Lehtisaaren koulu

Tervetuloa Lehtisaaren kouluunKoulussa eletään niin normaalia arkea kuin vain mahdollista. Edelleen kuitenkin pidetään huoli hyvästä hygieniasta ja kiinnitetään huomiota turvaväleihin sekä vältetään turhia lähikontakteja. 


Koulun arkikäytänteitä on tarkennettu Syksyn 2020 aloitus

Oppilaiden työjärjestykset löytyvät Wilmasta. 

Bussikortit on jaetttu koulussa ensimmäisten koulupäivien aikana. 
Keljonkankaalta tulevat oppilaat käyttävät koulumatkoilla bussivuoroa no 16 (aikataulut ja reitit: https://jyvaskyla.digitransit.fi/linjat/LINKKI:9162/pysakit/LINKKI:9162:1:04 ) ja/tai lisävuoroja, jotka ajavat reittiä Sääkvuorentie - Keljonkankaantie - Säynätsalontie. Lisävuorojen aikataulut löytyvät koulu kotisivulta oman otsakkeen alta.
HUOM! Noudattehan erityistä varovaisuutta ja liikennesääntöjä myös bussipysäkeillä ja niiden läheisyydessä ja annatte tilaa muille tiellä liikkujille.

Bussikortit ovat henkilökohtaisia ja niistä kannattaa pitää hyvä huoli. Kortti tulee säilyttää sille annetussa muovitaskussa. Kortin uusiminen on maksullista. Jos bussikortti katoaa tai kortti rikkoutuu, siitä on heti ilmoitettava koulusihteerille. Tällöin oppilas saa koulusta mukaansa lomakkeen, joka palautetaan kouluun huoltajan allekirjoituksella. Uuden kortin saaminen kestää muutaman päivän; tämän ajan koulumatkat ovat omakustanteisia.


Koulumme on mukana Erasmus+ VLeARning- projektissa, jossa tutustumme ja tuotamme VR/AR tekniikalla materiaalia oppimiseen ja oppien. Tässä lukuvuosina 2019-2020 tehtyjä koulun esittelyyn tarkoitettuja materiaaleja. 

Koulun esittelyvideo, käytetty 180°kuvia 
Visit Lehtisaari school

Koulun esittelyä 360-videoiden avulla
Ruokala - The cafeteria
Koulun piha-alue - The school yard
Liikuntasali Joukola - The gym
Käytävä ja aula-alueet - The corridories
Musiikkiluokka - Our music classNuorisonohjaajilta terveiset!

Jyväskylän kaupungin nuorisonohjaajat tavoitettavissa Nuorten Jyväskylän keskustelukanavalla Discordissa päivittäin ma-pe klo 16.-20.00 (Helatorstaina ei päivystystä).

Nuorten Jyväskylän Discord -kanavan linkki: https://discord.gg/3fHFKtj 

Jyväskylän kaupungin Nuorisopalveluiden nuorisonohjaajat Eteläisellä alueella:

Säynätsalo:

Jarno Laitinen, nuorisonohjaaja 040 5889683 (jarno.laitinen@jyvaskyla.fi)

Pia Santa, nuorisonohjaaja 040 5579072 (pia.santa@jyvaskyla.fi)

Kilpisen koulu:

Yemataeshed (Jeme) Matikainen, nuorisonohjaaja 050 5019887 (yemataeshed.matikainen@jyvaskyla.fi)

Liikkuva Nuorisotyö:

Aulis Mäkinen, nuorisonohjaaja 050 5267528 (aulis.t.makinen@jyvaskyla.fi)

Korpilahti:

Tanja Olkkonen, nuorisonohjaaja 040 5722934 (tanja.olkkonen@jyvaskyla.fi)

Arja Antikainen, nuorisonohjaaja, Korpilahden yhtenäiskoulu 040 5825105 (arja.antikainen@jyvaskyla.fi)

Ismo Siili, nuorisonohjaaja, Korpilahden Verstas 040 5046875 (ismo.siili@jyvaskyla.fi)

Kooste sivistyksen ja soten lasten, nuorten ja perheiden palveluista poikkeusoloissa.

Jyväskylän kaupunki /Tiedote 20.3.2020 

Perusopetus 

Suurin osa perusopetusikäisistä opiskelee kotona. Hallituksen perjantaina tekemän uuden linjauksen mukaisesti kaikki 1.-3.-luokkalaiset lapset voivat tulla kouluun 23.3. alkaen, mutta linjauksen mukaisesti toive on, että lapsi jäisi kotiin, jos siihen on mahdollisuus. Myös erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus järjestetään sitä tarvitseville koulussa. Tässäkin periaatteena on, että jos erityisen tuen oppilas voi jäädä kotiin sitä suositellaan. 

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäri toimii omalla lähikoululla samoin valtioneuvoston kriteerein kuin perusopetus. 

Koulut ovat loppuviikon kuluessa järjestäneet kotona opiskelevien lasten ja nuorten tueksi erityisopetuksen opettajia ja koulunkäynninohjaajia. Koulut informoivat viimeistään ensi viikon alussa, kuinka lapsi tai huoltaja voi saada tukea lapsen koulunkäyntiin puhelimitse tai etäyhteyden kautta. Apua löytyy niin tehtävien tekemiseen kuin muihinkin koulunkäyntiin liittyviin arjen kysymyksiin lapsen oman koulun kautta.

Perusopetuksen sivu poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/perusopetus-jyvaskylassa/jyvaskylan-koulujen-varautuminen-koronavirukseen 


Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut
 

Esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten kuraattori- ja psykologipalvelut jatkuvat tietyin rajoituksin. Yksilövastaanottotyö jatkuu ja vastaanottoaikoja kuraattoreille ja psykologeille voi varata normaalisti. Yksilövastaanotto on ensisijaisesti etävastaanotto puhelimen, Skype tai Teamsin välityksellä, mutta tarvittaessa on myös mahdollisuus vastaanottokäyntiin. Aina jos asiakkaalla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, tulee tapaaminen kuitenkin toteuttaa etäyhteyksillä. Perhetapaamisia, verkostotapaamisia ja muita monialaisia palavereja ei järjestetä kouluilla ja oppilaitoksilla toistaiseksi, ellei tilanne sitä akuutisti vaadi. Jo sovitut siirretään tai hoidetaan etäyhteyksillä 

Kuraattorit ja psykologit tavoittaa puhelimitse kouluille ja oppilaitoksille sovittuina normaaleina puhelinaikoina. Esi- ja perusopetuksen puhelinaika on tiistaina ja torstaina 10-11 ja toisen asteen puhelinaika maanantaista perjantaihin klo 12-12.30. Myös muina aikoina puheluihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan. Opiskeluhuollon palveluissa Wilma-järjestelmä ja WhatsApp eivät ole edelleenkään mahdollisia asioinnissa. 

Henkilöstön yhteystiedot: https://www.jyvaskyla.fi/opiskeluhuolto  


Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palveluita ajanvarauksella
 

Jyväskylän perusopetuksen oppilaiden kouluterveydenhuollon palvelut järjestetään 23.3. alkaen keskitetysti Kilpisen (Honkaharjuntie 6) ja Mankolan (Saarijärventie 21) kouluilla. Kouluterveydenhoitajan vastaanotot toimivat maanantaista perjantaihin ajanvarauksella. Ajanvaraus vain puhelimitse maanantaista perjantaihin kello 8-14, numeroon 050 308 7324.

Opiskeluterveydenhuollon sovitut vastaanottoajat toteutuvat pääsääntöisesti, mutta ajanvaraukseton vastaanotto on suljettuna. Yhteydenotot opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse numeroon 014 266 2260, maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 8-13. 


Nuorisopalvelut
 

Kun nuorisotilat ja nuorten taidetyöpaja sulkivat ovensa ja ryhmätoiminta keskeytyi, nuorisonohjaajat siirtyivät kiertämään työpareina iltapäivisin ja iltaisin paikoissa, jossa nuoret liikkuvat. Nuorisonohjaajat juttelevat nuorten kanssa kokoontumisrajoituksista ja muista mieltä vaivaavista kysymyksistä. Nuoria opastetaan myös nuorisopalvelujen verkkopalveluihin. Nuorisonohjaajille voi myös soittaa, yhteystiedot löytyvät kootusti nuorisopalvelujen sivuilta.

Maanantaista 23.3. alkaen nuorisotyöntekijät tavoittaa Nuorten Jyväskylän Discord-serveristä maanantaista torstaihin klo 16-20 ja perjantaisin klo 16-22. Serverille voi liittyä mukaan osoitteessa https://discord.gg/3fHFKtj. Paikalla on aina nuorten parissa toimivia ammattilaisia. Etsivällä nuorisotyöllä on oma Discord-serveri https://discordapp.com/invite/nrgyNKg. Etsivät nuorisotyöntekijät ovat kanavalla arkisin klo 10-17. Discordissa voi jutella halutessaan anonyymisti nimimerkillä. 
 
Etsivän nuorisotyö (p. 050 501 9936) ja Ohjaamo Jyväskylä (p. 050 311 8877) palvelevat puhelimessa, tekstiviesteillä ja WhatsAppilla arkisin klo 8-16. Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 15­-29-vuotiaille nuorille, jotka ovat jäämässä opiskelun ja työelämän ulkopuolelle, tai muuten kaipaavat apua arkeensa. Ohjaamo Jyväskylä on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen palvelupiste, josta saa ohjausta ja neuvontaa työllistymiseen, koulutukseen, hyvinvointiin ja muihin arjen asioihin. 

Tarkemmin nuorten palvelujen poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/nuoriso/nuorisopalvelujen-toiminta-koronaviruskautena 


Nuorisovastaanoton puhelinneuvonta avoinna arkisin klo 9–18

Nuorisovastaanotto tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluita 13–22-vuotiaille nuorille ja heidän läheisille. Poikkeusolojen aikana 23.3. alkaen Nuorisovastaanoton puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–18 numerossa 014 266 0150. Koronavirusepidemian aikana Nuorisovastaanotolla tavataan asiakkaita paikan päällä silloin, kun se on välttämätöntä, eikä asiakkailla ei ole hengitystieinfektion oireita. Hoidollista työtä tehdään myös etäpalveluina. Ryhmätoiminta on tauolla kevään ajan. 
 

Varhaisen tuen palveluohjausta ja kotipalvelua

Varhaisen tuen palveluissa hoidetaan kiireellinen lapsiperheiden palveluohjaus, sosiaalityö, perhetyö ja kotipalvelu. Palveluohjaus on avoinna maanantaista torstaihin kello 8-14, numerossa 014 266 3501. 

Mikäli ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden, läheisten tai kauppapalveluiden avulla, perheestä voidaan olla yhteydessä numeroon 014 266 0550 arkisin klo 8-16 ja 23.3. alkaen arkisin klo 9-18.
 

Perheneuvolan puhelinneuvonta avoinna laajennetusti 

Perheneuvolan puhelinneuvonnassa voit yhdessä psykologin tai sosiaalityöntekijän kanssa keskustella ja etsiä keinoja selvitä uudessa tilanteessa. Perheneuvolassa autetaan lapsiperheitä perheen ihmissuhteisiin ja lasten psyykkiseen oireiluun liittyvissä haasteissa. Puhelinneuvontaa on 23.3. alkaen avoinna maanantaista perjantaihin klo 9–18 numerossa 014 266 3590.

Koronavirusepidemian aikana perheneuvolassa tavataan asiakkaita paikan päällä silloin, kun se on välttämätöntä, eikä asiakkailla ei ole hengitystieinfektion oireita. Hoidollista työtä tehdään myös etäpalveluina. Ryhmätoiminta on tauolla kevään ajan. 


Lastensuojeluun yhteyttä puhelimitse
 

Voit ottaa yhteyttä lastensuojeluun, kun olet huolestunut omasta lapsestasi, omasta tai perheesi tilanteesta ja tarvitset apua tilanteen ratkaisuun. Lastensuojelun avohuollon numero on 014 266 0135, arkisin klo 8-16. Muina aikoina voit ottaa yhteyttä sosiaalipäivystyksen numeroon p. 014 266 0149 tai 112. 

Neuvolat turvaavat odottavien äitien ja vauvojen palvelut 

Neuvolapalveluja tarjotaan toistaiseksi rajoitetusti. Raskauksien seuranta ja jälkitarkastukset turvataan tarjoamalla äitiyshuollon normaalit terveydenhoitajakontaktit ja lääkärin tekemät keskiraskauden tarkastukset. Myös synnytysten jälkitarkastukset hoidetaan. Lastenneuvolassa tehdään terveydenhoitajan ja lääkärin tekemät terveystarkastukset alle 1-vuotiaille. 

Neuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu toimii normaalisti maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 8-14 numerossa 014 266 0141. 

Varhaiskasvatus 

Varhaiskasvatus toimii tällä hetkellä normaalisti, eli päiväkodit ovat auki. Hallituksen linjauksen mukaisesti toive on, että lasta hoidettaisiin kotona, jos siihen on mahdollisuus. 

Noin 2/3 osaa varhaiskasvatuksessa olevista lapsista on ollut ensimmäisellä viikolla kotona. Varhaiskasvatuksesta tuttu henkilökunta tulee ensi viikon aikana olemaan yhteydessä lasten koteihin ja keskustelee, kuinka uudenlainen arki on lähtenyt rullaamaan. Tarvittaessa tarjolla on myös erityisvarahaiskasvatuksen tukea arkeen. 

 Varhaiskasvatuksen sivu poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/varhaiskasvatus/varhaiskasvatus-jyvaskylassa/jyvaskylan-varhaiskasvatuksen-varautuminen  


Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki,
- Eino Leisimo, p. 014 266 4033, toimialajohtaja, Jyväskylän kaupungin sivistyspalvelut

- Päivi Kalilainen, p. 014 266 3600, palvelujohtaja Jyväskylän kaupungin perheiden ennaltaehkäisevät palvelut

- Kati Kallimo, p. 050 442 2302, toimialajohtaja, Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut

 

Jyväskylän kaupungin korona-tiedotussivu: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

 

Päättöarvioinnista vuosiluokkien 7-9-luokkien oppilaille ja huoltajille

Päättöarvioinnin kriteerit määritellään Perusopetuksen Opetussuunnitelman perusteissa. Tarkemmin päättöarvosanan muodostumisesta ja kriteereistä voi lukea täältä.

Päättöarvioinnin kriteerit määrittelevät numeroarvosanaan kahdeksan (8) vaadittavan tieto- ja taitotason kussakin oppiaineessa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin oppiaineen eri kriteerien kuvaamaa osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta. Oppilas on saavuttanut perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaiset tavoitteet oppiaineessa välttävästi (5) mikäli hän osoittaa jossakin määrin oppiaineelle asetettujen tavoitteiden mukaista osaamista. (OPS2014 6.5.1 Päättöarvosanan muodostuminen)

Päättöarvosanoja annetaan oppiaineesta riippuen joko seitsemännellä, kahdeksannella tai yhdeksännellä luokalla.

Seitsemännen luokan päättyessä annetaan lukuvuosiarviointi, joka muutetaan päättöarvosanaksi, mikäli oppilas ei anna lisänäyttöjä seuraavissa oppiaineissa

  • kotitalous
  • kuvataide
  • musiikki
  • käsityö

Kahdeksannen luokan päättyessä annetaan päättöarvosana historiassa.

Muiden oppiaineiden päättöarvosanat annetaan yhdeksännellä luokalla, kun kyseisen aineen opiskelu päättyy.

Päättöarvosana on numero, joka muodostuu oppiaineen päättyessä osoitettujen taitojen perusteella. Oppilaan taitoja arvioidaan suhteessa Opetushallituksessa määriteltyihin arviointikriteereihin ja Jyväskylän kaupungin taitotasotaulukoihin. Päättöarvosana ei muodostu lukuvuosiarvosanojen keskiarvosta. Jos oppilaalla on yksilöllistettyjä tavoitteita, arviointi määräytyy niiden mukaisesti.

Huom. Jos oppilas on vaihtanut perusopetuksen aikana S2:n äidinkieleen tai katsomusaineen toiseen, arvioidaan päättöarvioinnissa viimeksi opiskeltu oppiaine.

 

VALINNAISAINEIDEN ARVIOINTI

Valinnaisaineet, joita opiskellaan 1h viikossa/lukuvuosi (L) arvioidaan sanallisesti.

Valinnaisaineet, joita opiskellaan 2h viikossa/lukuvuosi, kahden lukuvuoden ajan (T ja V) arvioidaan numerolla.

Valinnainen A2-kieli (alkaa 4. luokalla) ja B2-kieli (alkaa 8. luokalla) arvioidaan myös numerolla, mutta huoltajan pyynnöstä siitä saa myös S-merkinnän (suoritettu).

Alla olevista linkeistä löytyy vielä lisätietoa valinnaisaineiden arvioinnista.

Kaupungin valinnaisaineisiin liittyvät ratkaisut opetussuunnitelmassa: https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/jyvaskyla/luku12

“V-valinnainen arvioidaan lukuvuoden päättyessä. Valinnaisesta annettu arvosana tulee erillisenä arvosanana päättötodistukseen.” esim https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/jyvaskyla/luku12/12-22/kuvataide

“T- valinnainen arvioidaan lukuvuoden päättyessä ja päättöarvioinnissa yhdeksännellä luokalla yhdessä pääaineen kanssa.” esim. https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/jyvaskyla/luku12/12-1/t-valinta

Lisänäyttöjen antaminen päättöarviointiin

Jotta lisänäytön antamiselle on riittävästi aikaa, tulisi huoltajan tai oppilaan ottaa yhteyttä kyseisen aineen opettajaan mahdollisimman ajoissa, mielellään helmikuun 2020 loppuun mennessä.

Tapahtumakalenteri

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko40

28 September 2020 Thursday
29 September 2020 Thursday
30 September 2020 Thursday
1 October 2020 Thursday
2 October 2020 Thursday
3 October 2020 Thursday
4 October 2020 Thursday

Viikko41

5 October 2020 Thursday
6 October 2020 Thursday
7 October 2020 Thursday
8 October 2020 Thursday
9 October 2020 Thursday
10 October 2020 Thursday
11 October 2020 Thursday

Viikko42

12 October 2020 Thursday
13 October 2020 Thursday
14 October 2020 Thursday
15 October 2020 Thursday
16 October 2020 Thursday
17 October 2020 Thursday
18 October 2020 Thursday

Viikko43

19 October 2020 Thursday
20 October 2020 Thursday
21 October 2020 Thursday
22 October 2020 Thursday
23 October 2020 Thursday
24 October 2020 Thursday
25 October 2020 Thursday

Viikko44

26 October 2020 Thursday
27 October 2020 Thursday
28 October 2020 Thursday
29 October 2020 Thursday
30 October 2020 Thursday
31 October 2020 Thursday
1 November 2020 Thursday
Ilmoittautuminen

Keljonkangas-Säynätsalo kouluverkko päätöksen etenemisprosessia

Kouluverkkoselvitys sivistyslautakunnassa 26.5.2020
Lyhyellä aikavälillä selvitys keskittyy Säynätsalo-Keljonkankaan ja Vaajakosken alueisiin. Tulevana syksynä kaikki Säynätsalon alueen 1–4-luokkalaiset sijoitetaan Säynätsalon ja Muuratsalon päiväkotikouluihin. Syksyllä 2021 Keljonkankaan uuden yhtenäiskoulun valmistuttua kaikki Keljonkankaan ja Säynätsalon alueen 5–9 luokkien oppilaat opiskelevat Keljonkankaan yhtenäiskoulussa, joten 2021 syksystä alkaen Lehtisaaren koulun tiloja ei enää tarvita. Alueen kouluverkon kehittämisessä on osallistettu alueen asukkaita, jotka ovat päässeet esittämään mielipiteensä tuleviin kouluratkaisuihin. Kouluverkkoon liittyen on laadittu myös lapsivaikutusten arviointi. Toive Säynätsalon alueen 4. vuosiluokan oppilaiden mahdollisuudesta käydä koulua alueen kahdessa päiväkotikoulussa on huomioitu suunnittelussa.
https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-05-26_jyvaskylan-sivistyslautakunnan-paatoksia-2652020


Lautakunta esitti siis eteenpäin hallitukselle ja valtuustolle, että Keljonkankaan yhtenäiskoulun hankesuunnitelmaa ja kapasiteettia tarkistetaan niin, että Säynätsalon 5.-6. -luokkalaiset siirtyvät uuteen Keljonkankaan kouluun syksyllä 2021.
Säynätsaloon tutkitaan tilaratkaisuna kahta päiväkotikoulua varhaiskasvatusikäisille ja 1.−4. -luokkalaisille, toista Säynätsalon saarelle ja toista joko Lehtisaareen tai Muuratsaloon
Tiedote kokouksesta: 
https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2019-03-26_jyv%C3%A4skyl%C3%A4n-sivistyslautakunta-20190326-palautti-mm.-nuorisoavustukset-valmisteluun-ja-linjasi-kouluverkkoa
Kokouksen pöytäkirja löytyy täältä: 
http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_asil_tweb.htm?+bid=7947
Asian liitteinä olivat

·  Perusopetuksen palveluverkkosuunnitelma 2019: http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=1160865&version=1

·  Kooste koulupolkukyselystä 4.-14.12.2018: http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=1160373&version=1

·  Raportti lasten kyselystä: Säynätsalon 1.-6. –luokkalaisten ajatuksia koulusta: http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=1160383&version=1

·  Muistio: Keljonkangas-Säynätsalo kouluverkko –alueen vanhempien ja asukkaiden keskustelutilaisuus 12.3.2019: http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=1160386&version=1

·  Jyväskylän nuorisovaltuuston lausunto: http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=1160393&version=1

·  Jyväskylän Lasten Parlamentin Päijätalueen pikkuparlamentin lausunto: http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=1160399&version=1

Ota kantaa:

http://www.jyvaskyla.fi/hankkeet/keljonkankaanyhtenaiskoulu


ja toimialajohtaja Leisimon diat asukastilaisuudesta:

http://jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/jyvaskylawwwstructure/87531_Sivistyspalvelut_kehitysnakymat_keljonkangas_saynatsalo.pdf

Liitteet:

Muistio

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä