Taikametsä

Marraskuu

On todella ihana nähdä, kun lapset tekevät jotain yhdessä! Viime aikoina meillä on ollut paljon ihania yhteisiä hetkiä - pianon soittoa, yhteisleikkejä ensimmäisellä lumella ja työauton seurantaa.❤️

Lapset ovat innoissaan askartelusta. Tässä käsimaalaataan pöllöä ja varista, ja sitten täydennetään maalausta maalaamalla aurinkoa, taivasta ja nurmikkoa pensselilla. Aloitimme marraskuuta halloweenia juhlimalla. Lapset pukeutuivat halutessaan asunsa, sitten kävimme jumppaamassa, diskossa, kasvomaalauksessa, tunnustelemassa purkeissa erilaisia esineitä, herkuttelemassa ja pimeässä huoneessa, josta piti etsiä haamun esineet purkeista taskulampun avulla. 

Lokakuu

Taikametsän syksyisten puiden alle lapset askartelivat ihanat kurpitsat ja porkkanat. 

Jokainen lapsi teki omanlaisensa vaahteralehden. Toiset halusivat maalata eri väreillä ja toiset halusivat mielummin yhden tietyn värisen lehden. 😍

Taikametsän elokuu 2023

Uusi alku

Olimme pienessä lapsiporukassa, kun osa lapsista oli vielä lomalla. Muutama uusi lapsi tuli meidän ryhmäämme. Tutustuimme toisiimme.

Elokuussa leikimme paljon sekä sisällä että ulkona. Maalasimme, jumppasimme, lauloimme ja kävimme retkellä. Ehdimme viettää yhden kaverimme syntymäpäivän.

Taikametsän helmikuu 2022

Ystävänpäivä 2022

Tekijä: Tia Sippala
Teimme Taikametsän väen kanssa ystävänpäivä askarteluja. 
Perunasta teimme leimasimen ja painoimme massa sydämiin jokaisen sormenjäljet sydämen muotoon. Lapset saivat maalata
sen myöhemmin. 

.

Viikko 21

Viimeinen toukokuun viikko käsillä. Vettä on satanut monena päivänä ja sadevaatteet on olleet tarpeen. Kesä vielä antaa odottaa itseään. Leppäkerttuja, kastematoja, muurahaisia ja etanoita olemme pihalla tarkkailleet. Isoa pihaa olemme alapihalla yrittäneet aktiivisesti käyttää vuorotellen ja harjoitella sääntöjä pihaleikeissä. Kaikki ovat askarrelleet oman perhosen päiväkodin ikkunaan ja torstaina retkemme suuntasi leikkipuistoon jäätelölle. Ryhmän ope kiittää tässä kohden tästä kaudesta kaikkia aikuisia sekä lapsia ja toivottaa kaikille ihanaa kesää.

Viikko 20

Viimeisiä toimintakauden viikkoja viedään ennen kesälomakauden alkua. Epävakaat keväiset säät pitävät meidät hereillä. Väliin sataa vettä kaatamalla ja toisinaan aurinko lämmittää. Pihalla vietetään aikaa mahdollisimman paljon ja nautitaan lämpimistä kevätpäivistä. Tämän viikon kohokohdat oli kevätjuhlaretkemme metsään. Mehut, piparit ja vesimeloonit repussa lelut mukana vietimme torstaisen aamupäivän metsässä leikkien. Muutamia kuvia talletettuna muistoihin.

Perjantaina viikottaisella laulutuokiolla saimme juhlia 3-vuotiasta prinsessaa. Pienistä kasvaa isoja ja syksyllä kutsuu uusi ryhmä monia meidän 3-vuotiaita.

Viikko 19

Tällä viikolla on vietetty torstaina vapaapäivää helatorstain merkeissä. Tiistaina suuntasimme lasten kanssa pihajumpalle tekonurmikentälle pallojen kanssa. Harjoittelimme pallon käsittelyä sekä jaloin että käsin. Keskiviikkona suuntasimme taas viikottaiseen tapaan metsään. Metsä rauhoittaa, antaa energiaa ja uusia virikkeitä. Ruoka ja uni maistuu lapsille metsäretkien päätteeksi.

Viikko 18

On jo toukokuun alku - äitienpäivävalmistelujen aika.. Ensin etsittiin hienoja kiviä, jotka maalailtiin kauniiksi ja koristeltiin. Myös lahjapaketin jokainen lapsi koristeli mieleisekseen. Äideille näihin paketteihin kiedottiin omin käsin tehdyt voimakivet rakkain ajatuksin runon kera.Äitienpäivävalmistelujen ohella lasten kanssa on tällä viikolla opeteltu uusia lauluja Kielinupulta. Kuvaa klikkaamalla voit kuulla niitä.

Viikko 17

Ilmat lämpenevät ja antavat maistiaisia kesäisistä lämpötiloista. Vaatteita täytyy jo vähentää ja etsiä keväisempiä ulkovaatteita. Värit luonnossa lisääntyvät ja elämää voi nähdä enemmän joka puolella. Luonto tuoksuu keväälle. Tällä viikolla vietettiin koko talon Vappujuhlaa. 

Juhlassa matkustettiin junalla pitkin Suomea ja jokaisella asemalla tutustuttiin johonkin aistiin ja suoritettiin siihen liittyvä tehtävä. 

Kuuloaisti: 
Vappudiskossa soi hyvä musiikki, joka kuitenkin välillä lakkaa. Musiikin hiljennyttyä jokaisen tanssijan tulee juosta yhden muotopalan päälle. Kun musiikki jälleen jatkuu, saavat tanssijat jatkaa tanssimista. Mutta ole tarkkana ja kuuntele; kun musiikki jälleen lakkaa, on nopeasti löydettävä muotopalan luokse. 

Hajuaisti:
Seinällä on kuvia erilaisista asioista. Mitkä tuoksuvat hyvälle? Entä mitkä haisevat pahalle? Koikeita vastauksia ei välttämättä ole, sillä samat tuoksut voivat antaa erilaisia ajatuksia. Vai pystytäänkö yhdessä luokittelemaan hyvät tuoksut vihreän peukun alle ja pahat hajut punaisen peukun alle?

Makuaisti:
Kieli maistaa montaa erilaista makua. Tällä asemalla on erilaisia makuhermoja kutittelevia makuelämyksiä. Mitä kaikkia erilaisia makuja löytyy? Mistä pidit eniten ja mistä vähiten, voit näyttää peukaloa ylös tai alas. Aikuinen tarjoilee.

Tuntoaisti: 
Jalkapohjassa tuntuu kaikenlaisia aistimuksia. Vain rohkeimmat uskaltaa kävellä polun läpi. Miltä jalkapohjassa tuntuu? Mikä kutitti eniten? Tuntuiko joku kylmältä? Parhaat tuntemukset saat paljain jaloin.

Näköaisti:
Silmien avulla huonaat paljon ympärilläsi tapahtuvia asioita. Näön avulla osaatte varmasti myös luokitella oikeat värit oikeisiin astioihin. Jokainen voi tehdä vuorollaan ja kokeilla onnistumisen ilon omilla aisteillaan.


Viikko 16

Meillä on monta lasta siirtymässä ensi vuonna isompien ryhmään ja tästä syystä olemme tarkoituksen mukaisesti mahdollistaneet osalle lapsista tutustumisen sekä Loitsulinnan että Noitakallion lapsiin ja aikuisiin. Myös lasten on ollut mahdollista harjoitella kiipeilyä, kiikkumista sekä liukumäkiä isompien puolella pihaa.

Tiistaina kävimme pienemmissä ryhmissä jumpalla opiston salissa. Salissa on mahdollista pistää juoksuksi turvallisesti ja pelata sekä heittää palloa. Popcornkone-leikki on lasten mielestä kaikkein paras leikki jumpalla.

Metsäretket nousee ryhmämme suosikkipäiviksi. Metsä antaa aihetta toisenlaiseen liikkumiseen. Hypimme kivillä, keräilemme keppejä ja tarkkailemme kuinka lehdet puhkeavat ihan tuossa tuokiossa esiin kasveihin. Linnut visertävät ja kertovat omaa tarinaa meille retkeilijöille ja muurahaiset tulevat vähitellen esiin koloistaan. Aistien kautta tutkailemme luontoa.

Viikko 15

Huhtikuun aikana meillä on vieraillut päivätuokiolla usea ystävä. Kurren kaveri Pupuliini ja heidän kaverinsa Tintti, myös Heikki-hirvi ja Hillevi-hämähäkki on käynyt meillä tutustumassa lapsiin ja laulamassa lasten kanssa lauluja. Leena-lepakkokin eksyi silmät ristissä kerran iltapäivästä lauluhetkeemme. Lapset osallistuvat myös esittämiseen ja kavereidensa esittelyyn sekä käsinukkejen kanssa omanlaiseensa ilmaisuun.

Huhtikuussa vierailemme joka viikko metsässä ja tarkkailemme kevään edistymistä sekä kasvien muuttumisen ja eläinten käytöksen myötä. Tällä kertaa meillä oli myös evästä mukana - pillimehua ja rusinoita. Kyllä kaikki maistuu ulkona vaan paljon paremmalta.

Viikko 14

Pääsiäisen jälkeen ovat lumet pihalta kadonneet ja keväiset leikit saavat sijaa ryhmässämme. Hiekkalaatikko saa taas kakun tekijät ympärille ja mopokuskit huristavat ympäri pihaa siten, että varpaitaan saavat muut (ja etenkin aikuiset) varoa. 


Metsään teimme retken tarkistamaan talipallojen tilaa. Siis talipallojen, jotka olimme aiemmin lasten kanssa linnuille vieneet. Yhtään palloa emme enää metsästä löytäneet. Talitinteille oli eväämme kelvanneet ja kaikki oli tarkkaan syöty pois. Metsä kannustaa lapsia erilaisiin leikkeihin; keppejä keräillään, kivillä yritetään laskea mäkeä tai hypitään alas ja kuka haluaa vain juosta ympäriinsä. 


Viikko 13

Pääsiäisviikolla istutimme jokaisen lapsen itse koristelemaan istutusastiaan ohran siementä kasvamaan ja lapset saivat viedä istutukset kotiin tarkkailtavaksi. Myös keltaisia pääsiäistipuja lapset maalailivat kertakäyttö lautasista ja koristelivat ne silmin sekä höyhenin. Tipun nokat kokeiltiin ihan itse leikata. Saksien käyttöä on tarpeen alkaa harjoittelemaan. Tiput pääsivät jokaisen mukana pääsiäiseksi kotiin.
Valmiit tiput

Kevät tulee kohisten ja lumet ovat saaneet vesisateiden myötä kyytiä. Pulkat ja liukurit pannaan varastoon odottamaan taas seuraavaa lumista talvea. Nyt on aika kaivaa esiin mopot ja pallot.

Viikko 12

Lapset palailivat innokkaasti viikon aikana päiväkotiin meidän ikävöivien aikuisten kaveriksi. Karanteenin aikana olemme hiukan päivittäneet oppimisympäristöämme ja etenkin uusittu kotileikkinurkkaus veti puoleensa leikkijöitä. Pääsiäisen lähestyessä aloitimme heti viikon alusta istutusastioiden koristelut. Maalattiin ja liimattin koristeita. Tavoitteena saada istutettua ohraa kotiin vietäväksi. 


Perjantaina juhlittiin 3 vuotta täyttävää pikku prinsessaa. Laulettiin kaikki yhdessä onnittelulaulu sankarille ja leikittiin sankarin lempileikkejä; "Pikkujänö nukkuu" taitaa olla koko ryhmän suosikkileikki.

Viikko 11

Päiväkodissa todetaan ryhmämme altistuneen koronalle ja lapset asetetaan karanteeniin. Tarkoituksena oli esittää lapsille nukketeatteriesitys, mutta katsotaankin sitten jonkun muun luoma sellainen.. Jokainen voi kotona vaikka vanhempien kanssa katsella esitystä täältä > Nukketeatteri Kas Kummaa! esittää: Pääsiäisriemu 

Pääsiäinenhän lähestyy kovaa vauhtia, joten aihehan sattuu sopivasti ajankohtaan ainakin. Päiväkodin kaveri Kurre, Pupuliini ja Tintti odottavat kovin lapsia jo takaisin.

Viikko 9

Kevät muistuttelee jo olemassa olostaan. Aurinko näyttäytyy toisinaan lämmittämään ilmaa, mutta talvi vielä haluaa pitää meitä otteessaan, vuoroin sataa, paistaa ja pakkastaa. Tällä viikolla on valokuvauspäivä tiistaina ja kaikki pukeutuvat parhaimpiisa. Hiuksiin laitetaan lettejä ja ponnareita. 

Viikon aikana vieraillaan myös metsäretkellä ja viedään talitinteille syötävää, talipalloja ripustellaan kuusen oksille. Hanki kantaa hiukan, metsässä toki vähemmän ja joudutaan pohraamaan lumessa. Kuunnellaan lintujen ääniä ja tarkkaillaan millaisia lintuja nähdään metsässä. 

Lumiukko kuvaa klikkaamalla voit kuulla lumiukkolaulun.

Viikko 9

Maaliskuun ensimmäinen viikko vietettiin talvilomaviikkoa ja osa lapsistakin jäi kotiin lomalle. Lomaviikolle osui myös oman ryhmätilamme kunnostustyöt ja me vierailimme evakossa Noitakallion ryhmätiloissa. Myös lepotilaamme kunnostettiin, joten nukkumatin piti myös vierailla meidän luona uusissa tiloissa. Viikon aikana vain osan lapsista ollessa paikalla hyödynsimme pienemmissä ryhmissä leikkiä ja askartelua yhteistuumin. Lapset yhdessä maalasivat ja liimasivat talitintti-taulut. Niissä käden kuvista muotoutui talitinttejä, jotka oksillaan hakkaavat talipalloja. Perjantaina vietettiin syntymäpäiväjuhlaa, jossa 2-vuotias prinsessa sai kruunun päähänsä.


Viikko 8

Helmikuun viimeistä viikkoa eletty ja Kotkan kulttuuriviikkojen viimeistä myös. Tällä viikolla pakoilimme pakkasia ja viihdyimme paljon sisäleikeissä pienemmissä ryhmissä. Tiistaina katsottiin vatsasta puhujan teatteriesitystä, joka oli myös kulttuuriviikkojen tarjontaa meille päiväkodeille. Lauluja ja leikkejä sekä paljon yhdessä touhuamista palapelien ja muovailuvahojen äärellä. Perjantaina lapset lomailivat ja aikuiset kehittivät itseään ja omaa toimintaa.

Viikko 7

Tämä viikko nimettiin ystäväviikoksi ja keskusteltiin paljon mitä on olla ystävä. "Ystävä on kiva kaveri, joka ottaa mukaan leikkeihin." 

Tiistaina vietettiin laskiaista ja menimme liukurit mukana mäkeen. Ilma ei vain meitä suosinut, vaan kylmä tuuli kävi poskiin ja nenän päähän. Suosiolla luovutettiin mäki muiden käyttöön. Temppurataa käytiin keskiviikkona pienissä ryhmissä ja laulut raikuivat läpi koko viikon. Ystävälauluja sekä lumiukkoja ja talven pakkasia..


Sydämet saavat nyt koristaa ikkunoitamme ainakin koko loppu kuun.

Viikko 6

Helmikuu etenee ja tärkeä päivä lähestyy.. Ystävänpäivä! Viikolla askarreltiin ystävänpäivä sydämiä ikkunaan sekä kortteja kotiin vietäväksi. Ystävänpäiväkonserttiinkin osallistuttiin pakkaspäivänä. Kotkan varhaiskasvatuksessa kulttuuriviikolla oli mahdollista kuulla erilaisia esityksiä. Tällä kertaa epidemian aikana voitiin leikkiä olevamme teatterissa ihan omassa päiväkodissa.
Ystävälaulu kunneltavaksi ja leikittäväksi.

Viikko 5

Helmikuun alku ja kevät heittää ensi säteitään. Auringon paisteiset päivät ovat lisääntyneet ja valon määrä kasvaa. Kevättä voi jo aistia ilmassa. Ryhmässämme on tapahtunut muutoksia, uusia lapsia tullut ryhmään ja osa siirtynyt pois. On annettava aikaa uusille löytääkseen ryhmästä oman paikkansa. Joskus on hyvä olla vaan ja kuunnella lasten tarpeita, hengittää samaan tahtiin ja tuntea rytmi. Viikkoon on sisältynyt paljon leikkiä, pienemmissä ryhmissä toimimista ja ulkoilua.

Kuvassa musisoidaan talitintistä. Kuuntele kappale täältä.

Viikko 4

Pakkanen paukkuu ja kylminä päivinä pysytellään sisällä. Tällöin lukeskellaan satuja ja leikitään yhdessä. Perjantaisin olemme nyt pitäneet laulu & leikki -päivää. Kuvassa leikitään revontulien tahtiin. REVONTULITANSSIUlkoillessa ovat pulkat ahkerassa käytössä. Vedetään ja työnnetään, istutaan kyydissä yksin ja yhdessä. Vuoroin annetaan kaverille kyytiä ja vuoroin istutaan itse kyydissä. Harjoitellaan kaveritaitoja ja kuinka yhdessä voidaan leikkiä. Kehitetään motorisia taitoja.

Viikko 3

Talvi on tullut myös etelään. Pulkat ja liukurit on kaivettu esiin. Lasten lumiukko-askartelut valmistuvat. Ukot pääsevät koristamaan meidän eteisen seiniä. Taidetta kokeilimme myös saada aikaan lumelle. Vesivärit mukaan pihalle ja pensselit viuhumaan. Upeaksi lumi värjääntyy - punaiseksi, siniseksi ja keltaiseksi.. Lumiukkomarssin löydät täältä

Viikko 2

Juhlinta on nyt jäänyt hetkeksi taa ja kaikki on palanneet päiväkotiin lomiltaan. Olemme palanneet arkirytmiin ja tapamme mukaan viikon aikana leikkineet paljon ja tietysti lauluhetki kuuluu jokapäiväiseen arkeen. 

Olemme lueskelleet satuja ja aloitimme vuodenaikaan sopivan askartelun. Seinällemme syntyi lumiukkoja.. Ensin maalasimme ukot paperille -ja mitä vielä tarvitseekaan? No, tietysti hatun päähän ja nenäksi oranssin porkkanan sekä nappeja paljon.. 
'

"Lumiukot, lumiukot ketjussa kulkee, nysäpiipun, nysäpiipun suuhunsa sulkee.
Olalle he taputtavat ystävää ja veikkaa, hangella heittelevät kupperiskeikkaa. 

Lumiukko, lumiukko pyörea kuin pulla, hauska on sun kerallasi leikkimähän tulla.
Kädessä on keppi ja nappina on hiili, ketterä on pyörimään kuin automobiili."


Viikko 1

Vuosi on vaihtunut uuteen ja talvi on saapunut pakkasineen. Nyt tarvitaan jo lämpöisempää vaatetta ylle. Osa viettää vielä lomaa, mutta arki astuu pienin askelin loman jälkeen kaikkien elämään. 

Uutta vuotta on vietetty rakettien paukkeessa oman perheen kesken. Lasten kanssa muisteltiin millaisia ne raketit oikein olivatkaan ja miltä se ääni kuulosti, mikä raketeista lähti. Kovaa ääntä tiedettiin niiden pitävän ja joitakin taisi jopa hiukan pelottaa. Taiteellisia näkemyksiä koetettiin taikoa myös paperille. Eteisen seinältä kunniapaikan saivat lasten taideteokset.
Myös pulkkamäkeen mentiin lasten kanssa. Toisille kokemus taisi olla ensikertainen, mutta osalle touhu vaikutti olevan jo tuttua huttua. Motoriikkaa haastettiin myös hankitaaperruksella. Aikuisetkin tietävät, että se on hyvää harjoitusta reisi- ja selkälihaksille. Lapset joutuivat tekemään töitä, jotta hangessa pääsivät eteenpäin. 

Viikko 53

Joulun viettoon omaan kotiin on jäänyt osa päiväkodin lapsista ja aikuisista. Pienemmällä ryhmällä olemmekin viikon aikana hyödyntäneet laajasti päiväkodin eri toiminta nurkkauksia ja huoneita. Kotileikkiin osa lapsista vetäytyy omaan mielikuvitusmaailmaansa ja siellä äidit ja siskot hoitavat kotiaan sekä tekevät ruokaa. Liikuntahuoneen aktiviteetit taasen haastavat jokaisen lapsen motorisia taitoja ja nostattaa energioita ryhmässä.


Luntakin saimme maahan sen verran, että ensimmäinen lumiukko nousi päiväkodin pihalle lasten iloksi. Lumiukko sai porkkana-nenänsä ja hatun päähänsä sekä huivin kaulaansa.

Viikko 52

Viimeinen viikko ennen joulupukin tuloa ja joululomaa lisää levottomuutta - tietenkin. Onhan se jo jännittävää odottaa Joulupukin tuloa ja pitkä pimeä syksy täynnä touhua takana. Lasten kanssa katsoimme Siinan Joulukalenterista viimeisetkin luukut sekä aiemmin myös katsomatta jääneet. Leikkejä ja lauluja - tonttuja ja oravia.. Siinan joulukalenterin luukku 19
Siinan joulukalenterin luukku 20
Siinan joulukalenterin luukku 21
Siinan joulukalenterin luukku 22
Siinan joulukalenterin luukku 23
Siinan joulukalenterin luukku 24

Lapset askartelivat kuusipuut koristeineen, jotka valaistiin jouluvaloin. Oravien joulumetsä koristi viikolla eteisaulaamme. Oikein hyvää ja rauhallista joulua toivottavat koko Taikametsän ryhmän aikuiset!!! (Mia, Sari ja Katri)

Viikko 51

Joulu tuoksuu jo ilmassa.. Viikolla laulut kaikuvat tonttuaiheisina ja metsäretkellä tarkkailtiin eläinten touhujen lisäksi punanuttuisia partaveikkoja. Jokohan tontut liikkuvat ja tarkkailevat meidän touhuja? Joulun tuoksuja saimme myös itse aikaiseksi.. Leivoimme ruskeita joulupipareita ja loppuviikosta myös maistelimme niitä.

Siinan Taikastudio laulattaa ja leikittää meitä päivittäin avatessamme aina uusia luukkuja Siinan kalenterista.

Pikkutonttu nukkuu on kyllä joulukuun lempi laulu : https://www.youtube.com/watch?v=aaXcnLb45-0

Viikko 50

Tällä viikolla osallistuimme omalla panoksellamme Joulupostia ikäihmisille -kampanjaan ja askartelimme lasten kanssa joulukortteja. Kortteja saimme aikaiseksi 15 kappaletta, jotka perjantaina toimitimme yhdessä kirjastolle. Voi kuinka hienoja niistä tulikaan!:center medium
Täältä löytyy lisää tietoa kampanjasta.

Tällä viikolla on meillä soineet joululaulut ja tontut tanssineet musiikin tahtiin.

"Tuiki, tuiki tähtönen, iltaisin sua katselen.
Korkealla loistat vaan, katsot alas maailmaan.  
Tuiki, tuiki tähtönen, iltaisin sua katselen."

Tonttulan aamujumppa


Pikku tonttu nukkuu - Siinan TaikaStudio

Viikko 49

Joulukuu on aluillaan ja joulun odotus alkaa. Oravan kaveriksi meille muutti Touhu-tonttu, jonka kanssa katsellaan Siinan joulukalenteria ja laulellaan sekä leikitään jouluisia juttuja. Joulukuun päivinä on jokaisen vuorollaan mahdollisuus kurkistaa tontun pussiin ja saada pikku pussukka kotiin vietäväksi. Pussukasta löytyy lapsille muisto tämän vuoden joulun odotuksesta.
Kuka saa, kuka saa, tontun pussiin kurkistaa?
Tillintallintömpsis
Sari saa, Sari saa, tontun pussiin kurkistaa.
Tillintallintömpsis


Viikko 48

Viikot kuluvat ja talven tulo lähestyy. Lasten päivän kohokohta taitaa olla hetki, jolloin katsomme ketä on tullut paikalle ja he saavat tarrata oman kuvansa päiväkodin kuvan päälle. Yhdessä laulellaan ja harjoitellaan lasten kanssa omaa arviointia auringon ja sadepilven kuvin.

Kukahan se täällä tänään on? Kukahan se täällä on?
Anniinahan se täällä tänään on. Anniina se täällä on.Orava-askartelujen kanssa edetään hitaasti, mutta varmasti.. Useammalla alkaa olla orava väritettynä ja kasvot liimattuna, ehkä ennen jouluaskarteluja saadaan myös nenät, silmät ja hännätkin jokaisen oravalle. Askartelut tehdään pääasiassa aikuisen kanssa kahden, jotta aikuisen on mahdollista tukea jokaista yksilöllisesti.

Viikko 47

​Meidän Kurremme opettaa meille uusia juttuja. Myös Thinglink on ryhmässämme uusi tuttavuus, jonka myötä harjoittelemme tieto- ja viestintäteknologia osaamistamme. Tätä on tarkoitus laajentaa ja lisätä erilaisia juttuja, mitä projekti tuo tullessaan sekä myös lasten kanssa tarkastella sitä säännöllisesti. 

Viikko 46

Viikko on vierähtänyt vauhdikkaasti. Tiistain jumpan aiheena oli temppurata. Lasten oma näkemys, kuinka temppurataa suoritetaan läpi erosi hiukan aikuisten suunnitelmista. Sehän ei meidän tekemistä haitannut, ehkäpä jopa päinvastoin. Lapset innostuvat touhuista yleensä jopa enemmän, kun he pääsevät toteuttamaan niitä omalla tavallaan. Aikuisten tehtävänä on toimia mahdollistajina sekä huolehtia turvallisuudesta.

Orava-askartelut on aloitettu maalausten merkeissä. Projekti on pienille tässä tapauksessa pitkä, tehdään pienissä pätkissä pienemmissä ryhmissä. Hännät, silmät ja nenät liimaillaan myöhemmin.

Retki vei meidät taas metsään. Kurre kulkee mukanamme ja tuo oman panoksensa metsäretkille. Yhdessä lasten kanssa tutkailimme, onko yhä mustikoita puskissa ja pohdimme, mihin ne olivat hävinneet. Retkellä eväät maistuu aina paremmalle kuin päiväkodissa. Meillä on usein mukanahedelmiä tai joskus jopa piparipaketti.

Viikko 44

Tämä viikko onkin ollut monella tapaa erikoinen viikko. Tiistaina vietimme Nallepäivää, sillä silloin oli virallinen Kansainvälinen Nallepäivä. Nallepäivänä väritimme nallen kuvia ja liikuntatuokiolla mukana olivat omat pehmonallemme Nallejumpan teemalla.

Ryhmämme oma Kurre on seikkaillut mukanamme jopa metsäretkellä. Kurre on siis ryhmämme mukana kulkeva orava, joka seuraa touhujamme sekä osallistuu niihin monessa määrin. Kurre aiheuttaa keskustelua, missä tämä asustaa ja mitä Kurre syö. 

Perjantaina juhlimme Halloween-juhlaa koko päiväkodin touhupäivällä. Pihalle oli järjestetty erilaisia touhupisteitä, mihin oli jokaisen ryhmän mahdollista osallistua. Lasten (ja aikuisten) oli mahdollista myös pukeutua naamiaisasuun Halloween teemalla.

Viikko 43

Talvilomaviikolla on lasten lukumäärä vaihdellut; osa viihtyi koko viikon kotona lomaillen ja osa on saanut olla vapailla muutamia päiviä viikolla. Me olemme päiväkodissa viikolla ahkerasti liikkuneet jumppaillen ja leikkien. Erilaiset palloilupelit ja pallon käsittely oli liikuntatuokioiden teemana. Popcorn-kone osoittautui lapsille mieluisaksi leikiksi. 
Popcorn-kone leikissä ohjaaja käynnistää koneen, jolloin popcornit (tässä tapauksessa pallot) lentelevät pitkin salia. Lasten tehtävänä on kerätä popcornit pikaisesti takaisin koneeseen (yksi pallo kerrallaan).

Viikko 42

Ryhmässä pyritään toimimaan ainakin aina osa ajasta päivittäin pienryhmäpedagogiikkaa toteuttaen. Viikon aikana ollaan paljon leikitty erilaisissa ryhmissä ja jumpalla käyty. Viikon kohokohta taitaa lasten mielestä olla aina metsään meno. Retkeilimme metsäpoluilla rattaat rämisten ja oravia metsästä etsien. Löysimmekin lasten kanssa oravan kotikuusen ja sen innoittamana meidän seurassamme tämän syyskauden seikkaileekin meidän oma kurre-kaveri. Metsä tarjoaa lapsille erilaisia liikunnan kokemuksia ja erilaisen ympäristön, missä leikkiä. Opettelemme tunnistamaan, mitä kaikkea metsästä voi löytää ja pohdimme, kuinka kaikelle käy kun syksy ja viileät kelit saapuvat.Kas kuusen latvassa oksien alla on pesä pienoinen oravalla.
sen poikaset siinä ne leikkiä lyö ja pikku hampahin siementä syö.

On siinä vihreä vilpoinen katto ja naavoista lämpöinen lattiamatto
ja pikkuruikkuiset ikkunat ja vuoteena sammalet vihannat.

Kun talven tuulet ne metsässä laukkaa ja lumet ne lentää ja pakkanen paukkaa,
niin oravan pesästä pienoinen pää se ikkunan reiästä pilkistää.

Ja kuusonen tuutivi tullessa ehtoon siell' oravan poikasen tuttuhun kehtoon.
Ja elämä heillä on herttaisaa, kun kuusen latvassa keinua saa.

Viikko 41

Lokakuu on jo käsillä. Lehdet putoilevat puista ja vettä tarjoillaan taivaalta useammin. Lasten taiteelliset näkemykset on vihdoin saatu esille päiväkodin seinälle. Erinäköisiä kumisaappaita seisoo lasten vesilätäköissä. Kävimme myös purkamassa viikon aikana päiväkodin jumppahuoneessa energiaa roikkuen, pomppien, pelaillen ja ryömien.. kukin sen mukaan mikä tuntui mieluiselta. Viikko päätettiin perjantaina retkellä haistellen metsän raikkaita tuulahduksia ja maistellen viimeisiä mustikoita puskista. Talvi tekee tuloaan ja talvivaatteita kaivellaan kesäsäilöstä taas käyttöön.Viikko 40

Ryhmän viikko-ohjelmassa on meillä nyt säännöllisesti leikkiä, liikuntaa ja laulua. Viikolla 40 saimme viettää ensimmäistä juhlapäivää lasten kanssa. Ryhmässä on nyt uusi 2-vuotias! Onnea 2-vuotiaalle nuorelle miehelle! Päivän sankari saa meillä valita laulut ja leikit juhlapäivänään. Tämän juhlapäivän toivelistalle pääsivät Iha-haa, iha-haa.. sekä pupuleikit. 


Viikko 39

Lapset ovat kotiutuneet ryhmään jo hyvin. Meidän syyskauden tärkeimpiä tavoitteita on opetella selviytymään itse arjen askareista. Itse laittamaan vaatteita päälle ja ottamaan niitä pois päältä. Leikki on lasten työtä ja sosiaaliset taidot erilaisten ihmisten kanssa on jokaiselle tarpeen. Kielen taitoja harjoiteltu myös laulellen ja loruillen. Viikolla 39 kävimme myös metsäretkellä. Saaliina metsäretkeltä on kerättynä mustikoita talven varalle pakkaseen. Mitä niistä vielä keksitäänkään yhdessä?


Viikko 38

Kauniin syyskuisen viikon olemme pyrkineet viettämään mahdollisimman paljon ulkoilua hyödyntäen. Satunnaisilta syyssateilta olemme kurahousuin ja saappain joutuneet suojautumaan, tästä askartelumme aiheet ovatkin tällä kertaa löytyneet. Pienissä ryhmissä aikuisen avustuksella lapset ovat omat taitonsa sekä näkemyksensä julki tuoneet ja paperille toteuttaneet. Miltä se kuralätäkkö lasten silmissä oikein näyttääkään?


Viikko 37

Tutustumme lasten kanssa toisiimme ja opettelemme päiväkodin päivärytmiä. Viikon aikana 37 on leikki ja leikkiminen ollut toimintamme keskiössä. Viereinen pelikenttä tuli hyödynnettyä pallopelipaikkana ja mikä onkaan lapsille mieluisempaa kuin iso alue, missä saa juosta. Torstaina tutustuimme päiväkodin liikuntahuoneeseen, jossa on mahdollista roikkua, kiipeillä, sukeltaa tunneliin ja vaikka hyppiä trampoliinilla. Ulkona viihdyimme viikolla paljon, sillä syksyn kauniit säät hellivät meitä.

Vanhempien lasten ollessa sisällä, oli meillä mahdollisuus käydä kokeilemassa isompia kiipeilytelineitä ja liukumäkeä. Tyttöjä ei ainakaan yhtään pelottanut laskea suuremmasta mäestä.

Taikametsän väki käynnistelee syksyn 2020 toimintaa

Taikametsään on tullut sekä uusia lapsia että uusia aikuisia. Olemme opetelleet tuntemaan toisiamme ja harjoitelleet yhdessä päiväkodin toimintatapoja. Lapsia on ryhmässämme 12 ja aikuisia säännöllisesti 3. Syksy tekee vahvasti tuloaan, mutta ryhmä on pyrkinyt nauttimaan lämpimistä ja aurinkoisista ilmoista, kun sellaisia on ollut tarjolla.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä