Keijukallio

Hyvää matkaa, Reponen!Tänään laulettiin ja leikittiin Repo Reposen kanssa viimeisen kerran - maailmanympärimatka on nyt loppu, ja Reponen lähti kesälomalle etelään. Kortteja hän lupasi lähettää, ja ehkä myös tuulahduksen tropiikkia!

Tämän kevään tarinallinen leikki on siis Keijukallion osalta loppu. Kettu Repo Reponen kiidätti meidät maailman ympäri kuumalle aavikolle, kylmälle napajäätikölle, merten syvyyksiin, rannalle ja villiin viidakkoon. Nämä teemat näkyivät kevään aikana leikeissä, askarteluissa ja muissa toiminnoissa. Ja kyllä meillä oli kivaa!

Kiitos Reposelle matkailusta ja näkemiin!

Toukokuun ensimmäiset viikkokuulumiset

Tällä viikolla olemme syventyneet kukkiin askartelujen ja uuden laulun kautta.


Kukat kuuluvat kevääseen. Toivottavasti säät lämpenevät pian, että saadaan ihastella niitä luonnossakinViikon retkipäivän kohde oli lähimaasto ja pieni metsäinen alue, ja siellä pelasimme kukanetsintää samalla lempivärejämme tunnistaen.Ryhmämme kevätbongauslistasta päästiin ympyröimään kukka, ja yllättäen myös leppäkerttu! Tämä ilahduttava havainto tehtiin ihan meidän oman päiväkodin pihalla.


Leppäkerttubongauksen kunniaksi lauloimme musiikkihetkellä "Lennä, lennä leppäkerttu"!


Viikon lauluja ovat olleet muun muassa;

Kielinuppu - miltä tuntuu nallesta?
Hämähämähäkki
Kielinuppu - neljä vuodenaikaa

Näitä lauluja on käyty läpi myös kuvin ja viittomin.
Aarteenetsintä eri muodoissaan on ollut suosittua ryhmässämme, ja siihen on ollut helppo yhdistää muun muassa värien opettelua. Värejä on harjoiteltu ja opittu ahkerasti!


Jälleen kerran hyvää viikonloppua toivottelee Keijukallion väki! Ja kaikille äideille ihanaa äitienpäivää sunnuntaina 8.5.!

Salaisuuksia, kukkia ja iloista vappua!

Hei vaan!

Tällä viikolla olemme askarrelleet tulevaa äitienpäivää varten hieman salaisuuksia ja tehneet valmiiksi kesken tai tekemättä jääneitä töitä. Tästä puuhasta ei nyt vielä sen enempää hiiskuta!

Yksi ryhmämme tärkeistä tehtävistä on ollut värien opettelu. Viikon lauluna oli siis Kielinupun Missä kasvaa punainen kukka ja siihen liittyvä leikki, jossa tunnistetaan eri värisia kukkia.

 
Kevään teemana on luonto ja siellä kasvava ja elävä, ja se näkyy myös lauluissa! 


Teimme myös aurinkoisen retken lähileikkipuistoon, ja kaikki kertoivat että retki oli hauska. 
Loppuviikosta olikin taas pöydät koreana ja tanssilattia täynnä, kun juhlimme Vappua! Päiväkodin pihalla oli koko väelle yhteistä puuhaa; keppihevosrata, ilmapalloja, yksisarviselle sarvi -peli, saippuakuplia ja kasvomaalausta.

Olipa siis taas mukava viikko! Hauskaa vappua kaikille!

Viidakkoseikkailua ja kevään merkkejä

Mennään viidakkoon! 

Tällä viikolla matkasimme kettu Repo Reposen kanssa viidakkoon. Olemme siis puuhastelleet viidakkojumpan parissa keinuen, tasapainoillen ja tunnellissa ryömien, rohkeimmat uskalsivat kääntää kortteja, joista paljastui erilaisten viidakon eläinten omia liikkeitä ja temppuja!

Viikkoon on mahtunut myös eläinleikkejä ja hauskoja askarteluja;Reposen kanssa ollaan lauleskeltu jännittävää Leijonan metsästystä, joka onkin ryhmän ihan lempilaulu
sekä Silkkiapina. Kokeilimme myös erilaisia rytmisoittimia

Perusrytmi alkaa raikua jo pieniltäkin!

Kevätaurinko on sulattanut jo suurimman osan lumesta, joten pääsimme metsäretkelle. Reponen hyppäsi mukaamme ja pidimme pienen metsämuskarin, jossa sielläkin hieman testailimme rytmisoittimia.

Suomalainen metsä -laulua ovat lapset hyräilleet leikinkin lomassa, niin on tarttuva sävel!


Lapset rakensivat Reposelle ihanan pesän. Sieltä hän ihmettelee maailman menoa.


Säiden lämmetessä alkavat toppavaatteet hiljalleen vaihtua ohuempiin. Ihanaa!
Keijukallion väki toivottelee mukavaa viikonloppua!

Reposen seurassa rannalle ja pääsiäistunnelmia

Tarinallinen leikki johti Reposen kanssa rannalle aarteenetsintään ja ihanan lämmintunnelmaiseen rantajuhlaan!
Tehtävänä oli kerätä hiekasta punaisia, keltaisia ja sinisiä timantteja ja viedä ne oikean värisiin simpukoihinRantajuhlassa tanssittiin, hassuteltiin ja herkuteltiin! Kotoa sai tuoda hauskoja asusteita.
Tällä viikolla retkeilimme myös metsään, jossa kevään ja pääsiäisen hengessä pääsimme mukaan aarteenetsintään ja tekemään hauskoja tehtäviä.


Mukavaa pitkää viikonloppua ja pääsiäis- sekä lomatunnelmaa toivottaa Keijukallion väki!

Matkalle maailman ympäri Repo Reposen kanssa

Eräänä päivänä saimme ryhmäämme vieraan! Pieni kettu nimeltä Repo Reponen hyppäsi päiväpiirille kertomaan, että hän on KOVIN kyllästynyt vanhoihin kuvioihin ja haluaa lähteä kanssamme maailmanympärimatkalle! Siispä hyppäsimme kuvitteelliseen bussiin ja laitoimme pyörät pyörimään…

Matkustan ympäri maailman laukussa leipää ja piimää vaan...

Ensimmäiseksi hylkäsimme kylmän ja talvisen maiseman ja saavuimme kuumalle, kuivalle aavikolle. Hiekkaa riitti, jumpalla leikimme venytteleviä liskoja ja kiemurtelevia käärmeitä sekä saimme kaveriksi kameleita. Kaktuksiakin löytyi!

Aavikon karkea hiekka syntyi suolamaalauksella, kameleita väritettiin ja hienot kaktukset syntyivät tikuista ja helmistä

Seuraavalla viikolla jätimme kuumat maat ja hyppäsimme vähän jäisempään seikkailuun. Retkipäivänä löytyi salaperäinen aarre ja lauloimme revontulille, joita Reponen halusi kovasti nähdä.

Pakkanen käsiä paukuttaa, taivaan neitiä tanssittaa...

https://www.youtube.com/watch?v=kQXhyU-0syMTässä on syntymässä kauniita revontulia taivaalle, aivan kuten Reponen toivoi!

Jäisen seikkailun jälkeen loikkasimme merten syvyyksiin. Olemme uineet pikkuisten kultakalojen kanssa ja ihastelleet merenalaisia kauneuksia.Pikkuiset kultakalat lammessa ui!


Jokaiselta matkalta tulee mukaan matkalaukkuun pieni matkamuistoPääsiäisviikolla suuntaamme rannalle! Ai lämpöä! :)

Tammikuun touhut Keijukalliossa

Tammikuussa Keijukallion ryhmässä on aloittanut paljon uusia lapsia ja aikuisia. Olemme käyttäneet aikaa tutustumiseen ja ryhmäytymiseen. Säät ovat olleet otolliset pitkille ulkoiluille, talvisille metsäretkille, mäenlaskulle ja lumiukkojen rakentelulle. Tammikuussa olemmekin säiden salliessa ulkoilleet mahdollisimman paljon. Olemme päässeet vierailemaan myös kirjastossa ja lähileikkipuistoissa!Lumiukkoteema on jatkunut myös sisällä. Upeita lumiukkoja on ehditty jo askartelemaan! Lisäksi olemme päässeet laulamaan ja leikkimään iloisen talvisen musiikin tahdissa; suosikkilauluja ovat olleet muun muassa Lumiukkomarssi ja Lumiukot.

Lumiukkomarssi

Lumiukot
Joulun tuoksuja

Viime viikko olikin vähän vajaampi, kun maanantaina vietettiin itsenäisyyspäivää ja päiväkoti oli kiinni. Marraskuun lopulla aloiteltiin aistiseikkailussa uutta väriä, joka tietenkin on jouluun sopiva punainen. Aloitimme väriin tutustumisen jouluisella tarinalla, joka kertoi tontuista ja heidän töistään näin ennen joulua. Lopuksi lapsilta kumpusi ideoita teemaan liittyen ja päätettiin askarrella jokaiselle oma tonttuovi, joka jaloistuikin pieneksi tontun mökiksi. Mökit ovat jo niin pitkällä, että tällä viikolla saadaan ne asukkaita vaille valmiiksi. Laitoin valmiit mökit hetkeksi koristamaan meidän ryhmätilaa ennenkuin ne saa viedä kotiin. Kotona mökin sisään voi laittaa vaikkapa pienen pattereilla toimivan tuikun, jolloin oven raosta pilkahtelee ihanasti vähän valoa.
 

Maanantaina jumppailtiin tonttuina asiaankuuluvalla tavalla tonttulakein varustautuneina. Taustalla soi joulumusiikki ja tunnelma oli hämärän hiljainen. Suoritettiin kaikkia tontuilta vaadittavia taitoja, kuten kiipeilyä, liukumäen laskua, hiippailua, ryömimistä, roikkumista ja tarkkuusheittoa. Lapset osasivat hienosti suorittaa rataa ja antaa jokaiselle tontulle keskittymisrauhan jokaisella tehtävällä. Lopuksi hihkuttiin, miten kivaa jumpalla oli ollut!


Keskiviikkona vietettiin ryhmän omaa joulujuhlaa. Meidän ryhmälle sopii touhukkaat ja toiminnalliset joululaulut, joten laululeikittiin näitä touhukkaita joululauluja yhdessä. Lopuksi otettiin myös piiri pieni pyörii-laululeikki, joka tuli tutuksi viimeistään viime viikolla käydyn joulukalenterihetken yhteydessä. Ohessa pari lapsille tuttua jouluista laululeikkiä, joita voi laulella ja leikkiä yhdesä myös kotona.

Fröbelin Palikat - Tonttulan aamujumppa
Siinan TaikaStudio - Pikku tonttu nukkuu

Ehdittiin leikkiä myös valokuvasuunnistusta, kun piparit olivat karanneet leikkimään päiväkodin sisätiloihin. Onneksi saatiin kaikki yhdessä etsittyä talteen!

Lisäksi herkuteltiin viikko sitten leivotuilla pipareilla ja mehulla. Lounaalla keräännyimme yhteisen pöydän ääreen ja nautimme tunnelmallisen jouluaterian.Torstaina askarreltiin pienryhmissä jouluisia koristeita ja kortteja, joiden tekoa jatkettiin myös perjantaina.


Ensi viikolla moni meistä jää joululomille. Haluammekin Keijukallion puolesta toivottaa ihanaa, rauhallista ja piparin tuoksuista joulun aikaa kaikille. Olkoon ensi vuosi tätä vuotta edes hieman huolettomampi!

"...marraskuu taas jäätää maan, maan, maan, joulukuussa juhlitaan."

Ja uskomatonta, mutta totta, talvesta päästiin nauttimaan jo marras-joulukuun vaihteessa kun saatiin lunta ja pakkasta. Toivotaan, että saadaan tänä vuonna nauttia lumesta ihan koko talvi!

Joulukuu ollaan tosiaan saatu polkaistua käyntiin ja monissa kodeissakin ollaan päästy vihdoin avaamaan kalentereiden luukkuja. Niin myös meillä Keijukallion ryhmässä nautitaan joulukalenterista ihan sinne jouluun asti. Tänä vuonna tonttu jättää meille joulupussukkaansa joka päivä jonkinlaisen kuvan sekä kortin, jossa on ohjeet päivän tehtävään joka porukalla suoritetaan. Jokainen lapsi pääsee vuorollaan kiinnittämään taivaalle tähden, johon kirjoitettu numero kertoo, monesko päivä tänään on. Lisäksi hän pääsee kurkistamaan tontun pussukkaan ja liittämään sieltä löytyneen kuvan osaksi meidän talvimaisemaa. Lopuksi kuusesta löytyy vielä pieni paketti kotiin viemisiksi. Tällä viikolla jumpattiin koko porukalla ilmapallojen kanssa, jotka jo itsessään houkuttavat lapsia erilaisiin toimintoihin. Yritimme pitää palloja mahdollisimman paljon ilmassa käsien avulla sekä huolehtimaan koko ajan omasta pallosta. Pomputtelimme palloja myös pahvista tehdyillä mailoilla ja syöttelimme niitä toisillemme. Lopuksi metsästettiin karanneita palloja ympyrään kuljettaen niitä pelkästään jalkojen avulla. Ehdittiinpä pallojen avulla kerrata myös värejä. 


Keskiviikkona lähdettiin lasten toiveesta meidän sienimetsään retkelle. Tosin lunta oli jo tullut sen verran, ettei sieniä enää viitsitty etsiä. Sen sijaan etsittiin eläinten jättämiä jälkiä, joita vastasataneeseen lumeen oli jonkin verran jo ilmestynyt. Oli mukava huomata, että vuodenajan vaihtumisesta huolimatta monet lapset tunnistivat metsäpolut samoiksi, joilta vasta hetki sitten oltiin mustikoitakin yhdessä kerätty. Talvisessa metsässä retkeillään varmasti niin pitkään, kuin polkuja pitkin pääsee kulkemaaan.

Perjantaina vietimme vähän ennakkoon itsenäisyyspäivän juhlia, joita varten askartelimme torstaina Suomen liput. Osa maalasi lipun valkoiset osat sudeilla ja osa käytti avuksi telaa. Perjantaina kokoonnuimme koko päiväkodin voimin lipun nostoon sekä maammelaulun kuunteluun ja lauloimme Suomelle onnittelulaulun. Ruokailun yhteydessä nostimme vielä juhlalliset mehumaljat. 

Lapset ovat muuten keksineet ihanan yhteisleikin, kun ryhmätilaan rakentuu bussi, jolla matkustetaan isolla porukalla. Kuljettajalla on asiaan kuuluva rahapussi sekä matkalippuja matkustajille jaettavaksi. Saa nähdä mihin tämä leikki vielä lasten toimesta jalostuu!


Taustalta muuten voi huomata, että pupu on pomppinut jo hienosti salaatinmaistelukilvassa maaliin. Oravaa ollaan vielä porukalla tsempattu ja sekin varmasti pääsee ylittämään maaliviivan jo heti ensi viikolla!

LUNTA!

Jos viime viikolla harjoiteltiin jumpalla kuperkeikkaa niin tällä viikolla kartutettiin kiipeilytaitoja. Ylösmenon lisäksi tärkeä taito on myös osata tulla hallitusti alas. Harvalle nämäkään taidot haasteita tuottivat ja melko rohkeasti noustiin ihan ylöskin asti. Puolapuiden lisäksi kiipeiltiin myös jumppasalin liukumäessä.
Tiistaina sitä saatiin, VIHDOINKIN! Kyllä tuli lapsilla kiire aamupalan jälkeen pihalle, jotta jokainen pääsi nauttimaan talven ensimmäisestä lumisateesta. Pulkat kaivettiin esiin ja lumitöitäkin tehtiin hartiavoimin. Riittipä siitä pieneen lumiukkoonkin! Tätä iloa ei valitettavasti enää seuraavaan päivään riittänyt, mutta kyllä palloja saatiin pyöriteltyä vielä vähän märemmästäkin loskasta. Eiköhän sitä päästä vielä pulkkamäkiäkin laskemaan ja tekemään vähän isompiakin lumiukkoja.Keskiviikon keli olikin sen verran märän oloinen, että päätettiin siirtää retkipäivä perjantaille ja koristeltiin yhdessä ryhmätilan ikkunoita talveen sopivaksi kun lapset saivat töpötellä kuvioita lumihiutalesapluunoiden ja sormivärin avulla. Olemme tuoneet myös tunnelmavaloja ryhmätilaan, että eiköhän tässä hiljalleen jo virittäydytä tiettyyn tunnelmaan!
Oravan ja pupun salaatinmaistelukilvan tilanne näyttää tällä hetkellä tältä. Viekö pupu voiton vai vieläkö orava ehtii kirimään...

Kaloja ja kaikenlaisia leikkejä

Maanantai aloiteltiin jumpalla, jossa tällä kertaa harjoiteltiin kuperkeikan tekoa. Harjoitushan tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina ja aikamoisia mestareita meiltä löytyykin kun kaikki suoriutuivat kuperkeikasta hienosti. Yksi meistä aikuisista itsestäänselvältä asialta tuntuva taito kuperkeikan lisäksi on portaissa kulkeminen. Monilta lapsillta se kuitenkin vaatii vielä harjoittelua, joten suosikaa portaissa kulkua myös vapaa-ajalla. Nouseeko ja laskeeko lapsi portaita tasa- vai vuoroaskelin? Tarvitseeko lapsi tukea kaiteesta tai vetääkö hän itseään ylös kaiteen avulla? Portaiden käytössäkin harjoitus tekee mestarin ja tarjoaa myös meille aikuisille mitä parhainta hyöytyliikuntaa!

Tiistain aistiseikkailussa ollaan jatkettu sinisellä meriteemalla ja viime viikolla ongittiin lasten kanssa vuorotellen teemaan sopivia lorukortteja. Onkiminen oli jokaisesta niin kivaa, että päätettiinkin askarrella jokaiselle ihan oma onkipeli. Tällä viikolla ehdittiin värittää ja laminoida onkisaaliit ja ensi viikolla viimeistellään peli magneeteilla niin pääsette kotona yhdessä onkihommiin. Joulukuun lähestyessä vaihdetaankin sitten jo uuteen jouluisempaan väriin ja teemaan.


Keskiviikkona uhmattiin sadesäätä ja käytiin kävelyretkellä palauttamasa kirjaston kirjat. Tällä kertaa ei nyt viitsitty märissä kuravaatteissa jäädä valitsemaan uusia kirjoja, mutta sovittiin että käydään kyllä sekin tekemässä taas piakkoin. Kovasti odotelleen myös metsäretkelle pääsyä. Toivotaan, että sinnekin päästään vaikka jo ensi viikolla.

Tällä viikolla lapset ovat keksineet todella kivoja leikkejä myös itsenäisesti. Aikuisen apua on tarvittu vain tarvittavien välineiden saamiseen. Tyttöjen maja näytti myös aikuisen silmin todella houkuttelevalta. Kukkuu!

Tässähän saattaa valmistua vaikkapa tulevaisuuden uusia rakennusmestareita.Salaatti kuuluu meillä harvan lapsen ehdottomiin lempiruokiin, vaikka sitä onkin tarjolla jokaisella lounaalla. Niimpä kehiteltiin lasten kanssa yhdessä pupun ja oravan keskinäinen kilpajuoksu. Kun on rohjennut maistaa lounaalla salaattia, saa valita pääseekö askeleen eteenpäin pupu vai orava. Kilpailu on tällä hetkellä hyvällä mallilla ja tiukkaakin tiukempi, mutta pupu taitaa tällä hetkellä olla edellä. Lupaan päivittää teille tilannetta säännöllisesti! Muistakaa rohkeasti maistella vihreää myös siellä kotona. Täällä päiväkodissa ainakin kurkku tekee kyllä hyvin kauppansa!

Päiväkotiviikon päätteeksi päästiin perjantaina juhlimaan vielä syntymäpäiväjuhliakin.

Supersankareita ja keijukaisia

Viime viikolla vietettiin syyslomaviikkoa ja lapsia oli paikalla tavallista vähemmän. Torstaina lapset pääsivät osallistumaan kirjaston pitämän etäsadun kuunteluun, joka kertoi Järvirosvo Pullerstömistä. Lisäksi lapset innostuivat tarttumaan kirjoihin myös yhdessä.

Tällä viikolla aistiseikkailussa päästiin uuden värin ja tarinan pariin. Satu sinisestä merestä innosti lapsia leikkimään myös omatoimisesti kankaasta, simpukoista ja merenelävistä kasatun meren kanssa. Sinisen värin yhteydessä harjoitellaan tällä kertaa myös hidasta ja nopeaa. 


Keskiviikkona käytiin metsäretkellä vähän uusissa maisemissa, vaikkakin osa lapsista hihkaisi metsän olevan heidän lähimetsänsä ja oma koti näkyi ihan vieressä. Vaikka metsä olikin osalle tuttu, löytyi sieltä paljon myös uutta ihmeteltävää. Retken aikana innostuttiin pohtimaan myös villisikojen elämää, liekö joillakin havainnoilla osuutta asiaan. Yhdessä selvitettiin ainakin miltä villisika näyttää ja mitä yhteisiä piirteitä sillä on tavallisten possujen kanssa. Lisäksi mietittiin, kuinka iso villisika on ja syökö se ihmisiä. No sekin saatiin selville, että ihmisiä ne ei onneksi syö mutta esimerkiksi marjat ja sienet niille maistuvat. Onneksi nyt ei kuitenkaan tällä reissulla villisikoihin törmätty!Torstaina vietettiin koko talon yhteisiä syysnaamiaisia, jolloin talo täyttyi mitä hienoimmista hahmoista. Prinsessoja, keijuja, balleriinakissoja, hämähäkkimiehiä, merirosvoja ja mitä vielä. Lapset olivat todella innoissaan heti aamusta ja ilo jatkui vielä iltapäivälläkin. Pääsimme etsimään kummituslapsia pihalta, temppuilemaan jumpparadalle ja tunnustelemaan mysteerilaatikoiden sisältöä. Lisäksi seikkailtiin hämärähuoneessa, herkuteltiin mehulla ja popcornilla sekä tanssittiin discossa. Perjantaina aloiteltiin yllätysaskarteluja, jotka kotiutuvat sitten ensi viikolla. Toivottavasti lapset osaavat pitää salaisuuden itsellään, jottei yllätykset paljastu ennen sunnuntaita! :)

Satujen maailmassa

Tällä viikolla on vietetty satuviikkoa. Meidän ryhmässä liikkuminen eri muodoissa on monelle ominaista ja jumppa sekä temppuradat mielekkäitä touhuja, joten satuihinkin tutustuttiin muun muassa satujumpan avulla. Maanantaina käytiin pienryhmissä jumppaamassa keijuista kertovan sadun tahtiin. Sadun aikana muun muassa herättiin keijuina auringon nousuun, törmättiin matkalla erilaisiin eläimiin ja rauhoituttiin auringon vaihtuessa kuuksi.


Viime tiistaina askarrellut kissanaamiot pääsivät nyt käyttöön, kun tällä viikolla jumppasalissa satujumpattiin tutuksi tulleen Piki-kissan tarinan tahdissa. Taustalla kuului liikenteen ääniä kun seikkailtiin kaupungin vilskeessä, väisteltiin autoja ja kiipeiltiin kapealla aidalla. 


Torstaina kävimme retkellä kirjastossa ja lapset saivat jokainen valita mielensä kirjan. Harjoittelimme yhdessä kirjojen lainaamista ja jokainen sai itse piipata kirjan laitteen avulla lainaksi. Ilma oli aivan ihana edelliseen sadepäivään verrattuna, joten kirjastolta kävimme vielä läheisessä leikkipuistossa leikkimässä. 


Päiväkodille palattuamme keskustelimme yhdessä kirjaston toimintaperiaatteesta ja siitä, miten kirjoja kuuluu käsitellä, jotta ne säilyvät hyvinä myös seuraaville lainaajille. Jokainen sai rauhassa katsella valitsemaansa kirjaa, jonka jälkeen se esiteltiin muille lapsille. Lapset olivat kovin innoissaan kirjastoretkestä ja toivoivat käyntejä myös jatkossakin. Varmasti siis kirjastossa tullaan käymään myös tulevaisuudessa. Suosittelen myös ehdottomasti perheille kirjojen lainaamista ja yhdessä lukemista. Paitsi että lukuhetket ovat ihania yhteisiä lapsen kanssa vietettyjä hetkiä, ruokkii sadut lasten mielikuvista sekä tukee kielen kehitystä ja rikastumista.


Tällä viikolla ollaan myös ehditty leikkimään kuraleikkejä, junaleikkejä, kotileikkejä sekä piirtelemään ja askartelemaan pienryhmissä. Ensi viikolla osa viettelee syyslomaa, joten lapsiakin on päiväkodissa vähemmän. Kaikenlaista touhua riittää kuitenkin varmasti myös ensi viikolla!

Jumppaa koko keholla

Maanantai aloitettiin tuttuun tapaan liikkumisen merkeissä. Tällä kertaa otettiin erilaisia palloja läheiselle nurmikentälle ja touhuttiin niiden kanssa pienemmissä porukoissa. Tarkkuusheitto jalostui lasten aloitteesta pop corn -kattilaleikiksi, ja loppujen lopuksi heittelin palloja kauemmas ja lapset juoksivat niitä hakemassa ja pyrkivät tarkkuusheittämään ne takaisin laatikkoon. Isolla pallolla pelailtiin jalkapallon tapaan ja tehtiin vuorotellen maaleja.Viime viikolla tutustuimme aistiseikkailussa uuteen satuun, joka kertoo mustasta Piki-nimisestä kissasta. Sadun innoittamana askartelimme omat kissanaamarit, joita hyödynnämme ensi viikon satujumpassa.


Keskiviikkona uhmattiin sadesäätä ja vaikka ei ihan metsään asti retkelle lähdetty, seikkailtiin kuitenkin päiväkodin aitojen ulkopuolella lähiympäristössä. Sade oli saanut aikaan isoja lätäköitä läheiselle hiekkakentälle, jonne sorsat olivat laskeutuneet uintipuuhiin. Niissä jos missä riittikin ihmeteltävää. Lopuksi käytiin vielä leikkimässä muumipuistossa.Torstain aamupäivän ulkoilu on pyhitetty meidän päiväkodissa eri liikkumisen muodoille. Tällöin leluvaraston ovi pidetään kiinni ja otetaan vastaavasti liikuntavarastosta välineet esille. Lapset innostuvat pelailemaan norsupalloa tai sählyä ja kokeilemaan tarkkuuttaan vaikkapa mölkyssä tai renkaanheitossa. Osa hyppii jo hienosti hyppynarulla ja toiset heittelevät koripalloa koriin.Torstain ja perjantain pienryhmäpäivissä kaikki ryhmät touhuilevat pääsääntöisesti vähän erilaisia juttuja, kuitenkin niin, että jokainen ryhmä pääsee vuorollaan tekemään samoja asioita. Tällä viikolla yksi ryhmä aloitteli lukukuukauden mukaisesti satujen lukemista, kuuntelemista ja niihin muillakin tavoin uppoutumista. Toinen ryhmä aloitteli suujumppaa valmistamalla hauskat suujumppakaverit. Näitä puhaltelemalla vahvistellaan suun lihaksia ja kehitetään sitä kautta suun motorisia taitoja. Lisäksi puhalleltiin saippuavedestä isoja kuplia ja vastaavasti juotiin vettä mukista pillin avulla imemällä. Toisena päivänä harjoiteltiin D- ja R-äänteitä.
Lasten osallisuus on meille tärkeää ja lasten tulee saada ilmaista omia mielipiteitään paitsi suullisesti myös kuvilla tuettuna. Kolmas ryhmä valmisti mielipidemittarit, joihin osa piirti itse naamat ja osa valitsi valmiit ilmeet. Näitä tullaan varmasti käyttämään paljon tämän toimintakauden aikana, sillä lapsilta saatu palaute on tärkeässä roolissa meillä toiminnan arvioinnissa ja suunnittelussa.

Ensi viikolla satujumppaillaan ja jatketaan pienryhmissä yllämainittuja touhuja.

Reippaita retkeilijöitä ja keittotarpeita

Viikko aloitettiin jo tuttuun tapaan jumppailulla talon omassa jumppasalissa. Lisäksi otimme omaan ryhmätilaan liikuntavälineitä: palloja, keiloja, tasapainolaudan, renkaita ja tunnelin ryömittäväksi. Näin saadaan tuettua lasten omatoimista liikkumista ja lisättyä liikuntaa eri muodoissa ihan jokaiseen päivään.

Tiistaina osan harjoitellessa suomen kieltä, jatkettiin toisten kanssa meidän aistiseikkailua askartelun merkeissä. Luimme vielä uudestaan sadun Sami Sitruunaperhosesta, joka oli toisinaan iloinen ja toisinaan surullinen. Viime viikon metsäretkellä kerätyt keltaiset lehdet olivat kuivuneet painon alla ja pääsivät nyt koristamaan meidän yhteisen sitruunaperhosen siipiä. 

Keskusteltiin Sami Sitruunaperhosen tarinan myötä yhdessä siitä, että onko meidän perhonen nyt sitten surullinen vai iloinen. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että meidän perhonen on iloinen, ja saatiinpa vielä pari ilon aihettakin kirjattua ylös. Ensi viikolla vaihdamme värin keltaisesta mustaan ja meitä odottaa jo uudet seikkailut.

Keskiviikkona käytiin pitkällä ja virkistävällä metsäretkellä ihan uusissa maisemissa. Uskomatonta, että vielä löydettiin mustikoita vaikka kuinka ja päästiin vertailemaan kenellä on sinisin kieli. 

Lisäksi löydettiin jonkun rakentama hieno maja, jonka toki annettiin olla rauhassa. 

Sieniähän me ollaan bongailtu joka retken yhteydessä ja nyt löydettiin ihan syötäviäkin sieniä, kun silmiin osui rypäs suppilovahveroita. Kerroin lapsille, että näistä saa tehtyä vaikkapa kastiketta tai keittoa ja lapset heti kyselivätkin, että tehdäänkö tänään keittoa. No keittoa ei täälä kertaa päiväkodilla päästy tekemään ja puhuttiin lasten kanssa myös siitä, että mitään sieniä ei saa ilman aikuista kerätä. Innokkaasti lapset kuitenkin näitä suppilovahveroita retken aikana löysi, joten suosittelen ehdottomasti lasten tarkkoja silmiä mukaan sieniretkille.

Loppuviikosta ehdittiin vielä juhlia päiväkotikaverin synttäreitä ja leikkiä lasten omia leikkejä.

Ensi viikolla ollaankin jo lokakuussa, joka onkin lukukuukausi. Se tarkoittaa ainakin meillä sitä, että tutustutaan kirjoihin, sadutukseen, päästään toivottavasti nauttimaan kirjaston etäsatutunnista ja valmistellaan ehkäpä nukketeatteriesitys.

Syksyn värejä ja tuoksuja

Viikko aloiteltiin jälleen vauhdikkaasti jumpalla, jossa lapset tuntuvan viihtyvän aina. Tällä kertaa rakennettiin kierrettävä rata, jossa pääsi hyppimään, roikkumaan, kiipeilemään ja liukumaan. Lisäksi liikuttiin pisteeltä toiselle tuntopalojen kautta, jotka kivasti jalkapohjia välillä kutittelivat. Hyvät karkeamotoriset taidot luovat edellytykset hienomotoristen taitojen harjaantumiseen, joten esimerkiksi kiipeily, hyppiminen, juokseminen, konttaaminen ja kieriminen kannattaa ehdottomasti sallia. Turvallisuus aina tietysti ensisijaisesti mielessä. 


Tiistaisin osa lapsista harjoittelee suomen kieltä. Toisten kanssa aloittelimme yhdessä koko toimintakauden kestävää aistiseikkailua, jossa tutustutaan muunmuassa väreihin ja toteutetaan aiheeseen sopivaa toimintaa eri muodoissa. Aloitimme keltaisesta väristä ja sadusta, joka kertoi Sami Sitruunaperhosesta. Muistelimme myös vähän mennyttä kesää ja juteltiin kesäisistä keltaisista asioista. Sadun avulla tutustuimme myös tunnetiloihin surullinen ja iloinen. Tästä jatkamme myös ensi viikolla askartelun merkeissä.Keskiviikot on meidän ryhmässä retkipäiviä. Vaikka kelit alkaa jo kylmetä niin vielä pääsee hienosti metsään ja sinnehän me lähdettiin. Tällä kertaa otettiin luupit mukaan ja tutkittiin vähän lähemmin, että mitä kaikkea ihmeellistä syksyisestä metsästä löytyy. Lisäksi etsittiin keltaisia lehtiä ensi viikon askartelua varten. 


Keijukallion viikko-ohjelma löytyy nyt myös eteisestä kenkätelineen yläpuolelta. Maanantait pyritään pitämään jumppapäivinä ja keskiviikkoisin lähdetään retkelle, jos kelit meitä suosivat. Tiistaisin osa lapsista harjoittelee suomen kieltä ja toisilla toiminta rakentuu aistiseikkailun pohjalta. Torstait ja perjantait ovat meillä kiinteiden pienryhmien päiviä, jolloin toimitaan pienryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Lapset ovat itse saaneet keksiä pienryhmiensä nimet ja tällä toimintakaudella meiltä löytyy Perhoset, Ryhmähaut ja Karhuryhmä!

Sadonkorjuuviikko

Tällä viikolla ollaan vietelty sadonkorjuuviikkoa ja olemme keskustelleet teemasta lasten kanssa sekä lauleltu vähän aiheeseen sopivia lauluja. Keskiviikkona pääsimme myös katselemaan, haistelemaan ja maistelemaan ihan oikeita sadonkorjuukasviksia ja -juureksia. Lapset pääsivät yllättämään ja olivat todella rohkeita kokeillessaan itselleen vielä vieraitakin makuja. Joka maistellun jälkeen jokainen sai äänestää peukulla ylös tai alas oman makumieltymyksen mukaan. Yllätävän paljon niitä peukkuja nousi joka maistelun jälkeen ylös, vain sipulin kohdalla taisivat kaikki olla yksimielisiä.


Sadonkorjuuteemalla mentiin myös pienryhmissä ja askarreltiin jokainen itsevalitut sadonkorjuukasvikset. Samalla harjoiteltiin vähän saksityöskentelyä.

Alkuviikon retkisuunnitelmiin teki kurja sateinen ja tuulinen sää muutoksia, joten päätettiinkin ottaa hikeä pintaan jumppasalissa. Meidän talon jumppasali innostaa lapsia itsenäiseen ja omaehtoiseen liikkumiseen monin eri tavoin aina kiipeilystä trampoliiniin ja mailapeleistä liukumäkiin. 

Pihalla lapset ovat intoutuneet keräämään tammenterhoja taskut täyteen ja intoutuneet kehittämään niistä myös leikkejä. Tässä etsittiin yhdessä kokonainen perheellinen tammenterhoja ihan vauvasta vaariin asti hattuineen päivineen.

Päästiin pitkästä aikaa leikkimään myös kunnon kuraleikkejä ja ehdittiin niiden lomassa tehdä vähän taidettakin.

Vauhtia viikkoon

Tämä viikko aloitettiin vauhdikkaasti, kun päiväkodin viereiselle hiekkakentälle oli saapunut Jänö Pitkäkoipi sekä Kaarina Karhu liikuttamaan lapsia. Alkulämmittelyksi otettiin yhteistanssilla hiki pintaan, jonka jälkeen metsästettiin lapsille tutun popcorn-kattilaleikin avulla oikean väriset "popcornit" oikeisiin ämpäreihin. Tämän jälkeen kierrettiin vielä pienissä porukoissa liikuntarasteja kepparihevosradasta tasapainoiluun ja häntäpallojen tarkkuusheittosta vauhdittomaan pituushyppyyn. Kaarina Karhun ja Jänö Pitkäkoiven vierailu oli lapsista silmin nähden innostava ja kaikki viihtyivät liikunnallisten tehtävien parissa hienosti.Keskiviikkona kävimme taas metsässä katsomassa, olisiko niitä mustikoita vielä syötäväksi. No olihan niitä ja löytyi sieltä myös ihan uusia ihmettelyn aiheita, esimerkiksi hassun näköisiä käpyjä, jotka paljastuivat oravien eväiksi. Taitavat nekin valmistautua jo talven tuloon. Lisäksi kiipeiltiin kiville ja juostiin metsän polkuja pitkin. Ja sieniäkin bongailtiin edellisen retken tapaan.


Loppuviikosta käynnisteltiin tämän toimintakauden kiinteitä pienryhmiä, päätettiin yhdessä ryhmille nimet ja suunniteltiin mitä tällä kaudella yhdessä haluttaisiin tehdä. Tällä viikolla on myös vietetty Vasuista Vauhtia-viikkoa, jonka teemana tänä vuonna oli "Lapsen hyvä päivä varhaiskasvatuksessa". Meillä aikuisilla on varmasti oma näkemyksemme siitä, mitä lapsen hyvä päivä varhaiskasvatuksessa pitää sisällään. Parhaimmat asiantuntijat tässä asiassa ovat kuitenkin lapset itse. Tässä meidän ryhmän lasten mietteitä heidän hyvästä päivästä päiväkodissa:
"Metsäretki"
"Nähdä erilaisia lintuja"
"Leikkiä kesällä rantapallolla"
"Ruoaksi makaroonia"
"Pääsee leikkimään kotiin"
"Oon leikkinyt ihanasti,on ollut hyvät leikit"

Jokainen lapsi kokee varmasti eri asiat päivän aikana merkityksellisinä, ja siksi onkin tärkeää myös vanhempana olla kiinnostunut lapsen omista ajatuksista päivän kulusta. "Oliko hyvä päivä?" -kysymyksen sijaan kannattaa kysyä esimerkiksi sitä, millainen päivä on ollut tai mitä kaikkea päivän aikana on tehnyt. Näin lapsi saa mahdollisuuden kertoa päivästä omin sanoin. :) 

Ensi viikolla me retkeillään, jumppaillaan ja jatketaan pienryhmien kanssa.

Paljon uutta ja ripaus vähän vanhaakin

Uusi toimintakausi on polkaistu käyntiin ja niin lapset kuin me aikuiset olemme jälleen uusien asioiden äärellä. Ryhmämme kulkee nyt nimellä Keijukallio ja ryhmä koostuu vanhoista konkareista sekä uusista tulokkaista. Osa uusista lapsista on siirtynyt pienten puolelta ja osa tullut alakerran avoimen varhaiskasvatuksen kerhosta. Ja onhan meillä myös uusia aikuisiakin, kun elokuussa ryhmässä aloitti varhaiskasvatuksen resurssiopettaja Minna. Minna on toisinaan apuna myös muissa talon ryhmissä. Ensi viikolla ryhmässä aloittaa varhaiskasvatuksen lastenhoitajana Marjaana, ja monelle perheelle jo vanhana tuttuna jatkaa varhaiskasvatuksen opettaja Mari. Vaikka monet asiat on vähän meille kaikille vielä uutta ja opettelemme jälleen toimimaan uusien ihmisten kanssa, on lapset löytäneet hienosti paikkaansa ryhmässä ja jokaiselle uudellekin on tuttuja lapsia ryhmässä keiden kanssa on helppo touhuta.

Vaikka auringon säteistä on päästy vielä nauttimaan ja se nenän päätä ulkona aina välillä lämmittää, ollaan jo lasten kanssa vahvasti asennoiduttu syksyn tuloon. Yksi sadepäivä innosti meitä askartelemaan sateenvarjot pisaroilta suojaamaan. No näiden alle ei ihan taideta mahtua sateelta suojaan, mutta ihanat ikkunakoristeet niistä saatiin meidän uuteen ryhmätilaan. Samalla vähän muistuteltiin mieliin saksityöskentelyä. 


Pihalla innostuttiin niin hienojen hiekkakakkujen tekoon, että niistä oli ihan pakko ottaa vielä erikseen kuva muistojen arkistoon. Yksi lapsista taas oli löytänyt maasta kaksihaaraisen oksan ja käytti sitä harpin tavoin täydellisten ympyröiden tekoon. Niin ne ulkoleikitkin vaan innostavat lapsia todella monipuolisten asioiden tekemiseen eikä aikuinen voi muuta kuin ihailla vieressä. 

Syksyn tulon myötä ollaan innostuttu porukalla myös sienistä. Ollaan lauleltu ja rytmitelty rytmimunilla sekä puikoilla laulua kahdesta pienestä peikkolapsesta: Kaksi pientä peikkolasta istui kärpässienen alla. Sataa rop, rop, rop, sataa rop, rop, rop. Sataa aivan kaatamalla.
Lisäksi lainattiin naapuriryhmästä myrkkysienileikin sienet ja kori ja leikkiä mentiinkin lasten kanssa hyvällä sykkeellä monta kierrosta. Päätettiin yhdessä, että meidän pitää tehdä myös omaan ryhmään vastaava leikki ja askarrellaan itse siihen sienet! Myrkkysienileikin leikkiohjeet voi kurkata vaikkapa TÄÄLTÄ!


Ja pitihän niitä sieniä lähtä katsomaan ihan metsäänkin asti. Ja niitähän näkyi ihan hirveästi, tosin suurin osa taisi olla ihan niitä oikeita myrkkysieniä. Lapset nämä kuitenkin hienosti tunnisti ja osasivat itsekin kertoa, ettei mitään sieniä saa laittaa metsässä suuhun. Parempi kun ei edes koske niihin. Mustikoihin sen sijaan saa koskea ihan luvan kanssa ja laittaa myöskin suuhun. Ei me mitään eväitä tällä kertaa oltaisi edes tarvittu, sillä jokaisen retkeilijän suu oli enemmän tai vähemmän sininen retken päätteeksi. Päästiinpä maistamaan myös vähän puolukoitakin. Retken loppupuolella pysähdyttiin vielä ihan porukalla ihmettelemään ihmeellistä kärpässientä. On se kyllä hieno, vaikkakin on myrkyllinen. Ehkä tämänkin sienen alla sadetta on joskus pitelemässä peikkolapsia, kuka tietää...Niin, ja askarreltiinhan me ne omat sienetkin siihen leikkiin!

Eli ensi viikolla leikitään varmasti taas monta kierrosta myrkkysientä ja lasketaan yhdessä saaliita. Taidetaan lähteä myös uudestaan metsäretkelle, sinne kun jäi vielä niin paljon mustikoita!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä