Google Scholar

Tiedemies Google


Kuten Scholar-nimi mahtipontisesti antaa ymmärtää, on Scholar jossain määrin tieteellisempi tai tieteelliseen tutkimukseen ja kirjallisuuteen liittyvä Googlen hakukone. Scholar on kuitenkin avoimen verkon hakukone, eikä se siten korvaa kunnollisia tieteellisiä tietokantoja, joihin perehdytään korkeakouluopinnoissa. Lukiolaisen syvällisempään tiedonhakuun Scholar voi kuitenkin olla erittäin hyvä työkalu tavallisen google-haun rinnalle.

Scholarissa tulokset rajoittuvat tieteelliseksi katsottuihin artikkeleihin, julkaisuihin, tutkimuksiin ja tiivistelmiin. Hakutulosten järjestymisperusteet ovat myös erilaiset kuin tavallisessa Google-haussa. Tekstisisältö, luotettavuus ja muiden tekijöiden viittaukset nostavat sisältöjä korkeammalle listauksessa.

Kuvitellaan, että olen terveystiedon kurssilla oleva opiskelija on tutkimassa lukiolaisten liikuntatottumuksia. Hän kirjoittaa Google Scholarin hakuun hakusanoiksi "lukiolaiset liikuntatottumukset" ja saa seuraavanlaisia tuloksia:



Hakutuloksista huomataan, että haku kohdistuu selkeästi rajatumpaan materiaaliin tavalliseen Google-hakuun verrattuna, sillä tuloksia oli "vain 319" ja haku tapahtui hyvin nopeasti.

Hakutuloksista kaksi ensimmäistä liittyvät hyvin olennaisesti opiskelijan valitsemaan aihepiiriin, joten hänen kannattaisi lukea kyseisistä tutkimuksista tai artikkeleista ainakin abstrakti, johon on 1-2 sivuun tiivistetty olennaisimmat asiat paperista. Jos abstraktin pohjalta opiskelija toteaa, ettei sisältö vastaa omaa ajatusta, voi olla hyvä idea vielä tarkastella hetki sisällysluetteloa, josta voi löytyä lisää aiheeseen liittyvien artikkelien otsikkoja ja linkkejä.

Artikkelien alla ympyröidyiltä alueilta löytyy Scholarin toimintoja, jotka tarkoittavat seuraavaa:

Tähti-painike merkitsee tuloksen tallentamista omaan kirjastoon, joka taas löytyy painamalla vasemman yläkulman kolmea päällekkäistä viivaa. Esimerkin opiskelija voisi aluksi tallentaa hakutuloksista ne tulokset omaan kirjastoon, jotka ovat tutkielman kannalta tutustumisen arvoisia.
Lainausmerkki merkitsee artikkeliin viittaamista. Painalla merkkiä avautuu valikko, josta voi suoraan kopioida lähdeviitteen omaan työhön. Viittaamista käsitellään tarkemmin modulin tiedon arviointi -osiossa.
Viittausten määrä -painikkeen takaa löytyy ne artikkelit/tutkimukset, joissa viitataan kyseiseen hakutulokseen. Luku tuskin on todellinen viittausten määrä, mutta se voi antaa vihjeen siitä kuinka luotettavaksi hakutuloksen voi mieltää. Jos useat muut opinnäytteen tekijät tai tutkijat ovat viitanneet artikkeliin, on se tutumisen arvoinen.
Aiheeseen liittyviä artikkeleja -linkki voi toimia samaan tapaan kuin artikkelin lähdeluettelon tarkasteleminen. Sieltä voi saada linkkejä ja vihjeitä uusista tutkielman kannalta merkittävistä artikkeleista.
Useimmat tulokset Scholarissa vievät pdf-tiedostoon, josta tekstin kopioiminen voi olla kinkkistä. Klikkaamalla HTML-version auki, saat tiedoston, josta tekstin kopiointi onnistuu vaivatta. Muistathan kopioidessasi kuitenkin viitata kirjoittajaan ja suoran lainauksen tehdessä käyttää lainausmerkkejä. Monesti HTML-nappi näkyy vasta kahden oikealle päin osoittavan viivan jälkeen.