Tehtävät ja arviointi

Opintojakson tehtävät

Prope-työskentely (yksilötyö)

Osana opettajopintojasi rakennat itsellesi henkilökohtaista oppimisympäristöäsi (ks. PLE = personal learning environment), josta osa on kouluttajille (ja kenties tuleville työnantajillesikin) julkista luettavaa. Tuota julkista osaa kutsumme PROpeksi, sivustoksi, joilla pohditaan, työstetään ja kuvataan omaa opettajuutta ja asiantuntijuutta esimerkiksi tuleville työnantajille.

PROpe-sivustolla
  • pohditaan omaa kasvatusalan/opettajan asiantuntijuutta ja sen kehittymistä eri osa-alueilla työstämällä opettajuuden ydinosaamisalueita, oppimiskokonaisuuksien/ilmiöiden/oppiaineiden ydinkysymyksiä sekä havaintoja ja kokemuksia opettajan/kasvattajan työstä ja ohjaamisesta
  • esitellään näytteitä omalta open taipaleelta
  • esitellään mitä ikinä halutaan ;)

KTKP020 Kasvatus, yhteiskunta ja muutos -opintojaksolla jatketaan PPOpe-sivuston tekemistä tutustumalla OKL:n opetussuunnitelman opettajan ydinosaamisalueisiin ja työstetään luentoja, pienryhmätapaamisia ja kirjallisuutta hyväksi käyttäen erityisesti yhteisöllistä ja yhteiskunnallista osaamista.

  • tavoitteena kartoittaa omia lähtökohtia osaamisalueiden kehittämiselle - tehdään itsearviointia ja reflektoidaan
  • mitä ajattelet koulusta, oppimisesta ja opettamisesta, millainen olet, missä ja miten sinun on kehityttävä suhteessa osaamisalueisiin
  • käytä reflektion tukena opintojakson luentoja ja kirjallisuutta (vähintään yhtä lähdettä/osaamisalue). Teoreettisten lähteiden lisäksi voit hyödyntää esim. uutisia, kolumneja, ajankohtaiskeskusteluja kasvatuksesta ja koulutuksesta jne.

Norminrikkomistehtävä (yksilötyö, käsitellään opehuoneessa 30.1.)

Menkää ja rikkokaa jotain sosiaalista normia (ilman että rikotte lakia).

Muodostakaa 3 hengen ryhmiä (oman opehuoneen sisältä), suunnitelkaa tehtävä ryhmässä, mutta miettikää toteutus siten, että voitte toteuttaa sen yksilöinä ja koronarajoitukset huomioiden.

Kuvatkaa norminrikkomistehtävänne omaan Propeenne:
  • Mitä teitte?
  • Miksi teitte?
  • Mitä tunsitte? Millaisia ajatuksia heräsi? Mitä opitte normeista ja itsestänne?
Valmistautukaa käsittelemään tehtävää opehuonetapaamisessa maanantaina 30.1.

Opintojakson kokonaisarvosana

Opettajalla on mahdollisuus arviointikriteerien perusteella nostaa tai laskea kokonaisarvosanaa tai palauttaa opiskelijan itsearviointi takaisin uudelleen tarkistettavaksi.

Arvioinnin kohde Arvioinnin tapa Osuus kokonaisarvosanasta
Oppimistavoitteiden
täyttyminen opintojaksolla
ja Prope-työskentely
kriteeriperustainen
sanallinen ja
numeerinen
itsearviointi
25%
Prope-työskentely kriteeriperustainen
sanallinen ja numeerinen
opettaja-arviointi
25%
Megatrendi-/teematehtävä kriteeriperustainen
sanallinen ja numeerinen
ryhmän itsearviointi
(tuotoksen opearviointi +/-1)
50%

Tämän lisäksi norminrikkomistehtävä tulee olla tehtynä ja raportoituna Propeen ja tutkimuskirjoitelma palautettuna.

Ks. kriteerit ja arvioinnista tarkemmin https://peda.net/jyu/okl/ko/kpa/kkyjm/kurssin-arviointi 

Ryhmän itsearvioinnin kriteerit (teematehtävä)

Teemaan perehtyminen ja taustatiedon (kirjallisuus, luennot) soveltaminen ja oma ajattelu:

5 erinomainen:

Ryhmä on perehtynyt teemaan syvällisesti ja/tai monipuolisesti ja rajannut materiaalin erinomaisesti suhteessa teemaan. Valittuja käsitteitä avataan muille ja niitä käytetään asiantuntevasti.
Ryhmän ymmärrys teemasta ilmenee perusteltujen ja oivaltavien esimerkkien ja pohdintojen avulla. Taustatiedosta (kirjallisuus ja luennot) on nostettu esille oivaltavia näkökulmia ja ryhmä perustelee pohdintojaan taustatiedolla. 

3 hyvä
Ryhmä on perehtynyt teemaan hyvin sekä rajannut materiaalin toimivalla tavalla. Valittuja käsitteitä avataan ja käytetään hyvin. Ryhmän ymmärrys teemasta ilmenee esityksessä esimerkkien ja pohdintojen avulla. Taustatieto (kirjallisuus ja luennot) kytkeytyy esimerkkeihin ja pohdintoihin (esim. perusteluina). Teeman ymmärtämisessä, taustatiedon soveltamisessa, ymmärryksen jakamisessa muille tai perusteluissa on joitakin laadullisia ja/tai määrällisiä puutteita.

1 välttävä:

Ryhmä on perehtynyt teemaan pinnallisesti, esimerkiksi lähinnä kirjallisuutta referoiden tai pelkkiin omiin kokemuksiin nojaten. Käsitteitä ei ole käytetty. Ryhmällä on huomattavia puutteita aiheen rajaamisessa. Ryhmän ymmärrys teemasta ei juuri välity esityksessä.

 

Pyrkimys oman ja toisten ajattelun ja osaamisen uudistamiseen ja syventämiseen:

5 erinomainen:

Toteutuksessa näkyy jokin erinomaisen tuore/oivaltava näkökulma teemaan. Ryhmällä on oivaltavia ja perusteltuja ajatuksia siitä, kuinka teemaa tulisi toteuttaa ja/tai kehittää koulussa. Nämä ajatukset välittyvät esityksessä erinomaisesti. Erilaisia näkökulmia käsitellään monipuolisesti, ja käsittelytapa aktivoi oppijaa mukaan pohdintaan.

3 hyvä:

Ryhmä tuo esille oivaltavia ajatuksia siitä, kuinka teemaa tulisi toteuttaa ja/tai kehittää koulussa. Erilaisia näkökulmia käsitellään melko monipuolisesti. Käsittelytapa aktivoi oppijoita mukaan pohdintaan. Perusteluissa tai osallistujen ajatusten aktivoimisessa ryhmä toimii pääosin hyvin mutta joissakin osioissa voi olla kehittävää.

1 välttävä:

Pyrkimys oman ja toisten ja ymmärryksen laajentamiseen on heikko. Ryhmän mahdollinen näkemys siitä, kuinka teemaa tulisi toteuttaa ja/tai kehittää koulussa, ei välity kunnolla. Käsittelytapa ei aktivoi oppijoita pohtimaan.

Esitys:

5 erinomainen

Sisältöjen valinta, käsittelytapa ja havainnollistaminen tukevat oppimista ja motivoivat oppijaa. Esitys on avoin oppijan osallistumiselle ja kannustaa pohtimaan.

3 hyvä

Sisältöjen valinta, käsittelytapa ja havainnollistaminen tukevat oppimista ja motivoivat oppijaa osin. Esitys kannustaa osin osallistujia aktiiviseen vuorovaikutukseen.

1 välttävä

Sisältöjen valinta, käsittelytapa ja havainnollistaminen ovat epätarkoituksenmukaisia tai ne motivoivat heikosti oppijaa. Esitys välittää vain tietoa eikä kannusta vuorovaikutuksen.

Itsearviointikriteerit: oppimistavoitteiden täyttyminen ja Prope-työskentely

Erinomainen 5:

Toimintani opintojaksolla: Osallistumiseni ryhmässä on ollut erittäin aktiivista, toisia kunnioittavaa ja osallistavaa. Osallistumistapani ovat monipuolisia ja joustavia. Olen esimerkiksi tuonut omia ajatuksiani esiin ja syventänyt keskustelua erilaisilla näkökulmilla. Olen rohkaissut usein muita osallistumaan esimerkiksi kysymällä kysymyksiä. Olen valmistautunut tapaamisiin tekemällä annetut tehtävät syvällisesti ja ajallaan.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn kriittisesti reflektoimaan ja erittelemään oppimaani opintojaksolla. Tunnistan ja pystyn erittelemään, miten kasvatus ilmenee sekä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä että niitä muuttavana voimana. Osaan tunnistaa ja eritellä myös kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä. Pystyn erittelemään syvällisesti omaa ajatteluani sekä vahvuuksiani ja kehittämistarpeitani valittujen opettajuuden ydinosaamialueiden näkökulmasta lähdemateriaalia (luennot ja kirjallisuus) hyödyntäen. Osaan tarkastella PROpessa valitsemiani kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöitä yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta täsmällisesti ja osuvasti. Päätelmät ovat oivaltavia, ja ne on perusteltu vakuuttavasti kirjallisuuden, luentojen ja arkielämän kokemusten avulla. Käsitteet on valittu asiantuntevasti ja niitä on käytetty asianmukaisesti pohdintaan ja tulkintaan.

Kiitettävä 4:

Toimintani opintojaksolla: Osallistumiseni ryhmässä on ollut hyvin aktiivista ja toisia kunnioittavaa ja osallistumistapani ovat monipuolisia. Olen esimerkiksi tuonut omia ajatuksiani esiin usein ja toisinaan rohkaissut muita osallistumaan esimerkiksi kysymällä kysymyksiä. Olen valmistautunut tapaamisiin tekemällä annetut tehtävät huolellisesti ja ajallaan.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn reflektoimaan ja erittelemään analyyttisesti oppimaani opintojaksolla. Tunnistan ja pystyn erittelemään, miten kasvatus ilmenee sekä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä että niitä muuttavana voimana. Osaan tunnistaa ja eritellä myös kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä. PROpessa olen nostanut esille keskeisiä havaintoja kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöistä ja tarkastellut niitä yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesta näkökulmasta osuvasti sekä osoittanut yhtymäkohtia kirjallisuuteen ja luentojen sisältöihin. Päätelmiä on perusteltu vakuuttavasti kirjallisuuden, arkielämän havaintojen ja opintojakson sisältöjen avulla. Käsitteitä on käytetty asianmukaisesti pohdintaan ja tulkintaan.

Hyvä 3:

Toimintani opintojaksolla: Osallistumiseni ryhmässä on ollut aktiivista ja toisia kunnioittavaa, mutta osallistumistavoissani on vielä monipuolistamisen varaa. Olen esimerkiksi tuonut omia ajatuksiani esiin usein, mutta en ole välttämättä rohkaissut toisia osallistumaan keskusteluun. Olen valmistautunut tapaamisiin tekemällä annetut tehtävät huolellisesti ja ajallaan.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn reflektoimaan ja erittelemään analyyttisesti oppimaani. Tunnistan ja pystyn erittelemään, miten kasvatus ilmenee sekä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä että niitä muuttavana voimana. Osaan myös tunnistaa kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä. PROpessa olen nostanut esille havaintoja kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöistä ja tarkastellut niitä yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta sekä osoittanut yhtymäkohtia kirjallisuuteen ja luentojen sisältöihin. Päätelmiä olen perustellut kirjallisuuden, arkielämän havaintojen ja opintojakson sisältöjen avulla. Peruskäsitteitä on käytetty pohdintaan ja tulkintaan. Joiltakin osin osaamiseni ei tavoita arvosanan 4 kriteereitä.

Tyydyttävä 2:

Toimintani opintojaksolla: Osallistumiseni ryhmässä on ollut pääosin toisia kunnioittavaa. Olen osallistunut pääasiassa kuuntelemalla ja tuonut omia ajatuksiani esiin toisinaan, mutten ole rohkaissut toisia osallistumaan keskusteluun. Olen valmistautunut tapaamisiin tekemällä annetut tehtävät ajallaan.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn kuvaamaan omaa oppimistani opintojaksolla. Tunnistan jossain määrin, miten kasvatus ilmenee sekä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä että niitä muuttavana voimana sekä kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä. PROpessa olen nostanut esiin joitain kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöitä, mutta niiden tarkastelu yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta on epätarkkaa. Päätelmiä on perusteltu löyhästi kirjallisuuden, havaintojen tai luentojen sisältöjen avulla. Peruskäsitteiden käyttö on puutteellista.

Välttävä 1:

Toimintani opintojaksolla: Olen osallistunut opintojakson työskentelyyn lähinnä olemalla paikalla ja kuuntelemalla. Olen osallistunut keskusteluun toisinaan pienryhmissä tuomalla omia ajatuksiani esiin. Olen valmistautunut tapaamisiin useimmiten tekemällä annetut tehtävät.

Oppimani opintojaksolla: Pystyn kuvaamaan omaa oppimistani. Kasvatuksen ja koulutuksen ilmenemistä osana yhteiskunnallisia rakenteita ja käytänteitä ja niitä muuttavana voimana sekä kasvatuskäytänteiden ja kulttuuristen muutosten yhteyttä koskevat havainnot ovat epätarkkoja tai irrallisia. Päätelmiä on esitetty ilman luentojen kirjallisuutta tai sisältöjä. Kirjallisuuden ymmärtämisessä ja käytössä on puutteita. Peruskäsitteitä ei ole käytetty.

Hylätty 0:

Arvosanan 1 kriteerit eivät täyty.

Prope-työskentely (opettaja-arviointi)

Arvosana 5: Sivustolla on eritelty monipuolisesti / eri näkökulmista omia käsityksiä koulusta, oppimisesta, opettamisesta. Sivustolla ilmenee tekijän oma suhde kouluun, ja tekijä on myös pyrkinyt laajentamaan sitä kehitellessään sivustoaan. Hän on pohtinut kasvatukseen ja oppimiseen liittyviä teemoja ja (valittuja) opettajuuden ydinosaamisalueita syvällisesti lukemansa kirjallisuuden pohjalta ja muiden opiskelijoiden kanssa ja pyrkinyt näin lisäämään ymmärrystään opintojakson aihepiireistä ja opettajuuden ydinosaamisalueista. Tekijä on pystynyt reflektoimaan kriittisesti omaa kehittymistään, tunnistamaan kehittämiskohteitaan ja aktiivisesti laajentanut omaa ymmärrystään opettajana ydinosaamisalueiden suunnassa. Tekijä on tehnyt oppimisesta itselleen merkityksellistä, jolloin sivusto toimii myös henkilökohtaisena oppimisympäristönä.

Arvosana 4: Ei täytä kaikilta osin arvosanan 5 kriteerejä

Arvosana 3: Sivustolla on eritelty omaa käsitystä koulusta, oppimisesta ja opettamisesta. Sivustolla ilmenee tekijän oma suhde kouluun, ja tekijä on myös pyrkinyt laajentamaan sitä kehitellessään sivustoaan. Hän on pohtinut hyvin kasvatukseen ja oppimiseen liittyviä teemoja opettajuuden ydinosaamisalueita lukemansa kirjallisuuden pohjalta ja muiden opiskelijoiden kanssa ja näin lisännyt ymmärrystään opintojakson aihepiireistä ja opettajuuden ydinosaamialueista. Tekijä on pystynyt reflektoimaan omaa kehittymistään ja tunnistamaan kehittämiskohteitaan opettajana ydinosaamisalueiden suunnassa. Sivustoa on pyritty kehittämään henkilökohtaiseksi oppimisympäristöksi.

Arvosana 2: Ei täytä kaikilta osin arvosanan 3 kriteerejä

Arvosana 1: Tunnistaa koulun ja oppimisen piirteitä, mutta koulun ilmiöiden sekä opettajuuden ydinosaamisalueiden erittely ja tulkinta on pinnallista ja/tai vähäistä. Pystyy jossain määrin reflektoimaan omaa kehittymistään ja tunnistamaan kehittämiskohteitaan ydinosaamisalueiden avulla. Sivuston laadinta on ulkokohtaisia, ja se on pikemminkin töiden ja materiaalien koonti-/säilömispaikka.

Arvosana 0: Ei täytä arvosanan 1 kriteerejä