Toimintasuunnitelma 2018-2019

Kortepohjan koulun Vertin toimintasuunnitelma 2018-2019

Vuoden 2013 alusta alkaen kehitysvammaisten ja autististen koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa on järjestetty perusopetuspalveluiden toimesta. Nimitys Vertti tarkoittaa vaativaa erityista tukea tarvitsevien oppilaiden aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Toimintaympäristöä ja työskentelytapoja suunniteltaessa tulee huomioida lasten ikä, kehitysvaihe ja yksilölliset tarpeet. Tukea tarvitsevia lapsia kannustetaan ja tuetaan aloitteellisuuteen, omatoimisuuteen ja aktiivisuuteen. Lasten kehitystä voidaan edistää monipuolisen toiminnan, kuten erilaisten leikkien, laulujen, liikunnan ja pelien avulla. Toiminnassa huolehditaan aina lasten psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta. Toiminta tapahtuu koulun tiloissa ja se tarjoaa lapselle myös mahdollisuuden lepoon ja rauhoittumiseen. Myös välipala tarjotaan.

Kortepohjan Vertti-ryhmässä on kahdeksan lasta, joista yksi on pelkästään aamu-Vertissä. Ikähaitari 8-12. Vastuuohjaajan lisäksi paikalla on aina kaksi tai kolme ohjaajaa.

Liikumme pääsääntöisesti koulun lähiympäristössä, Emännäntien puistossa, lähikirjastossa, lintutornilla ja kävelyretkillä. Teemme myös retkiä esim. Satamaan tötterölle, Mäki-Matin perhepuistoon ja hampurilaisravintolaan herkuttelemaan. Monipuolista saliliikuntaa on tarjolla perjantaisin.

Teemme yhteistyötä koulun jälkkärin, Torppiksen kanssa, mm. syysriehaa, ulkoilupäiviä ja muitakin tempauksia. Ulkoilemme ja syömme välipalaa päivittäin Torppislaisten kanssa. Olemme myös yhteistyössä terapeuttien, koulun terveydenhoitajan ja muiden Vertti-ryhmien kanssa.

Olemme ottaneet vakituisesti yhden keittiöpäivän, välipalan laitto ja tiskaus. Autamme myös lähes päivittäin välipalan esille laitossa ja pöytien pyyhinnässä.

Iltapäivien risaisuus, terapiat ja eri aikoihin päättyvät koulutunnit, tuovat haastetta ryhmän yhteiseen tekemiseen.

Tärkeimmät osa-alueet: liikunta ja ulkoilu, kädentaidot ja askartelu, sosiaaliset- ja vuorovaikutustaidot, lähiympäristö, arkiaskareet, ruokailu, asiointi, kulttuuri, perinteet ja juhlat.