Jyväskylän Luontokoulu

JYVÄSKYLÄN LUONTOKOULUN TIEDOTE elokuu 2017

TIEDOTE elokuu 2017

JYVÄSKYLÄN LUONTOKOULU TIEDOTTAA

Vesiturvallisuus ja melonnanohjaus lukuvuonna 2017 – 2018

Luontokoulun on tarjonnut vesiturvallisuus- ja melonnan alkeiskoulutusta vuosina 2002 – 2017
noin 17 000 Jyväskylän lähialueen oppilaalle. Nyt elokuussa jatkamme toimintaamme vanhaan malliin. Valitettavasti vieläkään emme pysty tarjoamaan palvelua ihan jokaiselle kuudesluokkalaiselle, joten nopeat syövät hitaat tänäkin vuonna.

Luontokoulun vesi- ja melontakoulutus käynnistyy jo koulujen aloitusviikolla 32. Melontapalvelujamme tarjoamme mielellämme alueellisesti painottaen (logistiikasta johtuen), sopikaa kouluissanne kuudensien luokkien opettajien kanssa ja tehkää melonta-ajanvaraus luontokoulun nettisivuilla! Tarkista melontakalenteristamme vapaa melonta-aika ja laitakaa ilmoittautuminen tulemaan! Päivitämme kalenteriamme mahdollisimman uutterasti, mutta kalenteria täytämme varausjärjestyksessä, ellei meille tule vakavia logistisia perusteita toimia toisin. Eli nopeimmat luokat saavat haluamiaan aikoja. Ilmoittautuminen avautuu ke 9.8.2017 klo 12.00.

https://peda.net/jyvaskyla/luontokoulu/lvjm

Melonnanohjaus tapahtuu koulun lähivesillä, usein uimarantojen läheisyydessä. Aikaa vesiturvallisuus- ja melontakoulutukseen tulee varata noin 2 - 3h /luokka.

Luontokoulun melontapäivään kuuluu luontokouluopettaja Kimmo Koittolan ohjauksella vesitutkimusta sekä vesiturvallisuuskoulutusta ja luontokouluopettaja Kim Suomalaisen ohjauksella melonnan alkeiskoulutusta inkkarikanooteilla. Opiskelemme puolen luokan ryhmissä noin 12-15 oppilasta kerrallaan. Ryhmistä toinen on melomassa järvellä ja toinen ryhmä on vesiturvallisuusopetuksessa läheisellä rannalla.

Luontokoulun palvelut myös melonnanohjaus ovat kouluille maksuttomia ja opetuksesta vastaavat luontokouluopettaja Kim Suomalainen, melonta (Suomen melontaliiton kouluttama melonnanohjaaja) ja luontokouluopettaja Kimmo Koittola, vesiturvallisuus- ja vesitutkimukset.

Luontokoulu toimittaa luokanopettajalle melonnasta tiedotteen, jota voi tarvittaessa muokata.

Kummiluokkina kaikki kaupungin ykkösluokat!

Tarjoamme kaikille ykkösluokille mahdollisuuden tulla luontokoulun kummiluokaksi. Uskomme koulutiensä aloittavien 7-vuotiaiden olevan kehityksessään juuri siinä vaiheessa, jossa oppilaan luontosuhde kehittyy voimakkaimmin.

Kutsumme uudet kummiluokanopettajat koulutukseen Keski-Suomen luontomuseolle, jossa samalla esittelemme kulttuuri-OPS:aan kuuluvan eppuluokkien retkikokonaisuuden. Koulutuksella voi korvata ½ VESO-koulutuspäivän. Jos olet jo aiempina vuosina ollut luontokoulun kummiopena ja kummiluokkavuosi ja luontomuseoretki ovat sinulle tuttuja, ilmoittautuminen kummiopettajaksi riittää. Ilmoittautuminen kummiopettajaksi tapahtuu kotisivujemme kautta, samalla voit tarkistaa kalenteristamme retkiajankohdan ja esittää muutamia toiveita retkien ajankohdan ja teeman osalta.

Joulukuun ja toukokuun aikoja varaamme vasta kummiopettajakoulutuksessa ja sen jälkeen.

Kummiluokkaopettajakoulutus to 14.9.2017 klo 13.30 – 16.30! Ilmoittautuminen avoinna https://peda.net/jyvaskyla/luontokoulu/kummiluokat

Luontokoulu lainaa myös välineistöään kouluille

Luontokoulu on hankkinut vuosien varrella tutkimus- ja retkeilyvälineistöä koulujen käyttöön. Välineistön lainaaminen on maksutonta. Välineistöä säilytetään pääsääntöisesti Mankolan koululla, Saarijärventie 21. Lainattaessa välineistö on pääsääntöisesti noudettava itse Mankolan koululta ja palautettava se sinne. Logistiikan osuessa kohdalleen saatamme toimittaa tavarat suoraan koululle. Välineistön lanaaja on vastuussa lainatuista välineistöstä.

Luontokoulun välineistöön voi tutustua kotisivuillamme ja tiedustelut välineiden lainaamisesta voi tehdä kotisivujemme kautta.

Uutuutena luontokoulun varastosta löytyy 18 paria retkiluistimia ja10 paria, luistimiin sopivia luistelumonoja! Lisäksi varastossamme on noin 50 paria lumikenkiä, pilkkikalastusvälineistöä ja kairoja sekä retkikeittimiä! Toivottavasti saamme välineistön ahkeraan käyttöön tulevana lukuvuonna.

Luontokoulu päivittää opetuksen ja kasvatuksen ympäristökäsikirjaa

Luontokouluopettajat ovat mukana toimikunnassa, joka ajantasaistaa koulujen ja päiväkotien ympäristökäsikirjaa. Samalla toimimme ympäristöasioiden tiedottajina tulevana lukuvuotena. Tulemme syksyn aikana tarkistamaan, että jokaiselta koululta ja päiväkodilta löytyy ympäristöyhteyshenkilö, jonka tehtävä on tiedottaa ja edistää ympäristöasioita työpaikalla.

Syyskesän terveisin luontokouluopettajat Kimi ja Kimmo