Luontopäivä

Alahovin päiväkodin luontopäivät

Kerran viikossa, pääsääntöisesti tiistaisin, vietämme koko päiväkodin voimin luontopäivää. Lapset on jaettu neljään eri ryhmään. Ryhmät näet päiväkodin ilmoitustaululta. Aikuiset ovat suunnitelleet lapsille toimintaa niin, että heidän teemansa pysyy samana koko jakson ajan. Jakso koostuu neljästä viikosta.

Jakson jälkeen lisäämme tälle sivulle pienet kertomukset toiminnasta blogitekstin muodossa. Blogissa myös kuvia toiminnasta. Lisää kuvia löydätte lasten ryhmien valokuvakansioista, joissa sitten lapsetkin näkyvät.Toivomme kommentointia myös tälle sivustolle, kiitos!

4. luontopäivä

Minna: Kettujen juttuja

Luontopäivä 1/4, 7.3.2018: Ukkosten ryhmä
Tänään tuli vierailulle Isokettu ja Pienikettu. ne tekivät alkajaisiksi tuttavuutta lasten kanssa mukavia jutustellen.
Ketut toivat tullessaan kirjan "Veikka ja talvi", mikä luettiin hyvin keskittyneesti.
Ketut tapasivat kirjassa monia muita metsän ystäviä ja seurasivat niiden elämää.
Seuraavaksi ryhmä siirtyi pöydän ääreen ja maalata tuputtivat kettutyön vihreällä, keltaisella ja punaisella maalilla.
Työt laitetaan lasten kasvunkansioihin.

Tiina: Lumitutkimuksia 
13.3. Päivi lähti Ukkosten ryhmän kanssa tutkimaan lunta; miltä se tuoksui, kuulosti, tuntui, näytti ja maistui.
Ei tuoksunut miltään emmekä kuulleet mitään vaikka kuinka korvat laitettiin kiinni hankeen. Lumi tuntui kylmältä ja märältä sekä pehmeältä. Luuppien kanssa katsottuna lumessa oli pieniä timantteja ja kuinka ollakkaan, lumi maistui niin hyvältä.
Pilttipurkkeihin etsittiin puhdasta lunta sulamaan sisälle. Unohdimme kurkata miltä ne näyttivät iltapäivällä, hups! Asia korjataan myöhemmin!

Astrid: Kuvalotto-liikuntaleikki

Tuokion aluksi lapset jaettiin pareiksi ja he saivat etsiä päiväkodista saman eläimen jonka kuva heille annettiin. Tehtävä oli lapsista kiva ja kaikki eläimet löytyivät. Tämän jälkeen tarkasteltiin mitä eläimiä kuvapareissa oli sekä tutkittiin vielä kirjaa suomen luonnon eläimistä. Lopuksi jokainen sai eläimen kuvan, joka sitten väritettiin ja laitettiin sinitarralla yhteiseen metsämaisemaan.


3. luontopäivä

Päivi:
Metsämörrin talvi:
Nuppuset lähtivät metsään tapaamaan Metsämörriä lähimetsään 30.1.2018. Mörrillä oli monen eläinystävän kuvat mukana ja ihmeteltiin, miten ne talvella pystyvät liikkumaan; ovathan karhut ainakin talviunilla. Muutamien eläineten liikkumistyylejä sitten leikittiin ja syötiin eväät. Kylläpä lämmin mehu ja näkkileipä maistuivat luonnossa hyviltä. Löydettiin pieni mäki, josta oli mukavaa laskea peppumäkeä.

Keskiviikkona 7.2.2018 Puiden ryhmä lähti kohti Mörrimetsää tarpoen suurissa lumikinoksissa. Meitä vastassa oli Raitin päiväkodista väkeä. Yhdessä tutustuttiin toisiimme ja Metsämörrin repusta löytynee eväät jaettiin yhteisesti. Metsämörri oli järjestänyt metsän väelle talvikisat, ja mekin kokeilimme hankijuoksusa, pituushyppyä sekä heitimme kuperkeikkoja hangella. Lumi vain pöllysi, mutta kivaa oli!
ps. Raitin päiväkodin kanssa tapaaminen oli sovittu etukäteen.

Tiistaina 20.2.  lähti pakkasessa Ukkosten ryhmä etsimään Metsämörriä Tiinan kanssa. Löytyihän se Mörri ja taas saatiin heittää hangella kuperkeikkoja. Ja mikä parasta, ne eväät 
Jenna: Liikuntaa lumihiutaleiden kanssa

Tällä kertaa isompien ryhmien lapset pääsivät pihalle leikkimään yhteisleikkejä. Alkulämmittylyksi leikittiin lumihiutale hippaa, jossa kiinni jäätyään lapsi jäi x-asentoon. Viimeiseksi jäänyt lapsi sai halutessaan olla seuravana hippana. Tämän jälkeen mittailimme lumihirviön jättiloikkaa. Jokainen lapsi vuorollaa sai hypätä siitä kohtaa mihin edellinen oli jäänyt ja kun kaikki olivat hypänneet saatiin matkaksi yksi lumihirviön loikka. Kolmannen kerran kun yritimme oli loikka kaikkein pisin! Tämän jälkeen leikimme jonossa lumilieroa, jolloin ensimmäisenä ollut sai johdattaa joukkoa ja lopuksi koittaa saada hännästä kiinni. Viimeisenä leikkinä meillä oli lumenvaltias, joka päästi lapsia lähemmäs valtakuntaansa värien avulla eli lapset tarkastivat vaatteistaan oliko heillä esim. punaista ja saivat sitten tulla yhden askeleen eteenpäin. Lämmin ja hyvämieli pysyi yllä, vaikka pakkanen koitti meitä nenänpäästä puraista. Nuppusille oli järjestetty lumihiutaleliikuntaa sisätiloihin hieman erilaisella variaatiolla, oli huivitanssia, lumipallojen lieritystä ja heittelyä, lumihirviön loikkaa sekä loppurentoutus hallaharson alla.

Ritva: Lumiukko juttuja
teen teen, lumiukon teen.
Lumiukolle laitan.....
vatsan paikoilleen jne...

Rakensimme sisällä seinälle lumiukon lumiukko-lorun myötä. Lumiukko rakennettiin useasta eri palasta, pää, vatsa, kädet, silmät, nenä ja suu. Lumiukon valmistuttua huomasimme, että hän oli tosi surullinen ja selvisi, että 7 hänen ystäväänsä olivat kadonneet. Ei muuta kuin etsimään päiväkodilta sisältä. Lumiukkokavereiden löydyttyä luimme vielä sadun lumiukko ja lumikoira.

Astrid: Metsäsuunnistus

Ensin kasvattaja kertoi lapsille mitä suunnistus on ja usealle lapselle tämä oli tuttu, mutta he eivät olleet sitä päässeet kokeilemaan. Tutkittiin yhdessä päiväkodin metsästä piirrettyä karttaa sekä siihen merkittyjä rasteja, joita oli yhteensä kymmenen. Numero järjestyksessä etsittiin rasteja, joista jokainen lapsi sai yhden tai kaksi huolehdittavakseen. Viidennellä rastilla oli lappu, että lähelle oli piilotettu eväsreppu. Eväsrepusta löytyi myös suomen luonnon eläinkortteja, joita sitten yhdessä tutkailtiin. Eväshetken jälkeen jatkettiin loppurasteja pitkin kohti päiväkotia.

Luontopäivässä tapahtunutta

2.Jakso

Tekijä: Jenna Metsola
Aiheena ovat

Jenna: Musisointia

Lapsiryhmä lähti metsään mukanaan sateenvarjo täynnä pisaroita ja näissä pisaroissa oli lauluja. Laulettiin sade ja syksy lauluja, mm. lehdet lentää, lammikon pinnalle pisaroita tippu, pienet linnut lentää. Onneksi ei ollut sadetanssia, sillä vaikka sateenvarjo oli suuri ei sinne olisi koko muskariryhmä mahtunut. Mukaan oli otettu myös muutamia soittimia joilla pääsi säestämään lauluja. Välillä liikuttiin musiikin tahdissa, jotta ei vilu päässyt yllättämään.

Astrid: Liikuntaa metsässä

Tällä kertaa metsään mentäessä tehtiin samalla mielikuvitus matkaa, jokainen sai päiväkodilta lähdettäessä oman värillisen viirin mukaan. Metsässä hypättiin kiviltä toisille, rakennettiin narusta puroja joiden yli piti päästä, käveltiin, juostiin ja liikuttiin eri tavoin. Aikuinen kertoi tarinaa, johon lapset pääsivät eläytymään mukaan. Täydelliseen metsäretkeen kuuluvat myös eväät, joten näkkärit ja lämmin mehu maistui kaikille. Seikkailun lomassa leikittiin myös lippujen kanssa, sekä muutamaa yhteisleikkiä. 

Päivi: Satumetsän eläimet pulassa

Metsämörrillä oli pulma.... Uteliaat Satumetsän eläimet olivat pulassa. Joku oli ajattelemattomasti heittänyt roskia metsään. Yksisarvinen oli juuttunut vanukaspurkkiin ja toukka sen kanteen. Dinosauruksella oli häntä jäännyt kiinni Cola-tölkkiin. Sirkuskarhu oli juttunut purukumiin. Leppäkerttu pikkuinen yritti kujettaa tyhjää ja likaista pulloa, sorsa oli jäännyt nokastaan kiinni ilmapallon naruun. Nalle oli kaatunut naruun. Joulukoira puolestaan oli työtänyt kuononsa muovipussiin. Ja pahus sentään kun Hissu-hämähäkin verkko oli rikottu, samoin oli käynnyt oravan pesälle. Onneksi Metsämörri sai apua lapsilta; roskat vietiin roskikseen ja eläimet saivat sylihoitoa. Pienet etsivät Satumetsän eläimiä päiväkodin pihalta, koska puiden suuri lumikuorma ei sallinut meidän olla metsässä. Lämmin mehu ja näkkäri kuuluivat tietenkin Metsämörrin apulaisille.
Kuvia satumetsän pulassa olevista eläimistä luontopäivän kuvagalleriassa.


Minna: Ässä-Siili

Karhu-ryhmä
Katseli isoa siilin kuvaa seinällä ja kuuntelivat Ässä-siili laulun. Laulu kuunneltiin uudestaan ja piirrettiin samalla taikasormilla ilmaan siili ja laskettiin kymmenen piikkiä. Puolet ryhmästä tuli liitutaululle ja piirsivät siilit laulun soidessa ja tietysti poseerasivat valokuvausta vartan omien tuostostensa vieressä. Toinen puoli ryhmää teki sen jälkeen omat teokset liitutauluun.. Syntyi persoonallisia siilejä; isoja, pieniä, pullukoita ja pitkulaisia ja kaikilla oli piikit kohdillaan. Mieluisa tuokio; innostus siilin piirtämiseen on ilolla annettu.

Puiden ryhmä laulupiirtäen lauloi ensin PIIRTÄÄ-STOP- laulun sekä MATIAS-mato ja ETANA laulut. Siilin kuvasta tutkittiin millainen on siili ja juteltiin siilistä. Sen jälkeen kuunneltiin SIILI-laulu, toisella kerralla piirrettiin siilit ilmaan ja kolmannella kerralla 3 lasta kerrallaa pääsi piirtämään omat siilinsä liitutaululle. Tämänkin ryhmän jäsenet ikuistettiin valokuviin.

Nuppusten ryhmä aloittivat oman laulupiirtämisen laululla PIIRTÄÄ -STOP, jonka he piirsivät taikakynäsormella ilmaan. Minna piirsi liitutaululle kolme matoa MATO-laulun mukaana ja etanan ETANA-laulun mukana ja tietenkin siilin ÄSSÄ-SIILI laulun siivittämänä. Ilmestyipä liitutauluun pilvi ja aurinko PILVILAULUN soidessa. Lopuksi pienet Nuppuset saivat piirrellä liitutaululle musiikin soidessa.


Ukkosten ryhmä osallistui Ässä-siilin laulupiirtämiseen innokkaina keskustelemalla lumesta, kun yön aikana oli satanut paljon lunta.
Ryhmä lauloi PIIRTÄÄ -STOP- laulun ja sitten alkoi lasten toiveet: He laulupiirsivät ilmaan laulut: MATIAS-MATO, ETANA, PILVI JA AURINKO. Sen jälkeen ryhmä katsoi kuvaa SIILISTÄ ja lauloivat useaan kertaan SIILI-laulun ja jokainen sai piirtää siilinsä liitutauluun.

1.Jakso

Tekijä: Jenna Metsola
Ensimmäisen jakson aiheina olivat

Jenna: Metsämaalaus

Metsämaalauksessa lapset pääsivät käyttämään ongelmanratkaisutaitojaan. Valitsimme metsästä rauhallisen paikan ja lapset saivat tarjottimen, paperia, pullovärejä, mutteivat siveltimiä. Lapset innoistuivat samantien etsimään luonnosta maalausvälineitä, kun sormilla maalaaminen kiellettiin. Keppi oli monella ensimmäinen väline, mutta myös kasvien osilla, puiden lehdillä ja kävyillä maalailtiin.


Päivi: Metsämörrin synty

Hoi Kolikok!
Aurinko paistoi ja luonto heräsi. Äkkiä tuli tumma sadepilvi auringon eteen ja alkoi sataa ja ukkostaa. Silloin syntyi Metsämörri, jolle metsän eläimet tekivät luonnonmateriaaleista vaatteet.Lasten kanssa kuuntelimme Metsämörrin syntymisen tarinan metsässä. Näillä kerroilla ryhmät keksivät itselleen luontopäivien nimet (poikkeuksena pienet). Ensimmäinen ryhmä joutui lähtemään kiireen vilkkaa sisälle, koska ukkonen alkoi jyrähdellä, heistä tuli luonnollisesti UKKOSET.
Kakkosryhmä nimesi itsensä KARHUIKSI.
Kolmosryhmän nimestä käytiin paljon keskustelua ja ryhmä sai aikaiseksi nimen PUUT. Puulajeja onkin sitten monenlaisia; Prinsessapuu, Hirviöpuu, Seeprapuu, Lehtipuu jne...
Kaikkein pienempien ryhmä nimettiin NUPPUSIKSI. (Nimi perustuu Metsämörri-toiminnan nimiin eli Myttysiin, Mörreihin ja Nuppusiin.)
Jokainen ryhmä kohtasi retkellään Metsämörrin, joka huolehtii metsästä ja sen asukkaista. Mörri ei tule koskaan sisälle, vaan asustaa luonnossa.

Minna: Hippe Hiiri sienestää:

1.päivä: ryhmä Karhut
Hippe-hiiri korissaan myrkkysienet.
Leikimme Hipen kanssa kolmesti. Vuorollaan lapset valitsivat myrkysienen ja Hipen kanssa kutsuttiin sienestäjä paikalle.
Hippe-Hiiri herätti iloa ja riemua.

2. päivä: ryhmä Puut
Polku johdatti meidät kalloin taakse suuren kuusen alle. lapset istathtivat ja joukkoomme liittyi Hippe-hiiri sienikorineen. Tutkimme minkä värisiä sieniä korista löytyi. Leikimme myrkkysieni- leikkiä ja kerättyään sienensä jokainen lapsi mietti mitä tekisikään sienistä ruokaa ( ilamn myrkkysientä). syntyi kastiketta, keittoa kakkua yms. lapset riemuitsivat Hipen mukana olosta ja halusivat jokainen halata sitä ennenkujin lähdimme kulkemaan polkuja ja etsimään oikeita sieniä.


3. päivä: ryhmä Nuppuset
Hippe-hiiri johdatti meisät sienipolkua pitkin soitinpisteille, missä soitettiin rytmimunilla, kapuloilla, helistimillä, minimarakasseilla ja isoilla rummuilla. Laulettiin " lapset tässä soittaa" joka pisteellä. hippe kannusti laulamaan ja soittamaan, ja kyllä lapset soittivatkin: oli iloa ja hauskuutta. sienet kerättiin soittojen välissä ja Hippe lupasi tehdä niistä sienimunakkaan. Olipa meillä lystikäs tuokio.


4. päivä: ryhmä Ukkoset
Tuulinen sää piti Myrkkysieni-leikkihetkemme sisällä. Hippe-Hiiri koreineen ilmestyi luoksemme. Korista löytyi erivärisiä sieniä, joista tutkimme minkä värinen on LAKKI ja JALKA:
Hippe huuteli viikset väpättäen nurkan taakse mennyttä lasta takaisin keräämään sieniä...... "YKSI, KAKSI, KOLME, NELJÄ........laskettiin yhdessä ja kerääjä varoi ottamasta toisen lapsen valitsemaa myrkkysientä---"MYRKKYSIENI!"... siihen loppui kerääminen ja sienet sai laittaa takaisin matolle.
Lasten pyynnöstä otimme vielä toisen kierroksen leikkiä. Osa lapsista halusi valokuvata itsensä Hippe-Hiiren kanssa. Hippe lupasi tulla taas joskus takaisin meitä tervehtimään.
Ritva: lehdet lentää

Syysmyrskyt lennättivät lehdet päiväkodin sisälle asti, joten päästiin hyödyntämään niitä askarteluissa. Aivan pienenmpien lasten kanssa lehdet jätettiin paperin päälle ja lapset töpsöttelivät sormiväreillä lisää lehtiä ja syksyn värejä taidenteoksiinsa. Muiden lasten kanssa tehtiin taikoja, jossa puunlehdet piilotettiin paperin alle ja neuvottiin värittämään paperia. Lapset ihmettelivät miten nyt niitä voisi värittää, kun niitä ei edes näe. Värittämällä syksyn eri väreillä, liidun pitkällä osalla sen ollessa lappeellaan, sai aikaan haaleaa väriä ja lehden kuva siirtyi paperiin. Kas kummaa ja riemu oli taattu, kun taika onnistui.Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä