Mesikämmenet

Henkilökunta

Opettaja Sari Laitinen
Opettaja Marju Niskanen
Lastenhoitaja Pirita Falck
Ohjaaja Annika Kanerva

Puhelinnumero 040 6373398

Tervetuloa Mesikämmen ryhmän pedanet sivulle

Tänne sivulle laitamme kuvia ja juttuja ryhmän toiminnasta.

Tällä toimintakaudella jaamme ryhmän kahteen pienryhmään. Marju ja Raila toimivat pääasiassa 5 vuotiaiden kanssa ja Sari ja Pirita 3-4v vuotiaiden lasten kanssa. Syksyn ainakan lapset keksivät pienryhmilleen nimet.

3-4 vuotiaiden ryhmän nimi on Siilit.
5 vuotiaiden ryhmän nimi on Hiiret.

Tiistain 14.6. metsäretki

Kahdeksan mesikämmentä suuntasi Jaanan ja Sarin kanssa metsäretkellä eväät mukana. Metsässä pareittain etsittiin asioita luontobingoon. Tarkkoja havaintoja lapset tekivätkin. Erotettiin kuusen ja männyn kävyt, mustikan ja puolukan lehdet sekä kuusen ja männyn neulaset. Löydettiin myös hiidenkirnu. Paluumatkalla jäätiin leiksalle leikkimään.

Kevätjuhlasirkustemppujen harjoittelua, kevään muuta puuhaa sekä Nukketeatteria 9.6.22 🌱🌼🌱🌞🌱

Kuvia Kevätjuhlaan sirkustemppujen harjoittelusta, ulkoleikeistä ja Nukketeattrista 9.6.jonka meille esitti veo Mari ja kuraattori Tarja 💚 Saimme rohkeusmitaleita, joita saamme antaa lapsille, kun uskaltaa tehdä jotain mikä on jännittänyt tai uskaltaa kieltäytyä lähtemästä tekemään tihutöitä ja kiellettyä, jos joku houkuttelee. Kun on saavutettu sovittu määrä, pohdimme yhdessä mikä olisi yhteinen palkinto kaikille. Ehdotuksia jo tulikin, karkkia tai jalkapallopeli yhdessä 🙂

Vihreä lipun juhla 3.6.2022

Päätimme viime viikon ja oikeastaan koko kuluneen toimintakauden yhdessä eskareiden ja muun päiväkodin väen kanssa yhteiseen Vihreän lipun juhlaan.
Nostimme lipun salkoon fanfaareiden saattelema ja lauloimme yhdessä pari laulua. Pallokentällä oli liikuntaleikkejä musiikin kera. Kukkalaatikoihin istuimme rakkaudella kasvatettuja samettikukkia ja auringonkukkia. Samettikukan siemenet olimme syksyllä keränneet talteen edelliskesän kukista.
Vihreä lippu -teeman mukaisesti herkuttelimme terveellisesti viinirypäleillä.
Lopuksi pääsimme vielä kohottamaan kuntoamme metsäparkour-radalle.

Mahtava suoritus meiltä kestävän kehityksen ja kunnonkohotuksen saralla.

Lisää kuvia on päiväkodin Pedanetin Vihreä lippu -sivulla.

Innokkaat eläinjumppaajat

Siilit innostuivat kesäkuun ensimmäisen päivän kunniaksi eläinjumppaamaan salissa.
Harjoittelimme taas tasapainotaitoja, mutta myös muita tärkeitä motorisia perustaitoja.

Eläinmusiikin siivittämänä Siilit temppuilivat eläinten osoittamilla tavoilla. Näistä liikkuvista Siili-lapsista löytyy koko ajan enemmän liikunnan iloa ja riemua!

Siilien kevätretki Peikkometsään 🌲🌳

Aurinkoisena maanantaiaamuna Siilit suuntasivat retkelle hiukkasen kauemmas metsään. Matkalla ihmeteltiin luontoa: puhalleltiin voikukan haituvia ja kokeiltiin pehmeitä kuusenkerkkiä. Peikkosillan yli mentiin varovasti tekemään pieniä luontoon liittyviä tehtäviä. Tehtäväkortit kehottivat esimerkiksi kiipeilemään, etsimään käpyjä ja kauniita asioita. Joku oli metsään hienon majan, sitä lapset kävivät myös kokeilemassa. Muutamat ehtivät ihailla ohi ajavia autojakin.

Retken paras osuus oli kuitenkin eväät: hapankorppu ja mehu maistui erityisen hyvältä kesäisen tuntuisessa auringonpaisteessa, linnunlaulua kuunnellen.

Uudet polut kiinnostavat aina, siksi takaisin päiväkodille mentiin vähän eri reittiä. Roskia kerättiin niin metsästä kuin paluumatkan varreltakin pussillinen, lapset tekivät siis hyvän palveluksen luonnolle retkeilyn lisäksi.

Mesikämmenten viiskareiden läksiäisjuhlaa 🌹ja viikon leikkejä ja puuhia ❤️

Tänään helatorstain aattona ❤️
vietimme meitin ihanien Viiskareiden läksiäisjuhlaa ❤️ todistukset ja kesälomalle jäämiskortit, ruusut, haleja ja herkuttelua hurmaaville HIIRILLE 🌹
Haikeana hellä hetki ❤️
Jotenkin kaiken hulinan keskellä, hehän ovat kuin kesälaitumelle kirmaavat varsat, yksi sun toinenkin oli tänään iholla, halimassa ja juttua riitti.

Tänän vuoksi valitsin tämän ammatin.
Saan auttaa varhaisessa vaiheessa kutakin lasta puhkeamaan kukkaan, löytämään vahvuutensa ja tuntemaan olonsa rakastetuksi.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Hyvää matkaa aalloille Elämän rakkaat pienet isot ❤️

Siilien metsäsirkus 🎪

Siilit pääsivät vielä torstaina 19.5. sirkusteemalla metsään tasapainotemppuradalle, jonne Valtteri-Varis heidät kutsui. Valtteri näet oli lennellyt edellisenä päivänä pihalla, kun Mesikämmenet olivat sirkustemppuilemassa kevätjuhlissaan. Hän vaikuttui lasten taidoista niin, että halusi rakentaa heille metsään oman sirkuksen.

Sirkukseen päästiin hankalampaa reittiä, jossa tasapainotaidot olivat tarpeen. Sirkusaukiolla sitten päästiinkin tositoimiin! Sirkuseläiminä Siilit kiersivät rataa taidokkaasti ja liikunnan riemulla. Kivien päältä hypittiin ja niiden päällä tasapainoiltiin. Muotopalojen kautta loikittiin autonrenkaaseen, jonka jälkeen jatkettiin puunrunkoa pitkin trampoliinille. Mitenhän Valtteri oli sen metsään saanut tuotua?

Ahkeran jumppaamisen päätteeksi Valtteri tarjosi sirkusmukistaan lapsille makeat viinirypäleet ja toivotti taitavat temppuilijat kotiinsa uudelleenkin.

Suomen Lasten metsäretkipäivä 13.5. 22 🌲🌳🌲

Suomen lasten metsäretkipäivä on lasten oma retkijuhlapäivä! Metsäretkipäivä järjestetään vuosittain toukokuussa, tänä keväänä perjantaina 13.5.2022! Suomen lasten metsäretkipäivän tavoitteena on antaa iloa ja ohjata lasta nauttimaan, tutkimaan ja oppimaan metsästä.

Ja mehän toki olimme Siilit ja Hiiret yhdessä eväinemme lähimetsässä nauttimassa linnunlaulusta, leikeistä ja puihin ja kiville kiipeämisestä. Leivät ja mehu maistuivat ja vielä viinirypäleetkin terveellisenä namupalana lopuksi.

Tehtävänämme oli etsiä luonnosta sydämiä. Liikunta ja metsää oleminenhan tekevät hyvää sydämelle, mielelle ja koko keholle 💛

Kyllä metsä on sitten ihana ja monipuolinen liikuntapaikka 💚

Hiirien kevään puuhia huhti-toukokuulta 🌼🌞🌼

Metsässä on käyty leikkimässä ja ihmettelemässä kevään edistymistä. Muurahaisia näkynyt ja linnut laulaneet kovasti. Linnut kantavat nokassaan pesän tekoa varten korsia ja heiniä. Lumet vihdoinkin sulivat, mutta kesän lämpö odotuttaa vielä.

Äitienpäiväkortteja rustailtiin rakkaudella. Keinutkin saatiin päiväkodille takaisin talven jälkeen ja vuoroista on kova kilpailu! Ja pyöräily on niin kivaa.

Ja ihanaa kun on satanut, pääsi halukkaat tänään 12.5. kunnon kuraleikkeihin. Tänään saimme nauttia Mariveon ja Tarjakuraattorin nukketeatteristakin, missä käsitellään hyviä kaveritaitoja.

Viimeisiä viikkoja viedään toisilla, ketkä jäävät jo toukokuun lopussa lomille.
Nautitaan vielä yhdessäolosta 💚

Viiskarihiiret tutustumassa Otsonkallion esikouluun 💙🌧️🐀🌧️💙

Etukäteen mietittiin mitä haluaisi kysyä eskarista aikuisilta ja nousi kysymys, missä siellä syödään, tuleekohan läksyjä ja ollaanko siellä paljon ulkona.

Tänään se päivä koitti, kun vihdoinkin pääsimme tutustumaan esikouluun. Leikimme ulkona sateessa ja käväisimme ihmettelemässä sisätilojakin, Susan opettaja neuvoi kuinka otetaan ruokalan linjastolta tarjotin, lautanen, aterimet ja servetti ja kuinka sitten edetään. Eipä tarvitse jännittää liikoja, hyvin se tulee sujumaan. Hiiret saivat kehuja kun osasivat laittaa kengät hienosti riviin ja laskea helposti kymmeneen. Lapset saivat kirjoittaa liitutaululle omat nimetkin. Selvisi lapsillekin, että ollaan paljon ulkona ja metsässä kun on kyseessä Metsäeskari. Ja ettei läksyjä vielä tule.

Sateessa lompsittiin takaisin päiväkodille ja syötiin sisällä eväät. Mietittiin mikä oli kivaa eskarista, ruokala, luokat ja se kun sai leikkiä ulkona entisten päiväkotilasten kanssa. Myös omat lokerot oli mukavat ja se kun sai kirjoittaa oman nimen liitutaululle liidulla.

Harjoiteltiin myös päiväkodilla sirkusjuttuja kevätjuhliin. Tasapainoilua ja hienoja hyppyjä.

Mesikämmenten toukokuun ensimmäisen viikon touhut

Mesikämmenten alkuviikko kului huippusalaisissa askartelutehtävissä. Lapset lisäsivät rutkasti rakkautta kirjekuoriin, ennenkuin ne suljettiin. ❤️
Oikein hyvää äitienpäivää joka kotiin 🌹

Keskiviikkona Mesikämmenet liikkuivat pihalla värisuunnistuksen merkeissä. Olikin aikamoinen työ vipeltää pihalla koko värisuoran löytääkseen. Lopuksi häntäpallohipan myötä saatiin sykekin kunnolla nousemaan!

Torstaina avattiin kevätkausi ja vietettiin 5-vuotissynttärit ulkona. Valtteri-Varis kutsui sankarin ja muut Mesikämmenet kotimetsäänsä juhlimaan ja halusi myös juontaa koko synttäritilaisuuden.

Perjantaina nautittiin kauniista auringonpaisteesta ja kevätlämmöstä.
Siilit kävivät myös metsässä jumppaamassa metsäneläinten johdolla. Siinä taisivat olla oikeat metsän asukit kummissaan eläinten taitoja omaavista lapsista.

Mesikämmenten vappujuhlat

Perjantaina 29.4. Mesikämmenet viettivät vappua! Salissa oli sirkustemppurata, ja nukkarista löytyi disco ilmapalloineen ja valoineen.

Otsolan koulun upea vappukulkue kiersi päiväkotimme. Vilkuttelimme ikkunasta värikkäästi pukeutuneille koululaisille.

Kasvot ja kädet saivat kauniita maalauksia, ne kun kuuluvat vappuun kuin punainen nenä pellen päähän.

Herkuttelimme popkornilla ja päärynämehulla, sen jälkeen siirryimme pihalle juhlia jatkamaan. Saippuakuplien puhaltelu olikin kivaa pitkästä aikaa!

Iloista vappua kaikkiin koteihin! 🎈🎉🥳

Klovni Mutteri Otsonkallio Areenalla 28.4.22 🙂🤡🌞

Thomas Pryke alias Klovni Mutteri hauskuutti meitä torstaina päiväkodilla.
Mesikämmenet pääsivät temppuihin mukaan ja kukin sai suuret aplodit ja huomion areenalla. Näimme taitavan ratsastajan, hurjia eläinten hyppyjä renkaan läpi, jonglöörausta sekä hienoa pallottelua. Ihailimme Supertaitavia ja nopeita rallikuskeja ja saimme nähdä yhden tytön katoamistempun, kummitus katosi ja taas tuttu kaveri paljastui taikaviitan alta!
Hauskuuttamisen taito vaan on joillakin hyppysissään ja nauruhermot saivat harjoitusta hurjasti! 😂

Mesikämmenten yhteistä laulun iloa 22.4. 🎶💙🎶

Lauluhetki 22.4.22
1. Yksi pieni elefantti marssi näin - ja sai monta kaveria mukaansa 🙂
2. Missä isäpupu on. Missä äidin näät?-vanha, mutta uusi laulu meidän Mesikämmenille
3.Hiivi hiljaa varpailla - missä hiivitään kissan askelin varpaillaan sekä tömistellään jätin askelin
4. 5 pientä sammakkoa, missä saa loikkia lampeen vuorollaan sammakot
5. Missä on Helmiina - soitimme rytminunilla ja kapuloilla
6. Pikku pupu nukkuu -
Pupu heiluttaa korvia, keinuu, taputtaa tassuja ja lopuksi pomppii.
Iloiset pomppijat pääsivät syömään ja pian viikonlopun viettoon 🐰💞🐰

Mukavaa ja rentoa viikonloppua kaikille 🌼🌞🌼

Eläinten temppurata metsässä

Torstaina 21.4. Siilit lähtivät metsään jumppaamaan. Eläinten jumpparadan myötä pääsimme tutustumaan eri eläinlajeihin ja harjoittelemaan heille ominaisia taitoja. Pompittiin kuin heinäsirkat, ja seisottiin yhdellä jalalla kuin kurjet. Lapset pääsivät kekomuurahaisina keräämään ison kasan keppejä ja kiipeilivät kiville ja puihin kuin näädät. Löytyipä lapsilta myös sammakkomaisia ja metsäkaurismaisia taitojakin. Erityisen heittotaitoisia kävynheittäjäoraviakin he olivat oravina.

Tasapainotaitoja treenailtiin jälleen. Siilit ovat innokkaasti jaksaneet tasapainoilla niin kivien ja kantojen päällä kuin maan kamarallakin. Ylpeänä he esittelevät taitojaan aina tilaisuuden tullen!

Temppuradan jälkeen Siilit herkuttelivat kurkkuviipaleilla kiven päällä auringossa. He tiesivätkin, että kurkku on terveellinen välipala
Kurkut maistuivat metsässä niin hyviltä, että lapset olisivat syöneet niitä vaikka kuinka paljon.

Siilien istutus- ja pihapuuhia

Tiistaina 19.4. Siilit laittoivat Samettikukan siemeniä kasvamaan. Nyt jännitetään yhdessä, milloin mullasta pilkistää pieniä kukanalkuja. 🌱

Sää on ollut niin kaunis ja aurinkoinen, että Siilit ovat kuluneella viikolla viihtyneet pihalla paljon. Me aikuiset olemme saaneet maistella herkullisia kakkuja ja onpa meidät kutsuttu katsomaan upeaa kivinäyttelyäkin. Pihalla on voinut olla ilman käsineitä, se on ollut Siili-lapsien mielestä erityisen mukavaa. 🌞

Siilit kevään merkkejä etsiskelemässä

Maanantaina 25.4. Siilit miettivät, mitkä ovat kevään merkkejä. Käytiin yhdessä pienellä kävelylenkillä, jonka varrelta etsittiin merkkejä kevään saapumisesta. Mitä sitten löytyi? No ainakin

🌱 pörröisiksi muuttuneita pajunkissoja
🌱 muurahaiskeko, jossa oli jo pientä elämää
🌱 vihreää nurmea
🌱 pieniä maasta ponnistavia kasvinalkuja
🌱 kuultiin laulavia kevätlintuja

Tultiin siihen lopputulokseen, että kyllä se kevät taitaa olla tullut.

Siilien tasapainoharjoituksia metsässä

Piritan liikuntaneuvojaopintojen myötä tehtyjen Siilien motoristen taitojen kartoituksen pohjalta Siilien yhdessä kehitettäväksi taidoksi valittiin tasapaino. Seuraavat pari kuukautta Siili-lapset siis tasapainoilevat eri tavoilla paljon.

Tänään harjoittelimme tasapainotaitoja mitä parhaimmassa paikassa, nimittäin metsässä. Metsä hyvin monipuolisena, korkeuseroja sisältävänä ympäristönä kehittää lapsen tasapainoa paljon.

Lapset reippaasti kokeilivat esimerkiksi taitoaan seisoa yhdellä jalalla epätasaisella alustalla. Hienoa ja rohkeaa taiturointia Siilit!

Pääsiäinen lähestyy...

Tiistaina 5.4. Siilit kuuntelivat teamsin kautta kirjaston pääsiäissadun Suuri munintakilpailu. Sadussa kanat munivat hassuja munia kuten suklaamunan ja timantin.
Edellisellä viikolla valmistuneisiin pääsiäisruohokuppeihin istutettiin maissinjyviä.
Ulkona vaan ei ollut kovin keväinen ilma, tuuli ja pyrytti, ehkäpä siksi lapset keittivät kovasti riisipuuro eli tonttupuuroa.

Hiirien jumpparataa 31.3.22

Hiiret saivat taas itse suunnitella mitä jumppaan haluavat. Suunnittelemassa oli tällä kertaa Hilma, Nathan, Moona, Nuutti ja Elli.
Trampalla hyppelyä ja sieltä patjalle tahdottiin. Penkillä käsivedoin liu'uttiin mahallaan, renkaita pyöriteltiin ja niissä hypittiin eri tavoin ja vedettiin köyttä. Palloja heiteltiin reikäseinän läpi ja hypittiin eri tavoin penkin yli.
Mahalaudan kera käydestä vetäen piti matkata istualleen hernepusseja keräämään niin että keskilinja ylitetään, oikealta puolelta napattiin vasemmalta ja päinvastoin. Patjalla sai myös hierontapallohierontaa, lapset hieroivat toisiaan ja Marju välillä auttoi.
Lopussa rentouduimme risti-istunnossa silmät kiinni yhden tytön ehdotuksesta.
Toisessa ryhmässä tätä ennen haluttiin leikkiä katoavat saaret leikkiä.
Jano ja lämmin tuli, mikä oli hyvän sykettä nostavan liikkumisen merkki 💚

Katti Matikainen ja Nakkirakki 30.3.22/ toinen päivitys, lisää kuvia 😉

Pääsimme nauttimaan Kymi Sinfonietan upeasta yhteiskonsertista Katti Matikaisen ja Nakkirakin kanssa.
Oli ihanaa kuunnella erilaisia rytmejä ja kellua ääniaalloilla. Kissa ja koira keräsivät ääniaalloista valtavan rantapallollisen ääniä. Nakkirakki ahmaisi äänipallon, niin että maha oli kuin potkupallo! Siinä sitä sitten mietittiin miten sen pallon saa ulos 😂 ei onnistunut puhaltaminen ilmapalloon eikä piereksiminenkään. Lopulta Katti Matikainen sai lainaan tahtipuikon, millä puhkaisi ääniaallot valloilleen.
Bussimatka oli kaikista jännittävä ja hauska. Oli elämys olla oikeasti retkellä ja kuuntelemassa ja katsomassa tämä musikaali ❤️

Hiiret ja eskarit metsässä 23.3.22

Hiiret kutsuivat eskarikaverit metsään. Etsimme erilaisia asioita värin, koon ja ominaisuuksien mukaan luonnosta. Sitten leikimme Kim-leikkiä, missä oli 9 erilaista pientä esinettä, painoimme ne mieleemme ja sitten joku lapsista otti yhden pois piiloon, muiden pitäessä silmät kiinni. Piti tunnistaa mikä puuttui. Lopussa leikimme, että yksi aikuisista oli lintu, yksi puu ja yksi kivi. Käskystä piti juosta oikeaan paikkaan mikä sanottiin. Loppuajan leiki mekin yhdessä. Aurinko lämmitti ja metsässä oli mukavaa eskareiden kera 🌞

Villasukkajuoksua ja maitotölkkihiihtoa hangilla 18.3.22 ❄️🧦❄️

Riemukas aamu-ulkoilu oli meillä musiikin kera Mesikämmenillä ja muutamalla Pandalla. Pujoteltiin ja mentiin eri tavoin villasukkasillaan radalla ja jahdattiin Saria Ja Jaanaa. Kyllä tuli kuuma! 😂 Laulettiin vielä Pakkasaamuna paleltaa, pienet varpaat jo punoittaa, Pakkasaamuna paleltaa, tule lähemmäs, tule lähemmäs. Lapset keksivät mitä muuta voi paleltaa ja niin laulettiin pää ja sormetkin.
Lopussa saatiin kylmää ja lämmintä Mehua ja ai kun se maistuikin!
Sitten puhalleltiin saippuakuplia ja toiset läpsivät niitä puhki, toisten vaan ihaillessa.
Kyllä kannattaa kokeilla villasukkaulkoilua 💙

Siilien metsäretki 15.3.22

Tiistaina aurinko paistoi ihanasti. Siilit pakkasivat eväät reppuun ja lähtivät lähimetsään katsomaan näkyykö jo kevään merkkejä. Onko vielä talvi vai jo kevät? Aamupalalla Tiina-pomo kysyi lapsilta mikä metsäretkellä on kivaa? Kaikki, eräs tyttö vastasi, mutta kun pyydettiin sanomaan se kaikkein kivoin juttu niin se oli puissa kiipeily. Ja osa lapsista viettikin lähes koko retkiajan puissa kiipeillen. Pari Hiiri ryhmän tyttöä halusi meidän mukaan retkelle ja tottakai me otimme heidät mukaan.

Siilien lauluhetki 14.3.22

Maanantai aamuna lauluhetkellä ääni avattiin tutusti Soivan Siilin äänenavauslaululla, pakkasaamuna paleltaa laulun myötä nimettiin kehon osia ja liikuttiin peppu kävellen, Hoppeli hop lorun jälkeen päästiin kuuntelemaan ja soittamaan soitinsatua Pitkäkorvaisesta jäniksestä ja hänen ystävistään karhusta, ketusta ja pupusta. Tarina oli sen verran pitkä, että lopuksi pikku jänö kävi nukkumaan vaikka oli keskipäivä. Rytmi soittimilla soittaminen on lapsista aina yhtä mukavaa.

Siilit metsässä 8.3.22

Tiistaina oli pikku pakkanen ja lumisadetta. Lähimetsässä lapset kiipeilivät puissa ja kivillä. Rohkeasti hypättiin kivillä alas hankeen.
Ennen sisälle menoa mietimme miten jänikset pärjäävät talvisessa metsässä. Lopuksi etsittiin etsittiin valkoisia metsäjäniksiä ja ruskeita peltojäniksiä eli rusakoita. Valkoinen on hyvä suojaväri näin talvella.

Tähtilapset ⭐

Aloitimme tällä viikolla Viikon tähtilapsi -esittelysarjan. Niin Hiiret, kuin Siilitkin nostavat viikko kerrallaan yhden lapsen tähtilapseksi. Tämän avulla me ryhmän aikuiset haluamme tutustua paremmin lapseen ja tutustuttaa lasta enemmän ryhmän muille jäsenille. Tällä tavoin saamme monipuolisemmin tuotua esiin niin lapsessa olevan hyvän kuin sen potentiaalin, jota jokainen lapsi sisällään pitää.

Jokainen meistä haluaa olla tärkeä ja merkityksellinen osa ryhmää. Kesään mennessä jokainen saa olla viikon "stara". ⭐

Siilin talvi 🦔❄️

Perjantaina Siilit järjestelivät itselleen mukavan teatterikatsomon ja asettuivat katsomaan Siilin talvi - nukketeatteriesitystä. Se oli mukaansatempaava kertomus Siilin talven tapahtumista, joidenkin mielestä vähän jännäkin.

Esityksen jälkeen siirryttiin käsinukkeleikkeihin. Erilaiset eläinhahmot veivät mukanaan mukaviin juonileikkeihin, joista lapset yhdessä Sarin ja Piritan kanssa nauttivat kovasti!

Olympialaisten hurmaa 24.2.🔥🏆🥇

Tässä vielä kuvia lasten liikunnan riemusta, valitettavasti ilmeet peittyvät häivytysten alle, mutta riemu ja liike näkyvät kehosta 😊 Laitamme tähän useita tilannekuvia, koska kukin teistä vanhemmista tahtoo nähdä oman lapsensa kuvia täällä ❤️
Olympialaishenki, liikunnan ilo ja itsensä voittaminen olivat loistavasti aistittavissa 🔥
Pojat jaksoivat vielä rokata mehun jälkeen ennen lounaalle menoa! 🥰

Keskiviikkona 23.2. tuoksui pullalle

Osa Siileistä alusti pullataikinan heti aamupalan jälkeen ja osa vatkasi kermaa. Sitten lähdettiin ulos leikkimään. Leikkien jälkeen oli pullan leipomisen vuoro. Ihan helppo homma ei ole pyöritellä taikinasta pyöreää pullaa, sinnikkyydellä sekin onnistui. Sosekeiton päälle jälkiruoaksi maistui laskiaispulls. Pullia riitti myös Hiirille ja Pikku-Otsoille

Mesikämmenten aurinkoinen, eläinystävien täyttämä perjantai

Mesikämmen-perjantai aloitettiin laulamalla eläinaiheisia lauluja. Lauluhetkeä Sarin apuna johti Vahvuusvaris, jonka avulla opettelemme niin lähestyvän ystävänpäivän, kuin ihan jokapäiväisen arkemme sujuvuuden tukemiseksi ystävällisyyttä. Varis kokosi lauluhetken mittaan kivan joukon eläinystäviä seurakseen, joista jokainen tähditti omaa lauluaan.

Metsään menimme etsimään eläinystäviä ja rakensimme heille lumeen pesiä. Rakennuspuuhat kruunasi ystävyyden maja, jonka pystytimme metsään ja nautimme auringosta. Vahvuusvariskin kävi majassa tapaamassa ystäviä.

Kuuntelimme ystävyyden majasta kertovan runon ja eläinaiheisia sadutuksen tuottamia satuja Vihreän lipun raadista.

Lopuksi nautittiin kuumat mehut. Talvi-ilma ja metsä antoivat taas parastaan!

Kani Ketteräkoiven vierailu ke 9.2.2022

Vanha ystävämme Kani Ketteräkoipi saapui jälleen vierailulle. Tällä kertaa automme häntä keräämään voimaporkkanoita. Aluksi seurasimme johtaja-Kania eri tavoin liikkuen ja löysimme lumihankeen tehdyn labyrintin. Sen jälkeen oli vuorossa metsäkuntosali ja lopuksi tietysti venyttelimme. Laskimme yhdessä ansaitut voimaporkkanat ja niitä oli kertynyt peräti 11!
Kani Ketteräkoipi kertoi, että häntä oli aamulla ensin pelottanut olla yksin metsässä. Muitakin tunteita kuten jännitys, pelko, suru, viha ja ilo oli esiintynyt päivän aikana. Kun tunteet oli käyty läpi oli aika antaa loppuhali ja hyvästellä Kani Ketteräkoipi. Toivottavasti näemme taas pian.

Mesikämmenet hankkimassa supervoimia

Tiistaina 8.2. kaikki Mesikämmenet pääsivät jumppaamaan supersankareina.

Sormiaan hieromalla jumppaajat saivat galaksimusiikit soimaan 🎶 Ystävällisyyden kotia, sydäntä hieromalla syttyi seinille tähtitaivas 🎇

Siileillehän Supersankari-jumppa onkin tuttu juttu. Tällä kertaa kuitenkin hankittiin YSTÄVÄLLISYYS-supervoimaa. 💕 Keskusteltiin siitä, mitä ystävällisyys ja ystävälliset teot tarkoittavat. Lapset olivat sitä mieltä, että ystävällisyys on ainakin halauksia ja kivoja sanoja kaverille.

Hiiret olivat varsin innokkaita ensikertalaisia Supersankari-jumpassa! Eteviä jumppareita olivatkin punnertaen, liitäen, taidokkaita asentoja ottaen ja tähtiä seinältä tavoitellen.

Lopuksi kaikki jumppaajat saivat terveelliset palat voimakurkkua 🥒

Siilit lumiukkopolulla metsässä

Keskiviikkona 2.2.2022 Siilit pääsivät liikunnallisella lumiukkopolulla muun muassa miettimään vastauksia luontoaiheisiin kysymyksiin sekä liikkumaan erilaisin tavoin. Pisteiden välissä ehdittiin kiipeillä suurelle lumikasallekin.

Mietitiin, että mitä kummaa metsän eläimet talvella syövät? Millaisia jumppaliikkeitä lumiukko keksiii? Tiirailimme käsikiikareilla lumisia puita ja vedimme läpi viikonpäiväjumpan.

Lumiukkopolun viimeisellä pisteellä lapset pääsivät kertomaan lumiukkosatuja. Hienoja satuja syntyikin:

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Pupu ja lumiukko olivat metsässä
Pupu vei lumikolta porkkananenän. Lumiukko tuli vihaiseksi. Pupu sanoi, että "Mulla on nälkä". Lumiukko sanoi, että "Okei, syö sitten". Pupu söi porkkanan ja toi lumiukolle kävyn uudeksi nenäksi.

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Kettu ja lumiukko leikkivät metsässä piiloa. Kettu löysi lumiukon. Seuraavaksi ne kävivät leikkimään hippaa. Kettu sai lumiukon kiinni, koska lumiukko juuttui paikalleen.

❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️

Ihan lopuksi juostiin hangen läpi takaisin pihalle. Huh, mikä homma!

Supersankari-Siilit jumppasivat jälleen

Supersankarit suorittivat uusia sankariliikkeitä galaksivaloissa 🌌

Jokaisella jumppaajalla on oma supersankarinimensä. Siilien porukasta löytyy

🦸‍♀️Plopi
🦸‍♀️Mau
🦸‍♀️Ampiainen
🦸‍♀️Lara
🦸‍♀️Oona
🦸‍♀️Kerttu
🦸‍♀️Leppäkerttu
🦸‍♀️ Veera

Keskustelimme siitä, mihin asioihin supersankarivoimia voi käyttää: ehkä reippaaseen ulkovaatteiden pukemiseen? Rohkeaan ruokien ja salaattien maisteluun? Lapset olivat sitä mieltä, että kyllä voi. Hienosti sen osoittivatkin, kun ulkovaatteet suorastaan lensivät päälle jumpan jälkeen.

Talvilauluja

Perjantaina 28.1.22 lauloimme, leikimme ja soitimme kaikki yhdessä talvilauluja. Mm. Pakkasaamuna paleltaa laulussa nimettiin kehon osia, pakkanen paukkuu lorussa soitettiin rummuilla erilaisia rytmejä, luminen maa laulussa leikittii huivien kanssa, lopuksi vielä marssittiin, tanssittiin, pompittiin ja hiivittiin lumiukkoina.

Siilien Timanttipuut 💎

Torstai 27.1. oli Siileillä Timanttipuu-päivä.

"Jääpuikkojen helinää, soivia lumisia timantteja:
jäisiä kelloja, teräviä tähtiä,
sellainen on timanttipuu, pakkastuulen tekemä.

Jääpuikkojen helinää, soivia lumisia timantteja:
sinisiä kelloja, unisia tähtiä,
sellainen on timanttipuu, pakkastuulen tekemä."

Soitinloruna päästiin kokeilemaan, miltä timanttipuu voisi kuulostaa. Sen jälkeen pikkutaiteilijat askartelivat kauniita, talvisia timanttipuita.

Siilien supersankarijumppa 🦹‍♀️

Keskiviikkona 25.11.2022 Siilit osallistuivat rohkeasti supersankarikouluun!

Aluksi lapset keksivät itselleen supersankarinimet ja laittoivat taikaviitat ylleen. Näillä keinoilla he saivat tähtitaivaan loistamaan jumppasalin seinälle. ✨

Sitten ruvettiinkin suorittamaan supersankareiden jumppaliikkeitä: liidettiin, pyörittiin, taputettiin käsiä ja tanssittiin. Taitavat tulevat supersankarit suorittivat ällistyttävän määrätietoisesti jumppaliikkeen toinen toisensa perään. 🦸

Jumpparupeaman jälkeen herkuteltiin terveellisillä porkkana- ja banaanivoimapaloilla syntyneen energiavajeen paikkaamiseksi.

Supersankarikoululaiset olivat totisesti supersankariansiomerkkinsä ansainneet! 🏅

Iltapäivällä sankariteema jatkui Siilien vauhdikkaissa leikeissä. 🧛‍♂️

Laulupiirtämistä Hiirillä 25.1.22 tiistaina Mariveon kanssa yhdessä ⛄

Ensin piirsimme ison rummun ja rummutimme samaan tahtiin. Sen päälle ilmaantui toinen ympyrä taitavista käsistä liidulla. Rummutuksia laulun mukana jälleen.
Lapset jo arvelivat, että lumiukkohan siitä tulee. Ja niin vain kolmas rumpu taiteiltiin pääksi.
Lumiukkolaulun kera piirrettiin ukolle porkkananenä, kädet ja silmät, suu ja napitkin. Lopuksi vielä luuta käteen.
Tulikin melkoisia taideteoksia! 😍
Oli mukava taiteiluhetki musiikin ja Marin kera.

Siilien luminen viikko ❄️☃️

Siilien kulunut viikko alkoi lumiukkoaskarteluilla: "Teen teen, lumiukon teen, lumiukolleni maalaan pään paikoilleen!" Lumiukot saivat myös hienoja hattuja ja hulmuavia kaulaliinoja lämmikkeeksi.

Lauluhetkellä lauleskeltiin lumiaiheisia lauluja ja loruja.
Timanttipuuta rakennettiin erilaisten soitinten avulla.
Sen lisäksi lumipallot leijuen lensivät, lumiukot marssivat ja tanssivat. Kivoja, talvisia lauluja ja lorutteluita!

Umpihangessa hippaleikkiä leikkimällä saatiin sykettä sydämeen.

Keskiviikkona 19.1. leikimme kaikki Siilit ja Hiiret yhdessä 🥰

Hiirille tehtiin sisällä pesiä ja oli kiva leikki, jota haluavat jatkaakin toisella hetkellä. Hienosti jotkut rakentelivat ja pelasivat. Maukkaat kahvit sai yhden neidon luona kotileikissä ja nallen ja pupunkin massut tuli täyteen.
Petshophahmotkin pääsi leikkeihin ja autoilla hurruuteltiin pitkin ja poikin.
Salissa muutamat jumppasivatkin aikuisen kera.
Mukavaa on välillä leikkiä isot ja pienemmät yhdessä 💕

Viiskarihiirien lumileikkejä tammikuussa ❄️❄️❄️

Aurinkoisia pakkaspäiviä ja lumipyryä sekä lauhkeaa ulkoilukeliä vuorotellen. Lumiukonkin jo saimme rakennetuksi.
Nyt kun on tullut jo kivasti lunta kinoksiksi asti, liukurit ja pulkatkin ovat ahkerassa käytössä. Ei malttaisi sisäleikkeihin lähteäkään silloin kun ei palella. Ulkona on jumpattukin. Lumienkeleitä lentelee siellä sun täällä 😉 Toivotaan, että pikkupakkaset jatkuu niin ei tarvita kuriksia 😊

Hyvää Joulua kaikille 💖

Lumiseen joulukalenteriimme metsään taas tallustivat Mesikämmenet, tällä kertaa mukanaan myös Pikku-Otsoja ❤️
Tänään 22.12. nautimme myös videotykin kautta Pikkukakkosen Joulukonsertista ja sehän sai Mesikset tanssimaankin.
Jouluiloa oli ilmassa ✨🎄✨
Lapsia sekä aikuisia jäi lomalle tänäänkin. Levätään ja nautitaan valkeasta Joulusta, lomasta ja kaikesta mitä meillä on 💕

Kiitos kuluneesta vuodesta 💖
Rauhallista Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 🌟✨🌟✨🌟
Toivottavat 💛
Kaikki Mesikämmenten aikuiset, Raila, Jaana, Pirita, Sari ja Marju

Joulutunnelmaa 21.12. kun kolme yötä enää jouluun on✨🎄✨

Jouluinen toinenkin lauluhetki tänään ja tonttu oli soittanut aamulla, kun oli niin kova pakkanen, että oli käynyt piilottamassa päivän kalenteriluukun tehtävän päiväkodin sisälle. Ja kyllähän sen lopulta yksi tytöistä löysi 😊 jumpattiin salissa ja muisteltiin vanhojakin liikkeitä. Olemme katsoneet joka päivä Areenasta Joulukalenteri Pulmapistettä, Puutarhatonttujen Myrskyn ja Vimman puuhia. Muutakin jouluohjelmaa on katseltu.

Joulun lauluhetken tunnelmia 17.12. 🌟💖🌟

Tähtien tuikkeesta 🌟lauloimme kaikki Mesikämmenet yhdessä. Jumppasimme Tonttujumppaa sekä keksimme Pikkuisille tontuille joululauluun erilaisia liikkeitä, pompimme, hyppelimme ja pyörimme tonttuna. Lauloimme Porsaita äidin oomme kaikki, myös ruotsiksi!
Sitten pääsimmekin kärryajelulle, missä tonttu valjasti kukon ohjaksiinsa ja kyllä kärryt keikkasi😂
Rakensimme vielä jouluisen lumiukkotontun sekä lopuksi lauloimme Joulupuu on rakennettu 🎄

Matka joulun taloon ✨

Pienillä tontuilla oli kiire jouluun. Tuomas-Tonttu lupasi heidät sinne viedä, vaikka sinne on pitkä matka. Matkalla he pysähtyivät haistamaa piparkakkuja, käärimään salaisia kääröjä, katsomaan kynttilöitä ja kuuntelemaan joululaulja. Vasta sitten he jatkoivat matkaa.
Niin he saapuivat Joulun taloon aivan tarkalleen oikeaan aikaan. Ja Joulun talo hohti ja loisti ja soi ja kimmelsi ja oli salaisuuksia täynnä. 

Pöytäteatteri esitys Hannele Huovin sadusta. 

Jouluateria ja tonttupolku 15.12.

Lounaalla lapset pääsivät nauttimaan jouluateriasta, joka tarjoiltiin ruokapöytiin kuin oikeassa ravintolassa. Kinkku maistui hyvältä.

Iltapäivällä oli eskarin ja päiväkodin väelle yhteinen tonttupolku. Pienestä sateesta ei välitetty kun vanhemmat ja isovanhemmat tekivät tonttujen touhuja päiväkodin lähimetsässä. Lämmin mehu ja glögi maistuivat tonttupolun kiertäneille.

Talvinen soitinruno

Talvisia tunnelmia

Pakkaspoika rummuttaa,
kohta, kohta jäätyy maa. (kehärumpu)

Jänis juosta laputtaa,
valkoisen turkin pian se saa. (rytmikapulat)

Nallekarhu tallustaa,
talvipesäänsä nukkumaa. (rumpu)

Siilillä on pieni kolo,
jossa on hyvä ja lämmin olo. (marakassi)

Pieni lintu oksalla,
laulaa talvisia lauluja. (laatat)

Kaunis pieni hiutale,
hiljaa maahan leijaili. (triangeli)

-Marika Luokkala

Joulukalenteri 2021

Tänä vuonna Siilit ja Hiiret pääsevät metsään etsimään tonttujen meille jättämiä jumppaohjeita. Metsästä löytyy muuten tosi paljon tontun jälkiä mitä seurata, kun etsitään jumppakortteja.
Metsässä on tehty mm. polvennosto juoksua, x-hyppyjä, taivutuksia, kyykkäyksiä, hiihtohyppyjä ja uintiliikkeitä.

Hiirien joulun odotus alkaa…

Joulukuu alkoi ja niin joulupuuhatkin viiskarien kanssa. Hiiret askartelivat joulukuusia seinälle talvimaisemaan ja joulukalenterikin avattiin metsässä. Tonttu olikin tänä vuonna jättänyt meille jumppatehtäviä metsään. Kortti piti ensin kuitenkin löytää ja sitten ei muuta kun jumppaamaan. Pääsimme myös päiväkodin pihalla Pikku-Otsojen järjestämään hippa-hulinaan jossa saatiin sykettä sydämeen!

Jekku-jäniksen jumppaviikon sisärata 25.11.21🐇

Jaana rakensi Elenan ja siilien kera Mesikämmenten sisätiloihin jumpparadan, jossa oli monenlaista erilaista liikettä matkan varrella. Viikari-Hiiret tulivat ulkoa jumpalle ja Siilit sujahtivat sadevaatteissaan ulos. Oli kyllä mukavaa, kun rata oli tehty pöydistä, penkeistä ja tuolista ja siihen lisätty erilaisia liikuntavälineitä 😊 ja kyllä jaksoi lapset liikkua ja mennä monen monta kertaa radan läpi 💚

Sadepäivän puuhia 17.11.21

Aamupalan jälkeen siilit halusivat tehdä jumpparadan saliin.
Sateinen keli innosti ulkona kuraleikkeihin ja kakkujen tekoon.
Ehdimme vielä ennen ruokailua testa isänpäivän metsäparkour-radan, että iltapäivällä lapset osaisivat opastaa hakijaansa radan pisteillä. Lisää kuvia parkour-radasta löytyy Otsonkallion päiväkoti yhteiset tapahtumat pedanet sivulta.

Leikkejä maanantaina 15.11. 😊

Läksimme lasten toiveesta leikkikentälle jo heti aamusta. Jäiset lehdet rapisivat jälkojemme alla kuura-aamuna. Lämmin tuli nopeasti leiksan laitteissa.

Sisällä kissanpennuiksi muuttuneet viiskarit viihtyivät iltapäivällä leikkihuoneessa uiden, nukkuen, syöden ja pomppien. Aikuiselta sai rapsutuksia ja helliä silityksiä.

Siilit leikkivät petseillä ja rakentelivat upeita torneja. Leikin taika vie mukanaan ja aikuinenkin saa upota siihen hetkittäin 😍

Lapsen tärkeimpiä asioita on leikkiminen. Huomaa päivänä, jolloin on paljon ollut muuta ohjattuakin tekemistä ja vapaa leikki jää vähemmälle, viiskarit kysyvät saadaanhan vielä leikkiä. Annamme siihen paljon mahdollisuuksia. Oppia leikki kaikki ❤️

Hiirien jumppaa 10.11. 🐀🐁🐀

Istahdimme viiskareiden kanssa pöydän ääreen pohtimaan millaista jumppaa olisi kiva jumpata. Jokaiselta tuli erilaisia ehdotuksia, joten päätimme rakentaa liikuntaradan. Kaikkien toiveet toteutuivat. Tänään jumpparadan rakensi Marjun kaverina Veikko, Moona ja Hilma. Oli kivaa ja monipuolista liikuntaa 😊 oli heittoa ja kiinniottoa, ryömimistä, konttausta, vetämistä ja keskilinjan ylitysharjoituksia. Loikkimista ja varpaillaan hipsuttelua, mäenlaskua eri tavoin ja mäelle(penkille) kiipeämistä sekä hyppyjä trampoliinilla.

Halloweennaamiaiset 5.11.2021 🎃🕸️🎃

Jännittävällä lauluhetkellä teimme noidan taikalaulusoppaa, lauloimme ja loruttelimme rytmittäen milloin kapuloilla, milloin haamumukeilla. Kummitusten kuppisoitossa loihdimme esiin jännittäviä ääniä, merirumpu ja sadekeppi kuultiin, kuplamuovin napsahtelua ja ukkosrummun jyrähtelyä.
Kummitusten piirileikissä pyörittiin, vilkuteltiin ja tömisteltiin sekä lopussa kumarreltiin.
Ghostbusters-orkesterissa soitettiin rytmiä kapuloila ja tanssittiin. Sitten lopulta mentiin pakoon Nukkuvaa kummitusta, mikä laulettiin Karhu nukkuu-sävelellä.

Kummitus nukkuu, kummitus nukkuu omassa linnassansa.
Ei ole vaaraa kellään, näin sitä leikitellään.
Kummitus nukkuu, kummitus nukkuu...
Eipäs nukukaan! 🙈👻🙊

Siilien viikko 40

Tälläkin viikolla olemme pyrkineet nostamaan sykettä sydämeen. Ennen sisälle menoa leikimme erilaisia hippaleikkejä. Suosittu on ollut Huhuu-hippa. Siinä pöllö huhuilee ja yrittää saada hiiriä kiinni. Toiset haluavat mielummin juosta pallokentän ympäri kerran tai pari. Lopuksi aina testataan että sydän pompottaa kunnolla.
Maanantaina oli pallokentällä Jennin pitämä Musapallohetki. Lähdimme matkalle rannalle, pallot toimivat ratteina ja musiikin mukaan hurjastalimme eteenpäin nopeasti tai peruutimme hitaasti. Kuljetimme palloa myös jaloilla ja musiikin soidessa korkealta hypimme sen yli. Näimme myös pelottavia dinosauruksia, aina silloin piti pysäyttää pallo jalalla ja seisoa ihan hiljaa paikoillaan. Keksimme myös erilaisia temppuja pallolla.
Tiistaina leivoimme korvapuusteja. Herkullisia olivat.
Keskiviikkona metsässä oli taitavia lapsia. Metsäparkourissa tasapainottelimme puiden juurilla, kivillä ja kannoilla, menimme oksien alta ja kaatuneiden puidenrunkojen yli, roikuimme puissa, hypimme kiveltä toiselle ja rohkeimmat jopa seisoivat käsillään puuta vasten.
Torstaina mittasimme lautaselle jääneen salaatin ruokahävikin. Koko ryhmältä jäi yhteensä 2 dl salaattia. Jatkamme hävikin seurantaa viikon ajan ja uusintamittauksen teemme keväällä.
Perjantaina lauloimme ja soitimme syyslauluja mm. 5 lehteä, lehdet lentää, siili ja kastemato, jäniksellä pitkätkorvat sekä liikuimme eläinten lailla.

Metsäparkouria Hiirillä 6.10. 🐁🐞🐁

Kömmittiin esteiden yli, tasapainoiltiin kivillä ja kannoilla, juurakoilla ja kaatuneilla puunrungoilla ja roikuttiin oksilla. Hypittiin ja loikittiin esteiden yli sekä seisottiin päällämme aikuisen avustuksella. Kiipesimme kyykyssä kalliorinnettä ylös ja tasapainoilimme vaakana sekä kurkena kannon päällä.
Syntyipä sypäkkää säpinää 😊
Leikkiinkin ja leppisten bongailuun jäi aikaa ja siitähän meijän Hiiret tykkää 💚

Siilien viikko 39

Sisällä siilien lempipuuhaa on jumppa. Saliin syntyykin usein hienoja jumpparatoja.
Ulkona liikuntahetkellä oli jumppaa värien kera ja lopuksi disko.
Tällä kertaa pidimmekin lauluhetken metsässä, minne Ässä-siili oli kadonnut. Kepeillä pystyi piirtämään matoja ja soittamaan rytmikapuloina sekä rumpukapuloina.
Siilien pesään on jo liimattu monta kaunista ja värikästä lehteä, kohta siilit pääsevät sinne asumaan.
Lokakuun vaihtuessa loruttelimme koivunlehdistä ja lennätimme huivi-lehtiä.

Hiirien suunnittelema jumppa yhdessä Marjun kera 🎲🏐🎲

Vaikka aikuinen olikin suunnitellut ulkojumpan valmiiksi, menimme hakemaan yhdessä liikuntavälineitä ulkovarastosta ja siinähän kaksi tytöistä Moona ja Neela keksi, että haluaisivat auttaa ja tehdä rataa. Niin syntyi omannäköinen liikuntarata ja hauskaa oli. Heitettiin häntäpalloja ämpäreihin, pompittiin trampoliinilla, loikittiin eri tavoin esteiden yli ja liikuttiin eri tavoin muotopaloilla. Kiipeiltiin ja roikuttiin kiipeilytelineellä. Lopussa leikittiin vielä katoavia saaria ja mahduttiin kämmenen verran viimeiselle saarelle 😊

Siilien viikko 38

Metsäretkellä oli tosi kivat leikit ongittiin kaloja ja grillattiin niitä, kiipeiltiin taitavasti kivillä, leikittiin majoissa ja syötiin mustikoita. Metsäretkellä keräsimme jälleen roskia ja etsimme erimuotoisia lehtiä, millä painoimme myöhemmin syksyisiä lehtiä siilien pesätarpeiksi.
Jokainen teki värityskuvasta itselleen oman siilihahmon, joka pääsee siilienpesään asustelemaan.
Pöllövaari järjesti meille olympialaiset. Lajeina oli maastojuoksu, tasapainoilu puunrungolla, käpyjenheitto, pituushyppy ja kiipeily. Pöllövaari oli hyvin tyytyväinen lasten suorituksiin ja jakoi heille diplomit.
Perjantaina vielä lauleltiin yhdessä hiirien kanssa

Siilien viikko 37

Hävikkiviikolla kannustimme lapsia syömään lautaset tyhjiksi. Erityisesti yritimme innostaa syömään salaatteja. Maanataina lauloimme ja soitimme samoja lauluja kuin viime viikolla. Kylläpä oli taitavia rummuttajia.
Tiistaina lapset auttoivat rakentamaan jumpparadan ulos. Tehtävät olivat tuttuja aiemmalta kerralta. Seuraavat päivät maistelimme vihanneksia ja juureksia. Siilit olivat rohkeita maistelijoita, jopa raakaa sipulia uskallettiin maistaa. Mieluisempia olivat kuitenkin tutut maut kuten kurkku, tomaatti, salaatti ja porkkana. Bataatistakin moni piti.
Päiväpiirillä olemme leikkineet Kim-leikkiä vihanneskuvilla ja yrittäneet muistaa minkä vihanneksen Ernesti-pupu söi.
Metsäretkellä leikittiin ja metsästettiin värejä.

Siilien viikko 36

Viikko oli Vasuista vauhtia -teemaviikko. Sen tavoitteena oli nostaa esiin teemoja, joiden avulla rakentuu hyvä päivä varhaiskasvatuksessa. Yhteisöllisyys, osallisuus ja hyvinvoinnin tukeminen ovat edellytyksiä lapsen hyvälle päivälle.
Tällä viikolla me olemme leikineet niin sisällä, pihalla kuin leikkikentälläkin. Metsässä liikuimme eläinten ohjeen mukaan, metsäretken kohokohta oli eväät. Kuulimme myös outoa ääntä, oliko se lentokone vai helikopteri, sitä emme nähneet vaikka kuinka tähyilimme.
Ihanien auringonkukkien innoittamina leikimme auringonkukka loru- ja laululeikkiä. Kukkia sai kerätä niin kauan kunnes kukasta löytyi kimalainen. Kerätyt kukat myös laskettiin.
Perjantaina oli Siilien ja Hiirien yhteinen lauluhetki. Soitimme rummuilla sadetta eri voimakkuuksilla. Lauloimme myös Siilistä ja kastemadosta sekä Harmaasta hiirentanssista.

Siilit metsäretkellä 2.9.21

Torstaina lähdimme taas metsäretkelle luontobingo mukanamme. Tällä kertaa emme ihan kaikkia kohteita löytäneet. Hyönteisiä ei paljon näkynyt, mutta mustikoita vielä löytyi.
Seuraavana päivänä menimme lasten toiveesta leikkikentälle leikkimään ja sen jälkeen metsäkävelylle etsimään hyönteisiä, etanoita ja kastematoja. Muurahaisia oli keossa ja metsästä löytyi myös penkki.

Siilien lauluhetki 30.8.21

Viikon aloitimme laulamalla ja soittamalla. Äänenavauksen jälkeen loruttelimme ja laulupiirsimme auringosta. Lasten toivelaululeikkinä oli Viisi pientä sammakkoa. Sammakot pitävät sateesta, joten soitimme sadepisaroita sateenvarjoon, kaveri sai kuunnella soittoa varjon alla. Lopuksi soitimme rytmikapuloilla Siilistä ja kastemadosta.

Siilit metsäretkellä 26.8.21

Nuoremmat Mesikämmenet äänestivät pienryhmänsä nimeksi Siilit.

Sateisen yön jälkeen puimme päälle sadevaatteet sekä jalkaan saappaat ja lähdimme metsään halaamaan puita. Viettämmehän parhaillaan puunhalausviikkoa. Jokainen siili etsi itselleen halattavan puun. Sateisen yön jäljiltä löytyi myös kivoja vesilätäköitä kokeiltavaksi.
Metsässä oli vielä herkullisia mustikoita syötäväksi ja leikkinuotiolla paistoimme lihapullia. Polun varrella näimme kotilon ja heinähukan toukan. Ja taas keräsimme pussillisen roskia.

Taitavia leikkaajia vkolla 34

Kylläpäs nuoremmat Mesikämmenet keskittyivät upeasti leikkaamaan muurahaiskekoon paperisuikaileista palasia. Liimatessa sormet vähän likaantuivat, mutta se ei haittannut.
Muurahaiset painettiin sormella, samalla laskien että tulee kolme kehonosaa. Samoin laskettiin että muurahausella on kolme jalkaa molemmin puolin kehoa. Innokkaimmat vielä leikkasivat ja liimasivat puun samaan taideteokseen.

Viiskarit metsässä 25.8.21🌲💚🌲

Läksimme leikkimään ja katselemaan Näkyykö syksy jo metsässä. Lehdet ja ruoho olivat vielä vihreitä, jotkut olivat kuivasta kesästä ruskeita.
Keräsimme kaikki näkemämme roskat pois. Ja lapset totesivat kuinka luonto on iloinen kun vietiin roskat likaamasta luontoa.
Puissa ja kivillä oli mukavaa roikkua ja kiipeillä. Tehtiin nuotio kepeistä ja paistettiin tikun nokassa käpymakkaraa ja lehtikaloja.
Koska on puunhalausviikko, kaikki jotka halusivat saivat valita mieleisensä ison tai pienen puun.

Kuvagalleria

Elokuussa olemme tutustuneet toisiimme, uusiin lapsiin ja aikuisiin. Leikkiä on riittänyt ja tuntuu että kaikilla on halutessaan kavereita. Leikkikentällä on käyty sekä liikuttu sisällä sekä ulkona. Metsäretkiä on tarkoitus tehdä viikoittain.

Luottamus pienimmillä on alkanut syntyä jo isompien kanssa touhuaviin aikuisiinkin. On ihanaa seurata kuinka hienosti pienetkin ovat oppineet isojen puolen juttuja ja ovat taitavia monessa.😊 Ja kuinka nykyiset viiskarit ovatkaan kasvaneet keväästä 🤗

Jäätelöä perjantain iloksi 4.6.21

Ihana päättää kesäinen viikko näin herkullisiin jäätelö annoksiin 😋 Toisilla Mesikämmenillä alkoi jo kesäloma. Ihanaa lomaa lomalaisille! 

Papu-majan rakennusta

Keskiviikkona 2.6. aloitimme papu-majan rakentamisen vaahteran juurelle. Ruusupavut olivat jo lionneet vedessä yön yli. Ensin kaivoimme ojan vaahteran juurelle, rekkakuskit veivät vanhan maan pois ja tilalle laitoimme uutta multaa. Huolellisen kastelun jälkeen jokainen lapsi sai istuuttaa yhden pavun ja yhden samettiruusun. Vielä kun ensi viikolla lisäämme narut joita pitkin pavut saavat kasvaa niin loppukesästä majan pitäisi olla valmis, kunhan jaksamme vain ahkerasti kastella taimia.

Karhujen viikko 21

Tällä viikolla säät ovat vaihdelleen kovasti. Alkuviikosta leikimme lasten toiveesta lähileiksalla ihanassa auringonpaisteessa. Tiistainakin aurinko meitä lämmitti, kun menimme eskareiden kanssa metsäretkelle. Metsässä leikittiin, tehtiin parin kanssa hyönteisiä luonnonmateriaaleista ja mikä tärkein nautittiin eväitä. Keskiviikkona vietimme Vihreä lippu - juhlaa ennen kaatosateita, jokainen sai istuttaa oman samettikukan taimen ja riittipä niitä vielä kotiin vietäväksikin. Kuvia tapahtumasta löytyy päiväkodin Vihreä lippu kansiosta. Torstai aamuna leikimme Mari-veon ohjeiden mukaan muodoilla, lopuksi muodoista sai tehdä oman taideteoksen. Vähän haikena vietimme yhdessä Pandojen kanssa viiskareiden läksiäisiä, kun ensi viikolla osalla alkaa jo kesäloma. Katso myös oma julkaisu alta.
Perjantaina pääsimme vielä Jennin kanssa leikkimään palloilla, Suomen palloliiton musapallo ideoiden mukaan.
Ennen ruokaa osallistuimme lasten vaaleihin. Eniten ääniä saivat Mette Metsinkäinen ja Nini, molemmat 3/10.

Metsässä ihmettelyä ja leikkiä Ketuilla 24.5 ☘️

Aurinko paistoi hienosti kun läksimme retkelle lähimetsään. Ensimmäisenä tutkailimme kevään ja kesän merkkejä. Jokaisen piti etsiä mitä uutta vihreää on kasvanut metsään. Monenlaista löytyi, silmuja, lehtiä, ruohoa ja kuusen kerkkiä sekä käpyjen alkuja.

Yksi tytöistä totesi ison lammikon, jonka kiersimme, olevan joutsenlampi. Liekö katsonut joutsenia lammella vaiko Joutsenlampi balettia 😉

Lapset olivat iloisen riehakkaalla tuulella, joten seuraavat tehtävät ensikerralla, koska he halusivat kiipeilemään ja juoksemaan. Ja kivat leikit syntyikin pienissä porukoissa. Oli löytynyt hieno koti kuusen alta ja kiven juurelta lammikko, johon pojat kävivät keittämään soppaa. Kaloja ja lihaa keppeinä sinne viskattiin, pippuria ja taikasuolaa perään. Hämmentämisestä meinasi tulla kiista, mutta sovinnolla lopulta keittoa pääsi useampikin kokki sekoittelemaan.

Mehu maistui makialta ja leikin jälkeen taaplasimme takaisin päiväkodille, kun vatsat jo kovin kurnivatkin.

Mesikämmenten kevätretki Kumparepuistoon 20.5.21 ☘️🌿☘️

Aamulla lähdimme kävellen kohti seikkailua! Oli tätä päivää jo odotettukin. Tanjalle pakattiin autoon ruuat ja kaikki tarvittavat tavarat. Kaikki muut, Ketut ja Karhut sekä aikuiset, Sari, Jenna, Raila, Jaana ja Marju reippailimme jalan. Kyllä kehuimme lapsia, hienosti jaksoivat ❤️ ja matkalla oli muutes hurjasti kotiloita ja matoja ihmeteltävänä!

Perillä leikkikentällä riemu pääsi valloilleen, kaikki härvelit kierrettiin. Ehtipä yksi pojista isoon liukumäkeenkin ennenkuin aikuiset ehti huomaamaan. Poika kastui läpimäräksi, kun sateen jälkeen liukumäen päähän oli jäänyt kunnon lammikko. Onneksi oli sadetakit mukana, märkä takki vaihdettiin sadetakkiin.
Hiukan kosteat housut ei tahtia haitannut 😊

Näköalatorniin oli päästävä! Melkein kaikki halusivat. Oli jännittävää, vähän pelottavaakin ylhäällä kun ritilöistä näki kuinka kaukana oli maa. Sitten juostiin märällä nurmella kaatuenkin välillä, mutta se oli vaan hauskaa. Ihailimme monia muuttolintuparvia. Lintuviikkohan on meneillään.

Sitten olikin jo ruoka-aika, oli erilaista ja niin kivaa syödä eskarista lainatuista retkilautasista tonnikalakastiketta, makaronia ja salaattia. Ja ruuan kanssa oli mehua 😉
Jälkiruuaksi nautittiin viinirypäleitä.

Sitten saimme lisää vipinää kinttuihin, kun leikittiin Kuka pelkää kurkea-leikkiä. Pikku sammakot yrittivät ohittaa yhden ison kurjen ja kaksi pikku kurkea ☺️ Kuusi nopeaa sammakkoa pääsi viimeisellä kerralla turvaan. Sitten vielä piti olla tarkkana linnunpesäleikissä milloin aikuisen tuottaa ääni, vihellys, laulu tai taputus loppui, piti mennä äkkiä turvaan pesään lentelemästä. Joka kerta ilkeä iso lintu varasti yhden pesistä. Viimeiselläkin kerralla kaikki pienet pääsivät lentämään turvaan pesiin ja ison ilkeän oli lennettävä matkoihinsa.

Lopussa oli vielä herkkuhetki, mehua ja pipareita. Aikuisetkin saivat teensä ja kahvinsa 😊

Sitten olikin hauskaa, kun oli lepohetki istuen satua katsellen ja kuunnellen. Sen jälkeen olikin päiväkotiin paluun aika. Matkalla oli jo hitaampi askel. Loppumatkaan antoi energiaa yhdet pehmeät namut suuhun😉

Olipa niin lystiä meillä kaikilla!
Eikä haitannut päivän harmaus, viileys ja pieni tihkusadekaan. Retki on aina retki 💚 Hyvä me Mesikämmenet!

Karhujen viikko 20

Vietämme lasten lintuviikkoa.
Sateen jälkeen pihalta löytyi monenlaisia ötököitä: kotiloita, leppäkerttu ja leppäkertun toukka sekä kastemato.
Lintuviikon innoittamina leikimme Haukkahippaa, jossa pikkulinnut menivät haukkaa karkuun. Kolmen linnunparvesta sai hetkeksi turvan. Lintukuvien avulla etsittiin lintukortteja, joista laskettiin ilmapalloja ja vertailtiin niiden määriä. Lapset innostuivat myös värittämään lintuja ohjeiden mukaan tai ihaniksi satulinnuiksi. Torstain kevätretkestä on oma päivitys.
Perjantaina karhuilla oli tosi ihat leikit nukkarissa, mutta valitettavasti emme muistaneet kuvata hienoja koloja ja majoja. Perjantaina pääsimme youtuben kautta katsomaan Kotkan kaupunginteatrerin esityksen Onnellinen ankka.

Kettujen ja Karhujen touhuja 10.5-12.5

Maanantaina oli tarkoitus viettää unelmien liikuntapäivää pihalla, mutta totesimme aamulla että vettä sataa, joten kivempi on liikkua sisällä. 

Sisällä saimme oikein kivat jalkapallopelit, polttopallot, voimakävelyt, jumpparadat yms. aikaiseksi.

Tiistaina leivoimme mustikkapiirakkaa pakkasessa olevista mustikoista ja kylläpäs siitä tulikin hyvää! 😋

Keskiviikkona vietimme Suomen lasten metsäretkipäivää tietenkin metsäretkellä. Sää oli aivan upea. Lämpöä ja aurinkoa riitti! Ihanaa! ☀️
Metsässä leikittiin, kiipeiltiin puissa, seurattiin muutahaisten touhuja...


Innostuimme vielä yhdessä tekemään varjotaidetta. Se oli kivaa! 

Ja kyllähän metsäretkellä on parasta eväät , nam!

Millään ei olisi maltettu lähteä päiväkodille mutta sen aika kun tuli niin sinne kuljettiin hienosti jonossa. 

Karhujen viikko 18

Maanantaina leikittiin leiksalla ja tytöt innostuivat tekemään hienoja piirrustuksia maahan.Rantakäärme

Orava

Oravan ja rantakäärmeen yhdistelmä

Tiistaina leikittiin Halla-ketun kanssa paikka-käsitteillä. 


Keskiviikkona istutettiin kukantaimia purkkeihin. Kesällä saadaan ne siirrettyä toivottavasti sitten pihalle. 

Torstaina karhut ja ketut lauloivat yhdessä koko porukka salissa. Ihanan innokkaasti karhut ovat lauluissa mukana.  Tuttuja laululeikkejä laulettiin mm. Viisi sammakkoa ja traktorilaulu.


Perjantaina lähdettiin kaikki mesikämmenet yhdessä metsään leikkimään. Saimme pari Pikku-Otso lastakin mukaan. Mukavat leikit syntyivät metsässä.

Pojat innostuivat kiipeilemään kuusessa...

Lapset löysivät metsästä linnunpesän munineen. Vaihdoimme heti leikkipaikkaa  ja keskustelimme mitä pitää tehdä ja mitä ei saa tehdä, jos linnunpesän tai eläimen poikasen löytää luonnosta. 

Temppuradalla ketut tänään 5.5 💯💥👍

Ensin sai keksiä erilaisia keinoja, tapoja ylittää siltapenkki. Lapset keksivät mennä mm. kyykyssä, varpaillaan, käsillä vetäen mahallaan ja selällään. Otettiin sykettä korkeammaksi trampoliinilla, kontattiin ja ryömittiin tunnelissa sekä heiteltiin sammakon poikasia, hernepussisammakoita takaisin lampeen.
Vielä soudettiin punaisella jollalla ja kerättiin lumpeen kukkia ja kaloja kyytiin niin, että pitikin ottaa toiselta puolelta, vasemmalla kädellä oikealta ja oikealla vasemmalta. Köydestä piti vetää, että sai tyynyjollan liikkumaan. Aikuinen auttoi, ei ollut kovin helppoa keskilinjanylitys harjoitus 😊

Keskilinjan ylittäminen on välttämätön taito kaikissa toiminnoissa, joissa tarvitaan kehon kumpaakin puolta. Aivojumpan keskilinjan liikkeet helpottavat normaaliin kehitykseen kuuluvien taitojen kypsymistä ja vahvistavat jo olemassa olevia taitoja.

Seuraavaksi leikittiin kobraa, joka haisteli nälkäisenä saalista itselleen ja niinhän siinä kävi että yksi kun keksi, oli jo monta jumpan vetäjän kimpussa 😂
Sitten leikittiin kuutteja, jalat ristissä yritettiin ryömiä eteenpäin. Ja Kuinkas sitten kävikään, kaikki pikku kuutit ryömivät samaan kasaan, ison norpan kylkeen ja päällekkin. Läheisyys lämmittää 🧡 ja siinä hyvän mielen hyrinässä hihitytti ja nauratti meitä kaikkia.
Ja lopulta lennettiin lentokoneella, mahallaan kädet siipinä ylhäällä ja jalat lentokoneen peräsimenä ilmassa.

Harjoittelimme kehon kannattelua, hallintaa ja vahvistimme samalla lihaksia 😊

Sitten sai köllähtää viltille mieleiseen asentoon silmät kiinni kuuntelemaan Mököpeikon pesässä-laulua. Marju kävi sitten silittelemässä innokkaat jumpparit yksi toisensa jälkeen ylös.
Jo vain oli lystiä liikkua 😊

Karhujen viikko 17

Alkuviikko meni salaisten korttiaskartelujen parissa. Valmistui monenlaisia hienoja kortteja äideille ja isoäideille. Toiset halusivat kirjoittaa onnittelut käsin ja toiset taas tietokoneella. 

Totstaina lähdimme metsäretkelle. Etsimme näkyykö puilla varpaita ja kokeilimme miltä tuntuu karhun tai hiiren hengitys.Ja taas lapset keräsivät metsästä paljon roskia. 
Näimme myös erilaisia ötököitä.Perjantaina oli vappuaatto ja koko päiväkoti nautti pihalla ihanasta auringonpaisteesta vappupallojen, saippuakuplien ja musiikin kera. Ja tietenkin herkuista: mehusta ja poppareista. Lisää vappukuvia löytyy kansiosta "yhteiset tapahtumat". 

Karhujen viikko 16

Metsäretkellä huomasimme kevään edenneen. Aurinko lämmitti meitä ja leskenlehdet olivat puhjenneet kukkaan. Myös pajut kukkivat ja houkuttelivat hyönteisiä herkuttelemaan, ainankin kimalaisia, nokkosperhosia ja sitruunaperhosia näimme. Kekomuurahaispesässä kävi kova kuhina. Metsäretkellä keräsimme myös ison säkillisen roskia. Eläinkortit haastoivat meidät liikkumaan eri tavoin.

Pihalla leikimme lasten toivomia ulkoleikkejä banaani-hippaa, hännänryöstöä ja polttopalloa. Uutena pihapelinä opimme korppi pelin.

Keskiviikkona kävimme vierailulla eskarin lähimetsässä. Yhdessä teimme luontotaidetta, leikimme ja pääsimme käymään teltassakin. Susan-ope näytti meille eskarilaisten kuvaaman videon koulun sisätiloista, kun nyt korona-rajoituksista johtuen emme pääse sinne tutustumaan.

Torstaina leikimme päiväkodin pihalla ja leiksalla. Leivoimme maukkaita mustikkamuffinseja ja niitä pääsimme herkuttelemaan ruuan jälkeen.

Perjantaina lauloimme koko mesikämmen porukka yhdessä ja ulkoilimme.