Metafysiikka

Kpl 14: Materialismi ja idealismi (pakollinen tehtävä)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Miten seuraavia tilanteita voisi selittää materialismin tai idealismin avulla?
a) Maijan päätä särkee aina koeviikolla.


b) 85-vuotias Paavo kuolee. Pari viikkoa myöhemmin myös hänen puolisonsa Hilda (82 v) menehtyy, vaikka hän oli varsin hyväkuntoinen.


c) Viola nauttii proteiinijuoman ja tuntee olonsa voimakkaaksi.


2. Sanoja materialisti ja idealisti käytetään myös arkikielessä.
a) Kun arkikielessä sanomme, että Joni on materialisti, mitä tarkoitamme?


b) Kun arkikielessä sanomme, että Joni on idealisti, mitä tarkoitamme?


3. Alla on kuva suomalaisen kirjailijan Sofi Oksasen Puhdistus-romaanista.
Karl Popper piti todellisuutta kolmitasoisena (fyysinen, henkinen ja kulttuurinen). Miten Puhdistus-romaani on olemassa aineellisena, henkisenä tai kulttuurisena oliona?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Kpl 14: Metafysiikka (pakollinen tehtävä)

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Sijoita seuraavat käsitteet oikeisiin kohtiin:
idealismi, materialismi, substanssi, ideaoppi, ontologia, dualismi, atomioppi, Popperin kolmen maailman teoria

a. tutkii olemisen ja olemassaolon käsitteitä ja olevaisen perimmäistä laatua, kuten sitä, mitä tyyppiä olevia asioita on olemassa ja minkälaisia suhteita niiden välillä on.

b. mukaan kaikki olemassa oleva koostuu tai on palautettavissa aineeseen, aineellisiin voimiin tai fysikaalisiin tapahtumiin.

c. koostuu fyysisestä maailmasta, mentaalisesta maailmasta ja vielä kulttuurisesta todellisuudesta. Oppi on nimeltään .

d. on ontologinen käsitys, jonka mukaan todellisuus on perimmäiseltä luonteeltaan henkinen. Henki voidaan ymmärtää tässä yhteydessä mm. mieleksi tai sen sisällöiksi (esim. havainnot, ajattelu), kulttuuriksi, käsitteiksi tai jumaluudeksi.

e. tarkoittaa todellisuuden perimmäistä ainesta tai ilmiön perimmäistä yksikköä, johon kaikki ominaisuudet ja määreet ovat sitoutuneet.

f. Demokritoksen kerrotaan kehittäneen yhdessä Leukippoksen kanssa materialistisen opin, jonka mukaan kaikki aine koostuu katoamattomista, jakamattomista ja ikuisesti muuttumattomista hiukkasista. Tätä teoriaa kutsutaan .

g. Platonin teoria, jonka mukaan aistimaailman olioiden takana on niiden henkiset muotit eli ideat. Tätä teoriaa kutsutaan .

h. on metafysiikan teoria, jossa on kaksi substanssia. Sen tunnetuin edustaja on René Descartes (1596-1650), jonka mukaan on olemassa toisaalta henkisiä substansseja ja toisaalta ulotteisia substansseja eli mieli ja aine edustavat kahta eri lajia substansseja.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Kpl 14: Lukiolaisten metafysiikkakeskustelu (yo syksy, 2017) (pakollinen tehtävä)

 Enne, Tuisku ja Niki keskustelevat metafysiikan tunnilla.

Enne: ”On selvää, että henkisten ja aineellisten substanssien vuorovaikutus tapahtuu nimenomaan ihmisten aivoissa.”
Tuisku: ”Mitään henkisiä substansseja ei ole olemassakaan! Oletko koskaan nähnyt, kuullut tai maistanut mitään henkistä?”
Niki: ”En tiedä, pitäisikö ei-aineellisia asioita, kuten vaikkapa lukuja, kutsua henkisiksi, mieluummin vaikka käsitteellisiksi tai tajunnallisiksi. Ja minä ainakin olen laskenut matematiikan tunnilla laskuja, joiden pääasioita ei ole voinut nähdä, kuulla, saati maistaa. Olen myös kokenut joutuneeni joskus vääryyden kohteeksi, eikä sitäkään ole voinut aistia. Pikemminkin voisi sanoa, ettei mitään aineellisia substansseja ole olemassa. Nykytiedon mukaan aine koostuu kaiken maailman energioista, kvarkeista ja tyhjästäkin. Eli olennaista aineessakin on se, miten se fysiikassa ajatellaan.”
Tuisku: ”Mutta et ole voinut kokea tai ajatella mitään, jollet ole ensin aistinut sitä – tai ainakin jotain samantapaista. Kokemasi asian mieltäminen vääryydeksi on sitten oma tulkintasi. Se, mikä kokemuksessasi on muuta kuin oma mielipiteesi, on aistiesi havaitsema sähkömagneettinen säteily. Ja kuten biologiasta tiedetään, se mikä sinuun vaikuttaa, on se oikea säteily eikä mikään ajatus tai teoria siitä.”
Niki: ”Mutta mistä se vääryys sitten siihen tulee? Ettehän te voi ajatella tai puheessa käsitellä vääryyttä, aivoja tai edes koko maailmaa, jollei teillä ole niiden käsitteitä. Mikään aistivaikutelma ei sano, että jokin on väärin – ehkä korkeintaan, että jokin aiheuttaa kipua.”
Enne: ”Jos olisitte käyneet esimerkiksi psykologian kurssit, ymmärtäisitte, että aisti-informaatio otetaan vastaan ja tulkitaan juuri aivoissa. Siellä myös arvottaminen ja ajattelu tapahtuvat.”

Kysymyksiä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Selitä muutamalla sanalla, mitä tarkoittaa substanssi.

Nimeä kunkin ylläolevan keskustelijan metafyysinen käsitys.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tuntitehtävä kpl 13: Metafysiikka.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1.Millainen olio on..
a) Pulpetti?


b) Beatlesin ”Yesterday”-kappale?


c) Harry Potter?


d) Rakkaus?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Dokumentti: Mielen salattu voima

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Listaa esimerkkejä dokumentista, joissa mielen/ajatusten voimalla myös ihmisen fyysinen keho on reagoi.​


2. Mikä on plasebo-ilmiö?​


3. Mikä on puolestaan nocebo-ilmiö?​


4. Onko dokumentin perusteella todellisuus materialistinen, idealistinen vai dualistinen?​

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Platonin luolavertaus

– Kuvittele joukko ihmisiä, jotka elävät jonkinlaisessa maanalaisessa luolamaisessa olinpaikassa, josta johtaa ulkoilmaan koko luolan levyinen pitkä käytävä. Täällä he ovat olleet lapsesta asti, jaloistaan ja kaulastaan samaan paikkaan kytkettyinä. He pystyvät katsomaan vain sisäänpäin, koska kahle estää heitä kääntämästä päätään. Ylempänä ja kauempana heidän selkänsä takana palaa tuli, ja sen ja vankien välissä kulkee samoin ylempänä poikkitie. Sitä pitkin on rakennettu matala muuri, aivan kuin nukketeatterin suojus, jonka ylitse sen takana olevat esiintyjät näyttävät temppujaan.

– Aika kummallinen näkymä. Ja kummallisia nuo vangitkin ovat.

– Samanlaisia kuin me. Ovatko he ensinnäkään voineet nähdä itsestään ja toisistaan mitään muuta kuin ne varjot, jotka heittyvät tulen varjossa vastapäiselle luolan seinämälle?

– Eivät tietenkään, jos he eivät ole koko elämänsä aikana voineet liikuttaa päätään.

– Ajattelehan nyt miten heille luonnonmukaisesti kävisi, jos he vapautuisivat kahleistaan ja parantuisivat tietämättömyydestään. Kuvitellaanpa, että joku näistä ihmisistä päästetään kahleista irti ja hänet pakotetaan äkkiä nousemaan, kääntämään päätään, lähtemään liikkeelle ja katsomaan tuleen päin. Kaikki tämä tuottaisi hänelle kipua ja hän häikäistyisi, niin ettei pystyisi näkemään esineitä, joiden varjoja hän on ennen katsellut. Mitä hän nyt mahtaisi sanoa, jos hänelle kerrottaisiin, että se mitä hän ennen näki, oli pelkkää harhaa ja että hän on nyt lähempänä olevaista, kääntynyt kohti todemmin olevaa, ja näkee siksi oikeammin?

– Ja jos häntä sitten lähdettäisiin väkisin laahaamaan ylös tuota epätasaista ja jyrkkää käytävää pitkin eikä päästettäisi irti ennen kuin hänet on saatu kiskotuksi ulos auringonpaisteeseen, eikö hän kärsisi ja pyristelisi vastaan? Ja kun hän tulisi ulos aurinkoon, hänen silmänsä häikäistyisivät niin, ettei hän näkisi mitään kaikesta siitä, mitä me sanomme todelliseksi.

– Ei ainakaan niin yhtäkkiä.

– Hän tarvitsee siis totuttelua ennen kuin pystyy näkemään täällä ylhäällä. Ensin hän erottaa helpoimmin varjot, sitten vedestä heijastuvat ihmisten ja muiden olioiden kuvajaiset ja lopuksi oliot itsensä. Tämän jälkeen hän voi siirtyä katselemaan taivaan ilmiöitä ja itse taivasta. Kuitenkin hänen on helpompi katsoa yöllä tähtien ja kuun valoa kuin päivällä aurinkoa ja sen loistetta.

– Se on selvä.

– Lopulta hän sitten voi varmaankin katsoa ja tarkastella aurinkoa, eikä vain sen heijastuksia vedessä tai jossakin muussa vieraassa paikassa, vaan sitä itseään, sen oikealla paikalla.

– Varmasti.

– Tämän jälkeen hän jo päätyisikin siihen tulokseen, että juuri aurinko aiheuttaa vuodenajat ja vuoden kiertokulun, että se hallitsee kaikkea täällä näkyvässä maailmassa ja on jollakin tavoin myös kaikkien niiden ilmiöiden alkusyy, joita he ovat nähneet entisessä olinpaikassaan.

– Niin, varmasti hän sen jälkeen päätyisi tähän.

– Vankilamaista asuntoa vastaa näkyvä maailma, ja siinä palavan tulen kajoa auringonvalo. Ja jos ymmärrät, että ylös kiipeäminen ja ylhäällä avautuvien näkymien katseleminen kuvaa sielun kohoamista ajatuksella tavoitettavaan maailmaan, olet tulkinnut käsitykseni oikein. Sellainen mielikuva minulla siis on, että ajatuksella tavoitettavassa maailmassa on viimeisenä ja vain vaivoin nähtävissä hyvä idea. Mutta kun se kerran on nähty, on pakko todeta, että se on kaikissa asioissa kaiken oikean ja hyvän aiheuttaja; näkyvässä maailmassa se synnyttää valon ja sen valtiaan, ajatuksella tavoitettavassa maailmassa se taas itse valtiaana synnyttää totuuden ja järjen.

Platonin luolavertaus

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Katso kuvaa ja lue pätkä Platonin tekstistä ja katso video.

Mitä Platon pyrki sanomaan vertauskuvallaan?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Yo-koe, kevät 2015

Metafysiikassa on kaksi vastakkaista, perinteistä oppisuuntaa: idealismi ja materialismi. a) Hahmottele idealismin ja materialismin peruspiirteet. b) Kuvaile vertaillen jonkun filosofin idealistinen ja toisen filosofin materialistinen oppirakennelma. c) Nykyajan filosofiassa puhutaan realismista ja antirealismista. Kuinka tämä jaottelu suhtautuu jaotteluun idealismi – materialismi?

Yo-koe, syksy 2015

Kysymys olemisesta on kaikkein perustavin metafysiikan kysymys. Jo esisokraatikot kysyivät, onko maailma ykseys vai moneus. Nykyään puhutaan monismista ja pluralismista. Esittele monismia ja pluralismia koskevia filosofisia argumentteja ja arvioi perustellen näiden argumenttien pätevyyttä.

Yo-koekysymys, kevät 2015.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Metafysiikassa on kaksi vastakkaista, perinteistä oppisuuntaa: idealismi ja materialismi.
a) Hahmottele idealismin ja materialismin peruspiirteet.
b) Kuvaile vertaillen jonkun filosofin idealistinen ja toisen filosofin materialistinen oppirakennelma.
c) Nykyajan filosofiassa puhutaan realismista ja antirealismista. Kuinka tämä jaottelu suhtautuu
jaotteluun idealismi – materialismi?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Yo-koekysymys, syksy 2014.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tarkastele filosofisia teorioita ruumiin ja mielen suhteesta.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä