Ketut

Paluu Alahoviin

Tekijä: Jenna Metsola
Pitkän talven jälkeen pääsemme palaamaan takaisin Alahovin päiväkodin tiloihin viikosta 10 eteenpäin. Kettujen ryhmä toimii yhdessä Oravien kanssa kissankello päädyssä, mutta teemme myös tiivistä yhteistyötä Siilien pienryhmien kanssa!

Yökylässä Karhulan kirjastossa 18.10

Tekijä: Jenna Metsola
Päiväkodin lapsille tuli kutsu Karhulan kirjastolta, että unikaverit ovat tervetulleita yökylään.
Ensin osallistuttiin Kyminmamman satutuokiolle


Sen jälkeen pestiin Herra Hakkaraisen kanssa hampaat


Ja sitten oli aika käydä nukkumaan!


Ja kun henkilökunta lähti, niin pehmoeläimillä oli mahdollisuus tutustua kirjastoon omatoimisesti

viikko 40

maanantaina 1.10.
Ketut tutustuivat Puupposen perheeseen ja kertoivat heidän tarinaansa kuvista kertoen Päivin kysyessä kysymyksiä kuvista. Yhdessä saatiin tarina aikaiseksi ja sitä käytetään apuna viikona aikana. Uusi juttu oli melkein kaikkien mielestä kivaa. Ulkoilun aikana kävimme Alahovin leikkikentällä leikkimässä.

tiistaina 2.10.
Alettiin tehdä ulkoilun jälkeen "Unelmakoteja" taikataikainasta ja kahvitaikinamassasta. Haastetta oli aloittaa, mutta loppujen lopuksi syntyi monia huonekaluja koteihin. Piirsimme myös omat perheet, jotka valokuvattiin lasten kansioihin. Puupposten perhe kulki matkassa mukana.

keskiviikkona 3.10.
Oli vuorossa satujumppaa... Puupposten perhe lähti syksyiseen metsään, jossa pikkusiili oli pulassa, koska talvipesä oli löytämättä. Yhdessä autettiin siiliä etsimään pesäkolo, jonne vietiin lehtiä pehmikkeeksi ja lämmikkeeksi. Myös oravalle etsitiin ruokaa talven varalle.

torstaina 4.10.
Lähdettiin metsään Puupposen perheen kanssa. Metsässä leikittiin minä tykkään leikkiä, joista koosteet myöhemmin sek Puupposen perheen patsas-leikkiä. Jokaista pyöritettiin ja kun käsi irtosi, jäätiin patsaiksi. Patsaista otettiin valokuvia. Tietysti metsässä syötiin eväitä; lämmin mehu ja näkkäri, herkkua. Retki päätettiin menemällä Kauas kauas metsään. Ei oltu eksyksiaaä vaikka kovin jo lapset sitä kyselivätkin. Ihan tutussa paikassa oltiin. Kaksi komeaa kelopuuta löytyi, toinen niin paksu, että tarvittiin useammat kädet yhteen, jotta yletettiin puun ympärille. Kivaa oli.

perjantaina 5.10.
Aloitettiin päivä ulkoilemalla koko talon väen voimin. Sisällä Ketut ja Oravat leikkivät yhdessä. Ketut jaettiin kahteen pienryhmään ja molemmat ryhmät kertoivat Puupposten tarinan keppinukkejen avulla. Nämäkin sadut tulevat lasten kansioihin...aikanaan.

Taikataikina:
3 dl jauhoja
1,5 dl suolaa
1,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä

Tee näin:

Sekoita suola vehnäjauhoihin. Lisää kylmä vesi pienissä erissä joukkoon. Lisää öljy. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes siitä tulee kiinteä massa. Jos taikina on tahmeaa, lisää hieman jauhoja. Jos taikina murenee liian helposti, voit lisätä hieman vettä. Anna mielellään seistä ainakin tunti ennen leipomista.

Kahvitaikinamassa:
1 kahvikupillinen käytettyjä kahvinporoja
• 1 kahvikupillinen ruis- tai vehnäjauhoja
• ½ kahvikupillista kylmää kahvia
• ½ kahvikupillista suolaa
• loraus öljyä
•Sekoitetaan kaikki keskenään

Viikko 39.

Maanantaina 24.9.
ketuilla oli leikkipäivä. Aikuisen läsnäolo leikeissä näkyi ilona ja hyvänä mielenä molemminpuolisesti. Afrikantähti on noussut suosikkipeliksi ja autot kiitivät baanalla. Yhdessä koko ryhmä leikki myrkkysieni-leikkiä.

Tiistaina 25.9.
tehtiin syystaidetta syksyisetä metsästä. Puista pudonneita lehtiä maalattiin ja painettiin paperille. Sormenpäillä lisätiin mustikoita ja puolukoita teoksiin. Kyllä on taitavia ja tarkkoja maalareita Kettu-ryhmän lapset.

Keskiviikkona 26.9.
oli vuorossa Ritu-pöllön musiikkijumppaa. Ei meinannut pöllöllä lasit pysyä päässä kun mennä viuhtoi jumppareiden kanssa, kuumakin tuli ja piti höyhenpeitettä vähän löyhytellä. Lopuksi heiteltiin palloja koriin ja roikuttiin renkaissa.

Torstaina 27.9.
lähdettiin metsään suunnistamaan eläinsuunnistusta eli etsittiin eläimille parit. Lisäksi jokaisesta otettiin kehysvalokuva, jota työstetään vielä. Mukavaa yhteistä touhua ja leikkiä.

Perjantaina 28.9.
oli vuorossa Ritu-Pöllön lauluhetki koko talon väelle. Uusia syksylauluja opittiin, kuten sateessa ja puro kulkee sekä sateenrummutus. Lisäksi muisteltiin vanhoja tuttuja, kuten Tapioa ja pääkallojumppaa. Tavattinpa me kaikki myös Mökö-peikko. Hiukan jännitti, mutta olipa leppoisa kaveri.
20180928_094921.jpg

Vko 38

Tekijä: Jenna Metsola
Tiistai 18.9 Pöllönen kävi matkoilla

Istuimme nukkarin lattialle ja kurkistelimme pöllösen reissukassiin. Pöllönen on käsinukkeja pöllö. Kassista löytyi arvuuttelukortteja, styroksi paloja puhaltelemiseen, pallo laivaan lastattu leikkiin. Lopuksi tutkailimme myös värejä. Ulkoilun jälkeen jatkoimme väri teemalla ja sekoittelimme päävärejä.Keskiviikko 19.9 Jumppakirja pöllösen kanssa

Ihana lämmin syystä mahdollisti pitkän ulkoilun, jonka aikana leikittiin ja otettiin juoksukilpailuja. Sisällä tapasimme jälleen Pöllösen joka oli lukemassa kirjaa eläinten eri liikkumistyyleistä. Jumppaliikkeitä kerettiin tehdä vielä hyvän tovin ja lapset jaksoivat hyvin keskittyä.

Torstai 20.9 Metsäretki
I
Metsäretkellä tutkiskelimme erilaisia puita. Löysimme erilaisia lehtipuita


Löysimme myös kuolleita puita
I

sekä havupuita


Perjantai 21.9 Leikkipäivä

Tämä päivän teemaksi oli jätetty leikkiminen, lapset tosin innostuivat rakentamaan temppurataa sekä tekemään puhuvia kuvia ChatterPix ohjelmalla. Lasten tuotoksia lisäilty heidän omiin kansioihin. Mukava ja touhukas viikko takana, lapset pitivät kaverin kanssa leikkimisestä ja metsässä olosta, kun arviointiin kuluneen viikon toimintaa.

viikko 36

Maanantai 3.9. Viikko aloitettiin jumpalla. Kissankello päätyyn oli rakennettu temppurata, jossa sai hyppiä trampoliinilla, kulkea tunnelissa, hyppiä vanteesta vanteeseen, kulkea käden - ja jalanjälkiä pitkin sekä suosikiksi nousi renkaat. Kuperkeikkaa ja roikkumista. Lopuksi rentouduttiin sydänlinnun matkaan

Tiistaina 4.9. Jumppa vaihtui suujumppaan ja eläinarvoituksiin. Vähän nauratti kun sai irvistää ihan luvan kanssa. Lopuksi puhallettiin sulkiä pöydän yli.

Keskiviikkona 5.9. tutustuttiin Kymin kirkkoon. Meitä oli vastassa Stina ja Anne, jotka kertoivat kotikirkon "historiaa" ja saimme tutustua itse kirkkorakennukseen. Päiväkodilla lapset sanoivat kirkon olleen kaunis. erilainen elämys lapsille ja aikuisille. Kirkkoretken jälkeen sai tehdä puutöitä päiväkodin pihalla. Monta siilin alkua syntyi kun hiottin puupalasia ja vasaroitiin nauloja piikeiksi...

torstaina 6.9. Lähdettiin metsään etsimään vastakohtia: suuri-pieni, painava-kevyt ja kova-pehmeä. Lapsilla oli omat alustat, joihin he keräsivät omat näkemyset...tyhjään lokeroon sai tehdä mitä halusi. Lopuksi leikittiin yhdessä piilosta ja pois lähdettiin seuraa johtajaa leikkien.Lapset saivat itse kuvata luontoa padillä, kuvat myöhemmin lasten omissa kansioissa. Monta hämähäkin verkkoa taltioitui kuviin.

perjantaina 7.9. oli vuorossa oman kuvan piirtäminen. Katsoimme peilistä hiusten sekä silmien värit ja mietimme yhdessä kehinkuvaa. Hienoja taideteoksia jälleen kerran.

viikko 35

Maanantai 27.8 LEIKKIPÄIVÄ

Uusi viikko aloitettiin yhdessä leikkien. Tämän viikon vietimme osoittain vielä yhdessä oravien kanssa ja harjoittelimme arjen taitoja. Aloitimme ulkoilulla ja ulkona olikin kiva leikit kaverin kanssa. Sisällä jakauduttiin kissankellojen päätyyn leikkimään. Ennen ruokaa ketut ja oravat jakaantuivat omiin pesiinsä laiva on lastattu leikkiä varten. Laivaan lastattiin eläimiä, syötäviä asioita, leluja sekä tehtiin myös yksi hassu laiva, minne sai lastata mitä vain.

Tiistai 28.8 LORUPUSSI

Ulkolun jälkeen leikimme vielä hetken sisällä, kunnes taas tehtiin jako omiin pesäkoloihin. Lorupussi on perinteinen päiväkoti leikki, mutta tällä kertaa haastoimme lapsia kuuntelemaan aikuisen lukemaa lorua, jotta lapset osaisivat lorun loputtua kertoa mitä lorussa sanottiin. Alkuun tehtävä oli vaikea, mutta kun lapset keskittyivät paremmin saatiin oikeita vastauksia ja osa lapsista oikein innostui kertomaan mitä lorussa tapahtuikaan.

Keskiviikko 29.8 PÖLLÖN PÄIVÄ JUMPPA

Tänään Jennan oli kirjoittanut mielikuvitus tarinan pöllön päivästä, ja erilaisten liikkeiden kautta tehtiin aamuvenyttelyä, siivottiin pihaa, tavattiin pöölön ystäviä ja tehtiin heidän opettamia liikkeitään. Keräsimme myös mustikoita ja istuimme piiriin tekemään mustikkapiirakkaa. Teimme piirin keskelle taikinan, taputtelimme sen rintakehästä varpaisiin, laitoimme metsän marjoja päälle, paistoimme uunissa, irroitimme palaset vuoasta ja jokainen lapsi söi oman palansa. Lapsilta palautetta kysyessä moni sanoi tämän olleen hauskin osuus. Lopuksi kävimme vielä pötköttämään lattialle ja kuuntelimme Pikku Papun orkestin pöllö laulun.

Torstai 30.8 METSÄRETKI

Ennen metsään menoa lapsille kerrottiin, että perjantaina on viimeinen päivä kesää ja lauantaina on ensimmäinen päivä syyskuuta. Metsään lähdettiin tekemään kesälle pesää, jossa se voisi vielä asustella. Lapset tekivät hienoja pesiä, jokaisen oma kuvattiin ja lisätään lapsen omaan kansioon. Pesiä oli monenlaisia, risuista tehtyjä, kävyillä ja lehdilllä koristeltuja, pieniä ja suuria. Pesiä tehtiin yksin ja yhteistyössä. Puolitoista tuntia sujui nopeasti metsässä ja lapsilla oli mielikuvitusrikkaat leikit

Perjantai 31.8 PUPU KORTIT

Ulkoilun jälkeen jakauduimme pienryhmiin tarkastelemaan pupukortteja. Jokainen lapsi sai valita itselleen mieluisan kuvan ja kertoa siitä ja lopuksi tehtiin valituista kuvista tarina ja se meni näin:
Pupu kurkistaa ulos. Pupu on ulkona, sillä on kaulaliina ja paketti. Se menee karhun luo ja karhu on vihainen, koska pupu meni sen luokse. Karhulla oli tassu silmän edessä. Pupu vilustui. Varis laittaa sille lämmintä juotavaa ja yhden piparin. Se menee nukkumaan, koska pupu vilustui. Varis laittaa taulun seinälle. Varis sai sen pupulta. Pupu on iloinen. Pupun mummo antaa sille paketin. Ehkä varis on lähettänyt sen pupulle.
IMG_20180831_123950.jpg

viikko 34

Oravat ja Ketut touhuilivat viikon yhdessä
maanantaina 20.8. vietimme leikkipäivää
tiistaina 21.8. lähdimme sadetta uhmaten retkelle katsomaan auringonkukkia. Halukkaista otettiin valokuva kukan vierellä ja itsekin sai kukan kuvata. Päiväkodilla sitten maalasimme omat auringonkukat


keskiviikkona 22.8. Lähdettiin metsäretkelle haistelemaan, miltä metsä tuoksuu. Lapset etsivät omiin purkkeihin metsän tuoksua. Eväät nautittiin lasten tekemän "nuotion" äärellä ja saunakin lämpeni pariin otteeseen.


torstaina 23.8. Tehtiin taidetta omissa pienryhmissä, painoimme yhdessä tassutelle kädenjälkiä. Toiset kuuntelivat satua variksen pelättimestä.
perjantaina 24.8. Pelailtiin leikkikentällä liivipalloa, tunnelipalloa ja muuttopäivää. Lisäksi sai leikkiä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä