Mitä on taide?

Taide ja hyvä elämä

Kuinka tärkeä osa taiteella (musiikki, kuvataide, elokuvat, kirjallisuus...) on sinun elämässäsi? Voiko taide auttaa elämässä tai tuottaa sille arvoa, jota muuten ei olisi? Miksi ihmiskunta käyttää aikaa ja rahaa taiteen tekemiseen ja kokemiseen?

Katutaidetta Ateenassa.

Taide vaikuttaa katsojaan

Elämässä oman lohdutuksen, inspiraation ja merkityksen kokemuksen antaa myös taide ja siihen liittyvät esteettiset kokemukset. Estetiikka on filosofian osa-alue, jonka kohteena on taideteosten ja kauniin kanssa kosketuksissa olevan inhimillisen elämän rakenteen ja arvon reflektointi.

Yksi estetiikan tutkimuskohde on taide tunteiden ilmaisun välineenä. Taideteoksen moraaliset ominaisuudet määrittävät, tapahtuuko teoksessa jotain paheksuttavaa tai suositettavaa. Teoksen moraalisia puolia arvioitaessa voidaan tutkia, miten teos vaikuttaa katsojan toimintaan. Kaunis taulu maalaismaisemasta voi tuoda katsojan mieleen lapsuuden mummolan ja saa hänet soittamaan isoäidilleen. Väkivaltaelokuva taas voi tietyissä tilanteissa aktivoida katsojan aggressiivista toimintaa ja saada katsojan toimimaan väkivaltaisesti. Tällöin on kyse mallioppimisesta.

Aristoteles piti taiteen yhtenä ominaisuutena katharsista eli kokijan puhdistautumista patoutuneista tunteista, kun näytelmän loppukohtauksessa kaikki roolihahmoja piinanneet ongelmat ratkeavat ja katsoja kokee helpotuksen tunteen. Aristoteleen katharsis-käsitettä soveltaen aggressiivinen elokuva ei välttämättä lisäisi katsojan aggressiivisuutta, vaan se voisi olla hänelle väylä aggressiivisista tunteista puhdistautumiseen.

Kopiointi ja taiteen arvo

Estetiikassa pohditaan myös taiteen arvoa. Voidaan tutkia esimerkiksi, miten kopioitavissa oleva eli uusinnettava taide vaikuttaa esteettiseen kokemukseen. Onko kopiointimahdollisuus (elokuvat, Netflix, mp3) vaikuttanut ihmisten tapaan kokea taidetta? Ennen uusintamismahdollisuutta taideteokset olivat aina autenttisia eli alkuperäisiä töitä oli vain yksi (ainutkertainen näytelmä, sinfoniakonsertti, veistos, Mona Lisa -maalaus). Tällaiset teokset olivat nähtävillä ja kuultavissa vain taidemuseoissa ja konserttisaleissa, eikä kaikilla ihmisillä ollut mahdollisuutta mennä kokemaan esteettisiä elämyksiä.

Walter Benjamin (1892–1940) on teoksessaan Messiaanisen sirpaleita (suomennettu 1989) pohtinut, miten elokuva mursi taideteosten autenttisuutta kopioimismahdollisuudella. Koska samasta elokuvakelasta oli olemassa monta eri kopiota, oli aiempaa useamman ihmisen mahdollista päästä osalliseksi taide-elämyksestä. Samalla ajatus autenttisesta elokuvakelasta kävi merkityksettömäksi. Uusintamismahdollisuus on heikentänyt taideteosten arvoa autenttisina entiteetteinä mutta samalla lisännyt ihmisten mahdollisuutta päästä osalliseksi taidemaailmasta ja taide-elämyksistä, koska pääsylippu elokuviin oli edullisempi ja useamman saatavilla kuin sisäänpääsymaksu hienoon taidemuseoon tai teatteriin.

Uusintamisesta kaupallisuuteen?

Uusintaminen mahdollisti taide-elämysten kokemisen aiempaa useammalle ihmiselle mutta lisäsi samalla taidemaailman kaupallisuutta. Muun muassa pop-taiteilijat, kuten amerikkalainen Andy Warhol (1928–1987), ovat hyödyntäneet kopiointimahdollisuutta töissään ja tehneet uusinnettavasta taiteesta oman tavaramerkkinsä. Warhol kuvasi muun muassa arkisia esineitä, kuten säilykekeittopurkkeja, ja kopioi kuvaa erivärisinä sarjoina. Warholin taidetta on pidetty sekä mainiona korkeakulttuurisen taiteen kritiikkinä että tyhjänpäiväisenä sisällöttömyytenä. Kuitenkin edelleen Warholin taidenäyttelyt keräävät katsojia ympäri maailman, ja hänen taideteoksistaan maksetaan huimia summia.

Kopiointimahdollisuus on synnyttänyt myös autenttista taidetta jäljittelevän massataidemuodon, kitschin. Tyypillistä kitschiä ovat koriste-esineet tai matkamuistot, joissa on kuvattu jokin Mona Lisan kaltainen tunnettu taideteos, julkisuuden henkilö tai tunteita herättävä kuva, kuten auringonlasku. Harjoittele estetiikan käsitteitä tehtävän 1 avulla.

Käy tutustumassa Louvren taidemuseon internetsivujen sähköisessä galleriassa alkuperäiseen Leonardo da Vincin Mona Lisa -maalaukseen ja sen jälkeen pop-taiteilija Andy Warholin Mona Lisa-työhön. Kummasta teoksesta pidät enemmän? Onko kopioitu taide mielestäsi hyvää taidetta? Sisustustuotteissa, esimerkiksi julisteissa ja esineissä, kuvataan usein tunnettuja taideteoksia. Onko matkamuistokahvimukin kylkeen kuvattu Mona Lisa taidetta? Voiko ihminen kokea esteettisen elämyksen kahvimukin kuvasta?

Kitch ja camp

Hyvää makua on vaikea määritellä. Rahallisesti arvokas esine saattaa näyttää rihkamalta, ja tunteisiin vetoava aarre saattaa olla jonkun toisen mielestä halpa-arvoinen. 

  • Määrittele, mitä tarkoitetaan Kitchillä ja Campillä? 
  • Etsi esimerkki Kitch-esineestä ja perustele valintasi lyhyesti.
  • Minkä visuaalisen kulttuurin ilmiön kuluttamista voisit tehdä Camp-hengessä kaveriporukalla? Perustele.

Mitä on taide?

Taide on teoksen idea, mielikuva, joka on aineettomana olemassa. Aristoteles

Onko taide todellisuuden jäljittelyä ja sen esittämistä taiteen keinoin vai taiteilijan omien tuntemusten välittämistä teoksen katsojille? Miksi kuuluisan taiteilijan teos maksaa omaisuuksia, mutta siitä tehty kopio on arvoton? Tarvitaanko taidetta yhteiskunnassa, ja kuka voi kertoa taideteoksen arvon?

Taidetta voidaan tarkastella taiteilijan, teoksen ja vastaanottajan näkökulmista:

Millaista on taiteen tekeminen, luomistyö?

Mikä taideteos on ja mikä on sen tehtävä?

Miten esteettinen elämys syntyy ja miten taidetta voidaan arvioida ja arvottaa?


 

Estetiikka on filosofian osa-alue, joka tutkii kauneutta ja taidetta eri näkökulmista:

Mitä on kauneus? Mitä on taide?

Mitä on taiteellinen luominen?

Millainen on esteettinen elämys?

Miten taidetta voidaan arvioida ja arvottaa?

Mikä on taidekritiikin tehtävä?

Taidekäsitysten lankakerä

Mitä on taide? Kysymykseen vastatessasi tulet samalla määritelleeksi taidekäsityksen, joka on tietoisesti tai tiedostamatta opittu. Eri kulttuurien käsitykset kauniista ja esteettisestä vaihtelevat. Millaisessa kulttuurissa me elämme? Kulutustavaroiden muotoilussa ja markkinoinnissa on tärkeää tiedostaa kuluttajan käsitys kauneudesta. Taiteessa kauneuden ja taiteen rajoja rikotaan ja määritellään yhä uudelleen.

Erilaisten, ristiriitaisten ja limittäisten taidekäsitysten tiedostaminen voi auttaa taideteoksen tarkastelussa eri näkökulmista.

Piirroksessa havainto on pyritty siirtämään tarkasti paperille. Koululaisen harjoitustyö 1900-luvun alusta.
Lähde: Tabletkoulu.fi (Aki Pulkkanen)

 

Mimeettinen taidekäsitys - Oletpa sinä taitava piirtämään kasvien lehtiä!

Mimeettinen taide jäljittelee aistein havaittua ympäristöämme. Taideteos on arvokas, kun se luo illuusion todellisuudesta. Mimeettisen taidekäsityksen omaksunut ihminen arvostaa erityisesti taiteilijan taitoa kuvata aistein havaitsemaansa ympäristöä. Mimeettiseen taidekäsitykseen pohjautuvalla kuvistunnilla harjoitellaan erityisesti kuvan luomista havaintoon pohjautuen esim. asetelmamaalausta tai ihmisen mittasuhteiden oikeaoppista jäljentämistä.

Trompe l´oeiliksi kutsutussa maalaustekniikassa mimeettinen taidekäsitys on viety huippuunsa ja taiteen kokijaa pyritään harhauttamaan illuusion keinoin.

 

 

 

Ekspressionistinen taidekäsitys - Piirroksessa on vahva syksyinen tunnelma!

Ekspressionismi on taidesuuntaus ja tyyli, jossa korostetaan taideteoksesta välittyviä subjektiivisia tunteita. Taiteen luomisen kuuluu olla intuitiivista, vaistonvaraista ja vailla tarkkoja sääntöjä. Myös ristiriitaiset ja vahvan negatiiviset tunteet uskallettiin esittää ekspressionistisessa taiteessa jo 1900-luvun alussa. Ekspressionistisen taidekäsityksen omaksunut taiteilija ilmaisee itseään ja tunteitaan vapaasti ja teoksen katsoja kokee taideteoksen omista lähtökohdistaan käsin. Ekspressionistien käyttämät tekniikat olivat nopean työskentelyn mahdollistavia, maalauksia tehtiin palettiveitsellä tai jopa sormin maalaten. Ekspressionistiseen taidekäsitykseen pohjautuvalla kuvistunnilla pyritään jokaisen omien tunteiden ilmaisun välittämiseen kuvallisesti. Taideteos on onnistunut, kun se pystyy välittämään taiteilijan tunnekokemukset katsojalle tai herättämään katsojan omia tunteita.

Vauhdikkaassa (Abstraktissa) ekspressionismissa voidaan tehdä intuitiivista tunteiden kuvausta vaikkapa sormin maalaten tai eri raaputustekniikoin.
Lähde: Tabletkoulu.fi (Aki Pulkkanen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Formalistinen taidekäsitys

Formalistinen taidekäsitys korostaa taiteen järjestelmien mm. muodon, sommittelun, perspektiivin, värijärjestelmien käyttöä taideteoksen kuvaaman aiheen ja sisällön sijaan. Taiteen muotoseikoissa, sinfonian tai vaikkapa limerikki-runon rakenteessa tai kultaisen leikkauksen mukaan sommitellussa maalauksessa on formalistisen taidenäkemyksen mukaista otetta.

 

Institutionaalinen taidekäsitys

Institutionaalinen taidekäsitys nojaa ajatukseen siitä, että esine on taidetta, jos se esitetään taiteen kontekstissa, asiayhteydessä. Arkipäiväiset, massatuotteena tuotetut teolliset esineet voivat olla taidetta taidegalleriaan tuotuna. Taidekäsitys on pohjavireeltään elitistinen: on olemassa asiantuntija (taiteilija, kriitikko, museo jne.), joka voi määritellä, mikä on taidetta ja mikä ei ole. Readymade-taidesuuntauksessa taideteokset voivat olla osittain tai kokonaan valmisesineitä. Readymade-taiteilija esittääkin institutionaaliseen taidekäsitykseen kuuluvan kysymyksen, onko miesten vessan pisuaari tai lumilapio taidetta taidegalleriaan esille nostettuna tai taiteeksi nimettynä. Varhaisia kuuluisia readymade-taideteoksia on Marcel Duchampin Suihkulähde, 1917.

Milloin kuva ruokatölkistä on taidetta ja milloin se on mainos? Tutustu englanninkieliseen videoon Andy Warhollin serigrafioihin, joiden aiheena on Campell´s tölkit tai lue tietoa Pop-taiteesta, jossa rikottiin usein uutis-, mainos- ja taidekuvan rajoja. Kuinka populaari- ja korkeakulttuuri eroavat toisistaan?

 
 
 
Muokattu 18.01.2015
Asiasanat: estetiikka, taide, taidekäsitykset