Sulje
Käynnistetään Info TV-näkymää (JavaScript pitää olla sallittuna)

Tulirokkotiedote Juvalle

Juvan päiväkoti Mesikämmenessä on todettu A-streptokokin aiheuttamia infektioita. Näistä tulirokoksi on varmistunut muutamia. Lisäksi näytteistä on löydetty hoitoa vaativia nielutulehduksia. Näytteitä on otettu päiväkotiryhmästä, henkilökunnasta sekä heidän lähipiiristään  14.11.2023 alkaen

A-streptokokki on bakteeri, joka tarttuu eritteiden välityksellä pisara- ja kosketustartuntana. Se aiheuttaa yleisimmin kuumeisen nielutulehduksen eli angiinan, jonka esiintymishuippu on 5-15 -vuotiailla lapsilla. A-streptokokki voi aiheuttaa myös Suomessa nykyään harvinaista tulirokkoa. Lisäksi A-streptokokki voi aiheuttaa esim. ihoinfektion, kuten märkäruven tai peräaukkoa ympäröivän ihon tulehduksen.

Tulirokon oireita ovat kuumeisen nielutulehduksen lisäksi hento punoittava ihottuma kasvoilla ja ylävartalossa sekä punoittava ja turpea kieli. Mikäli lapsellanne ilmenee A-streptokokin aiheuttaman infektion oireita, on syytä olla yhteydessä sosiaali- ja terveysaseman Terveysneuvoon (Juvalla 040 656 7500 ma-pe klo 8-15) tai kiireellisissä tapauksissa Päivystysapuun (116117 avoinna 24/7).

A-streptokokki todetaan nielunäytteestä antigeenipikatestillä tai viljelyllä ja hoidetaan mikrobilääkkeellä. Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen sekä kipu- tai kuumelääkitys on tärkeää. Päiväkotiin tai kouluun voi palata vuorokauden kuluttua mikrobilääkkeen aloituksesta, jos vointi muutoin tämän sallii.

Käsien pesusta on hyötyä tartuntojen ehkäisyssä.

Muutosmääräys Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muutokset ja täydennykset lukuun 14 Vuosiluokat 3 ̶ 6

Opetushallitus on tänään päättänyt muuttaa ja täydentää Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 luvun 14 Vuosiluokat 3 ̶ 6 alalukua 14.4 Oppiaineet vuosiluokilla 3 ̶ 6 ja liitteitä 1 ̶ 3 Perusopetuksen arviointikriteerit kuudennen vuosiluokan päätteeksi -liitteen mukaisesti.

Tämän määräyksen mukaiset Perusopetuksen arviointikriteerit kuudennen vuosiluokan päätteeksi -liitteen tiedot sisällytetään sellaisinaan Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaisesti laadittuihin paikallisiin opetussuunnitelmiin ja otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen.