Puhelimen käyttövinkkejä

Seuraavat seikat kannattaa huomioida ennen älypuhelimesi käyttöönottoa

Vaihda SIM-korttisi PIN-koodi

PIN-koodi on puhelinliittymäsi SIM-kortin tunnusluku. Sitä käyttämällä voit estää SIM-korttisi ja liittymäsi luvatonta käyttöä. Älä koskaan käytä SIM-kortissasi operaattoreiden alkuperäisiä PIN-koodeja kuten 0000 tai 1234. Ne ovat helposti arvattavissa ja jos luvaton käyttäjä arvaa PIN-koodisi, niin hän voi käyttää liittymääsi ja muodostaa sinulle puhelinlaskua. Huomioi myös, että PIN-koodiksi voit usein asettaa pidemmän numerosarjan kuin neljä numeroa.

Käytä puhelimesi suojakoodia tai salasanaa

Useimmista puhelimista löytyy ns. suojakoodi- tai salasanaominaisuus. Suojakoodi tai salasana on laitekohtainen tunnus jota käyttämällä voit evätä puhelinlaitteesi ja sen eri toimintojen luvattoman käytön sekä tarvittaessa myös hallita laitettasi etänä. Suojakoodilla tai salasanalla voit esimerkiksi lukita laitteesi niin, että ainoastaan syöttämällä koodin saat laitteesi auki. Älä koskaan käytä puhelimessasi suojakoodeja kuten 12345 tai 00000. Ne ovat helposti arvattavissa ja jos luvaton käyttäjä arvaa suojakoodisi, niin hän voi käyttää puhelintasi ja päästä käsiksi laitteeseesi tallennettuihin tietoihin sekä muodostaa sinulle puhelinlaskua. Jos puhelimesi sallii, niin keksi itsellesi laitteesi käyttöä varten vahva salasana tai vähintään pitkä numeerinen suojakoodi. Vahva salasana koostuu isoista ja pienistä kirjaimista, numeroista ja erikoismerkeistä sekä on pituudeltaan vähintään 12 merkkiä pitkä. Aseta myös salasanan automaattinen lukitus päälle. Automaattinen lukitus estää ulkopuolisia käyttämästä puhelinta, jos se varastetaan tai se katoaa. Aseta lukitukselle sopiva viiveraja, esimerkiksi minuutti. Älä unohda salasanaa, sillä usein puhelimissa ei ole "takaovia" joilla unohtunut salasana voidaan palauttaa. Ainoa keino on resetoida laite jolloin kaikki siihen tallennetut tiedot häviävät. Useissa kosketusnäytöllisissä älypuhelimissa on mahdollista käyttää myös suojakoodin tai salasanan lisäksi ns. kuviolukkoa. Huomioi kuitenkin, että kosketusnäytöllisten puhelinten sileästä ja kiiltäväpintaisesta näytöstä voi luvaton käyttäjä päätellä kuviosalasanan näyttöön tahriintuneista sormenjäljistä. Älä sekoita PIN-koodia ja suojakoodia/salasanaa. PIN-koodilla suojaat puhelinliittymääsi ja suojakoodilla/salasanalla puhelinlaitettasi. PIN-koodiin liittyvissä ongelmissa käänny matkapuhelinoperaattorisi puoleen ja suojakoodiin ja salasanaan liittyvissä lue laitteesi manuaali, etsi apua laitevalmistajalta tai laitteesi jälleenmyyjältä.

Tee puhelimesi tiedoista varmuuskopio


Tiedot puhelimesi osoitekirjasta, muistiinpanosi, valokuvasi ja muut tiedot puhelimessasi voidaan usein pelastaa vaikka laitteesi olisikin hävinnyt tai rikkoutunut jos tiedoistasi on tehty varmuuskopio. Erilaisilla pilvipalveluilla voit myös ottaa käyttöön puhelimesi tietojen automaattisen synkronoinnin etäpalvelimelle. Etäpalvelimelle voit esimerkiksi automaattisesti synkronisoida puhelimesi valokuvat, videot ja muut tietosi. Vaikka puhelimesi olisikin hävinnyt tai rikkoutunut, niin etäpalvelimelle synkronoituja tietojasi voit silti tarkastella myöhemmin esimerkiksi tietokoneellasi. Pilvipalvelu tietojen synkronointiin on OneDrive, Applen iPhone puhelimille iTunes ja Googlen Android puhelimille Google Drive. Useampien älypuhelinalustojen kanssa yhteensopiva pilvipalvelu on Dropbox.

Kirjoita yhteystietosi puhelimesi takakanteen ja tallenna ne esitettäväksi näytölle


Usein puhelinten takakannessa on tyhjää tilaa joka kannattaa hyödyntää kiinnittämällä siihen laitteen omistajan yhteystiedot. Näin ystävällinen puhelimen löytäjä voi olla yhteyksissä sinuun löytäessään kadonneen laitteesi. Tulosta yhteystietosi selkeäksi ja kiinnitä ne puhelimesi takakanteen. Kirjoita yhteystietoihisi myös mahdollisen työ-, varaliittymäsi- tai läheisesi puhelinnumero, niin löytäjä voi yrittää tavoittaa sinua soittamalla tai lähettämällä tekstiviestin. Osa puhelimista tarjoaa myös mahdollisuuden esittää yhteystietosi puhelimen näytöllä. Puhelimen näytöllä yhteystietosi ovat helposti havaittavissa mikäli löytäjä käynnistää laitteen. Huomioi kuitenkin, että jos kiinnität yhteystietosi puhelimeesi tai tallennat ne näkyväksi puhelimesi näytölle, niin tällöin myös laitteen suojakoodi- tai salasanalukitusominaisuus on tietoturvasyistä suositeltavaa ottaa käyttöön

Käytä varkaudenhallintajärjestelmää


Hyvä varkaudenhallintajärjestelmä suojaa puhelintasi ja sen avulla voit hallita laitettasi etänä vaikka se olisikin jo kadonnut tai anastettu. Varkaudenhallintajärjestelmät jaetaan pääsääntöisesti puhelinvalmistajien omiin etähallintajärjestelmiin ja erikseen asennettaviin sovelluksiin. Hyvä varkaudenhallintajärjestelmä kannattaa ottaa käyttöön, sillä sillä voit esimerkiksi lukita puhelimesi etänä, tyhjentää laitteesi tiedot etänä, jäljittää sen sijaintia ja saada luvattoman käyttäjän yhteystiedot selville poliisin rikostutkintaa varten. Hyvällä varkaudenhallintajärjestelmällä voit myös evätä luvattomalta käyttäjältä mahdollisuuden lukea puhelimeesi tallennettuja tietoja kuten sähköpostejasi, tekstiviestejäsi, multimediaviestejäsi tai muistiinpanojasi. Sillä voidaan myös estää käyttämästä puhelimen eri ohjelmia kuten kalenteria ja näin evätä esimerkiksi luvatonta kalenterimerkintöjen tarkastelua. Useimmat älypuhelinvalmistajat tarjoavat ilmaisia tietokoneen Internet-selaimella käytettäviä etähallintajärjestelmiä. Applen iPhonelle löytyy Find my iPhone. Google Android puhelimille Android Device Manager ja Windows Phone puhelimille My Window Phone palvelu.

Älä lainaa puhelintasi tuntemattomalle

Mikäli tuntematon henkilö pyytää lainaksi puhelintasi, vaikkakin vain hetkeksi, kannattaa lainaamista harkita tarkkaan aina tilanteen mukaan. Valveutunut väärinkäyttäjä voi nopeasti jakaa eteenpäin laitteeseen tallennettuja luottamuksellisia tietojasi tai aiheuttaa tuntuvia kuluja puhelinlaskuusi esimerkiksi soittamalla ns. ryhmäpuhelun. Puhelimeen tallennettujen luottamuksellisten tietojen luvatonta tarkastelua voit ehkäistä suojaamalla tiedot tietojensalausohjelmilla (ks. kohta 7).

Soita kadonneeseen puhelimeesi

Jos puhelimesi on kadonnut, niin soita siihen välittömästi mahdollisella vara- tai lainapuhelimella. Puhelimeesi saattaa vastata ystävällinen henkilö jonka kanssa voit sopia laitteesi noudon. Useat laitteet sallivat puheluihin vastaamisen vaikka puhelin olisikin lukittuna suojakoodilla tai salasanalla

Tee kadonneesta puhelinliittymästäsi soiton- ja tekstiviestiensiirrot


Jos puhelimesi on kadonnut ja omistat varapuhelimen sekä varaliittymän, niin soita operaattorisi asiakaspalveluun ja pyydä asiakaspalvelua tekemään kadonneesta liittymästäsi ns. välitön soitonsiirto varaliittymääsi. Välitön soitonsiirto ohjaa kaikki liittymääsi tulevat puhelut varaliittymääsi. Näin et menetä kadonneeseen liittymääsi soitettuja puheluita ja kadonneen puhelimesi löytäjä voi yrittää tavoittaa sinua soittamalla kumpaan tahansa liittymistäsi. Voit myös tarkistaa, että tarjoaako operaattorisi lisäksi tekstiviestien edelleenlähetystä. Osa Suomalaisista operaattoreista tarjoaa asiakkailleen tekstiviestien edelleenlähetyspalvelua jolla myös tulevat tekstiviestit voidaan ohjata varaliittymääsi. Soiton- ja tekstiviestiensiirtoja voit usein tehdä myös itse puhelimestasi käsin tai operaattorisi liittymänhallintasivuille kirjautumalla. Tunnukset ja ohjeet kirjautumiseen saat omalta operaattoriltasi. Tekstiviestiensiirtoja tarjoaa esimerkiksi Elisa. Jos käytät viestimiseen puhelimeesi asennettua pikaviestintä (esim. WhatsApp, Viber tms.), niin voit jatkaa pikaviestimen käyttöä asentamalla sen varapuhelimeesi ja kirjautumalla omilla pikaviestintunnuksillasi sovellukseen.

Ilmoita kadonnut puhelimesi operaattorillesi


Jos puhelimesi katoaa tai se varastetaan, niin voit sulkea puhelinliittymäsi väliaikaisesti oman operaattorisi asiakaspalvelusta. Olet vastuussa liittymäsi väärinkäytöstä ja kuluista siihen asti, kun ilmoitat katoamisesta operaattorille. Liittymäsi ollessa väliaikaisesti suljettuna ei kukaan ulkopuolinen voi käyttää sitä. Voit kuitenkin itse avata liittymäsi uudestaan koska tahansa haluat operaattorisi asiakaspalvelusta. Huolimattomasta puhelimen tietoturvallisesta ylläpidosta ja siitä seuranneesta luvattomasta käytöstä puhelimen omistaja vastaa lähtökohtaisesti usein itse. Ohessa esimerkkitapaus luvattomasta puhelimen käyttämisestä ja siitä syntyneistä kuluista kuluttajariitalautakunnasta vuodelta 2014. Liittymän väliaikainen sulkeminen kannattaa kuitenkin tehdä ainoastaan silloin, jos epäilet liittymälle muodostuvan välitöntä puhelinaskua sen luvattomasta käytöstä tai epäilet, että luvattomalla käyttäjällä on välitön pääsy puhelimeesi tallentamiisi luottamuksellisiin tietoihin, sillä huomioi, että jos suljet liittymäsi, niin myös liittymän data- ja tekstiviestiyhteydet katkaistaan etkä voi enää sen jälkeen etähallita puhelintasi millään varkaudenhallintajärjestelmällä (ks. kohta 5). Operaattorisi asiakaspalvelusta voit myös tarkistaa onko liittymääsi käytetty luvattu ja jos on, niin milloin viimeksi ja mihin tarkoituksiin sekä kuinka paljon mahdollista laskusaldoa liittymääsi on kertynyt.

Ilmoita kadonnut puhelimesi poliisille

Ennen puhelimesi käyttöönottoa tallenna itsellesi muistiin laitteesi IMEI-koodi. IMEI-koodi on sarjanumero joka yksilöi puhelimesi matkapuhelinverkossa. Koodi on kirjoitettuna usein laitteesi myyntipakkaukseen ja saat sen selville myös näppäilemällä puhelimellasi ITU:n standardoiman ja useimmissa puhelimissa toimivan koodin *#06*. Jos ilmoitat puhelimesi poliisille kadonneeksi tai varastetuksi ja toimitat heille laitteesi IMEI-koodin, niin viranomaiset ilmoittavat tiedon kotioperaattorillesi joka välittää tiedon eteenpäin automaattisesti muille Suomalaisille matkapuhelinoperaattoreille. Puhelimesi käyttö estetään sen jälkeen kaikkien Suomalaisten matkapuhelinoperaattoreiden verkoista. Tieto välitetään myös automaattisesti eteenpäin kaikille niille ulkomaisille operaattoreille jotka ovat listautuneena ns. kansainväliseen CEIR-rekisteriin ja laitteesi käyttö estetään myös niiden operaattoreiden matkapuhelinverkoista. Esimerkiksi monet länsimaiset operaattorit ovat listautuneena kyseiseen rekisteriin. Minkään CEIR-rekisteriin listautuneen makapuhelinoperaattorin SIM-kortti ei sen jälkeen toimi kadonneessa puhelimessasi. Joissain tapauksissa voit saada laitteesi jopa takaisin jos uusi käyttäjä huomaa, että puhelimesi ei toimi yhdenkään operaattorin matkapuhelinverkossa ja on yhteyksissä omaan kotioperaattoriinsa. Operaattorilla todetaan puhelin kadonneeksi tai anastetuksi ja joissain tapauksissa viranomaisen välityksellä ollaan yhteydessä laitteen alkuperäiseen omistajaan.

Puhelimesta luopuminen


Puhelin ei ole ikuinen ja jossain vaiheessa laitteen käyttöjärjestelmä tulee elinkaarensa päähän. Silloin puhelimeen ei enää luoda uusia päivityksiä, eikä laitteen tietoturva-aukkoja korjata. Puhelimesta tulee tällöin turvaton käyttää. Viimeistään silloin kannattaa hankkia uusia puhelin. Kun luovut vanhasta laitteesta, niin tyhjennä puhelimen muisti sekä sen muistikortti, poista pilvipalveluissa käytetty puhelin pilvipalveluiden laitelistalta ja palauta puhelin tehdasasetuksiin.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä