Unesco-koulutoiminta Kilpisessä

Unesco Blogi

Blogi esittelee Kilpisen Unesco-koulutoimintaa eri muodoissaan. Opettajien lisäksi blogin kirjoittajina toimivat myös koulun oppilaat.

Tarvittaessa lisätietoa Kilpisen Unesco- toiminnasta antavat Unesco-yhteysopettajat Ville Sakomaa, Riitta Lähdesmäki-Puttonen ja Sari Tamminen.

Struven ketju

Kilpisen kahdeksannen luokan maantieteen ryhmä pääsi tänä keväänä tutustumaan Unescon maailmanperintökohteeseen Korpilahden Oravivuorelle. Mitä sieltä sitten löytyi? No tietenkin yksi Keski-Suomen Struven ketjun mittauspisteistä!

Jyväskylän yliopiston opettajaopiskelijat olivat kevään aikana käyneet tustustumassa retkelle lähtevään oppilasryhmään ja samalla kertoneet ja tustustuttaneet oppilaita Struveen, Struven ketjuun ja sen mittausperiaatteisiin sekä merkitykseen Unescon maailmanperintökohteena. Erityisesti kolmiomittauksen periaatteita käytiin läpi ennen varsinaista retkeä ja pohdittiin, mikä merkitys sillä on ollut maapallon muodon tutkimisessa.
Retki sijoittui vappua edeltävälle perjantaille, jolloin liikkeelle lähdettiin aamutuimaan yhteisellä bussikyydillä. Perillä meitä odotti kiipeäminen Oravivuorelle, mihin kysyttiin hieman jo kuntoakin. Oravivuoren päältä, korkeimmalta huipulta, löytyi niin Struven mittauspiste kuin näkötorni, josta oli upeat maisemat Päijänteelle. Huipulla opettajaopiskelijat olivat järjestäneet oppilaille pienissä ryhmissä suoritettavia rastitehtäviä aina Struve-riimittelystä puun korkeuden arviointiin ja esim. maisemamaalaukseen. Sää ei täysin retkeläisiä hellinyt, mutta vesisateelta vältyimme ja iltapäivästä alkoi aurinkokin paistaa. Retkipäivän päätti yhteinen nuotioeväiden valmistus: perinteisesti siis makkaraa ja vaahtokarkkeja koulun eväspussin lisäksi.

Lisätietoa Struven ketjusta sekä Oravivuoren mittauspisteestä löytyy esim. seuraavilta sivuilta:
http://www.maanmittauslaitos.fi/tietoa-maanmittauslaitoksesta/teemat/struven-ketju
http://retkipaikka.fi/vapaa/struven-ketju-puolakka-korpilahti/

Draamapedagogiikkaa Kilpisessä 5.4.2016

Toiseuden kohtaaminen

Tekijä: Marja Danska
Koulumme osallistui Jyväskylän Unesco-koulujen projektiin, jossa OKL:n opiskelijat tulivat opettamaan oppilaillemme toiseutta ja vieraan kulttuurin kohtaamista prosessidraaman kautta. Yläkoulun puolelta projektiin osallistui kaksi 7. luokkaa ja alakoulun puolelta 4.-6. luokat. Tässä tapahtumia kuvina yhden luokan matkasta.

Matka alkoi muutolla uudelle asuttamattomalle saarelle. Saaria oli kaksi. Tässä oppilaat piirtävät heidän unelmasaarestaan kartan.
image (1).jpg

Kuvituksesta siirryttiin toimintaan. Tässä toisen saaren asukkaat esittävät päivätoimiaan.

image(1).jpg

Pian toiselle unelmasaarelle saapui ulkopuolinen uhka ja saaren alkuperäiset asukkaat joutuivat lähtemään kohti tuntematonta.

image.jpg

Yön aikana matkaajat löysivät rauhaisan nukkumapaikan. Aamun valjetessa he kuitenkin huomasivatkin saapuneensa vieraan yhteisön alueelle. Seurasi hämmentäviä ja pelottavia tunteita, kun alettiin tutustumaan vieraaseen yhteisöön.

image(3).jpg

Monien mutkien ja vaiheiden jälkeen kaksi toisilleen entuudesta tuntematonta yhteisöä lähenivät ja enää esteenä oli kielisolmu, jota tässä koitetaan aukaista. Solmun auettua huomattiin, että yhteisö oli löytänyt myös yhteisen kielen.

image(5).jpg

Unesco jaksonvaihtopäivä 9.10.2015

Tekijä: Ville Sakomaa
Kilpisellä vietettiin 9.10. 2015 Unesco-jaksonvaihtopäivää. Päivään osallistuivat 7-8.luokat. Teemoina olivat YK 70-vuotta ja ihmisoikeudet.
yk-koulu_-logo_0.png
Suomen YK-liiton julkaisemassa animaatiossa esitellään YK:n historia kolmessa minuutissa. Animaatio katsottiin luokissa Unesco-jaksonvaihtopäivänä heti aamunavauksen jälkeen.

Kahoot- tietovisassa oppilaat testasivat tietämystään aiheista YK ja ihmisoikeudet.
https://play.kahoot.it/#/k/bd5d5c75-2e21-45a8-a20a-9711efab0c5b


Maailman parhaat uutiset -tehtävässä tutustuttiin YK:n vuosituhattavoitteisiin ja kirjoitettiin niiden pohjalta hyviä uutisia jo tapahtuneista edistysaskeleista tai ennakoitiin tulevaisuuden onnistumisia.

Lisäksi oppilaat pelasivat turvapaikahakija-aiheista lautapeliä, tutustuivat toiminnallisessa työpajassa lasten oikeuksiin ja kävivät vierailulla SPR:n pakolaisteltassa. SPR:n kanssa yhteistyössä toteutettiin koululla myös vaatekeräys, jossa saatiinkin kerättyä runsaasti lämmintä vaatetta ja liinavaatteita.

Päivän päätteeksi vietettiin vielä lukutuntia.

Päivä oli erittäin onnistunut. Kiitokset siitä kaikille mukana olleille.
Alla vielä vähän kuvia päivän varrelta.

image.jpeg



image.jpeg
Punaisen ristin pakolaisteltta oli suosittu ja havainnollinen esittely oloista, joissa pakolaisleireillä eletään.

image.jpeg

image.jpeg


image.jpeg

Vierailijoita kertomassa lasten oikeuksista

image.jpeg
Aamunavauksen jälkeen oppilaat kirjoittivat Rauhanpuun omenoihin ajatuksiaan rauhasta. Luokka kerrallaan kävi ripustamassa ajatukset rauhanpuuhun.

image.jpeg
Omenoita ihastelemassa
image.jpeg
image.jpeg


image.jpeg
Välillä pelattiin luokissa lautapeliä, jossa asetuttiin turvapaikanhakijan asemaan.

image.jpeg

image.jpeg
Oppilaat toivat koululle runsaasti talvi- ja liinavaatteita lahjoitettavaksi vastaanottokeskuksiin

image.jpeg
Maailman parhaita uutisia aikajanalla.

image.jpeg
image.jpeg

image.jpeg

Vaatekeräys turvapaikanhakijoille

Tekijä: Ville Sakomaa
Moni meistä lienee viime aikoina pohtinut, kuinka itse voisi konkreettisesti auttaa Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita. Tarjoamme nyt mahdollisuutta auttaa osallistumalla keräykseemme ja lahjoittamalla liinavaatteita (tyynyliinat, lakanat, pussilakanat), pyyhkeitä sekä talvivaatteita pakolaisille.
Kerätyt tekstiilit luovutetaan Kilpisen jaksonvaihtopäivän (9.10.) päätteeksi SPR:n edustajille, jotka välittävät ne niitä eniten tarvitseville esimerkiksi vastaanottokeskuksiin.

Mikäli haluat auttaa osallistumalla keräykseemme, toimi seuraavasti:
1) Toimita itse tai nuoresi välityksellä lahjoittamiasi tekstiilitavaroita (1 - 5 kpl) Kilpisen koululle.
2) Lahjoitukset voi tuoda (välituntisin) luokkaan 224, jossa ne vastaanottaa historian ja yhteiskuntaopin lehtori Jarmo Ritanen.
3) lahjoituksia voi toimittaa perjantaihin 9.10.2015 saakka. Kilpisen koulu kuuluu Suomen UNESCO-koulujen verkostoon. Niinpä vietämme 9.10. jaksonvaihtopäivää (klo 9 - 14) YK:n 70-vuotistaivalta huomioiden sekä aina ajankohtaista ihmisoikeus- ja pakolaisteemaa käsitellen.
Pöyhikääpä vaatekomeroitanne ja katsokaa, löytyisikö sieltä vielä puhdasta ja käyttökelpoista tekstiiliä, jonka avulla voisi pieneltä osin helpottaa inhimillistä hätää ja puutetta.

Terveisin

Kilpisen koulun jaksonvaihtopäivän suunnitteluryhmä



Unesco-kurssin videot

Tekijä: Ville Sakomaa
Kevään 2015 Unesco-valinnaiskurssi huipentui Suomenlinnan retkeen, jossa ryhmät kuvasivat videoita eri teemoista. Videot on vihdoin saatu peda.nettiinkin ja niitä voit käydä katselemassa täältä.

Keski-Suomen UNESCO koulujen valokuvanäyttely

Jyväskylän UNESCO-koulujen näyttely lasten ja nuorten ympäristöstä. Sen ovat kuvanneet Tikkalan koulusta, Saakoskelta, Lyseon lukiosta, Kristillisestä opistosta, Viitaniemestä ja Kilpisen yhtenäiskoululta. Näyttely vieraili myös täällä Kilpisen yhtenäiskoululla. Kuvat kertovat jyväskyläläisten lasten ja nuorien eri koulu- ja opiskeluympäristöstä, joissa he ovat kuvanneet mm. mitä he pitävän tärkeänä ympäristössään. Kuvaajat olivat ekaluokkalaisista parikymppisiin opiskelijoihin. Tämän kiertonäyttelyn viimeinen paikka on yliopiston kirjaston ala-aula ja näyttely on siellä 18.5 asti. Sinne siis rohkeasti vain! :)

IMG_0261.JPG

Suomenlinnan retki 21.5.

Tekijä: Jarmo Ritanen
Kilpisen Unesco-kurssilaiset opettajineen ja kaksi OKL-opiskelijaa matkaavat torstaina 21.5. Helsinkiin tutustumaan Suomenlinnaan, joka on yksi Suomen UNESCO-maailmanperintökohteista. Retkellä on tarkoitus tutkia työryhmissä Suomenlinnaa eri näkökulmista (historia, biologia, arkkitehtuuri, taide, maantieto, turismi jne.). Saatu tutkimusmateriaali julkaistaan retken jälkeen koulun kotisivuilla.

Janopäivän keräys to 23.4.

Tekijä: Vilja Aalto
Me UNESCON valinnaiskurssilaiset suoritimme janopäivän keräyksen Kilpisen koululla torstaina 23.4.

Unicefin järjestämä jano-kampanja kerää varoja Syyrian lasten hätäapuun.Syyrian lapset ovat viidettä vuotta kestävän kriisin suurimpia kärsijöitä.Riski on, että sodalle menetetään kokonainen sukupolvi. 14 miljoonaa lasta kärsii Syyriassa ja Irakissa.

Puhtaan veden ja hygienian tärkeys

Likaisen veden ja huonon hygienian levittämät taudit tappavat enemmän ihmisiä kuin sodat.Moni tyttö ei ehdi käydä koulua, koska vedenhakuun kuluu niin paljon aikaa.

Rahoilla hankitaan mm.
  • lämpimiä huopia
  • hätä-,vesi-ja hygieniapaketteja perheille.
Työ tuottaa tulosta

Vuoteen 1990 verrattuna:
  • Yli 2 miljardia ihmistä enemmän saa päivittäin puhdasta vettä.
  • Noin 1,9 miljardia ihmistä enemmän on saanut kunnolliset sanitaatiomahdollisuudet.
....mutta:
  • Noin 1000 lasta päivässä kuolee likaisen veden aiheuttamiin sairauksiin, kuten ripuliin.
  • 748 miljoonaa ihmistä elää ilman puhdasta vettä.
  • 2,5 miljardilta ihmiseltä puuttuu kunnolliset sanitaatiomahdollisuudet .
janopäivä.jpg

Suomen maailmanperintökohteet 15.4.2015

9lk Unesco valinnaiskurssilla tutkimme Suomen Unesco maailmanperintökohteita.Pienissä ryhmissä tehtiin esitelmiä Peda.net -sivuina ja koulun käytävälle tehtiin juliste, jonka kautta muut pääsevät tutustumaan esitelmiin lukemalla QR-koodeja kännykällä tai tabletilla.


image.jpg
Haastattelimme oppilaita ja otimme kuvia.

Haastattelimme Amos Saarista


Kysyimme Amokselta: Miksi valitsit tämän kurssin?
Amos vastasi: ihan läbäl

Kysyimme myös: Oliko työ vaikea?
Amos vastasi: Ei se kovin vaikea ollut

Helmi-maaliskuu 2015 Taidekasvatusta tasa-arvosta

Tekijä: Ville Sakomaa
image.jpg

7.luokan elämänkatsomusryhmä pääsi mukaan Unesco-teemaiseen ihmisoikeuksien opetuskokeiluun, jossa Tuija Kasa yliopistolta piti viiden tunnin mittaisen taideopetusjakson aiheesta tasa-arvo. Aihetta käytiin läpi pohtien ja keskustellen, jonka jälkeen oppilaat valmistivat oman näkemyksensä mukaiset teokset. Valmiit työt pääsevät vielä esille myöhemmin keväällä tulevaan näyttelyyn yliopiston kirjastolle.


Unesco-koulutoiminta Kilpisessä

Kilpisen koulu on osallistunut jo monta vuotta Keski-Suomen Unesco-koulutoimintaan, ja sen edustajia on ollut mukana erilaisilla tutustumis-, koulutus- ja opintomatkoilla Euroopan maailmanperintökohteissa. Tällainen toiminta jatkuu edelleen.

Kilpisen koulussa Unesco-toiminta käytännössä tarkoittaa esim maailmanperintöopetuksen integroimista eri oppiaineiden sisältöihin. Vuonna 2009 koulun oppilaita ja opettajia oli mukana Lastenoikeuksien päivän kulkueessa. Lisäksi olemme olleet mukana luomassa näyttelyitä Keski-Suomen museossa ja Keski-Suomen maakuntakirjastossa. Pioneereina Unesco-koulutoiminnan kehittämisessä ovat toimineet historia, yhteiskuntaoppi ja kuvataide, mutta myöhemmin mukaan toimintaan on saatu myös biologian, maantiedon, elämänkatsomustiedon ja uskonnon ryhmiä. Maailmanperintöopetusta olemme soveltaneet mm. oppimisympäristöprojektissa, joka päättyi vuoden 2009 lopussa. Tarkoituksemme on laajentaa maailmanperintöopetus osaksi kaikkien oppiaineiden oppisisältöä ja tehdä Unesco- ja maailmanperintötietoutta tunnetuksi oppilaille ja opettajille. Tavoitteena on saada kirjattua koulun vuosisuunnitelmaan jokavuotinen opintovierailu Petäjäveden vanhaan kirkkoon.

Vuonna 2009 syksyllä koulun edustaja oli mukana Puolassa, jossa kehitettiin holokaust-aiheista oppimateriaalia. Keski-Suomen Unesco-koulujen tavoitteena on soveltaa holokaust-projektista syntyneitä materiaaleja ja ideoita omaan opetukseensa sekä parantaa kyseisten koulujen näkyvyyttä sähköisessä verkossa.Vuonna 2010 Suomen Unesco-koulujen vuosikokousmatka suuntautui Novgorodiin.

Vuonna 2012 Unesco-koulutoiminnan teemana oli "Lähiympäristöä tutkimassa". Kilpisellä se tarkoitti Kukkumäen alueen hyödyntämistä oppimisympäristönä historian, kuvaamataidon, maantiedon ja biologian kursseilla.

Syksyllä 2013 koulumme osallistui Jyväskylän normaalikoulun alakoululla järjestettävään Hyvä ja paha lasten/nuorten silmin -näyttelyyn. Töitä tehtiin kuvaamataidon, historian ja elämänkatsomustiedon ryhmissä. 8.luokan elämänkatsomustiedon ryhmä toimii koulumme edustajina näyttelyn avajaisissa.

Vuodelle 2014 lisäsimme koulumme valinnaisainetarjontaan Unescon maailmanperintöpetukseen liittyvän kurssin: "Maailmanperintöä bongareille". Kyseessä on historien ja maantiedon yhteinen kurssi, joka on valittavissa yhdeksännellä luokalla. Keväällä 2015 kurssi toteutui ensimmäisen kerran.