaalta tutkinnon suorittaminen ihan kokonaan voisi olla myös mielekästä. Mikkelin ammattikorkeakoulu on arvioitu suomen parhaaksi amk:iksi, joten siksikin se voisi olla hyvä
  4. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, Kotkan kampus, sosionomi. Sosionomi koulutus on tosi yleispätevä koulutus, josta voisin ponnistaa moneen eri paikkaan. Pääsykokeessa olennaista on myös soveltuvuus, joten sinne voisin päästä helpommin. Ei tarvitsisi lukea pääsykokeisiin niin hurjasti.
Opiskelupaikat löydät opintopolusta.

Hyviä opiskelupaikkojen kartoittamisen työkaluja ovat etusivulta löytyvät "Olen käynyt lukion ja / tai suorittanut ylioppilastutkinnon" -linkki sekä "