Oravat

Paluu Alahoviin

Tekijä: Jenna Metsola
Pitkän talven jälkeen pääsemme palaamaan takaisin Alahovin päiväkodin tiloihin viikosta 10 eteenpäin. Oravien ryhmä toimii yhdessä Kettujen kanssa kissankello päädyssä, mutta teemme myös tiivistä yhteistyötä Siilien pienryhmien kanssa!

Yökylässä Karhulan kirjastossa 18.10

Tekijä: Jenna Metsola
Päiväkodin lapsille tuli kutsu Karhulan kirjastolta, että unikaverit ovat tervetulleita yökylään.
Ensin osallistuttiin Kyminmamman satutuokiolleSen jälkeen pestiin Herra Hakkaraisen kanssa hampaatJa sitten oli aika käydä nukkumaan!Ja kun henkilökunta lähti, niin pehmoeläimillä oli mahdollisuus tutustua kirjastoon omatoimisesti

viikko 41

Maanataina 8.10.
Aloitetiin viikko pikku pakkasessa, mutta tuuletomassa säässä ulkoilulla. Sisällä Oravat tutustuivat Puupposen perheeseen ja kertoivat itse sadun kuvien perusteella, Päivin kysyessä kysymyksiä. Tarina nauhoitettiin ja lisätään lasten kansioihin.

Tiistaina 9.10. 
Lähdettiin metsäretkelle kauas kauas metsään. Ihania patsaita saatiin aikaiseksi Puupposen perheen patsasleikissä ja minä tykkään leikissä sai kertoa mieluisia asioita esim. lempiruoka jne.
Muutama ampiainen häiritsi ikävästi eväshetkeä ja sade ajoi meidät päiväkodille.

Keskiviikkona 10.10.
Muovailtiin taikataikinasta ja kahvitaikinamassasta erilaisia esineitä ja asioita. Uusi juttu ja aika kului siivillä. Ohjeet massoihin ohessa.

Taikataikina:
3 dl jauhoja
1,5 dl suolaa
1,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä

Tee näin:

Sekoita suola vehnäjauhoihin. Lisää kylmä vesi pienissä erissä joukkoon. Lisää öljy. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes siitä tulee kiinteä massa. Jos taikina on tahmeaa, lisää hieman jauhoja. Jos taikina murenee liian helposti, voit lisätä hieman vettä. Anna mielellään seistä ainakin tunti ennen leipomista.

Kahvitaikinamassa:
1 kahvikupillinen käytettyjä kahvinporoja
• 1 kahvikupillinen ruis- tai vehnäjauhoja
• ½ kahvikupillista kylmää kahvia
• ½ kahvikupillista suolaa
• loraus öljyä
•Sekoitetaan kaikki keskenään

Torstaina 11.10.
Oravat jumppasivat Puupposten perheen kanssa satumetsässä, auttaen siiliä löytämään talvipesän. samalla autettiin oravaa keräämään talvivarastoa itselleen. leikkivarjo oli ryhmän suosikki, etenkin kissa ja hiiri leikki lopuksi. Kyllä meillä oli lystiä.

Perjantaina 12.10.
Poikettii suunnitelmista ja pidettiin leikkipäivä. Ulkoilun yhteydessä käytiin kasviimaalla kurkkimassa, mitä siellä näin syksyllä mahtaa tapahtua. Vielä näkyi vihrää... hmm

Viikko 40

Maanantai 1.10. Satuhetki; Oravat lähtivät satuhetkellä tutustumaan Taikametsän Tarinoihin. Luettiin alkutarina kuinka kaikki sai taikametsässä alkunsa ja tutustuttiin hieman lähemminkin metsässä asuviin hahmoihin.Pikkaisen oli jännittävää.Jatkamme muina päivinä pienellä tarinalla ja kirjan tapahtumat tulevat myös muihin toimintoihin mukaan tällä viikolla.

Tiistai 2.10. Metsäretki; Sulo-sammakko oli antanut meille tehtävän. Metsään oli hävinnyt Keiju-säihkysiiven taikasauva ja hiusnauha. Hän itse, Sulo-sammakko ei viitsinyt metsään lähteä niitä etsimään kun oli niin märkä ja sateinen ilma. Oravia ei sade haitannut,leikkien ja eväiden syönnin lomassa myös tehtävä tuli suoritettua. Keräsimme mukaan myös puista pudonneita lehtiä joita käytämme keskiviikkona.

Keskiviikko 3.10. Kädentaidot; Tänään maalattiin eilen kerättyjä lehtiä sormiväreillä. Maalaamisen jälkeen lehdet painettiin paperille ja vielä sormenpäillä mustikoita ja puolukoita sekaan. Tuli hienoja syysmetsä taideteoksia!

Torstai 4.10. Satujumppa; Taikametsän tarinat tulivat myös jumppaan mukaan. Oravat lähtivät jumpparataa pitki etsimään Lohikäärmeen luolaa ja siellä olevia kultarahoja. Aikamoisia temppuja ja taitoja tarvittiin ennenkuin luolaan päästiin(hiivitiin,tömisteltiin,tasapainoiltiin,kiivettiin puolapuita,ryömittiin tunnelia pitkin ym.)ja saatiin kultarahat talteen.Onneksi lohikäärme nukkui....

Perjantai 5.10. Leikkipäivä; Mukavaa yhdessä leikkimistä niin ulkona kuin sisälläkin. Ulkona oli kivointa vesileikit ja kurakakut eli sateisesta ilmasta kaiki irti :) Ja sisällä aika kului barbi ja linnaleikeissä.  

VKO 39

Tekijä: Jenna Metsola
Maanantai 24.9 LEIKKIPÄIVÄ

Maanantaina vietettiin leikkipäivää, haettiin käsinukkeja varastosta ja niistä lapset kovasti innostuivatkin. Pihalla oli myös alkuun kivat leikit hiekkalaatikolla. 

Tiistai 25.9 METSÄRETKI 

Metsäretkellä kiinnitettiin huomiota erilaisiin puihin, löysimme havupuita ja lehtipuita sekä erilaisia käpyjä. Syksyn värejä ihailtiin vaahteran lehdistä. Ennen ruokaa alettiin lukemaan kirjaa Mollista, jota lapset kuuntelivat keskittyneesti.


Keskiviikko 26.9. PÖLLÖNEN KÄVI MATKOILLA

Jennan käsinukke pöllö kertoi tarinaa, kuinka se oli käynyt retkellä ja toi lapsille tuliaiseksi arvuuttelukortteja ja pallon, jonka kanssa leikittiin laiva on lastattu. Alkuun laulettiin laulu: ”Pöllönen kävi matkoilla, toi mukanaan tuliaisia. Kaikenlaisia tavaroita, kysyn vaan reilusti millaisia.” No millaisia? kärpäslätkän, bassorummun, keinutuolin ja hammasharjan.

Torstai 27.9 JUMPPAHETKI 

Pöllönen näytti reissukassistaan kirjaa, jossa oli erilaisia eläimiä ja heidän tapojaan leikkiä. Lapset esittelivät innoissaan taitojaan ja lopuksi rentouduttiin patjoilla pötkötellen ja metsälaulua kuunnellen

Perjantai 28.9 LAULUHETKI

Viikko lopeteltiin yhdessä laulaen sadelauluja, mököpeikkoa ja merirosvo laulua.

viikko 37

Viikkolla 37 vietetiin sadonkorjuu viikkoa, joka näkyi lauluissa ja touhuissa.

Maanantaina 10.9.
Laulettiin vihanneslaulua kuvien tukemana, loruteltiin. Ulkona innostuivat Oravat kinkkaamaan kinkkiruudukossa. 

Tiistaina 11.9.
Käytiin yhdessä Kettujen kanssa kirjastoautossa sekä metsässä. Muutamalle lapselle kirjastoauto uusi kokemus. Ihmettelemistä riitti...
Metsässä keitettiin juuseskeittoja pareittain; ainekset olivat piiloutuneet metsään ja niitä etsittiin yhdessä. Kaikki parit löysivät 8 ainesosaa keittoihin.
Evästauon jälkeen teimmeomakuvat luonnon materiaaleista. Oli persoonallisia teoksia ja kaikki kuvattiin ipadillä.

Keskiviikkona 12.9.
Päiväkodilla oli kirkkomuskari seurakunnan työntekijöiden Kirsin ja Päivin pitäminä. Olipa meillä lystiä ja uusia lauluja laulettiin.

Torstaina 13.9.
Tutustuttiin juureksiin maistamalla ja haistamalla. Mukulasellerä ei kukaan halunnut maistaa...yllättävää tai ehkä tuoksu kertoi jo paljon. Maistelun ja haistelun jälkeen maalasimme juuresten pintoja ja painomme niillä jälkiä paperille.

perjantaina 14.9. 
Oli vuorossa juuresjumppa... trampoliinilla hypittiin porkkanatikkuja, patjoilla oltiin pyöreitä kuin peruna, sitkeät sipulit roikkuivat renkailla. Pulleat bataatit hyppivät vanteista toisiin, seikkailevat sellerin yrittivät selvittää käsi/jalkarataa. Nauheat nauriin yrittivät pitää oman paikkansa (lapset selät vastakkain istumassa lattialla ja yritettiin valloittaa kaverin paikka). Lopuksi pinkeät palsternakat olivat välillä raakoja (Jännittynyt) ja välillä keitettyjä (rento). Lasten äänet menivät perunoille, sipuleille ja porkkanoille.

Kirjoina Oraville luettiin ennen ruokailua:
Aaro- orava saa ystävän
Okko oravan kaksi pesää
Kurre Keikari ja popcornit
Aaro, arka Orava


Viikko 36

Maanantai 3.9 Leikkipäivä: Leikkiä ulkona ja sisällä. Ulkona lapset laittoivat nopeasti kakkukaupan pystyy ja siellä sitä ostettavaa löytyikin sitten jos jonkinlaista.sisällä suosiosa olivat barbit ja autoleikit.Ennen ruokailua leikimme vielä yhdessä myrkkysieni-ja herää herää vahtikoira leikkejä.

Tiistai 4.9. Metsäretki: Metsäretkemme piti sisällää leikkien ja eväiden syönnin lisäksi eläinsuunnistusta. Metsään oli etukäteen piilotettu noin kymmenkunta kuva korttia joissa esiintyi metsiemme eläimiä. Lapset saivat myös käteensä kuvan eläimestä ja eikun etsimään! Hienosti eläimet löytyivät eikä millään olisi maltettu lopettaa!

Keskiviikko 5.9. Tutustuminen Kymin kirkkoon ja sadutusta: Pääsimme tutustumaan kotikirkkoon,viereiseen Kymin kirkkoon. Menimme kirkossa sellaisiinkiin paikkoihinkin joihin ei yleensä kirkko käynnillä pääse. Takaisin päiväkodille tultuamme tulimme sisälle ja ohjelmassa oli vielä sadutusta. Lapset kertoivat seuraavan tarinan kuvasta:Olipa kerran Sysimetsän syysmarkinat.Hiiret tekivät lettuja,pupu laittaa ton kaupan auki.Siili koristelee ja lintu sanoo että mitä kettu tekee puumajassa.Sammakko auttaa siiliä koristeleen.Lintu laittaa kyltin että tämä markkina on auki.Myyrä keinuttaa toista.Ja on siellä pupu myytävänä.Kettu keinuu ja on kiikkutuolissa.Pupu myy lapasia ja sukkia,lintu syö lehtiä.Paljon lintuja ja hiiret myyvät hattuja ja leipiä. Ei muuta,loppu.

Torstai 6.9 Jumppa: Jumpparadalla meillä oli trampoliinia,putkea,kuperkeikkaa,käsi-ja jalkamerkkejä sekä tuntolevyjä joita pitkin mentiin.Lopuksi myös pöllömäisiä liikkeitä musiikin tahtiin...meni kylläkin nauruksi eli hauskaa oli.

Perjantai 7.9. Kädentöitä. Tänään jokainen teki oman kuvan. Ensin kävimme läpi mitä siintä kuvasta täytyisi löytyä,eli kehon osat. Katsoimme vielä peilistäkin miltä näytämme. Kuvista tuli hienoja,ovat esillä oravien kotipesän seinällä.

viikko 35

Maanantai 27.8 LEIKKIPÄIVÄ

Uusi viikko aloitettiin yhdessä leikkien. Tämän viikon vietimme osittain vielä yhdessä kettujen kanssa ja harjoittelimme arjen taitoja. Aloitimme ulkoilulla ja ulkona olikin kiva leikit kaverin kanssa. Sisällä jakauduttiin kissankellojen päätyyn leikkimään. Ennen ruokaa ketut ja oravat jakaantuivat omiin pesiinsä laiva on lastattu leikkiä varten. Laivaan lastattiin eläimiä, syötäviä asioita, leluja sekä tehtiin myös yksi hassu laiva, minne sai lastata mitä vain.

Tiistai 28.8 LORUPUSSI

Ulkolun jälkeen leikimme vielä hetken sisällä, kunnes taas tehtiin jako omiin pesäkoloihin. Lorupussi on perinteinen päiväkoti leikki, mutta tällä kertaa haastoimme lapsia kuuntelemaan aikuisen lukemaa lorua, jotta lapset osaisivat lorun loputtua kertoa mitä lorussa sanottiin. Alkuun tehtävä oli vaikea, mutta kun lapset keskittyivät paremmin saatiin oikeita vastauksia ja osa lapsista oikein innostui kertomaan mitä lorussa tapahtuikaan.

Keskiviikko 29.8 PÖLLÖN PÄIVÄ JUMPPA

Tänään Jennan oli kirjoittanut mielikuvitus tarinan pöllön päivästä, ja erilaisten liikkeiden kautta tehtiin aamuvenyttelyä, siivottiin pihaa, tavattiin pöölön ystäviä ja tehtiin heidän opettamia liikkeitään. Keräsimme myös mustikoita ja istuimme piiriin tekemään mustikkapiirakkaa. Teimme piirin keskelle taikinan, taputtelimme sen rintakehästä varpaisiin, laitoimme metsän marjoja päälle, paistoimme uunissa, irroitimme palaset vuoasta ja jokainen lapsi söi oman palansa. Lapsilta palautetta kysyessä moni sanoi tämän olleen hauskin osuus. Lopuksi kävimme vielä pötköttämään lattialle ja kuuntelimme Pikku Papun orkestin pöllö laulun.

Torstai 30.8 METSÄRETKI

Ennen metsään menoa lapsille kerrottiin, että perjantaina on viimeinen päivä kesää ja lauantaina on ensimmäinen päivä syyskuuta. Metsään lähdettiin tekemään kesälle pesää, jossa se voisi vielä asustella. Lapset tekivät hienoja pesiä, jokaisen oma kuvattiin ja lisätään lapsen omaan kansioon. Pesiä oli monenlaisia, risuista tehtyjä, kävyillä ja lehdilllä koristeltuja, pieniä ja suuria. Pesiä tehtiin yksin ja yhteistyössä. Puolitoista tuntia sujui nopeasti metsässä ja lapsilla oli mielikuvitusrikkaat leikit

Perjantai 31.8 PUPU KORTIT
Ulkoilun jälkeen jakauduimme pienryhmiin tarkastelemaan pupukortteja. Jokainen lapsi sai valita itselleen mieluisan kuvan ja kertoa siitä ja lopuksi tehtiin valituista kuvista tarina ja se meni näin:
Pupu jumppaa puun rungolla. Sitten pupu kaivaa kuoppaa ja laittoi siemeneitä. Se heitti takin ja sukat, se sai kuuma. Meni juomaan varmaan mehua, sen antoi äiti. Se läksi kerää kukkasia. Se näki hiiriä, söi pipareita hiiret. Se koputti kop-kop ovelle. Se tanssii äitien kanssa.

viikko 34

Oravat ja Ketut touhuilivat viikon yhdessä
maanantaina 20.8. vietimme leikkipäivää
tiistaina 21.8.  lähdimme sadetta uhmaten retkelle katsomaan auringonkukkia. Halukkaista otettiin valokuva kukan vierellä ja itsekin sai kukan kuvata. Päiväkodilla sitten maalasimme omat auringonkukat 
keskiviikkona 22.8. Lähdettiin metsäretkelle haistelemaan, miltä metsä tuoksuu. Lapset etsivät omiin purkkeihin metsän tuoksua. Eväät nautittiin lasten tekemän "nuotion" äärellä ja saunakin lämpeni pariin otteeseen.

torstaina 23.8. Tehtiin taidetta omissa pienryhmissä, painoimme yhdessä tassutelle kädenjälkiä. Toiset kuuntelivat satua variksen pelättimestä.
perjantaina 24.8. Pelailtiin leikkikentällä liivipalloa, tunnelipalloa ja muuttopäivää. Lisäksi sai leikkiä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä