Arjen rytmittämiseen liittyviä vinkkejä
Arjen rytmittäminen

Lasten turvallisen arjen kannalta on tärkeää luoda rutiineja ja säilyttää arjen struktuuri myös kotona ollessaan. Aikuisille ehkä tylsältäkin tuntuvat rutiinit ovat lapselle hyväksi. Arkipäivät ja viikonloppu sekä lomat voi olla hyvä erottaa toisistaan, jolloin lasten pitkille viikoille muodostuu vaihtelua arjen ja viikonloppujen välille. Eroavaisuuksia voi kotona ollessaankin löytää esimerkiksi aamuista; arkisin herätään ajoissa ja puetaan päälle, viikonloppuisin voi pötkötellä sängyssä pidempään tai katsoa yövaatteissa lastenohjelmia sohvalla. Olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että perheen aikuiset aina aloittavat ja lopettavat lapsen tehtävät/ toiminnot. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä tärkeämmässä roolissa on aikuisen ohjaama toiminnan alku ja loppu. Eskarilaisen kanssa voi käyttää tilanteet samalla hyödyksi kellon opettelussa ja ajan seuraamisessa.
Tätä arjen rytmitystä voi tukea esimerkiksi lasten kanssa yhdessä askarreltavan päivä ja/ tai viikkokalenterin avulla. Päivärytmiin voi sisällyttää ruokailujen lisäksi ulkoilua, eskaritehtävähetken, yksin leikkiä, yhdessä leikkimistä, piirtämistä, askartelemista, mediahetken, lukuhetken, lepo/ rentoutumishetken ja mitä ikinä keksittekään lapsenne kanssa yhdessä.
Lapsen median käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota ja sopia tarvittaessa median käytön jakamisesta useampaan lyhyeen hetkeen, jonka jälkeen lapsi siirtyy seuraavien juttujen pariin. Lapset saattavat viihtyä pitkiäkin aikoja lastenohjelmien tai pelien parissa, mutta voivat kuormittua myös niistä ja seesteinen tunti päättyy kiukutteluun ja uhmaan.
Päivärytmin suunnittelu - tehtävä

Tulosta, askartele tai leikkaa lehdistä esimerkiksi seuraavia kuvia arkipäivän toimintoihin. Tulosta usein tehtävistä toiminnoista (kuten ulkoilu tai leikkihetki) useampi kuva samalle päivälle:
|
|
Papunetistä löytyy yhteen julkaisuun koottu kuvapankki päivän askareista: Pienen päivä kuviksi (pdf)
Leikkitaulun suunnittelu -tehtävä
Lapsen vapaaseen leikkihetkeen voi hyödyntää monessa päiväkodissakin käytössä olevaa leikkitaulua. Lapsi valitsee leikkitaulusta tietyn leikin, jota hän aikoo seuraavaksi leikkiä. Tämä tukee lapsen itsenäistä leikin valintaa sekä sitoutumista valitsemaansa leikkiin. Näin leikki jäsentyy paremmin lapselle: leikkihetkeen tulee selkeä alku ja loppu. Leikin valitsemista voi helpottaa se, että aikuinen antaa esimerkiksi kolme eri leikkivaihtoehtoa leikkitaulusta. Leikkitaulun voi askarrella yhdessä lapsen kanssa. Valitkaa mukaan lapsen lempileikit ja leikkikoriin unohtuneet lelut!