Jyväskylän Luontokoulu

JYVÄSKYLÄN LUONTOKOULUN TIEDOTE elokuu 2018

JYVÄSKYLÄN LUONTOKOULU TIEDOTTAA

 

Vesiturvallisuus ja melonnanohjaus lukuvuonna 2018 – 2019

Luontokoulun on tarjonnut vesiturvallisuus- ja melonnan alkeiskoulutusta vuosina 2002 – 2017 noin 17 000 Jyväskylän lähialueen oppilaalle. Nyt elokuussa jatkamme toimintaamme vanhaan malliin. Valitettavasti vieläkään emme pysty tarjoamaan palvelua ihan jokaiselle kuudesluokkalaiselle, joten nopeat syövät hitaat tänäkin vuonna.

Luontokoulun vesiturvallisuus- ja melontakoulutus käynnistyy koulujen viikolla 33. Melontapalvelujamme tarjoamme mielellämme alueellisesti painottaen (logistiikasta johtuen), sopikaa kouluissanne kuudensien luokkien opettajien kanssa ja tehkää melonta-ajanvaraus luontokoulun nettisivuilla! Tarkista melontakalenteristamme vapaa melonta-aika ja laitakaa ilmoittautuminen tulemaan! Päivitämme kalenteriamme mahdollisimman uutterasti, mutta kalenteria täytämme varausjärjestyksessä, ellei meille tule vakavia logistisia perusteita toimia toisin. Eli nopeimmat luokat saavat haluamiaan aikoja. Ilmoittautuminen avautuu to 9.8.2018 klo 06.00.

https://peda.net/jyvaskyla/luontokoulu/lvjm

 

Melonnanohjaus tapahtuu koulun lähivesillä, usein uimarantojen läheisyydessä. Aikaa vesiturvallisuus- ja melontakoulutukseen tulee varata noin 2 - 3h /luokka.

Luontokoulun melontapäivään kuuluu luontokouluopettaja Kimmo Koittolan ohjauksella vesitutkimusta sekä vesiturvallisuuskoulutusta ja luontokouluopettaja Kim Suomalaisen ohjauksella melonnan alkeiskoulutusta inkkarikanooteilla. Opiskelemme puolen luokan ryhmissä noin 10-15 oppilasta kerrallaan. Ryhmistä toinen on melomassa järvellä ja toinen ryhmä on vesiturvallisuusopetuksessa läheisellä rannalla. 

Luontokoulun palvelut myös melonnanohjaus ovat kouluille maksuttomia ja opetuksesta vastaavat luontokouluopettaja Kim Suomalainen, melonta (Suomen melontaliiton kouluttama melonnanohjaaja) ja luontokouluopettaja Kimmo Koittola, vesiturvallisuus- ja vesitutkimukset.

Luontokoulu toimittaa luokanopettajalle melonnasta tiedotteen, jota voi tarvittaessa muokata.

 

Kummiluokkina kaikki kaupungin ykkösluokat!

Tarjoamme kaikille ykkösluokille mahdollisuuden tulla luontokoulun kummiluokaksi. Uskomme koulutiensä aloittavien 7-vuotiaiden olevan kehityksessään juuri siinä vaiheessa, jossa oppilaan luontosuhde kehittyy voimakkaimmin.

Kutsumme uudet kummiluokanopettajat koulutukseen Keski-Suomen luontomuseolle, jossa samalla esittelemme kulttuuri-OPS:aan kuuluvan eppuluokkien retkikokonaisuuden. Koulutuksella voi korvata ½ VESO tai KiKy-koulutuspäivän. Jos olet jo aiempina vuosina ollut luontokoulun kummiopena ja kummiluokkavuosi ja luontomuseoretki ovat sinulle tuttuja, ilmoittautuminen kummiopettajaksi riittää. Ilmoittautuminen kummiopettajaksi tapahtuu kotisivujemme kautta, samalla voit tarkistaa kalenteristamme retkiajankohdan ja esittää muutamia toiveita retkien ajankohdan ja teeman osalta.

Joulukuun ja toukokuun aikoja varaamme vasta kummiopettajakoulutuksessa ja sen jälkeen.

Kummiluokkaopettajakoulutus to 20.9.2018 klo 13.30 – 16.30!

Ilmoittautuminen avoinna https://peda.net/jyvaskyla/luontokoulu/kummiluokat

 

Luontokoulu etsii tulevia melonnanohjaajia tuleville vuosille!

Luontokoulun välineistö sai lisäystä Liikkuva koulu-hankkeesta ja saimme toisen trailerin kanootteja. Tulevaisuudessa pystymme lainaamaan yhtä kanoottitraileria kouluille koulujen omaan liikunnan- ja retkeilynopetukseen. Melonnan opetukseen edellytämme melonnanohjaajan koulutuksen saanutta ohjaajaa, joka ottaa vastuun opetuksen ja kaluston asianmukaisesta hoitamisesta. Luontokoulun melonnanohjaaja koulutus on tarkoitus aloittaa syyskuun aikana, ja mikäli sinulla on aiempaa kokemusta melonnasta ja olet kiinnostunut kouluttautumaan melonnanohjaajaksi, tervetuloa mukaan Jyväskylän melovien opettajien joukkoon!

Bonuksena koulutukseen lähtijät saavat lainausoikeuden luontokoulun melontavarusteisiin, ammattitaidon ylläpitämiseksi myös kesäaikana.

 

Luontokoulu lainaa myös välineistöään kouluille

Luontokoulu on hankkinut vuosien varrella tutkimus- ja retkeilyvälineistöä koulujen käyttöön. Välineistön lainaaminen on maksutonta. Välineistöä säilytetään pääsääntöisesti Mankolan koululla, Saarijärventie 21. Lainattaessa välineistö on pääsääntöisesti noudettava itse Mankolan koululta ja palautettava se sinne. Logistiikan osuessa kohdalleen saatamme toimittaa tavarat suoraan koululle. Välineistön lanaaja on vastuussa lainatuista välineistöstä.

Luontokoulun välineistöön voi tutustua kotisivuillamme ja tiedustelut välineiden lainaamisesta voi tehdä kotisivujemme kautta.

Uutuutena luontokoulun varastosta löytyy 18 paria retkiluistimia ja10 paria, luistimiin sopivia luistelumonoja! Lisäksi varastossamme on noin 50 paria lumikenkiä, pilkkikalastusvälineistöä ja kairoja sekä retkikeittimiä! Toivottavasti saamme välineistön ahkeraan käyttöön tulevana lukuvuonna. https://peda.net/jyvaskyla/luontokoulu/lv

 

 

Luontokoulu päivittää opetuksen ja kasvatuksen ympäristökäsikirjaa

Luontokouluopettajat ovat mukana toimikunnassa, joka ajantasaistaa koulujen ja päiväkotien ympäristökäsikirjaa. Samalla toimimme ympäristöasioiden tiedottajina tulevana lukuvuotena. Tulemme syksyn aikana tarkistamaan, että jokaiselta koululta ja päiväkodilta löytyy ympäristöyhteyshenkilö, jonka tehtävä on tiedottaa ja edistää ympäristöasioita työpaikalla.

 

Syyskesän terveisin luontokouluopettajat Kimi ja Kimmo