🍀Ryhmä 4🍀

Lastenkonsertti TUUT-TUUT!

Keskiviikkona nelosryhmä, sekä naapuriryhmien samanikäiset kaverit lähtivät porukalla konserttitalolle. Siellä esiintyi Satu Sopanen ja Kymi Sinfonietta. Lastenkonsertissa päästiin riemukkaalle junamatkalle Musiikkimaahan. Juna kulki pysäkiltä toiselle meillekin hyvin tutun Pienen Pieni veturi-laulun tahtiin. (Sitä laulamme lähes päivittäin ravintolajonossa kulkiessa)

Tuttuja sekä uusia lauluja ja hienoja soittimia.

Retki Maretariumiin

Maanantaina 15.4. nelosryhmä teki kevätretken Maretariumiin. Olimme paikalla hiukan etuajassa ja oli aikaa laskea rakennuksen edessä olevia kala,-ja lokkiveistoksia.




Maretariumin puolesta järjestettiin meille ohjattu kierros, jossa opas kertoi mielenkiintoisia faktoja kalalajeista.

Blogin tutkimista ja perjantairentoutus

Perjantaina katselimme Pedanet-blogin kuvia yhdessä projektorilla. Lapsista oli hauskaa nimetä kavereita ja muistella kuvissa olleita tilanteita

Blogin pääasiallisena tarkoituksena on pedagoginen dokumentointi ja avata meidän ryhmän arkea teille huoltajille kuvan ja tekstin muodossa. Katseletteko te vanhemmat blogia koskaan yhdessä lapsenne kanssa?


Perjantairentoutus. Lopuksi käymme lattialle piiriin ja sanomme "kiitos tästä viikosta, olemme ihania!" ja halaamme toisiamme. Tämä on ollut todella kiva ja tykätty tapa päättää yhteinen viikko.

Oman ryhmän päivä

Nelosryhmä on jaettu kolmeen pienryhmään. Ryhmät ovat nimeltään Herkut, Tikat ja Kiikut. Pienryhmät on muodostettu kaverisuhteet, mielenkiinnonkohteet, tarpeet ja vahvuudet huomioiden. Lasten henkilökohtaiset tavoitteet muodostavat myös pienryhmän yhteiset tavoitteet. Oman ryhmän päivänä kasvattaja suunnittelee juuri kunkin pienryhmän tavoitteita tukevaa toimintaa. Tässä otteita Tikat-pienryhmän toiminnasta.


Kissapeli, jossa lasten tehtävänä on löytää aikuisen kuvailema kissa.


Etsi kuvasta-tehtävä. Tässä lapset pääsivät nimeämään monipuolisesti erilaisia eläimiä, värejä, esineitä ja ötököitä.


Yhteiselle autoleikillekkin jäi aikaa!

Retki kivimetsään

Vihdoinkin alkaa olla niin kuivaa, että päästiin retkelle kivimetsään. 

Ensimmäinen ihmetyksenaihe oli, että kuka on syönyt puunrungosta kuoren pois? Valistuneita arvauksia olivat orava, leijona, majava, karhu ja kettu. 


Näin hyviä keppejä löytyi


Kaatuneen puun oksassa pystyi roikkumaan


Evästauko



Paluumatkalla tarkistimme pari viikkoa sitten rakennetun majan tilanteen. Maja oli vielä pystyssä, mutta siellä oli kokistölkki! Kola-kettu tainnut viettää aikaa siellä 🦊


Tien reunassa kulkeminen sujuu hienosti narun avulla. Nyt päiväkodille syömään

Kevätjuhlaharkat

Järjestämme päiväkodin kevätjuhlan maanantaina 29.4. Juhlassa esitämme muskarityyppisesti meidän ryhmällemme tärkeitä lauluja ja loruja. Tänään niitä harjoiteltiin salissa.


Ensin levyt ja rekvisiitta kuntoon. Yhdessä tutkittiin muumilevyn kantta. Siinä oli lasten mukaan Haisuli, Muumipeikko, sekä Nipsu vauvana ja hänen isoveljensä.


Rytmirinkula on monipuolinen musiikkikasvatuksen väline. Se sopii piirin muodostukseen ja musiikin perussykkeen löytämiseen liikkeen avulla. Kevätjuhlalauluissa se on apuna myös värien tunnistamisessa, sekä yhdenaikaisen liikkeen tukena.


Osa lauluista säestetään pianolla. Tietysti lapset pääsivät kokeilemaan soittoa myös 🎹

Pääsiäispuuhia 🐤

Tällä viikolla nelosryhmässä on tehty pääsiäisvalmisteluja ja leikitty aiheeseen sopivia leikkejä.


Vuodenvaihteessa toteutetun osallisuus- kyselyn tuloksena joku lapsista oli toivonut ryhmään omaa joulukuusta. Tämän toiveen järjestimme kuusella, jonka lapset koristelivat tipuilla, höyhenillä, silkkipaperilla ja munilla.

Rairuohon istutimme vaipan sisällä olevaan geeliin (etukäteen turvotettu vedessä) joka värjättiiin lapsen valitsemalla elintarvikevärillä. Ensi viikolla purkkiin askarrellaan kierrätysmateriaaleista vielä pupukoriste.

"Noita keitti kattilassa monen maun soppaa. Keitti kunnes kissa huusi: kohta soppa poppaa! Lisää suolaa, lisää tuokaa pippuria tummaa. Kauhallinen karpaloita, ripaus kardemummaa. Noita sopan tarjolle vei, kaikki huusi EI EI EI! " 🧹🐈‍⬛

Matikkaa 🥸

Varhaiskasvatus tukee lasten matemaattisen
ajattelun kehittymistä sekä vahvistaa myönteistä suhtautumista matematiikkaan. Pienet lapset tutustuvat matikkaan leikinomaisen toiminnan kautta. Ohjaamme heitä  kiinnittämään huomiota päivittäisissä tilanteissa ja ympäristössä ilmeneviin muotoihin, määriin ja muutoksiin. Lapsia innostetaan pohtimaan ja kuvailemaan matemaattisia havaintojaan esimerkiksi kehollisesti tai eri välineiden ja kuvien avulla. Lapsille tarjotaan mahdollisuuksia luokitella, vertailla ja asettaa järjestykseen asioita ja esineitä sekä löytää ja tuottaa säännönmukaisuuksia ja muutoksia.

Tässä muutamia kuvia nelosryhmän tavoista harjoittaa matikka- ja hahmotustaitoja
:




Pian 4- vuotta täyttävien lasten muototehtävä


Muotojen harjoittelua possukuvien avulla.


Numeron ja lukumäärän yhdistelyä. Samalla asioiden nimeämisen harjoittelua.


Muodot, lukumäärät ja sorminäppäryys ovat tämän pelin tavoitteet.


Ravintolajonossa pohditaan päivittäin lukujonokäsitteitä, värejä ja numeroita. Kun laittaa "matikkalasit" päähän, mahdollisuuksia matematiikan opettelulle voi löytää kaikkialta! 🕶️

Oman ryhmän päivä

Kiikut pohtivat ja lauloivat, miltä tuntuu itsestä, miltä tuntuu kaverista ja miltä tuntuu nallesta. Miltä tunteet näyttävät, mikä niitä aiheuttaa ja miten tunteita voi käsitellä? Aiheina olivat mm. ikävä, pelko ja ilo. Lasten mielestä ikävän tunteita syntyy, kun on äitiä ikävä ja ikävä on surullinen asia. Hirviöt, käärmeet ja pimeys olivat puolestaan pelottavia. Eräs lapsista totesi: "Pelkään pimeää, mutta kun laittaa valot päälle, niin en enää pelkää."

Ulkoleikkejä ja lauluja

Ulkona leikittiin monenlaisia leikkejä: merirosvolaivassa tehtiin ruokaa, lääkärileikissä kaikki olivat kipeinä, välillä käytiin laatikon päällä leikkimässä nukkumisleikkiä ja uimahallissa pulikoimassa lämpimässä vedessä. Sisällä laulettiin yhdessä uusia ja vanhoja lauluja🎶 

Jumppa: sääntöleikkejä

Sääntöleikkien kulta-aikaa on usein vasta neljäs ikävuosi, mutta nelosryhmän lapsilla on kevään mittaan herännyt jo kiinnostusta niihin. Päätettiin jumppasalissa kokeilla miten sujuu. Jatkamme harjoitteluja 😄 mutta taas opittiin uutta ja liikunnan ilo oli ylimmillään!
 
Lämmittelyleikkinä on nyt useamman kerran otettu Muumien pieni iloinen tie, jossa pääsee juoksemisen lisäksi silittämään sammalta (vihreät tyynyt) taputtelemaan kiviä (seinä), tömistelemään sillalla (pitkä penkki) ja piilottelemaan luolaan (verhon taakse)


Ensin mietittiin yhdessä, että mitä ihmettä ne sääntöleikit oikein ovat. Lapset tunnistivat hipan sääntöleikiksi, joten siitä aloitettiin. Eräs lapsista ideoi sitruunahipan, jossa piti liikkua mahallaan ryömien ja jos hippa sai kiinni, niin piti jäädä paikalleen seisomaan.

Tässä on meneillään oma puoli puhtaaksi-leikki. Joukkueiden tehtävänä on pitää oma puoli pelialueesta puhtaana, eli heittää häntäpalloja (roskapussi, jossa rypistetty sanomalehti) vastustajan puolelle. Peliajan loputtua lasketaan yhdessä, että kummalla puolella on enemmän häntäpalloja.


Sitten ne aikuiset jekun keksivätkin. Yleensä jumppa päättyy rentoutukseen, jotta maltetaan riehumisen jälkeen mennä syömään. Mutta tällä kertaa lapset saivatkin rentouttaa meidät aikuiset! Lapsista oli ihan hassua hieroa aikuisia nystyräpalloilla. 

Talviloma

Tällä viikolla suurin osa lapsista ja aikuisista vietti talvilomaa. Oli Katjalla sentään muutama kaveri seuranaan 🤭 Tässä talvilomaviikon puuhien kohokohtia:


Taikahiekalla leivottiin lihapullia ja tehtiin asfalttia.


Kovat vauhdit karusellissa! Juuri sataneeseen lumeen oli hauska piirrellä.


Jumppasalissa pyöräilyä, koripalloa ja mahalaudoilla rallittamista.


Vähän tyhjentyneisiin ilmapalloihin piirrettiin erilaisia kasvoja 


Tässä on meneillään saunaleikki. Penkki toimii lauteina, kori kiukaana ja palikat vetenä, jota heitetään kauhalla kiukaalle. Saunaleikkiä leikittiin talvilomaviikolla joka päivä.


Välillä oli hyvä rauhoittua kuuntelemaan Frozen-satua Lukulumo sovelluksesta.


Kysyin lapsilta, mikä tässä viikossa oli parasta. Vastaus oli, että kotileikki ja yhdessäolo❣️

Yhteinen lauluhetki ryhmän 1 kanssa

Tänään kävimme kyläilemässä ryhmässä 1 ja näimme siellä kiltin herra Robotin, jolle opetimme kaveritaitoja. Lauloimme mm. Robottilaulun, Jänöjussin mäenlaskusta ja Tule ystäväksi näin. 

Draamakasvatusta: Nukketeatteri

Nelosryhmässä on viimeaikoina käyty paljon keskusteluja hyvistä käytöstavoista ja tunnetaidoista. Moni ryhmämme lapsista on uhmaiäksi kutsutussa kehitysvaiheessa, jossa lapsi alkaa huomata itsensä ja muiden väliset erot. Uhmaikä aiheuttaa monenlaisia tunteita: kiukkua, uhmakkuutta, ikävöintiä, itkua ja tarpeen kokeilla epärealistisia taitoja, joita vielä ei osaa. Samalla kun lapsi harjoittelee elämää vahvojen tunteiden kanssa, tahtoo hän myös itselleen enemmän vapauksia ja päätösvaltaa. Uhmaikä on tärkeä ja tarpeellinen kehitysvaihe, jonka jokainen lapsi käy läpi!


Nukketetterin ja draaman avulla kävimme läpi muutamia viimepäivien tilanteita. Yhdessä mietittiin, minkälaisia tunteita tilanne aiheutti eri osapuolissa ja miten tarinan päähenkilö Eino olisi voinut toimia toisin.


Nukketeatterin aiheina oli:
Pitääkö päiväkodin sääntöjä noudattaa, vaikka huoltaja tulee hakemaan? 
Kannattaako huoltajaa mennä karkuun, kun Einoa tullaan hakemaan?
Voiko Eino jatkaa leikkejä, vaikka huoltaja on sanonut, että nyt lähdetään kotiin?
Minkälainen mieli huoltajalla, opettajalla tai Einolla on näissä tilanteissa?
Miten Eino olisi voinut toimia toisin?


Lopuksi lapset saivat itse esittää arjen tilanteita nukeilla ja miettiä toimiko tarinan lapsi oikein.

Barbileikit

Oppimisympäristöä pyritään jatkuvasti kehittämään lapsiryhmän tarpeiden, sekä kiinnostuksen kohteiden mukaiseksi. Barbit ovat olleet lasten toivelistalla, ja tänään ne haettiin meidän ryhmään.



Ystävänpäiväjuhlat

Hyvää ystävänpäivää kaikille! Nelosryhmässä ystävänpäivää vietettiin riehakkaasti juhlien salissa.

Leipurimestari Kirsi tarjoili lapsille makunsa mukaiset laskiaispullat. Hilloa ja kermaa sai valintansa mukaan 😋


Toivemusiikkina oli: Frozen- Taakse jää, sekä Ryhmä Haun Ystävyyslaulu.


Sitten oli yhteisten leikkien vuoro. "Kierrän kuljen näin, mis on ystäväin. Mä liinan sulle ojennan ja poskeasi silitän, sä oot mun ystäväin"



Pallot leikkivarjon kyytiin ja heiluttamaan!


Laskiaistouhuja

Maanantaina kävimme retkellä Puistolan kentällä laskemassa mäkeä ja syömässä eväitä.

Tiistaina oman ryhmän päivässä tutustuttiin matematiikkaan leikinomaisen toiminnan kautta. Olennaista matemaattisen ajattelun kehittymisessä on vahvistaa lasten myönteistä suhtautumista matematiikkaan.

Vesileikkejä ja siivousta

Nelosryhmässä tehtiin jo kevätsiivousta! Nuket ja autot pääsivät kylpyyn, sekä kotileikin astiat ja ruoat tiskattaviksi. Lapset saivat myös omat rätit, joilla pyyhkiä pintoja. 



Nukkeja oli kiva myös juottaa ja syöttää vedellä.


Autopesula

Ryhmien 4 ja 1 yhteinen lauluhetki

Järjestämme joka kuun lopussa meidän "kummiryhmän" eli pienten puolen ryhmä 1 kanssa yhteisen tuokion. Tällä kertaa oli Ykkösten vuoro vierailla meillä ja lauloimme Kirsin ohjaamana toiminnallisia talvilauluja.


Tuokio alkoi sillä, että jokainen sai vuorollaan nallen syliinsä ja kaverit rytmittivät taputuksilla tämän lapsen nimen.


Sitten alkoikin ihmetyttää....lapset saivat käsiinsä palat sanomalehteä.
"
Lumiukko pakkasyössä ympärilleen kurkistaa, ettei kukaan salaa näe, kun hän mennä tallustaa. Nirskun, narskun, nirskun, narskun kuuluu kengän alta." ⛄ 
Tätä laulettiin ja samalla rypisteltiin sanomalehteä pakkaslumen nirskunaa jäljitellen.


Sitten lähdettiin Lumiukkomarssille.


Erivärisillä huiveilla rekvisiittaa Revontulitanssiin. Tämän me osaamme jo hyvin!



Talitintti ja talipakka soitettiin kapuloilla.


Lopuksi soitettiin levyltä Pilvi pieni pehmoinen, jonka tahdissa lapset saivat lennättää lumihiutaleita. 

Jumppaa! 🐴

Tässä otteita sekalaisen pienryhmän suunnittelemasta jumpasta. Kasvattaja nimesi harjoiteltavaksi taidoksi tasapainotaidot, sekä juoksua niin paljon, että tulee hiki. Lämmittelylauluksi otettiin Muumien pieni iloinen tie.


Mahalaudoilla harjoiteltiin koko kehon hallintaa. Lapset rullasivat karkuun hiirtä, joka mielikuvituksessa ilmestyi salin nurkkiin kutittelemaan viiksillään.


Tasapainoilua kuperalla alustalla. Kävelyä vuorojaloin kapealla, nurin päin käännetyllä penkillä.


Kuperkeikkojen harjoittelua paksulla patjalla. Kaverit kannustamassa vieressä taputtaen 💛



Keppihevosrata esteitä ylittäen.


Lopuksi rauhoitutaan ja rentoudutaan patjalla. Halutessaan sai hierontaa piikkipallolla. Lapset keksivät yhteistyössä todella hienoja juttuja. Kaikilla oli hauskaa ja hiki tuli!

Viikon 3 puuhat

Nelosryhmän touhuja viikon varrelta.


Tässä valmistuu lumiukkoaskartelu. Harjoiteltiin vesivärien käyttöä, saksilla leikkaamista, hahmottamista ja sorminäppäryyttä.



Taikahiekkaleikkejä Kirsin kanssa.


Lumitöissä.




Perjantaina toteutettiin lapsiryhmän toive, ja katsottiin "elokuva" eli Ryhmä Hau jakso. Joulukuussa Katariinan päiväkodin ryhmät askartelivat K-Supermarket Hyvätuuleen joulukoristeita, ja kauppias muisti meitä yhteistyölahjalla. Leffaherkkuna oli suolatikkuja, jotka saimme palkaksi joulukoristeiden teosta.

15.1 Retki

Hyvää vuotta 2024 kaikille! Nelosryhmä alkaa palailemaan tuttuun viikkojärjestykseen. Maanantaina lähdimme mäenlaskuretkelle Puistolan kentälle.



Mäenlaskussa voi harjoitella monenlaisia taitoja: oman vuoron odottamista, yhteistyötaitoja, toisten huomioonottamista, liikuntataitoja, sekä kehonhallintaa ja tasapainotaitoja.


Evästauko. Mehua ja keksi 😊

Hyvää joulua 🎄


Siilien tonttulakit. Tämän kuvan myötä blogi hiljenee joulun,- ja vuodenvaihteen ajaksi. Palaamme uusin kuvin ja tarinoin jälleen tammikuussa. Oikein hyvää joulua nelosryhmän perheille ja kiitos toimintakauden ensimmäisestä puolikkaasta.
T: Katja, Mari-Anne ja Kirsi. ♥️

Pikkujoulut

Keskiviikkona 20.12 vietettiin nelosryhmän pikkujouluja jumppasalissa.


Ihana tonttujono valmiina lähtemään pikkujouluihin. 


Pikkujouluherkkuna syötiin eilen koristellut piparit ja juotiin mehua.


Tällä kertaa soittolistalla oli:
-Petteri Punakuono
-Hilarius Hiiri- Hiiripolkka
-Pingviinitanssi
-Kulkuset
-Fröbelin palikat- Lumiukkomarssi
-Herra Heinämäen Lato-orkesteri- Pikku popcorn-hirviö.
Näiden tahdissa tanssittiin, riehuttiin ja soitettiin.


"Revontuli"- discopalloa piti tarkastella tietysti mahdollisimman läheltä.

Piparinleivontaa ja jouluaskarteluja

Tiistaina ehdittiin nelosryhmässä puuhailla monenlaista. 

Leivoimme joulupipareita. Toteutimme lasten toiveen leipoa pipareita uudestaan, alkukuusta se jäi monelta väliin sairastelujen vuoksi.


Yksi lapsista pohti, että suojamyssy täytyy varmasti pukea siksi, ettei hiuksiin mene taikinaa 🤭


Ihania sokerikoristeita.


Alkutalven projektina olemme tehneet saksiharjoituksia ja silpunneet vihreää ja ruskeaa paperia. Tänään silput otettiin käyttöön ja tehtiin porukalla joulukuusi ikkunaa koristamaan. Kuusen oksalle muutti heti orava asumaan. Alkuvuodesta askarrellaan puuhun myös muita asukkaita.


Tässä valmistuu siilille tonttulakki.

Jäätaidetta

Nelosryhmän lapset ovat useamman viikon ajan keränneet kauniita oksia, käpyjä, talventörröttäjiä, ruusunmarjoja, havuja ja keppejä jäätaidetta varten. Valmiit jäädytykset on nähtävillä päiväkodin aidalla. Niistä tuli upeita! ❄️



Tontun lakki

Maanantaiaamuna lapset huomasivat nelosryhmän ikkunan takana jotakin punaista. Se oli tonttulakki!



Lakki saatiin ongittua ikkunasta sisälle harjanvarren avulla. Lapset miettivät, että miten sen voisi palauttaa tontulle? Nythän sen korvat palelevat ilman lakkia. Tonttulakki päätettiin laittaa ryhmätilan oveen, jotta tontun on helppoa hakea se.


Kesken joulukalenterin avaamisen ovelta kuului koputus. Sinne oli ilmestynyt 4 lahjapakettia. 🎁🎁🎁🎁. Ne oli varmasti tarkoitettu meille!




Ensimmäisestä paketista paljastui kauppakori ja erilaisia leikkiruokia.


Toisessa paketissa oli peli.



Kolmannesta paketista lapset arvelivat löytyneen hattuja 😆 Tarkemman tutkimisen jälkeen ne osoittautuivat palloiksi, joihin pumpataan ilmaa myöhemmin.


Isoimmassa paketissa oli lasten pitkään toivomat nukenrattaat. Lahjojen avaamisen aikana myös tonttulakki oli kadonnut. Mitä luulette, palautuikohan se oikealle omistajalleen? 🤫

1.12.2023

Viimeinkin se koitti, joulukuun ensimmäinen päivä! Nelosryhmä vietti päivää musiikkituokion ja joulukalenterin parissa.


Tietenkin myös siileillä on oltava jouluvalot.


Minulla on valoa sormissa, siellä se valo liikkuu.. 🎶 Blogin välilehdelle aletaan keräämään 23/24- toimintakaudella laulettavia lauluja.


Revontulitanssissa pääsee huiskuttamaan huiveja.


Mustarastas on laittanut tonttulakin päähänsä ja aloittaa päivittäin avattavan joulukalenterin, kulkemalla sylistä syliin. Mistä löytyy joulu-tarinakalenterissa pohditaan miltä se joulu oikein tuntuu? Puro-peikon ohjaamana selvitetään mistä tunnistaa joulun olevan jo lähellä. Tunnistaako sen lämpimästä odottavasta olosta, käpäliin tarttuvista loikista, loikoilusta, levosta ja herkuttelusta vai työstä ja kiireestä?

Joulukalenterin tarina rakentuu ryhmätilan seinälle ja sitä saa käydä katsomassa esimerkiksi tuonti,- ja hakutilanteissa yhdessä lapsensa kanssa .

Jäätimantteja: värioppia

Maanantaina ulkona oli kova pakkanen ja tuuli. Päätimme jättää retken välistä ja sen sijaan ulkoilla omalla pihalla ja tehdä jäätimantteja.

Ensin pohdittiin veden olomuotoa. Mitä vedelle käy, kun sen vie ulos pakkaseen?
Entä minkälaisia värejä kukin haluaa valita? Mitä tapahtuu, jos värejä sekoittaa?

Jäätimanttien muotteina käytettiin silikonisia muffinsivuokia ja suklaarasian muoviosia.



Vesi värjättiin vesiväreillä.


Sorminäppäryyttä harjoiteltiin laittamalla värjättyä vettä muottiin pipetin avulla.

Lapsen oikeuksien viikko

Tänä vuonna viikon teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin. Fokus on erityisesti mielenhyvinvoinnin teemoissa. Nelosryhmän kasvattajat valitsivat kaksi teemaa: lapsen osallisuuden vahvistaminen ja tunnetaitojen tukeminen.

Jumpalla lapset saivat ehdottaa liikkumisen tapoja ja välineitä. He toivoivat juoksua ja välineiksi pallot, pyörät ja trampoliinin. (Jumpasta ei valitettavasti ole kuvaa, sillä allekirjoittanut unohti ottaa 🙈)


Suojakelillä rakennettiin porukalla lumiukko ja lumikoira.


Tässä on meneillään kotileikki, johon osallistui hetkittäin koko ryhmän lapset. Lapset kalastivat lapioilla kalaa, ja se kokattiin yhdessä hellalla. Päälle ripoteltiin suolaa ja kalapippuria (hiekkaa). Lopuksi pidettiin synttärijuhlat, joissa laulettiin kaikille ja tarjoiltiin erilaisia kakkuja ja muffinseja liukuritarjottimilta.


Toimintatorstaissa oli vuorossa kaveritaitoihin liittyvä nukketeatteri. Esityksessä lapsi otti toiselta lelun kädestä. Yhdessä pohdittiin, että saako näin tehdä ja miten lapsen olisi kannattanut toimia. 


Pienryhmissä mietittiin myös sitä, minkälainen on kiva kaveri.


Perjantaina vietettiin lasten toivomaa lelupäivää. Kiva viikko takana!

Talven ensimmäiset lumileikit

Viimeinkin talvi saapui myös Kotkaan ☃️ Nelosryhmällä olisi ollut retkipäivä, mutta lasten toiveesta vietettiinkin koko aamupäivä lumileikeissä omalla pihalla.



Rakensimme porukalla lumiukon. Yhden lapsen idean pohjalta siitä tulikin lopulta lumitonttu.



Pulkkaa vetäessä harjoitellaan vuorottelua.


Liukurimäessa oli superhauskaa.


Pitkän ulkoilun jälkeen maistui ruoka.

Leikki

Leikki on tärkeä osa jokaista päiväkotipäivää. Leikki edistää lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia. 

Majaleikki lasten toiveesta. 


Lääkärileikkiä leikitään päivittäin. Välillä potilaina ovat nuket ja pehmolelut, välillä aikuiset ja lapset itse.


Myös junarata on meidän ryhmän yksi käytetyimmistä leluseteistä. Sitä rakennetaan päivittäin useampaan kertaan ja erilaisin kokoonpanoin.




Peleistä innostuminen tuntuu tarttuvan lapsesta toiseen, usein koko porukka on kollaamassa pelikaappia ja palapelejä.


Leikissä lapsi oppii, mutta
lapselle itselleen leikki ei ole tietoisesti oppimisen väline, vaan tapa olla ja elää sekä hahmottaa maailmaa. Kokemukset, jotka herättävät lapsissa tunteita, uteliaisuutta ja kiinnostusta, virittävät leikkiin.
Lapselle leikin merkitys syntyy leikistä itsestään. Leikki tuottaa lapsille iloa ja mielihyvää. Leikkiessään lapset ovat aktiivisia toimijoita: he jäsentävät ja tutkivat ympäröivää maailmaa, luovat sosiaalisia suhteita sekä muodostavat merkityksiä kokemuksistaan. Leikissä lapset rakentavat käsitystä itsestään ja muista ihmisistä. Leikkiessään lapset sekä jäljittelevät että luovat uutta ja muuntavat näkemäänsä. Samalla he mallintavat ja testaavat haaveitaan ja toiveitaan. Mielikuvitus mahdollistaa sen, että lapset voivat kokeilla erilaisia rooleja ja ideoita, joita he muuten eivät voisi toteuttaa. Leikkiessään lapset voivat käsitellä itselleen vaikeita kokemuksia. Leikissä on turvallista kokeilla, yrittää ja erehtyä. (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022)

Vko 44 Naamiaiset

Perjantaina vietettiin naamiaisia! Juhliin saapui Spiderman, lohikäärme, kurpitsa, kissa, noita, lepakko, luuranko ja erilaisia prinsessoja. Toivemusiikin tahdissa tanssittiin, pompittiin ja ilakoitiin.




Tällä kertaa soittolistalla oli:
Aarne Alligaattori: Aarne Alligaattori ja viidakkorumpu
Munamies: Pomppufiilis
Kikattava Kakkiainen: Tanssi niin kuin Kakkiainen
Siinan taikaradio: Mä olen robotti
Mimmit: Mustan kissan tango
Mimmit: Piippolan Vaari
Risto Räppääjä: Pullistelulaulu

Viimeisenä hitaana: Frozen: Let it go



Meillä on joka perjantai loppurentoutus, jossa harjoitellaan positiivista kosketusta. Lisäksi kiitetään toisiamme kivasta viikosta ja halataan. Loppurentoutuksesta on muodostunut aikuisille ja lapsille tärkeä ja odotettu osa viikkoa 🧡


Syyslomaviikko

Olemme syyslomaviikolla rakentaneet siileille kodin, jonne kömpiä talviunille. Siilien koti on maalattu monella eri värillä ja sekoittelimme myös värejä yhteen, jotta saimme ihan uusia värejä. Kodin seiniä koristeltiin vielä repimällä ja liimaamalla niihin silkkipaperista suikaleita ja myttyjä. Lopuksi kodin lattialle laitoimme metsästä kerätyt pehmusteet. Kyllä kelpaa siilien käydä nyt pitkille unille. 




Lisäksi olemme käyneet katsomassa päiväkotiin muuttanutta leijonaa, viettäneet mukavan yhteisen musiikkihetken alle 3-vuotiaiden ryhmien kanssa sekä tietysti leikkineet ja rentoutuneet.


Lukulokakuu 📚

Kirjat ovat jo valmiiksi monen nelosryhmän lapsen kiinnostuksenkohde, mutta halusimme syventyä satujen ja tarinoiden maailmaan oikein kunnolla Lukulokakuun merkeissä. Lukulokakuuta vietettiin monipuolisesti kirjojen, satujen ja draamanäytelmien parissa. Lisäksi Kotkan kaupunginkirjaston työntekijä piti meille ikioman satuhetken Teamsin välityksellä.




Lasten kotoa tuomia lempparikirjoja luettiin eri porukoissa pitkin päivää. 


Draamakasvatusta toteutimme kahdella klassikkosadulla. Kolme pukkia ja peikko oli jännittävä ja lapset pääsivät myös itse leikittämään hahmoja aikuisen viedessä juonta eteenpäin.
Kultakutri ja 3 karhua puolestaan oli tarinallinen esitys, jossa lapsille jäi tilaa hoksata ja vastata kysymyksiin. Lopuksi opeteltiin vielä satuun liittyvä karhulaulu. 
 
*Karhuperhe kävelyllä 🐻
 
Taa, taa, isäkarhu tallustaa,
taa, taa, taa, taa, äitikarhu tassuttaa.
Titi, titi, titi, titi, kuuluu metsän polulta,
titi, titi, titi, titi, pikkukarhun tassuista *

Mistä nyt tuulee? Reissu taidenäyttelyyn

Keskiviikkona 11.10 nelosryhmä uhmasi sadesäätä, ja lähti Pasaatiin katsomaan Mistä nyt tuulee?- taidenäyttelyä.



Mistä nyt tuulee? - kiertonäyttely on näyttely sääilmiöistä. Moniaistisessa näyttelyssä seikkaillaan auringon
paisteessa, sateen ropinassa ja tuulen tuiverruksessa. Näyttelyssä voi myös leikkiä sateenkaaren
ihmeellisessä hehkussa. Näyttely herättää pohtimaan säätilojen vaihteluita ja ilmastonmuutoksen
vaikutuksia. Näyttelyn ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Hämeenlinnan kulttuurikeskus ARXin taidekasvattajat Sarina Pulkka ja Laura Kauppinen sekä taiteilija Maarja
PihlBagdonas. Tekninen toteutus ARXin tekninen tuottaja Juuso Suuronen ja työryhmä.
Taidenäyttelyn ohjaajana ja "professorina" toimii draamakasvattaja Thomas Pryke.


Professori kertoi meille hauskoja faktoja säätaulun edessä. Suomessa kuumin mitattu lämpötila on ollut +37 ja kylmin -51. 🥶 Kissan lentäminen tuulen mukana vaatisi 31m/sekunnissa tuulennopeuden.


Lapset osasivat erinomaisesti vastata Professorin kysymyksiin sääkuvista!


Seuraavaksi pohdittiin lumen eri muotoja. Jokainen sai puristella lumipalloa käsissään. Siitä kuului kiva pakkaslumen narske.


Teltassa kuului linnunlaulua ja sateenropinaa.


Sammakkosoitin eli Quiro, kuulosti ihan oikealle sammakolle!


Kaappiin oli vangittu tuuli, joka tuiversi hiuksia.


Kauniit värit sateenkaariseinässä.



Lopuksi saatiin tehdä omat sateenkaaret. Lapset värittivät ensin tusseilla kangaspaperille. Sateenkaaren värit sekoittuivat, kun tussin päälle laittoi pipetillä vettä 🌈


Vielä ehti leikkiä auringon hehkussa.


Energiaa matkalle: otettiin muumipiparit ja mehut, jotta jaksetaan kävellä takaisin päiväkodille. Todella onnistunut reissu! Kaikki jaksoivat kävellä ja taidenäyttely oli lapsia osallistava ja elämyksellinen kokonaisuus. 

Retki Tupakkavuorelle: Siilien talvipesän tarvikkeet 🦔

Maanantaina nelosryhmä lähti Tupakkavuorelle etsimään tarvikkeita savisiilien talvipesää varten. Mukaan lähti Siili-Sippura, sekä virtuaalinen siili.


Virtuaalinen siili ihmetytti ja ilostutti.


Löydät kolmiulotteisen siilin näin: Laita Googleen hakusanaksi "siili" -> toisen osuman kohdalla lukee: näytä kolmiulotteisena -> näytä tilassani -> ohjaa puhelin tasaiselle pinnalle ja etsi siili ympäristöstä. Toimii myös monella muulla eläimellä!


Retkisaalis.


Siili-Sippura vahtimassa kuivatusprosessia.

Eläintenviikon viettoa

SEYn eläintenviikon virallinen teema on tänä vuonna "kyvykkäät kalat", mutta nelosten ryhmässä viikkoa vietettiin monipuolisen toiminnan ja erilaisten eläinteemojen parissa.


Maanantaina retkeiltiin "uimahallin metsässä" päiväkodin aidan takana. Matojen etsiminen oli taas superhauskaa. Punaiset madot löytyivät helposti, mutta syksyn ruska ja kellastuneet lehdet toivat vähän lisähaastetta keltaisten matojen etsimiseen.


Tiistaina luettiin nukkarissa kalasatu ja mielenkiintoisia faktoja kalojen elämästä.



Keskiviikkona oli vuorossa eläinjumppa salissa.


Torstaina Herkkujen-pienryhmä harjoitteli värejä pingviini- ja perhospelien avulla. Muut pienryhmät aloittelivat siiliprojektia.


Perjantaina eläintenviikko huipentui ihanien siilien valmistukseen. Siilien materiaalina on punainen savi ja piikeiksi laitetaan puutikkuja. Neniksi ja silmiksi puuhelmet. Myöhemmin siileille tehdään yhteinen pesä, johon ne saavat kömpiä talviunille pehmeään petiin.

Vko 39. Metsäretki


Maanantaina nelosryhmä lähti retkelle Puistolan kentän takana olevaan "kivimetsään". Jonossa kulkeminen narun avulla sujuu jo todella hienosti! 

Metsään oli piilotettu matoja, joita lapset saivat etsiä. Samalla harjoiteltiin värejä, laskemista ja sitä, että malttaa tuoda yhden madon kerrallaan.

Kaatuneen puunrungon päällä oli mukavaa kiipeillä. Siellä nähtiin monta erilaista hämähäkkiä. Hämähäkin seitti tulee paremmin näkyviin, kun siihen suihkuttaa varovasti vettä.


Kivien välissä oli oiva kotikolo ketulle. Kettua yritettiin houkutella näkyville herkuilla. Lapset laittoivat sille nyhtökanaa ( lahoa puuta) marjoja, sekä lettuja. " Kettuu, tääl on paistettuna lettuu!".
 


Leluretki Tupakkavuorelle



Jokainen lapsi sai ottaa retkelle mukaan oman lelun.


Yhdessä mietittiin, miten leluja voisi lajitella. Ensin nuket, sitten autot ja ns kovat lelut, pehmolelut ja lopuksi prinsessalelut.


Ryhmän maskotti Mustarastas löysi myös oman kotikolon.


Kalteva kivi oli oiva paikka autoleikille.


Prinsessan ja saukon grillipaikka: tarjolla vaahtokarkkii ja nakkii"

MUKAVA PÄIVÄ💓!


Mukava päivä jälleen! Leikkiä sisällä ja välipala ulkona leikkivarjon päällä... Kylläpä se maistuikin hyvältä!

Vko 36. Musiikkituokio




Viikon kohokohta oli Maijan suunnittelema musiikkituokio.


Lapset soittivat marakasseja Pikku -Lokki lentää laulun tahtiin.


Toinen laulu oli ryhmän suosikiksi muodostunut Piippolan-Vaari. Lapset saivat kurkistaa aarrearkkuun, josta paljastui erilaisia eläimiä. Yhdessä mietittiin miten ne ääntelevät ja Maija säesti laulun kanteleella. 


Lapsia jännitti, mitä oranssin kankaan alla oli piilossa. Jättirumpu! 



Maija opetti uuden Oravalaulun ja lapset saivat tiputella käpyjä rumpukalvolle.
 
Loppulauluksi otettiin kaunissävelmäinen Suuret, pienet aallot, jonka tahdissa heiluteltiin sinistä kangasta.

Vko 35 Toimintakauden aloitus

Tervetuloa seuraamaan ryhmän 4 päiväkotiarkea! Sivuja päivitetään muutaman kerran kuukaudessa.
Ryhmässä työskentelevät Katja, Mari-Anne, Kirsi ja Maija. Nelosissa on kolme lasten nimeämää pienryhmää, Herkut, Tikat ja Kiikut.


 
Viikkosuunnitelman löydät vessaa vastapäätä olevalta ilmoitustaululta

Monen lapsen kiinnostuksenkohteena ovat nukkeleikit ja palapelit. Omaehtoiselle leikille annetaan päivittäin reilusti aikaa.




Retki Katariinan meripuistoon. Ensin leikittiin Muumipuistossa ja syötiin eväät. Lopuksi parkourattiin ja tasapainoiltiin puomeilla.
Puistolan kentällä juostiin mini-maraton! 


2-3-vuotiailla arjentaitojen opettelu ja siirtymät ovat isossa roolissa. Itse tekemiselle ja omatoimisuuden harjoittelemiselle annetaan paljon aikaa ja mahdollisuuksia. Ravintolaan mennään narun avustamana, ja jono on usein leikillisesti juna tai bussi :D

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä