Lepo

Lepo ja rentoutuminen

Lapsen levon tarve on hyvin yksilöllinen. Päivälevosta ja erilaisista unirituaaleista vanhemmat sopivat yhdessä hoitajan kanssa. Pieni lepo tai hiljainen hetki on kuitenkin paikallaan jokaiselle lapselle. Päivälepoa varten lapsi voi tuoda hoitopaikkaan jonkun lelunsa, jonka kanssa on turvallista nukahtaa. Muiden lelujen tuomisesta sovitaan yhdessä hoitajan kanssa.

Päiväunille

Ihmisen elämä on rytmistä toimintaa, jossa valveillaolo ja uni vaihtelevat yön, päivän ja vuodenaikojen mukaan.

Pienen lapsen hyvinvointi perustuu sille, että oppii nukahtamaan oikeaan aikaan, saa herätä rauhassa, saa ravintoa heräämisen jälkeen ja leikkii riittävästi.

Päiväunien suositeltu kesto:
1 - 2 vuotiaat 2x1,5 - 2,5 tuntia
2 - 3 vuotiaat 2 - 3 tuntia
4 vuotiaat 2 tuntia
5 vuotiaat 1t 45 min
6 vuotiaat 1,5 tuntia

3 - 6 vuotiailla päiväunet toimivat hermosoluja elvyttävästi. Ne antavat aivoenergiaa ja hyvää mieltä, parantavat keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, vähentävät levottomuutta, tuskaisuutta, ahdistuneisuutta ja lisäävät suorituskykyä älyllisissä tehtävissä sekä edistävät luovaa ajattelua.

Päivähoidossa olevan lapsen "henkivakuutus" olisi hyvin nukutut päiväunet. Tutkimusten mukaan oikein ajoitetut päiväunet eivät siirrä yöunen tuloa. Jos lapselle jää univelkaa, se siirtää unen tuloa illalla myöhäisemmäksi eikä päinvastoin.

Perhepäivähoitokoti on erilainen verrattuna kotiin. Lapsiryhmässä on melua ja hässäkkää. Sitä ei kestä kukaan alle kouluikäinen ilman hiljaista hetkeä. Uni tulee hyvän mielen vallitessa, ei väkisin. Sitä auttaa silittäminen, sadut, peittely, hämärä ja lähellä olo.

Lähde:
Erkki Tiusanen, Jyväskylän yliopisto: Lasten unista ja päiväunista.
Artikkeli teoksesta Kirsti Koivula 2005. Hyvässä hoidossa. Perhepäivähoitajan virikekirja. Programmes KK: Forssa