Rehtorin posti

Rehtorin postia

Kohtaamisen kuusi K:ta

Koulun arjessa meille tärkeä asia on Kohtaamisen kuusi K:ta, mikä on myös tämän lukuvuoden teemamme. Katso, kuule, keskity, kehu, kerro ja kunnioita on mukava pienten sanojen rimpsu, mutta miten paljon niiden sisään kietoutuukaan. Mitä nämä asiat tarkoittavat arjessamme?

KATSO: Huomatuksi tuleminen on meille kaikille hyvin tärkeää. Jokaisella on oikeus tulla kohdatuksi, katsotuksi ja nähdyksi.Hyvin merkityksellinen taito niin lasten kuin aikuistenkin yhteisöissä, luokissa ja henkilökunnan huoneessa on myös pystyä katsomaan asioita eri puolilta, eri näkökulmista.

KUULE: Vuorovaikutustilanteissa kuulemme asioita omien ajatustemme ja arvojemme suodattamina. Aina emme me aikuiset kuin lapsetkaan pysähdy kuulemaan ja kuuntelemaan toisiamme loppuun asti. Kaikilla on kuitenkin oikeus tulla kuulluksi, vaikkemme samaa mieltä asioista olisikaan.

KESKITY: Välillä tuntuu, että tämä aika haastaa keskittymistämme. Paljon on tarjolla valittavaksi: runsaasti tietoa, nopeasti muuttuvia tilanteita, uusia kontakteja, tehtäviä, mahdollisuuksia, velvollisuuksia ja kiirettäkin. Jokaisen meistä on välillä pinnisteltävä keskittymään oleellisimpaan. Niin koulussa kuin kotonakin se on mielestäni lapsen ja aikuisen välinen vuorovaikutus.

KEHU: Vahvistumme siinä, mistä puhumme eniten. Siksi kannustaminen kannattaa. Koulussa puhumme kannustavasta pedagogiikasta, joka tutkitusti johtaa hyvään oppimiseen. Sen teho lienee yhtä hyvä myös aikuisten maailmassa. Varmasti huomattu hyvä, positiivinen palaute, voimaannuttaa ja auttaa jaksamaan.

KERRO: Lapset ovat luonnostaan taitavia kertomaan asioistaan, kun me aikuiset vain hiljennymme yhteisen kanavan äärelle. Toiselle se on yhteinen juttutuokio ruokailuhetkessä, toiselle tarinat yhdessä ulkoiltaessa. Täällä koulussa se tuokio alkaa usein mainiolla tokaisulla: “Arvaa mitä…” Tässäkin kohtaa me aikuiset voisimme ottaa mallia lapsista.

KUNNIOITA: Me kaikki olemme niin erinomaisesti erilaisia. Koulu on mitä mainioin paikka harjoitella joustavuutta, ymmärrystä, sietämistä, hyväksymistä, arvostamista ja kunnioitusta. Erinomaisesti erilaiset ovat montaa mieltä monista asioista. Moniäänisyys on voimavaramme, joka vahvistaa taitoa kunnioittaa jokaista.

Näin monista osista rakentuu hyvä vuorovaikutus. Se on tärkeä elämäntaito, jota koulussa harjoitellaan päivittäin. Ehkäpä jopa tärkein.
Kohtaamisen kuusi Kta.jpg

Leppoisia talvilomapäiviä kaikille toivoo

Päivi-rehtori

Olen KiVa, älä kiusaa!

Hyvien tapojen perusta on toisten ihmisten kunnioittaminen kaikissa kohtaamisissa. Se on pohja, jolle rakentuvat kohtelias käytös, sujuva vuorovaikutus ja erilaisuuden ymmärtäminen. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää myös itseään ja osata tulkita omaa käytöstään. Hyvätapainen ei synny pakosta, vaan halusta. Ystävällisten ajatusten ilmaiseminen ja hyvätapaisuus ovat taitoja, joita voidaan opettaa ja oppia.

Tapakasvatus alkaa kotoa. Koulussa opetellaan vuorovaikutustaitoja ja syvennetään tapakulttuurin ymmärrystä. Työelämässä tätä osaamista tarvitaan käytännössä ammatissa kuin ammatissa. Hyvät tavat eivät juurru hetkessä, vaan ne hioutuvat osaksi noudattajaansa vuosien kuluessa ja toistojen myötä.

Kodin ja koulun yhteistyö on tapakasvatuksessa – kuten muussakin kasvatustyössä – ensiarvoisen tärkeää. Kun lapsi tai nuori saa samanlaisia viestejä sekä kotoa että koulusta, niiden merkitys ja teho vahvistuvat. Yhteiset arvot ja normit auttavat jäsentämään ympäröivää maailmaa. Vanhojen hyvien tapojen soveltaminen ja niiden ” tuunaaminen” tähän päivään sopivaksi on haaste, johon sekä kotien että koulujen on syytä tarttua. Aikuisen esimerkki on tärkeä.

Hyviin tapoihin ja toisten kunnioittamiseen sisältyy myös oikeus tehdä virheitä. Turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä virheistä on mahdollisuus oppia. Samalla koululainen saa itse oivaltaa, että aina ei tarvitse olla oikeassa ja että elämä jatkuu siitä huolimatta.

Riita- ja kiusaamistilanteissa on usein kyse vuorovaikutus- ja tunnetaitojen puutteesta. Meillä koulussa on oma suunnitelma kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi. Suunnitelmassa lähdetään siitä, että ensin on tärkeä opettaa ja oppia, mitä tarkoittavat hyvät tavat, toisen huomioiminen, erilaisuuden hyväksyminen jne.Yhtä tärkeää on opettaa ja oppia, mitä on riitely, erimielisyys, epäkunnioittava käyttäytyminen ja kiusaaminen. Tunnetaitotunneilla harjoitellaan näitä asioita ja myös sitä miten riitoja ratkotaan: kuullaan, sovitellaan ja opitaan. Koulussamme 4.-6.luokkalaiset voivat ilmoittautua VerSo eli vertaissovittelijakoulutukseen ja olla auttamassa vertaisiaan riitojen ja erimielisyyksien ratkomisessa aikuisten tukemana. Mikäli nämä varhaisen tuen toimenpiteet eivät riitä ja kysymyksessä on koulukiusaaminensilloin toimitaan yhteistyössä koulun KiVa-tiimin, asianosaisten, huoltajien ja oppilashuollon asiantuntijoiden kanssa.

Hyvien tapojen opettaminen ja vahvistaminen kuin myös riita-asioiden ja kiusaamisen selvittelytkin tarvitsevat yhteistyötä kodin ja koulun välillä. Vuoden VanhempainVäläys 2018 - palkinnon voittanut vanhempaintoimikuntamme KOVA käsitteli kokouksessaan koulumme suunnitelmaa kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi ja antoi hyviä vinkkejä siihen, miten asiaa voitaisiin yhdessä edistää. Yksi hyvä idea toteutuu jo tänä keväänä huhtikuun loppupuolella: lasten ja vanhempien yhteinen (vanhempain)ilta, jolloin aiheena on SOME ja siellä tapahtuva vuorovaikutus. Ajankohdan tarkentuessa tiedotamme tästä illasta tarkemmin.

62BDF900-699A-4509-A888-7B8B716A5CC7.jpeg
Pirteää talven jatkoa toivottaen

Päivi-rehtori

Ovi jouluun

Tämän vuoden joulujuhlissamme saimme kulkea ihanan matkan joulua kohti. Useita ovia kolkuteltiin ja avattiin. Niiden takaa löytyi yllätyksiä ja uusia tuttavuuksiakin. Avaruus oli rajana matkallamme ja tähtipolku johdatti kulkua. Näin joulun aikaan lumen valkoisuus lumoaa, niin kuin juhlailtana lumihiutaleidemme tanssi. Matka joulumaahan ei onnistuisi ilman tonttuja, onneksi tapasimme heitäkin. Juhlassamme vieraili yllätysvieras Korvatunturilta. Joulupukin rekeen ei ollut mahtunut se lahja, joka Kortepohjan koulun väelle oli osoitettu - uusi koulu! Sitä pakettia jaksamme odottaa tulevinakin jouluina.

Tänä syyslukukautena olen saanut kulkea mieluisaa ja mielenkiintoista matkaa Kortepohjan koulun rehtorina. On ollut todella mukavaa tutustua lapsiin ja vanhempiin sekä tämän talon taitaviin opettajiin, koulunkäynnin ohjaajiin, oppilashuollon väkeen ja keittiön osaajiin. Täällä Kortepohjan koulussa ovien takaa on löytynyt innokkaita oppijoita, mielenkiintoisten ilmiöiden tutkijoita, osaavia aikuisia, sydämellä työtä tekeviä ihmisiä, iloja, suruja, ongelmia, ratkaisuja ja kaikkea sitä, mitä elämään kuuluu. 

Oppilaskuntamme järjesti jouluviikoilla Jouluovi - kilpailun, joka toi jouluntaikaa koulupäiviimme. Kuudennen luokan tontut jakoivat joulukorttipostia päivittäin ja luokissa touhuttiin joulujuttuja. Käytävillä aisti tonttujen juoksua ja piparin tuoksua. Syyslukukauden viimeisenä koulupäivänä, viimeisellä tunnilla kokoonnuimme JouluILOA – tuokioon koko koulu yhdessä. Oli mukavaa muistella syksyn touhuja ja päättä syyslukukausi tonttumaisen pirteään ”joulumuuviin”.Tämä on yksi kouluelämän vahvuuksista, saamme yhdessä elää läpi vuoden kiertokulkua juhlineen. 

Haluan kiittää teitä kaikkia lämpimästi tästä syyslukukaudesta.
Kiitos oppilaille hyvin tehdystä koulutyöstä ja koulun aikuisille kiitos hyvästä tekemisen meiningistä!
Kiitos erityisesti mainiolle vanhempaintoimikunnallemme ja  teille kotiväki hyvästä kasvatuskumppanuudesta.
Nyt meidän kaikkien on aika avata ovi jouluun!

808F9BBB-D065-4465-BD79-2317B6E710F1.jpeg

Rauhaisaa Joulua ja Onnea vuoteen 2019

toivotellen

Päivi-rehtori

Rehtorin postia

Luet Kortepohjan koulun uuden rehtorin kirjoittamaa blogia.
Kortepohjan koulu elää elämäänsä perinteikkään asuinalueeen keskellä
kauniin keskisuomalaisen luonnon ympäröimänä.

Kortepohjan koulun arjessa opitaan
monipuolisia asioita
monikulttuurisessa ilmapiirissä
ei koulua, vaan elämää varten!

Tästä meidän arjestamme kirjoitan tapahtuneeseen ja tulevaan tähyten.
Tervetuloa lukemaan postia rehtorin konttorista!

305395CD-517C-4ECE-BAF9-A7DDE4DB512D.jpeg