Kodin ja koulun yhteistyö
Wilma-merkintöjen päivitetty ohje HUOLTAJILLE
Huoltajien käyttämät Wilma-merkinnät päivittyivät syksyn 2021 alussa. Halusimme muuttaa Wilma-merkintävaihtoehtoja, jotta voimme antaa oppilaille entistä tarkempaa palautetta koulupäivän ja oppimisen sujumisesta.
Selvitettävä (punainen)
- Huoltaja saa ilmoituksen selvitettävästä poissaolosta.
Vaihtoehdot ovat:
- Selvitetty poissaolo (vaaleanvihreä): Oppilaalla on ollut asiallinen syy olla poissa tunneilta. Selvitä tekstikenttään poissaolon syy.
- Sairas (tummanvihreä): Oppilas on poissa koulusta terveydellisistä syistä. Wilmaan ei tallenneta sairauspoissaolon tarkkaa syytä.
- Luvaton poissaolo (musta): Oppilaan poissaololle ei ole luvallista syytä.
- Sote (eli sosiaali- ja terveyspalvelut, vaaleanvioletti): Oppilaalla on varattu aika koulupäivän aikana. Käynnistä ilmoitetaan ennakkoon luokanohjaajalle.
Lisäksi:
- Jos oppilaalle on annettu jälki-istunto, siitä tulee huoltajalle ilmoitus Jälki-istunto annettu. Huoltajan tulisi kuitata merkinnällä Jälki-istunto, huoltaja kuitannut nähdyksi.
- Kurinpidollisia merkintöjä (kuten Opiskeluvälineen unohtaminen, Kotitehtävät tekemättä tai Oppitunnin häiritseminen, tms.) ei tarvitse kuitata. Ne ovat huoltajille tiedoksi.
- Jos merkintöjä alkaa kertyä, luokanohjaaja käy oppilaan kanssa kasvatuskeskustelun. Pidetystä kasvatuskeskustelusta tehdään Muu huomio-merkintä. Kasvatuskeskustelulomake löytyy Wilman Tuki-välilehdeltä.
- Jos kasvatuskeskustelusta huolimatta merkintöjä kertyy, annetaan jälki-istuntoa. Silloin luokanohjaaja merkitsee jälki-istunnon syyksi Liikaa Wilma-merkintöjä. Kuitatkaa tieto nähdyksi valitsemalla Jälki-istunto, huoltaja kuitannut nähnyksi.
Lyhyesti arvioinnista
Syystiedotteesta löytyy tietoa tukiopetuksesta ja erityisopetuksesta.
Jos näyttää siltä, että oppilaalla on vaara saada hylätty-arviointi lukuvuosi- tai päättötodistukseen, toimimme seuraavasti
- Aineenopettaja tiedottaa asiasta oppilasta ja huoltajaa heti, kun huoli oppimäärän hylätyksi tulemisesta herää, viimeistään huhtikuun loppuun mennessä -> oppilas saa kotiin vietäväksi "Nelosvaroitus"-lomakkeen. Kopio lomakkeesta annetaan tiedoksi rehtorille, erityisopettajalle ja opolle.
- Nelosvaroituksessa perustellaan huoli ja yksilöidään puuttelliset näytöt ja suoritukset.
- Oppilaalle laaditaan suunnitelma siitä, millaisilla toimenpiteillä hän saavuttaa hyväksytyn arvosanan.
Joensuun seudun yhteinen arviointiopas huoltajille löytyy on alla. Siinä käydään lyhyesti läpi seuraavat aiheet:
- Arvioinnin yleiset periaatteet
- Mihin arviointi perustuu?
- Mitä arvioidaan?
- Miten arvioidaan?
- Oppimiskeskustelut
- Valinnaisten tuntien ja valinnaisaineiden arviointi
- Arviointi eri vuosiluokilla
Valtakunnallisen opetussuunnitelman oppilasarviointia koskeva luku löytyy opetushallituksen sivuilta osoitteesta https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/arviointiluku-6-oppimisen-ja-osaamisen-arviointi.
Päättöarvioinnin kriteerit on koottu tänne: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/oppilaan-oppimisen-ja-osaamisen-arviointi-ja-uudet-paattoarvioinnin-kriteerit
Arviointiopas huoltajille
Yhteistyömuotoja koulussamme
Huoltajan Wilma-tunnukset ovat henkilökohtaiset. Oppilailla on omat Wilma tunnukset.
7 lk
syyskuu vanhempainilta
tammikuu valinnaisaineilta huoltajille ja oppilaille
tammi-helmikuu oppimiskeskustelut lv, oppilas, huoltaja
8 lk
syksy vanhempainilta
erikseen sovittuna oppimiskeskustelu
9 lk
syksy vanhempainilta jatko-opinnoista
kevät jatko-opintojen esittelyilta
erikseen sovittuna oppimiskeskustelu