Viikkokuulumiset

Viikko 15

Maanantaina viskarit lähtivät jumpalle Datumille. Ohjelmassa oli monenlaisia liikunnallisia sääntöleikkejä, joten paikallaan ei tällä kertaa juurikaan seisty. Maa-meri-laiva, Polttopallo, Viimeinen pari uunista ulos sekä Jäämies olikin tosi kivoja leikkejä ja kova kannustus sekä riemunkiljahdukset raikuivat salissa. Lopuksi rentouduttiin silmät kiinni makuulla ja kuunneltiin omaa hengitystä. Ennen kotiinlähtöä maistui porkkanat evääksi.

Eskarilaiset tutustuivat R-kirjaimeen. Kuulosteltiin, miten R pärisee omassa suussa. Keksittiin ensin R-alkuisia sanoja ja sen jälkeen sanoja, joiden sisällä on R. Jokainen sai vuorollaan älytaululta kortin, jossa oli kuva R-alkuisesta sanasta. Tavukoneen avulla selvitettiin sanan tavujen määrä ja sen jälkeen sana tavutettiin vielä hyppimällä. Tabletilla (Molla abc) harjoiteltiin R:n piirtämistä. Eskarilaisten rauhallisena tehtävänä oli R-kynä- ja leikkaus/liimaustehtävät.

Viskarit tutustuivat R-kirjaimeen väritystehtävän avulla, joka oli myös rauhallisena tehtävänä. Älytaululle pääsi pelaamaan R-alkuisten sanojen muistipeliä.

Tiistaina jatkettiin kirjaa: Piki ja villi vekotin. Kirjassa oltiin leikkipaikalla ja siellä kaikki pelasivat omilla puhelimillaan. Kukaan ei antanut Viirun katsoa pelaamista. Kaikki vain käänsivät hänelle selkänsä. Pikille tuli paha mieli Viirun puolesta eikä pelaaminen enää tuntunutkaan mukavalta.
Lasten kanssa tutkittiin kirjan hahmojen ilmeitä ja mietittiin heidän tunteitaan. Pohdittiin, miltä tuntuu jäädä ryhmän ulkopuolelle. Mietittiin myös keinoja, miten Piki olisi voinut toimia oikein.
Kirjan jälkeen leikittiin Kuningas käskee -leikki. Leikissä oltiin pareittain. Pareista toinen oli kuningas, joka antoi käskyjä toiselle ja toisen piti toimia sen mukaisesti. Hetken päästä vaihdettiin osat toisin päin. Lopuksi keskusteltiin siitä, miltä leikin roolit olivat lapsista tuntuneet.
Rauhallisena tehtävänä oli pöytäleikkejä.

Keskiviikkona leikittiin pitkään. Suosituimpia leikkejä olivat junarata, legot, Schleichit ja kauppaleikki. R:n tutustuminen jatkui R-sana-arvoituksilla. Rauhallisena tehtävänä kaikki saivat piirtää itselleen uudet piirustusalustat, jotka laminoitiin.

Torstaina viskaritehtävänä oli ohjeen mukaan värittäminen. Tehtävässä piti kuunnella tarkasti, mitä ohjeessa sanottiin. Eskarilaiset jatkoivat R:n tutustumista ja keksivät R-alkuisia sanoja. Rumpu sanasta keksittiin rummutus. Jokainen sai keksiä oman rummutuksensa (käsillä reisille) ja kaikki tekivät perässä toistensa keksimät rummutukset. Sitten keksittiin sana rapu ja sen jälkeen lähdettiin kulkemaan rapukävelyä ympäri Punatulkkujen lattioita. Lopuksi jokainen valitsi R-alkuisen sanan, jonka piirsi ja kirjoitti omaan eskarivihkoonsa.
Rauhallisena tehtävänä tehtiin palapelejä.


















Perjantaina
eskareilla on vasemman ja oikean harjoittelua. Lauloimme ja leikimme ainakin viisi kertaa Kaksi oikealle -laulua. Eskarilaiset tekivät myös piirtämistehtävän, jossa piti tarkkaan kuunnella, mitä ohjeessa sanottiin.

Viskarit lähtivät Talitinttien viskareiden kanssa yhteiselle koko talon viskareiden retkelle Karhupuistoon. Olipa taas kiva mennä yhdessä retkelle ja leikkiä yhdessä! Ennen takaisin päiväkodille lähtöä oli vielä yhteinen eväshetki kera mehun ja hapankorppu-hampurilaisen. Retken jälkeen vietettiin yhdet kuusivuotissynttärit ja onnittelujen jälkeen saatiin kuulla sankarin omia ajatuksia. Hän kertoi synttärihaastattelussa, että hänestä tulee isona tallinhoitaja sekä hevosten lääkäri ja hänen lempivärejä ovat lila ja pinkki.
Rauhallisena tehtävänä oli kynätehtävä, jossa piirrettiin kuva samanlaiseksi toiselta puolelta.

Tälllä viikolla päästiin nauttimaan keväisistä keleistä. Katso kuvat lasten pihapuuhista!

Viikko 14

Tiistaina tutustuttiin N-kirjaimeen. Keksittiin yhdessä N-alkuisia sanoja. Eskarit tekivät vihkoonsa N-kirjaimen kynätehtävät sekä leikkaa-liimaa -tehtävät. Lopuksi eskarilaisen tehtävänä oli ottaa tabletilla kuva jostakin N-alkuisesta asiasta.
Viskareiden kanssa totesimme, että pääsiäisen aikana kuukausi on vaihtunut huhtikuuksi ja kelloja siirretty ja kovin oli ulkonakin jo keväistä. Kevään merkkeinä näkyi edellä mainittujen lisäksi myös lintujen laulua sekä aamujen ja iltojen valoisuutta. Tutustuimme eskareiden tavoin N-kirjaimeen ja mietimme n-alkuisia sanoja. Sanojen lisäksi huomasimme, että muutamassa Punatulkkujen nimissä kuuluu n-kirjain.

Keskiviikkona oli Piki ja Villi vekotin -kirjan uuden aukeaman aika. Nyt aukeamalla Pikin kaveri vaati kavereita jättämään yhden pois porukasta ja kielsi näyttämästä peliä hänelle. Kaveri pyysi kaikkia painamaan peukun viestiin, jotka ovat mukana. Pikille tuli paha mieli ja jäi auki painaako Piki peukkua. Mietimme lasten kanssa, kuuluuko Pikin olla mukana tässä porukassa vai pitäisikö Pikin tehdä jotain muuta: lapset ehdottivat, että ei kannata painaa peukkua, voi mennä puhumaan aikuiselle ja voi sanoa muille, ettei saa tehdä niin.
Ennen kokoontumista juttelimme koko ryhmän kanssa (viskarit ja eskarit) Vantaan edellisen päivän tapahtumista, koska lapset olivat ottaneet asian puheeksi.
Eskarilaisilla jatkui myös N-kirjaimeen tutustuminen, kun katsottiin ja nimettiin tabletilla otetut N-alkuisten asioiden kuvat.

Torstaina Pikin tarina jatkui niin, että hän oli tosi surullinen, koska muut halusivat poistaa peliporukasta yhden kaverin. Siitä huolimatta hänkin painoi peukkua, koska halusi kuulua porukkaan. Mietimme yhdessä, mitä olisi kannattanut tehdä, kun tuntuu ikävältä eikä haluaisi peukkua laittaa. Mietimme myös, miltä tuntuu saada sellainen viesti, jossa yllytetään jättämään joku ulkopuolelle ja miltä taas tuntuu, kun saa kivan viestin. Ja millainen kiva viesti voisi olla. Lopuksi teimme satuhieronnan Pikin unisadusta.
Piki kirjan lisäksi eskarilaiset jatkoivat N-kirjaimeen tutustumista ”Mitä ostan?” -arvausleikin avulla. Leikissa annettiin vinkkejä ostettavasta asiasta ja sääntönä oli, että ostokset ovat N-alkuisia.

Perjantaina päästiin koko talon kanssa yhteiselle lauluhetkelle. Aiheena oli kaverilauluja. Lauluhetken jälkeen luimme uuden aukeaman Piki-kirjasta, jossa Piki oli tosi väsynyt nukuttuaan huonosti (puhelin piippasi ja suretti Viirun kiusaaminen). Ei enää tuntunutkaan kivalta saada viestejä ja mietimme, miltä itsestä tuntuisi saada ilkeä/ikävä viesti kaverilta ja katselimme myös aukeaman kuvia, joissa Piki oli surullinen ja mietimme mikä häntä suretti. Leikkiajalla junarata oli kovin suosittu ja sinne saatiin iso rata rakennettua. Koko viikon junaradalla riitti leikkijöitä!

Rauhalliset tehtävät:
Kynätehtävä numeroista
Väritys/kynätehtävä, jossa sai suunnitella kivan viestin kaverille ja piirtää erilaisia hymiöitä ja emojia
Pöytäleikit
Piirrettiin N-alkuinen sana paperille

Lepparissa luettiin Peppi Pitkätossua

Viikko 13: M-kirjain, Piki-kirja ja Kevättapahtuma Teerimäen pihassa

Maanantaina lapset halusivat kertoa sunnuntain virpomispäivästä ja siitä riittikin asiaa. Lauloimme laulun: Metrolla mummolaan. Sen jälkeen tutustuimme M-kirjaimeen; miltä M näyttää ja miltä M-äänne kuulostaa. Kaikki saivat keksiä M-alkuisia sanoja. Laulun sanat toimivat myös vinkkinä sanojen keksimiseen. Katsoimme yhdessä, miten M-kirjain tehdään. Vihkoon leikattiin ja liimattiin M-kirjaimen kirjoitussuuntamalli. Sen jälkeen kirjaimia harjoiteltiin ensin tabletilla ja sitten kynällä.

Juhlimme maaliskuun ensimmäiset 7 v. synttärit. Nämä syntympäpäiväjuhlat alkoivatkin hieman eri tavalla kuin ollaan totuttu. Nimittäin synttärisankaria ei näkynyt missään. Kun me kaikki synttärijuhlijat yhdessä sanoimme oikeat "taikasanat", saapui synttärisankari piilostaan juhlien viettoon. Saimme kuulla, että synttärisankarin lempivärejä ovat punainen, musta ja valkoinen. Hänen lempileikkinsä päiväkodissa on yhdellä jalalla hyppiminen eli Suutari räätäli -leikki. Ja tämä leikki tuli valituksi myös synttärileikiksi.
Rauhallisena tehtävänä oli pöytäleikkejä.

Tiistaina oli Piki-päivä ja luimme jälleen uuden aukeaman Pikin Villistä koneesta. Tällä kerralla Pikiä harmitti, kun joutui kesken kivan yhteisen pelaamisen lähtemään kotiin. Kotiin mennessä hän pelasi niin keskittyneenä, ettei nähnyt eteensä. Juteltiin lasten kanssa, ettei koskaan kannata näprätä puhelinta tai tablettia niin keskittyneenä kävellessä, ettei näe eteensä. Tällöin voi kaatua, törmätä tai jopa jäädä auton alle. Mietimme myös, miltä itsestä on tuntunut kun on joutunut keskeyttämään kivan pelin pelaamisen ja lähtemään johonkin. Yhteisleikkeinä tuokion lopuksi oli Kim-leikki, jossa arvuuteltavina oli digi-laitteita. Toisena leikkinä oli koodaus-leikki, jossa pareittain ohjattiin toista kulkemaan eri tavoilla. Rauhallisena tehtävänä sai valita värityskuvan tai leikattavan ja taiteltavan värityskuvan. Molemmissa oli pääsiäispupu.

Keskiviikkona viskarit ja eskarit olivat koko päivän yhdessä. Kokoontumisella keskusteltiin torstain kevättapahtumasta ja leikittiin arvausleikkiä. Siinä lasten piti vuorollaan tunnistaa toisen Punatulkkulapsen äänestä, kuka lapsista oli kyseessä. Lopuksi laulettiin: Minä olen noita. Siinä piti muistaa neljä erilaista taikasanaa.
Rauhallisena tehtävä oli laskemistehtävä ja labyrintti.














Torstaina Teerimäen pihalla oli Forssan ammatti-instituutin opiskelijoiden järjestämä kevättapahtuma. Ohjelmassa oli: laululeikki Kevät herää ja Jänö nukkuu, Pupu pyytää -noita käskee liikunnallinen leikki, pääsiäispiirtelyä kynillä ja katuliiduilla, noppajumppaa ja saappaanheittoa sekä loruttelua. Pihatapahtuman aikana pääsiäispupu oli käynyt piilottamassa suklaamunia Punatulkuille. Sisälle tullessa lapset pääsivät heti etsimään piilotettuja munia.

Juhlimme toiset maaliskuun 7 v. synttärit. Saimme kuulla, että synttärisankarin lempivärejä ovat musta ja kaikki sateenkaaren värit, lempileikki päiväkodissa on piiloleikki ja isona hänestä tulee Darth Vader. Syntymäpäiväsankari valitsi yhteiseksi leikiksi Autopesulaleikin. Siinä puolet lapsista oli ensin autoja ja toiset olivat autopesureita. Tämä leikki on samalla satuhierontaa ja suujumppaa. Leikissä ripotellaan vettä auton päälle sormenpäillä, levitetään pesuainetta kämmenillä ja huuhdellaan taas vedellä (sormenpäillä) pesuaine pois. Lopuksi auto kuivataan eli tehdään kämmenillä pyörivää liikettää. Samalla kun leikitään autopesuria äännellään esim. veden suhinaa tai kuivauslaitteen hurinaa.

Rauhallisena tehtävänä oli pääsiäismunaväritystehtäviä.
Tällä viikolla lepohetkellä luettiin kirjat: Peppi Pitkätossu sekä Henkselirouva Pusu-Sammakko.

Punatulkkujen väki toivottaa kaikille oikein iloista pääsiäisen aikaa!

Viikko 12: jumppailua, palloilua ja vähän jo pääsiäistä

Maanantaina Punatulkuilla aloitti lähihoitaja-opiskelija –Pipsa. Pipsa pääsi heti mukaan retkelle, kun viskarit lähtivät jumpalle Datumille. Kaikki jaksoivat hienosti kävellä sinne asti jumppareput selässä. Ohjelmassa jumpassa oli pallottelua ja pallon käsittelyä. Polttopalloa ja tunnelipalloa leikittiin sekä banaanihippaa. Aluksi sai juosta sydämensä kyllyydestä ympäri salia ja lopuksi rentouduttiin maaten lattialla kuunnellen omaa hengitystä. Jumpan lopuksi syötiin porkkana-eväät.

Eskarilaiset jatkoivat L-kirjaimeen tutustumista. Kerrattiin onnenpyörän avulla L-alkuisia sanoja ja tavutettiin niitä tavukoneella. Harjoiteltiin L-kirjainta ensin Molla abc:llä ja sen jälkeen kynätehtävänä omaan vihkoon. Jokainen sai valita vihkoon piirrettäväksi L-alkuisen sanan. Lopuksi sana kirjoitettiin vihkoon.

Tiistaina ohjelmassa oli Piki ja Villi vekotin –kirjan aukeama, jossa Piki saa lähteä puistoon puhelin taskussa yksin ensimmäistä kertaa kavereiden kanssa. Mietimme, onko kukaan ollut missään yksin ja miltä se on tuntunut. Toiminnallisessa osiossa leikimme Askeleita –leikkiä, jossa jaettiin arvotut parit ja pareista toinen keksi kulkemismuodon ja toinen seurasi perässä.

Keskiviikkona leikimme ja toimimme yhdessä. Kokoontumisella oli vuorossa Piki ja Villi vekotin –kirjassa tilanne, jossa Piki menee uuden puhelimensa kanssa puistoon kavereiden kanssa ja kaikki pelaavat samaa peliä. Vain yhdellä ei ole omaa puhelinta ja sen takia hänet jätetään ulkopuolelle samaan aikaan, kun yksi pelaajista suuttuu huonosti menneen pelin takia. Mietimme vihan tunnetta, miltä on itsestä tuntunut, kun peli ei ole kulkenut hyvin ja miltä taas on tuntunut, kun on onnistunut. Entä miltä se tuntuu, jos ei pääse porukkaan mukaan. Lapset ehdottivat hyviä keinoja siihen, miten ulkopuolelle jäänyttä voisi auttaa: laitetaan kaikki puhelimet pois ja tehdään muuta, näytetään mitä pelataan ja lainataan omaa puhelinta hetkeksi, jotta hän pääsee kokeilemaan peliä. Ennen ruokaa oli vielä vapaata leikkiaikaa ja leikkejä löytyi niin muovailupöydästä, automatolta ja lego-rakentelupöydästä kuin askartelupöydästäkin

Torstaina viskareilla oli viskari-tuokio, jossa väritettiin pääsiäispupu ohjeen mukaan. Tehtävässä harjoiteltiin huolellisen värityksen lisäksi kuuntelua ja ohjeen mukaan toimimista. Sen jälkeen otettiin köydet ja renkaat esiin lepparissa ja kuunneltiin jumpan tahdissa musiikkia.
Torstaina oli eskareiden vuoro käydä jumpalla.

Perjantaina viskareilla oli leikkipäivä kokoontumisen jälkeen. Tällä kertaa leikkikaveri oli arvottu ja kävi sellainen tuuri, ettei kenellekään osunut se "vaki"-kaveri. Leikki löytyi siitä huolimatta hyvin vähän eri kaverinkin kanssa.
Eskareilla oli äänteiden tunnistustehtävä, pääsiäispupu ohjeen mukaan sekä arvotut leikkikaverit.

Rauhalliset tehtävät:

  • Pääsiäisaiheisia tehtäviä hahmottamisesta (Etsi 5 virhettä, yhdistä oikea muna oikeaan ihmiseen, väritä muna samanlaiseksi kuin mallista)
  • värityskuva lapsi, joka pelaa tabletilla
  • Piirrettiin pääsiäismunia ja koristeltiin ne
  • Pääsiäisaskarteluja: helmistä pujotettu pupu sekä pupu-taulu

Viikko 11: Piki ja Villi vekotin sekä L-kirjain

Viikon suosituimmat leikit olivat kauppaleikki, johon saatiin uusi torikoju sekä pikkulegoleikit, joista on rakentunut upeita yhteisleikkejä.

Maanantaina
alkoi uusi kirja: Piki ja Villi vekotin. Piki oli saanut uuden puhelimen, jota oli pitkään odottanut. Iso kertoi Pikille, mitä kaikkea puhelimella voi tehdä. Kirjaa luetaan yksi aukeama kerrallaan. Sen jälkeen pysähdytään keskustelemaan kirjan tapahtumista ja kirjassa esiintyneistä tunteista. Jokaisen lukukerran jälkeen tehdään jokin tehtävä. Nyt teimme aaltoja yhdessä. Ideana oli ohjeen kuuntelun ja noudattamisen lisäksi luoda yhtenäisyyden tunnetta ja herkistää seuraamaan toisen ihmisen kehon kieltä. Lopuksi jokainen sai ottaa tabletilla yhden kuvan tämän viikon kuva-arvoitus -tehtävään.
















Tiistain
a eskarilaiset lähtivät taas uimakouluun ja viskarit jäivät päiväkodille jumppailemaan. Uimakoulussa vapaauinnissa leikittiin patjoilla, veneillä, palloilla ja sukellusrenkailla. Opetuksessa leikittiin pallohippaa, sukellettiin leluja pohjasta, uitiin liukumalla ja potkimalla lötköpötköjä apuna käyttäen, kuljetettiin ufoja puhaltamalla, osa ui myyrä- ja selkäuintia, leikkivät banaanihippaa ja tekivät hyppyjä jalat edellä penkiltä.

Keskiviikkkona jatkettiin Piki kirjaa. Pikin oli aika mennä nukkumaan. Hän laittoi uuden kännykän yöpöydälle. Pikin ajatukset pyörivät vain kännykässä ja hänen ystävänsä Lumin lähettämissä viesteissä. Yhdessä mietimme, missä olisi hyvä säilyttää puhelinta ja tablettia öisin ja totesimme, että yöpöydällä ei kenenkään tarvitse sitä säilyttää. Jos laite on yöpöydällä sängyn vieressä, on liian iso kiusaus selailla puhelinta kesken unien. Lukemisen jälkeen teimme yhteisen iltasadun Pikille. Satua tehdessä kaikki makasivat lattialla patjoilla silmät suljettuina ja keksivät omalla vuorollaan tarinalle jatkoa.

Eskarilaisilla oli myös kuva-arvoitusten aika. Kokoontumisella katsottiin kaikki lasten maanantaina ottamat kuvat. Lapset osasivat hienosti tunnistaa, mistä salaperäiset kuvat oli otettu. Vaikeampaa olikin selittää osoittelematta, mistä kuvat tarkalleen oli otettu.

Rauhallisena tehtävänä tehtiin yhteispiirustus toisen lapsen kanssa. Niistä tuli mahtavia! Lapset kokivat, että yhteispiirtäminen oli mukavaa.

Torstaina eskarit menivät uimakouluun. Viimeisen kerran kunniaksi osa pääsi laskemaan kerran liukumäestä ja osa meni hyppimään kuntoaltaan reunalta syvempään veteen. Ennen vapaata uintia ja aaltoja opittiin kellumista, myyräuintia, liukua ja sukellettiin aarteita omien taitojen mukaan. Uimaopettaja antoi kotiläksyksi käydä perheen kanssa uimassa lähiaikoina. Viskareilla oli jumppaa renkailla ja köysillä toivemusiikin tahdissa ja lepohuoneessa olikin kuulemma aika jytke.

Perjantaina tutustuttiin L-kirjaimeen. Kuunneltiin, miten L-ääntyy ja sen jälkeen tunnistettiin L-äänne erilaisista sanoista. Huomattiin myös, jos sana ei sisältänytkään L-äännettä. Tutkittiin L-kirjaimen muotoa ja tehtiin multilinkeistä värikkäitä L-kirjaimia.Viskarit kävivät läpi maanantaina otetut kuvat ja olipas hauska arvailla mistä kuvat oli otettu. Osa olikin yllättävänkin vaikea arvata! Eskarilaiset tekivät lisäksi vihkoon leikkaa-liimaa -tehtävän ja harjoittelivat tavujen muodostamista äänteistä. Jos tehtävä oli helppo, pääsi muodostamaan sanoja.

Viikko 10

Maanantaina alkoi eskarilaisten uimakoulu Vesihelmessä. Uimakouluun kuljettiin bussilla ja jo se oli jännittävä kokemus. Päiväkodilta lähtiessä alkoi myös omista uimavälineistä huolehtimisen harjoittelu. Uimaopetus oli Vesihelmen terapia-altaassa eli lämpimän veden altaassa. Altaan veden pintaa oli madallettu niin paljon, että lasten oli helppo saada jalat pohjaan. Ihan aluksi lapset jaettiin kahteen ryhmään sen mukaan, mikä oli lasten uimataidon tilanne. Uimaopetus alkoi veteen totuttelulla. Korva kiinni veden pinnassa kuunneltiin, mitä ääniä veden alta kuuluu (uimaope napsutteli sormia veden alla). Harjoiteltiin puhaltamaan veteen ja leikittiin erilaisia hippaleikkejä vedessä. Lisäksi toisessa uimaopetusryhmässä sukellettiin renkaita.

Aina uimaopetuksen jälkeen on vapaata uintia aaltoaltaassa. Allas on rajattu siten, että lapset eivät pääse liian syvälle. Uintien jälkeen lapset saavat halutessaan mennä kylmävesialtaaseen ja saunomaan. Pukemisen ja pakkaamisen jälkeen syödään eväät, eli banaani ja pillimehu. 

Viskarit jäivät päiväkodille eskareiden uidessa Vesihelmessä. Kokoontumisella vaihdoimme kuulumisia hiihtoloman ja viikonlopun tiimoilta. Kaikilla oli ollut rentouttavat vapaat ja totesimme myös, että olipa tullut muutoksia loman aikana arkeen: uusi kuukausi, uusi vuodenaika ja vieläpä oli Punatulkkujen ryhmäkin lisääntynyt yhdellä lapsella. Tästä on siis hyvä jatkaa kohti lämpimämpiä ja keväisiä päiviä! Mietimme samaan hengenvetoon, että kukas se satuhahmo taas olikaan joka saapuu etelästä aina juurikin kevään ensimmäisenä päivänä. No Nuuskamuikkunenhan se on! Ja tähän toinen lapsi tokaisi, että se on satua ja tästä pääsimmekin keskusteluun satuhahmoista ja siitä mikä telkkarissa ja tabletissa on satua ja mikä totta. Kaikki tarinat ja elokuvat ovat näyteltyä, piirrettyä ja keksittyä satua. Esimerkiksi pelottavat dinosaurukset on tehty täysin tietokoneella eikä niiden sisällä ole ihmistä saatika että ne olisi oikeita. Joku kertoi nähneensä elokuvan, jossa dinosaurus jahtaa työntekijöitä ja tästä aikuinen kertoi esimerkin, että tämä elokuva on tehty täysin tietokoneella ja vain näyttelijät ovat oikeita. Oikeasti dinosaurus ei ole elänyt yhtä aikaa ihmisten kanssa, vaan paljon paljon aiemmin kun ihmisiä on ollut olemassa. Aikuinen kertoi myös toisen esimerkin elokuvasta, jossa on kohtaus, että laiva uppoaa ja ihmiset joutuvat mereen ja tämäkin kohtaus on tehty tietokoneella ja uima-altaassa. Eräässä sarjassa kokonainen hotelli oli tehty vain tietokoneella ilman todellista paikkaa. Pohdimme lisäksi, mitä kannattaa silloin tehdä, kun näkee jossakin pelottavan videon. Lapsilta tuli hyviä ehdotuksia: voi jutella äidin kanssa (lasten kanssa onkin hyvä käydä läpi mikä videossa oli pelottavaa ja kertoa mitä ja miksi videossa oikeasti tapahtui) ja toinen ehdotus oli, että voi vaihtaa ohjelmaa tai kanavaa. Koskaan ei kannata jatkaa pelottavalta tuntuvan videon katsomista tai pelin pelaamista! Pelottavaa videota ei myöskään kannata katsoa liian myöhään. Näin hyvän keskustelun jälkeen käytiin vielä läpi, mitä tarkoittavat elokuvan tai pelin perässä olevat merkinnät S, K7, K12, K16 ja K18. Hyvin olivat lapset perillä, että nämä ovat ikärajoja eikä kukaan heistä saa katsoa esimerkiksi K12 ohjelmaa. K7 elokuva tai peli on heiltä kielletty, mutta vanhempien kanssa voi katsoa. Nämähän ovat lakiin kirjattuja asiantuntijoiden tekemiä ohjeita eikä vain suosituksia ja niitä kannattaa jo ihan senkin takia noudattaa, että yöt sujuisi helpommin kun pelottavat ja ahdistavat videot ja pelit eivät tule uniin. Ai että tulikin hyvä ja hedelmällinen juttutuokio suoraan lasten keskustelusta! Tämä on niin tärkeä aihe, että tästä voi hyvin keskustella myös kotona ja vaikka miettiä yhdessä lapsen kanssa, onko hän nähnyt jotakin pelottavaa tai ahdistavaa ohjelmaa televisiosta tai tabletilta





Tiistaina oli aiheena Piki ja Pöljä päivä ja keskustelussa tunteiden kirjo. Päivän tekstissä Piki miettii, rakastaako Iso (kirjassa Pikin vanhempi/huoltaja) häntä silti vaikka hän olisi pöljä ja tehnyt hölmöjä. Iso vastaa, että hän rakastaa Pikiä aina vaikka Piki olisi kuinka pöljä tai tekisi tyhmiä juttuja. Tyhmistä teoista tulee surulliseksi, mutta Piki on silti tärkeä ja rakas. Tekstin jälkeen pohdimme, kuka on itselle se kaikkein turvallisin ja rakkain ja mikä paikka itselle on se kaikkein turvallisin. Lapset miettivät ja muistelivat, että äidin ja isän välissä tai äidin tai isän vieressä tai oman perheen luona se kaikkein turvallisin paikka on. Omat vanhemmat ja sisarukset sekä koko perheen lapset nimesivät rakkaimmaksi. Lopuksi pohdimme miltä erilaiset tunteet näyttävät tunnekorttien avulla. Ennen leikkiä rauhoituimme vielä pitämällä silmiä kiinni ja rauhoittumisen jälkeen mietimme, miltä tuntuu juuri nyt ja kaikki tunsivat olonsa rauhalliseksi kun olivat kuunnelleet hetken omaa hengitystä.
Ulkoilimme kauniissa säässä mahtavan hankikannon päällä Paanan pellolla. Siellä saimme aikaiseksi tosi kivat leikit.

Keskiviikkona eskarilaiset lähtivät taas Vesihelmeen. UImakoulussa leikittiin hippaa, harjoiteltiin sukeltamista, myyräuintia sekä selkäuintia. Hipassa pelastettiin, niin että kiinnijäänyt ja pelastaja sukelsivat ja antoivat läpyt. Lisäksi päästiin hyppimään jalat edellä terapia-altaan penkiltä. Altaan pohjalta sukelletiin dominopelin paloja ja laskettiin montako palloa dominopalassa oli. Lopuksi harjoiteltiin kelluntoja. Toisessa uimaopetusryhmässä harjoiteltiin selällään kellumista aikuisen avustamana ja lötköpötkön kanssa itsenäisesti, liu'uttiin uimalaudan avulla hakemaan kuvia seinästä ja uitiin laudan avulla ja potkimalla vauhtia.

Viskareilla oli yhteinen lukuhetki, jossa luettiin kirja Isla saa kavereita. Islalla oli kirjassa vaikeuksia saada kavereita, koska hän ei oikein osannut pyytää leikkimään muita, hän oli parempi laskemaan ja soittamaan, mutta muiden lasten kanssa oli haasteita. Lopuksi hän löysi toisen kaverin, joka oli yhtä kiinnostunut askartelemaan ja askartelun kautta he löysivät lisää kavereita. Ulkoilimme Paanan pellolla jälleen upeassa kevätsäässä!

Torstaina luettiin Piki ja Pöljä päivä -kirjan viimeinen teksti, jonka aiheena oli toive siitä, että huomenna on hyvä päivä ja pöljät hommat jäivät tähän päivään. Pohdimme mikä Pikiä huolestutti ja mikä auttoi huoleen ja lukuhetken jälkeen leikimme leikkiä, jossa keksimme asioita, joista tykkää tai ei tykkää. Piirissä käännyttiin ympäri jos tykkäsi mainitusta asiasta, esimerkiksi käänny ympäri jos tykkäät perunasta. Lopuksi hiljennytiin makuulle vierekkäin lattialle ja otettiin käsistä kiinni. Samalla kuunneltiin hengitystä ja kun pidettiin käsistä kiinni, hengitettiin vähän niinkuin yhdessä.

Perjantaina toivotettiin Hyvää naistenpäivää ja kerrattiin V-kirjainta. Muisteltiin, miten V ääntyy ja miltä V näyttää. Jokainen sai ottaa pussista yhden kortin, jossa oli kuva V-alkuisesta sanasta. Sen sai tavuttaa valitsemallaan tavalla. Tömistäminen oli tällä kerralla suosituinta. Lisäksi eskarilaiset harjoittelivat V-kirjaimen piirtämistä ensin Molla abc:llä ja sen jälkeen kynällä viivastolle. Lapset saivat valita pussissa olleista kuvista itselleen mieleisen. Se liimattiin eskarivihkoon ja kuvan alle kirjoitettiin siinä oleva v-alkuinen sana. Innokkaimmat halusivat liimata neljä kuvaa ja kirjoittaa jokaiseen kuuluvan sanan.

 

Viikko 8: Tunnetaitoja Piki-kirjan avulla, V-kirjaimeen tutustumista ja hammastietoutta

Maanantaina jatkettiin kaveri- ja tunnetaitojon harjoittelua yhdessä Piki-kirjan kanssa. Piki yltyi kiusaamaan ystäväänsä Lumia. Hän matki Lumin itkuista ilmettä ja lällätteli tälle ilkeästi. Kaiken huipuksi hän sai yllytettyä toiset lapset mukaan kiusaamiseen. Onneksi löytyi yksi lapsi, joka oli valmis puolustamaan Lumia. Pohdittiin tunnesanoja: innostus, levottomuus ja paha mieli.
Rauhallisena tehtävänä lapset piirsivät itselleen mielikuvituskaverit ja miettivät samalla, millaisia kavereita nämä osaavat olla.
Maanantaina alkoi tutustuminen tämän viikon kirjaimeen: V niin kuin vene. Ensin kuulosteltiin miten V ääntyy ja sitten tutkittiin, miltä V näyttää. Lasten tehtävänä oli keksiä V-alkuisia sanoja. Kun alkuun päästiin, niitä löytyi ihan valtavasti.


















 

Tiistaina Piki säikähti, kun Apunen (Pikin päiväkodin aikuinen) oli hänelle vihainen. Apunen oli vihainen Lumin kiusaamisesta. Piki alko itkeä ja hänelle tuli koti-ikävä. Pohdimme tunnesanoja: hätäännys, suuttumus ja ikävä.

Kaikki saivat kertoa piirtämistään mielikuvituskavereista. Lapset nimesivät ne ja keksivät, millaisia kaveritaitoja mielikuvituskavereilla on. Lopuksi he kyselivät toistensa mielikuvituskavereista.

Rauhallisena tehtävänä oli v-kirjaimen ja v-aikuisen sanan, viulun värityskuva.

Keskiviikkona Piki yritti mennä leikkimään Lumin kanssa, mutta Lumi ei ollutkaan vielä leppynyt kiusaamisen kohteeksi joutumisesta. Pohdimme yhdessä, miksi Lumi ei halunnut leikkiä Pikin kanssa. Miltä se Pikistä tuntui? Entä miltä Lumista tuntui?

Kävimme luistelemassa. Meillä oli koko jää käytössä, joten jääkiekkopelit päästiin kerrankin pelaamaan kaukalossa. Kaukalon ulkopuolella mentiin hippaleikkejä ja luisteltiin "vapaata luistelua".
Rauhallisena tehtävänä pelattiin muistipelejä.

Torstaina hammashoitaja Lea kävi kertomassa, kuinka hampaista pitää huolehtia. Hän opetti, että hampaat pitää harjata aina aamulla ja illalla, ihan jokaisena päivänä, myös viikonloppuina ja lomalla. 😊 Aikuisen tehtävänä on tarkistaa, että hampaat on pesty huolella. Lea kertoi myös hampaille sopivasta ruuasta ja muistutti, että herkkuja ei kannata syödä joka päivä. Lapsille jaettiin kotiin vietäväksi hammasharjat ja hampaidenhoito-opas.

Pihalla päästiin nauttimaan suojalumesta. Yhteistyössä lapset rakensivat lumiukkoja sekä upean lumilinnan!
Rauhallisena tehtävänä pelattiin taas muistipelejä.











Perjantaina jatkettiin tunnetaitojen harjoittelua Pikin kanssa. Iso (Pikin oma aikuinen) sai kuulla Apuselta, mitä Piki oli päiväkodissa tehnyt. Iso ei ollut kuulemastaan iloinen. Yhdessä Piki ja iso miettivät, miten Piki voisi saada Lumin leppymään. Piki teki Lumille piirustuksen, jossa he olivat yhdessä. Piirustusta lähdettiin viemään Lumille, mutta Pikiä alkoikin jännittää. Ison kannustuksella Piki uskalsi antaa piirustuksen Lumille ja siitä alkoi kaverusten keskusteluyhteys uudelleen. Pohdimme yhdessä tunnesanoja: huolestunut, vihainen, pahantuulinen, säikähtänyt, helpottunut, lohdutus, jännitys, helpotus, toiveikkuus, ystävyys.

Vietimme koko talon yhteisen lauluhetken. Lauloimme ystävyydestä ja lumiukoista. Lauluina olivat: Tule ystäväksi, Lumiukkomarssi, Viisi lumiukkoa, Talvella ja Minun ystäväni on kuin villasukka. Lopuksi teimme ystävyydestä kertovan satuhieronnan: Merihevonen ja meritähti.

Vietimme 7 v. synttärit. Saimme kuulla, että synttärisankarin lempivärejä ovat turkoosi, pinkki ja oranssi, hänen lempileikkinsä päiväkodissa on Schleich-leikit ja isona hänestä tulee kettujen hoitaja. Syntymäpäiväleikkinä oli Kissa ja hiiri.

Rauhallisena tehtävänä oli pöytäleikkejä.

Viikon suosituimpia leikkejä
ovat olleet junarataleikit, kauppaleikit ja pikku-legoista rakentelu.

Ensi viikolla on eskarin talviloma. Viikkokuulumiset jatkuvat taas viikolla 10. 😊

Viikko 7 Pitkiä pellavia, laskiaista, kaveritaitoja ja vaaleanpunaista ystävyyttä

Maanantaina harjoiteltiin kaveri- ja tunnetaitoja yhdessä Piki-kirjan kanssa. Se kertoo Pikin pöljästä päivästä, jonka aikana kaikki menee mönkään. Luimme ensimmäisen aukeaman ja pohdimme sen tapahtumia. Siinä Piki on tulossa päiväkotiin yhdessä Ison kanssan, jolla on hirmuinen kiire ja molempia harmittaa. Lapset kertoivat kuvasta, mistä tietää, että Piki ja Iso ovat vihaisia, mikä on vihaisen vastakohta, mikä on väsyneen vastakohta, miltä Isosta tuntui kun joutui hoputtamaan Pikiä. Entä ovatko lapset olleet joskus tilanteessa, jossa on ollut kiire päiväkotiin. Keskustelun jälkeen tehtiin läsnäoloharjoitus, jossa rentouduttiin lattialla makoillen ja kokeillen, miltä tuntuu kun rinta kohoaa ylös ja alas hengityksen mukana. Kuunneltiin tulevan ystävänpäivän teeman mukaisesti laulua Minun ystävästäni, joka on kuin villasukka.

Rauhallisena tehtävä piirrettiin sydän ja sen keskelle kirjoitettiin, millainen hyvä ystävä on. Niistä koottiin pitkä ystävyyden sydäntoukka Punatulkkujen seinälle.

Tiistaina vietimme koko talon yhteistä Laskiaisriehaa ihanassa pakkassäässä. Ennen ulosmenoa kokoontumisella mietittiin, mitä laskiainen tarkoittaa, mitä silloin syödään perinteisesti ja mitä tehdään. Ennen vanhaan laskiaisen pulkkamäessä laskiessa huudettiin pitkiä pellavia ja yritettiin laskea mahdollisimman pitkälle, jotta saataisiin hyvä sato tulevana kesänä pellavasta. Nykyään laskiaiseen kuuluu myös kaikenlainen muu ulkoilu talvipäivänä, kuten luistelu, hiihto tai erilaiset laskiaisriehatapahtumat sekä tietysti makkaranpaisto nuotiolla. Laskiaisena kuuluu syödä perinteisesti hernekeittoa sekä laskiaispullaa hillolla tai mantelimassalla ja kermalla. Teerimäen laskiaisriehaan kuului tänä vuonna erilaisia pisteitä, joissa kuljimme omina ryhminä. Yhdellä pisteellä oli leikkivarjo, jonka kanssa leikittiin popcorn-leikkiä. Siinä leikkivarjo on kone johon popcornit laitetaan pomppimaan (pikkupallot) ja yritetään saada kaikki pallot pois. Kaninkololla oli mahdollisuus maalata lunta ja jäätä (suihkepulloissa oli eri värisekoituksia, joita sai ruiskia). Kolmannessa pisteessä oli tunne- ja aistijumppaa. Tunnejumpassa valittiin yksi tunne, jota hippa levitti ja lopuksi kaikki olivat valitun tunteen "vallassa". Toisessa tehtävässä kosketettiin sitä väriä, mitä ohjaaja näytti. Esimerkiksi jokainen meni koskettamaan keltaista joko jos itsellä oli tai kaverilla. Makkaranpaistopiste oli monen mielestä paras piste, saihan siellä grillattua makkaraa, joka maistui aivan todella hyvältä näin kylmänä pakkaspäivänä.

Ennen ruokailua oli ohjelmassa vielä yhdet seitsemänvuotissynttärit! Synttäreillä saimme kuulla, että sankari tykkää nuudelista ja hän tykkää leikkiä schleich-hevosilla ja lempivärejä on turkoosi, pinkki ja lila. Isona hänestä tulee ratsastaja! Lopuksi leikimme sankarin toiveena Kapteeni käskee.

Keskiviikkona jatkettiin Piki-kirjaa. Piki ja Iso saapuivat päiväkodin eteiseen. Piki huomasi, että kaikki muut lapset olivat jo paikalla se heillä näytti olevan kivat leikit. Isolla oli kiire töihin ja Piki jäi epävarmana eteiseen. Hän jäi katselemaan ovelta muiden leikkiä. Lasten kanssa keskusteltiin siitä, mitä tarkoittaa, jos on epävarma tunne. Pohdittiin, onko itsellä joskuus ollut epävarma olo ja millaisia keinoilla voisi saada epävarman olon väistymään. Lopuksi leikittiin tuhatjalkaista, jossa harjoiteltiin yhteistyötä ryhmän lasten kanssa.

Meillä oli myös ystävänpäiväyllätys. Jokainen sai hakea yllätyspussista yhden kortin. Kortit olivat muistipelin kortteja. Lapsen tehtävänä oli etsiä, kenellä oli hänen korttinsa pari. Lapset muodostivat parit löytyneiden korttiparien mukaisesti. Parin kanssa päästiin leikkimään ja laulamaan Liinalaulua. Lopuksi tehtiin ystävyydestä kertova satuhieronta: Merihevonen ja meritähti.

Torstaina jatkui taas Piki-kirja. Piki kehitteli mielessään voimahahmon, jotta saisi rohkeutta mennä mukaan leikkeihin. Keskustelimme voimahahmosta. Se voi auttaa lasta selviämään hankalista tilanteista. Lapset suunnittelivat itselleen omat voimahahmonsa rauhallisena tehtävänä. Kysy lapselta, millainen hänen voimahahmonsa on? Teimme taas ystävyydestä kertovan satuhieronna ja lauloimme Viisi lumiukkoa sekä Lumiukkomarssi. Kävimme hiihtämässä urheilukentällä.

Perjantaina Piki-kirjassa voimahahmo myrsky eli oikeasti Piki itse syöksyi myrskynä toisten lasten keskelle ja iski salaman parhaan ystävänsä poskeen (potkasi pallon tämän poskeen). Piki hämmentyi, kun ystävä ei ilahtunutkaan hänen myrskystään ja vielä lisää hämmennystä herätti, kun päiväkodin aikuinen torui häntä. Keskustelimme, miltä tuntui Pikin ystävästä, johon pallo osui ja miltä Pikistä tuntui. Pohdimme, miten tilanteessa olisi voinut toimia ja onko lapsille joskus käynyt niin, että on vahingossa pahoittanut toisen mielen.
Kävimme hiihtämässä. Nyt lapset saivat valita hiihtivätkö tasaista maastoa vai halusivatko hiihtää myös ylä- ja alamäkiä.

Viikko 6: Hiihtoa, luistelua ja tunnetaitoja

Maanantaina Punatulkkujen kokkausvuorossa olleet lapset leipoivat Runebergin torttuja. Kokoontumisella keskusteltiin Runebergistä. Osa viskareista teki suujumppaa Kaneli Kamelin ohjeilla ja etsi sanoista R-kirjaimia niin, että aikuinen luetteli sanoja ja lapset nostivat peukun ylös, jos sanassa kuului R. Kanelin ohjeissa esimerkiksi laitettiin kieli menemään suussa hissinä tai kellon viisareina ympäri suuta tai tulemaan suusta ylös lakupötkönä. Aikuisen ohjeet muuten kuulostikin tosi hauskoilta, kun hän samalla näytti mitä piti tehdä! Ulkoilun aikana lapset tarkkaavaisesti huomasivat,että päiväkodin pihan lipputangossa liehui Suomen lippu ja muistivat myös, että miksi oli liputuspäivä (Runebergin päivä) ja osa lapsista teki lumesta torttuja, nam nam!

Eskarilaiset tutustuivat T-kirjaimeen. Katsottiin, miltä T näyttää ja miten T ääntyy. Lapset keksivät T-alkuisia sanoja. Sitten jokainen sai vuorollaan ottaa kirjainpussista kuvan T-alkuisesta sanasta. Kuvien sanat tavutettiin tavukoneella ja samalla laskettiin tavujen määrä.

Viime viikolla tehdyt kelmumaalaukset olivat kuivuneet. Kelmun poistamisen jälkeen huomattiin, että maalauksesta oli tullut ihan jään näköistä! Lapset liimasin omat luistelukuvansa maalauksen päälle. Näitä upeita töitä voi ihailla Punatulkkujen käytävän taidenäyttelyseinällä.

Tiistaina päästiin talviurheilemaan. Lapset saivat valita itse luistelevatko vai hiihtävätkö. Suksi luisti hienosti ja oli mitä mainoin hiihtosää, kun oli pikkupakkanen. Hiihtäjät kävivät myös kokeilemassa vähän mäenlaskua hiihdon lomassa. Luistimetkin kiitivät hienosti jäällä ja mukaan otettiin omien mailojen lisäksi päiväkodin sählymailoja, niin kaikki pääsivät halutessaan pelaamaan jääkiekkoa. Peliin sai oman kiinnostuksensa mukaan osallistua itselleen sopivan ajan. Aikuisen ohjauksella joukkueista tehtiin mahdollisimman tasavertaisia. Osa lapsista halusi leikkiä jäähippaa.

Eskarilaisilla jatkui T-kirjaimeen tutustuminen. Ensin harjoiteltiin T:n piirtämistä Molla abc:llä, sitten jatkettiin kynätehtävillä, jotka lopuksi liimattiin omaan eskarivihkoon.

Keskiviikkona jatkuivat lasten omavalintaiset talviurheilut. "Jääkiekkoilu" kasvatti suosiotaan. Huomasimme myös, että kaikki Punatulkut pärjäävät jo hienosti jäällä ilman tukea!!! Suksi luisti monta kierrosta ja voi että kuinka ihanalta kuulosti suksien alla lumen narskunta!

Pienryhmissä keskusteltiin vihan ja suuttumuksen tunteesta. Miltä se tuntuu, milloin itse on ollut vihainen, saako olla vihainen, millainen on vihainen ilme, mitä voi tehdä ja mitä ei saa tehdä, jos on vihainen. Pienryhmissä käytiin todella hyviä keskusteluja aiheesta. Lapset osasivat myös aika hyvin kertoa, mitä vihaisena ei saa tehdä.

Torstaina paukkui kova pakkanen ja vietettiin sisäpäivää. Oli siis tosi tosi pitkä leikkiaika! Viskareiden ryhmässä luettiin kirja, johon itseasiassa sisältyy kaksi kirjaa: "Harmi, minä hävisin" ja "Jippii, minä voitin!" Kirjassa eläydyttiin sekä voittajan että häviäjän tunnetiloihin. Kirjan lomassa keskusteltiin kirjan tapahtumista ja mitä tunteita tarina lapsissa herätti. Osa muisti itsekin suuttuneensa, kun on hävinnyt. Voittaminenkaan ei tunnu kovin kivalta, jos kaveri suuttuu siitä tai ei ollenkaan iloitse asiasta.

Eskarit jatkoivat keskustelua vihan ja suuttumuksen tunteesta. he tekivät tehtävän, jossa he pohtivat, miten vahvana suuttumuksena he itse kokevat erilaiset tilanteet, kuten häviämisen pelissä tai kun joutuu lopettamaan kivan tekemisen tai kun aikuinen komentaa. Lapset osasivat hyvin pohtia, että kyllä tämä tilanne suututti ja suututtiko paljon vai vain vähän. Lapsilla riitti kerrottavaa jokaisesta tilanteesta esimerkiksi, kun aikuinen oli kieltänyt limsan juomisen, ei ollut ostanut karkkia, isoveli oli komentanut ja isosisko vienyt lelut.

Perjantaina viskarit tekivät samat tehtävät kuin eskarit torstaina ja eskarit puolestaan kuulivat saman kirjan kuin viskarit torstaina. Kirjassa mainittiin tuolileikki, josta oli kirjan toiselle päähenkilölle, Hanhiliinille tullut iso pettymys. Eskarit halusivat kirjan päätteksi kokeilla tätä leikkiä. Leikkiä leikittiin monta kertaa ja siihen pyydettiin mukaan myös kaikki viskarit, jotka halusivat tulla. Kuinka ollakaan, lapset huomasivat, että tuolileikistä pois putoaminen todellakin aiheuttaa ison pettymyksen. Onneksi tästä päästiin yli. Pettymystä helpotti myös tieto, että pian leikki alkaa taas kokonaan uudestaan ja kaikki pääsevät takaisin mukaan leikkiin.

Ennen ruokailua vietettiin yhdet kuusivuotissynttärit. Syntymäpäiväsankarille laulettiin, annettiin kortti sekä satuhieronta ja luettiin haastattelu. Saimme kuulla, että syntymäpäiväsankari haluaa isona työskennellä parturina ja hänen lempilelunsa on schleich-hevoset sekä Ryhmähau-autot ja lempiruokansa ranskalaiset sekä uunimakkara. Lopuksi leikimme Herää, herää vahtikoira, kellosi on kadonnut. Siinä yksi lapsi on vahtikoira, joka on aluksi lattialla silmät kiinni ja muut lapset ympärillä. Vahtikoiran selän päälle laitetaan kulkunen. Aikuinen valitsee lapsen, joka piilottaa käsiinsä kukusen eli "kellon" ja sitten hoetaan "herää herää vahtikoira, kellosi on kadonnut." Sitten kaikki laittavat kädet nyrkissä syliinsä ja vahtikoira etsii kellon. Kädet näytetään kun koira haukahtaa omalla kohdalla.

Viikon aikana luettiin:
  • Koiramäen Martta ja Ruuneperi
  • Jippii, minä voitin/ Harmi, minä hävisin

Viikon rauhallisia puuhia olivat:
  • palapelit
  • pöytäleikit
  • hamahelmimato
  • värityskuva

Viikko 5: Sadutuksia, uusia kirjaimia ja kelmumaalausta

Maanantaina Punatulkuilla tehtiin sadutuksia pienissä ryhmissä. Viskarit tekivät sadutuksia kuvanoppien avulla. Lapset heittivät vuorollaan noppaa. Nopasta tullut kuva piti sisällyttää tarinaan. Lasten yhteistarina kirjoitettiin ylös ja luettiin lopuksi tarinan kertojille.










Eskarilaiset tutustuivat K-kirjaimeen. Ensin kuulosteltiin, miten K ääntyy ja katsottiin, miltä K näyttää. Sitten lapset keksivät valtavasti K-alkuisia sanoja. Onnenpyörän avulla niitä löytyi vielä lisää. Onnenpyörän sanat tavutettiin tavukoneella. Tutustuttiin yhdessä K:n kirjoitussuuntaan. Eskarit jaettiin kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä tehtiin yhteissadutus, jossa jokainen sai vuorollaan kertoa tarinaa käyttäen avainsanoina K-alkuisia sanoja. Tarina kirjoitettiin ylös ja luettiin lopuksi tarinan kertojille. Lapset kokivat toistensa keksimät juonen käänteet todella hauskoina, joten sadutushetki oli täynnä naurua.
Toisessa ryhmässä harjoiteltiin K-kirjainta Molla abc tablettisovelluksella, tehtiin K-kirjaimia kynällä viivastolle, leikattiin ja liimattiin vihkoon K:n kirjoitussuuntamalli.

Rauhallisena tehtävänä oli matemaattisten taitojen tehtävä, jossa piti värittää palloja numeron osoittama määrä. Jokaisella numerolla oli myös oma värinsä, joten piti olla tarkkana, millä värillä värittää.


Tiistaina juhlittiin 7 v. syntymäpäiviä. Syntymäpäiväsankarille laulettiin onnittelulaulu ja hänelle tehtiin syntymäpäiväsatuhieronta. Arvottiin, kuka saa ojentaa syntymäpäiväkortin. Kuultiin syntymäpäiväsankarin haastattelu ja saatiin tietää, että isona hänestä tulee esteratsastaja. Lopuksi leikittiin synttärisankarin toivomuksesta Kissa ja hiiri -leikkiä.

Eskareilla jatkui K-kirjaimeen tutustuminen ja sadutukset. Eskareista jaetut pienryhmät tekivät maanantain tehtävät toisinpäin. Viskarit jatkoivat sadutuksia pienryhmissä. Jälleen muutaman lapsen tarinasta kehkeytyi seikkailu, jossa kassi lähti reissuun lentokoneella ja jäätyi jääpalikaksi ja seuraavaksi se olikin jo syömässä hampurilaista käyden matkalla avaruudessa. Sadut löydät oman lapsen kasvunkansiosta.

Rauhallisena tehtävänä numeron ja lukumäärän yhdistäminen.

Keskiviikkona juhlittiin 6 v. synttärit. Syntymäpäiväsankari halusi onnittelulaulun englanniksi ja suomeksi. Sitten saimme kuulla, että hänestä tulee isona kaikki mies. Hän siis osaa isona kaikkea. Tämän synttärisankarin mielestä satuhieronta tuntui kutittavalta. Synttärileikkinä oli Kapteeni käskee.

Eskarilaiset piirsivät kuvan valitsemastaan K-alkuisesta sanasta ja kirjoittivat sanan.
Rauhallisena tehtävänä väritettiin värityskuva.

Torstaina eskarilaiset tutustuivat P-kirjaimeen. Kuulosteltiin, miten P ääntyy ja katsottiin, miltä P näyttää. Tunnistettiin sanoista, kuluuko siellä P vai ei. Sitten lapset keksivät P-alkuisia sanoja. Kaikki saivat leikata P-kirjoitussuuntamallin ja se liimattiin omaan eskarivihkoon. P-kirjainta harjoiteltiin ensin Molla abc tablettisovelluksella ja sitten tehtiin P-kirjaimia kynällä viivastolle.

Viskarilaiset jatkoivat sadutuksia. Nyt lähdettiinkin mökille leipurin ja ruokalan kautta ja lopuksi tuli riita, mutta onneksi he löysivät aarrearkun niin kaikki oli hyvin. Kokoontumisen yhteydessä tutustuttiin pariin uuteen Lumiukko-lauluun, Lumiukot marssivat sekä viisi lumiukkoa. Niihin kuului molempiin myös kiva leikki.

Rauhallisena tehtävänä väritettiin P-värityskuva.

Perjantaina tehtiin kelmumaalausta. Ensin maalattiin vesivärillä paperi ja sen jälkeen paperin päälle laitettiin kelmu. Taideteos jätettiin kuivumaan ja sitä jatketaan ensi viikolla.
Eskarilaiset jatkoivat P-kirjaimeen tutustumista Laiva on lastattu -leikin kautta. Viskareiden kanssa mietittiin P-kirjainta, miltä se näyttää ja missä Punatulkkujen lapsien nimissä se kuuluu. Sitten jokainen lapsi sai miettiä P-alkuisia sanoja, hienosti kaikki lapset keksivät monenmoisia sanoja. Kokoontumisella mietimme kalenterin yhteydessä, miksi eri kuukausien kohdalla on tiettyjä kuvia. Esimerkiksi miksi maaliskuun kohdalla on kuva Pajunkissoista. Hienosti lapset muistivat, että pajunkissat kuuluvat virpomiseen ja se taas tapahtuu Pääsiäisen aikaan.

Rauhallisena tehtävä oli erilaisia pöytäleikkejä.

Viikon aikana luettiin:
  • PÖÖ! 10 hassun hurjaa tarinaa
  • Anna ja Elias mummolassa

Viikko 4: Sadutusta, hiihtoa, satutunti kirjastossa ja koko talon yhteinen lauluhetki

Maanantaina käytiin hiihtämässä urheilukentän ladulla. Ensimmäisellä hiihtokerralla pysyttiin vielä tasaisessa maastossa. Lapset kertoivat innoissaan, kuinka monta kierrosta kukin oli hiihtänyt.
Pienryhmissä oli sadutusta. Sadutuksen apuna käytettiin kuvanoppia. Teimme pienryhmissä yhteistä tarinaa, jossa jokainen lisäsi oman osuutensa siten, että kuvanopasta saatu idea sisältyi satuun.

Tiistaina oli paljon koko ryhmän yhteistä leikkiaikaa. Kokoontumisella laulettiin Hauskat lumiukot.
Rauhallisena tehtävä oli mallin mukaan värittämistä.

Keskiviikkona käytiin kirjastossa talvisella satutunnilla. Saimme kuulla kirjat: Lumiyö sekä Tahvo ja Bella lumipyryssä. Kirjojen teemaan sopivasti lapset saivat askarrella lumiukkoja. Niistä tuli hienoja!
Rauhallisena tehtävänä piirrettiin satutunnilla kuulluista saduista.



Torstaina Punatulkuilla juhlittiin vuoden ensimmäiset 7 v. synttärit. Synttärisankari kertoi haastattelussaan, että hänen lempivärejään ovat keltainen, musta ja vihreä. Lempileikkejä mm. autoleikit, merirosvolaivalla ja pokemoneilla leikkiminen sekä isoveljen kanssa painiminen. Usona hänestä tulee jalkapallon pelaaja ja formulakuski. Synttärileikiksi hän valitsi Kissa ja hiiri leikin.
Pienryhmissä lauluna oli Hauskat lumiukot.

Perjantaina oli koko talon yhteinen lauluhetki. Lauloimme yhdessä: Hauskat lumiukot, Harmaa hiiri tanssi, Ystävien laulu, Ystävät yhdessä ja Tartu käteen ystävän. Ehdimme käydä myös hiihtämässä, katso kuvat!

Viime viikolla aloitetut talviset taideteokset valmistuivat!

Viikko 3: Viskareilla retki Rantabulevardille, eskareilla 100 päivää juhlat

Maanantaina saimme Punatulkkujen ryhmään uuden lapsen ja pääsimme heti juhlimaan hänen 6 v. syntymäpäiviään. Hän valitsi synttärileikiksi: Kapteeni käskee. Tässä leikissä piti olla tarkkana, kuuluiko ohjeen alussa aina "kapteeni käskee". Jos ei kuulunut, ei saanut noudattaa ohjetta. Saimme myös kuulla syntymäpäiväsankarin lempivärit, -ruuat ja -leikit sekä sen, että isona hänestä tulee lääkäri.
Kaikilla oli paljon yhteistä leikkiaikaa ja lisäksi eskareilla oli 100 päivää juhlien suunnittelua.

Tiistaina tutustuttiin numeroon kymmenen. Ensin tunnistettiin, miltä numero 10 näyttää ja etsittiin sen paikka lukujonossa. Havainnoitiin sormia apuna käyttäen, paljonko on kymmenen. Jokainen teki kymppitornin multikuutioista.

Eskareilla oli lisäksi:
  • parin etsimisleikki, jossa etsittiin numerokortin ja kymppikennokortin vastaavuus
  • numero kymmenen harjoittelua kynällä viivastolle
  • kymppikennon väritys
  • tehtävien leikkaaminen ja liimaaminen omaan vihkoon
  • kynätehtävänä lukujonomadot 1-10, halutessaan sai tehdä myös lähtölaskentana 10-1. Lukujonomadoissa oli vain osa lukujonon numeroista. Tehtävänä oli täydentää puuttuvat numerot.



Keskiviikkona eskarit ja viskarit kertasivat lukujonoa takaperin. Leikittiin Raketin lähtölaskentaa numeroilla 10-1. Numeroiden luettelun jälkeen raketti lähti matkaan ja lapset saivat hypätä niin korkealle kuin pääsivät.

Eskarilaisilla oli H-kirjaimeen tutustumista. Ensin katsottiin, miltä H-kirjain näyttää ja sitten kuunneltiin, miten H ääntyy. Keksittiin H-alkuisia sanoja ja etsittiin niitä lisää korttipakkapelin (Wordwall) avulla. Tavutettiin H-alkuisia sanoja tavukoneella. Kaikki rakensivat H-kirjaimen Dubloilla. Lopuksi H-kirjainta harjoiteltiin Molla abc -tablettisovelluksella ja sitten kynällä viivastolle.



Torstaina eskarilaiset kertasivat H-kirjainta. Jokainen valitsi oman H-alkuisen kuvan. Kuva leikattiin ja liimattiin eskarivihkoon. Kuvan alle kirjoitettiin mallista kuvan sana.
Keskusteltiin 100 päivää juhlasta ja pohdittiin, kuinka paljon on sata.
Aloitettiin lukujonojunat 1-100. Apuna käytettiin 100-taulua.

Viskarit vaihtoi kuulumisia kokoontumisella ja todettiin, että onpa tammikuu jo pitkällä, kun on jo 18. päivä ja huomattiin myös kalenterista, että kylläpäs tammikuussa on monet syntymäpäivät ryhmässämme. Juteltiin lisäksi seuraavan päivän viskareiden ohjelmasta, kun eskareilla on 100 päivää juhla. Viskarit lähtevät isolle retkelle koko talon viskareiden kanssa. Jännää ohjelmaa on siis luvassa kaikille! Viskarit
lähtivät luistelemaan kokoontumisen jälkeen ja ennen ensi viikon hiihtojen alkua luisteltiin pitkään ja voi että miten vauhdikkaasti kaikki jo pääsevät eteenpäin! Tästä onkin hyvä vaihtaa talviurheilu-lajia hiihtoon.

Myös eskarit kävivät luistelemassa.

Perjantaina viskareilla oli retkipäivä. Lähdimme kaikki talon viskarit (Talitintit ja Punatulkut) yhdessä rantabulevardille retkeilemään. Yön aikana oli satanut aivan valtavasti lunta ja tarvoimmekin puskien lumitraktoreina eteenpäin bulevardilla. Lunta oli polulla yli nilkkoihin ja paikkapaikoin polviin ja laavulla jopa yli polven. Saatiin niin upeat lumileikit aikaiseksi, että laavulla hurahti nopeasti koko aamupäivä. Leikin lisäksi teimme nuotion laavulle ja paistoimme makkaraa ja kylläpäs kuuma makkara maistuikin hyvältä kylmässä talvisessa säässä. Retki huipentui, kun jokainen sai grillata vaahtokarkkeja omalla makkaratikulla. Matkalla laavulle oli jälleen hyvä hetki harjoitella jonossa kulkemista ja liikennesääntöjä. Voit kysellä lapselta, miten jalankulkija voi kiittää autoilijaa, joka pysähtyy suojatien eteen päästämään jalankulkijan tien yli.


Eskareilla tuli täyteen sata eskaripäivää ja sen kunniaksi vietettiin 100 päivää juhlat. Eskarilaiset olivat itse saaneet suunnitella, mitä kaikkea he halusivat 100 juhliinsa. Ensin oli juhlien "virallisempi" osuus, jolloin laitettiin paikalleen sadas eskaripäiväviiri. Yhdessä kerrattiin vielä kaikkien eskaripäiväviirien numerot. Käytiin läpi juhlien ohjelma ja aloitettiin eskaritehtävä: eskarilaisten piti yhteistyössä tehdä sadan multilinkin ketju. Se valmistui hetkessä! Sitten alkoi lasten ideoima ohjelma: piiloleikki, temppurata, herkutteluhetki ja disco. Katso kuvat ja pyydä lasta kertomaan päivästä!

Tällä viikolla lepohetkellä luettiin Heinähattu ja Vilttitossu rosvojahdissa.

Viikko 2: Luistelua, numeroita ja kuukausia

Maanantaina palattiin joululomalta takaisin tuttuun ja turvalliseen arkeen. Juteltiin loma-ajan puuhista ja tutkittiin kalenterin muutoksia. Lapset kiinnostuivat samalla kuukausista ja niinpä ne kerrattiin kaikki yhdessä. Tämän viikon lauluksi valittiin kuukausilaulu (Kielinuppu).

Saimme juhlia vuoden ensimmäiset syntymäpäivät. Itse asiassa tämä synttärisankari täytti vuosia vuoden viimeisenä päivänä, mutta silloin oltiin lomailemassa, joten synttäreiden juhlinta siirtyi vuoden alkuun. 5-vuotissynttäreillä saimme mm. kuulla, että sankarin lempivärejä ovat punainen ja musta ja isona hänestä tulee työmies. Synttärisankari valitsi leikiksi sammakon piilotuksen. Tätä leikittiin niin pitkään, että jokainen sai olla sammakon piilottaja tai etsijä. Kaikilla on leikin aikana tehtävänä neuvoa etsijää ohjeilla: "kylmenee" tai "lämpenee", sen mukaan menikö etsijä kauemmas vai lähemmäs etsittävää sammakkoa.

Rauhallisena tehtävänä etsittiin kuvista eroavaisuuksia.

Tiistaista perjantaihin päästiin luistelemaan. Kolme päivää luisteltiin aivan täydellisessä ulkoilukelissä, vain muutama aste pakkasta. Perjantaina luisteltiin sankassa lumipyryssä, mutta se ei kenenkään innostusta haitannut. Luistelemassa mm. leikittiin hippaleikkejä, harjoiteltiin kaatumista ja ylös nousemista, jarruttamista, kyykkyyn menoa ja kyykystä ylös nousemista sekä takaperin luistelua. Kaikki tekivät oman taitotasonsa mukaisia asioita. Osalle riitti harjoitella pystyssä pysymistä ilman tukea tai tuen kanssa. Osa halusi pelailla jääkiekkoa. Pääasia oli, että kaikilla oli mukavaa ja samalla luistelutaidot vahvistuivat.

Tiistaina eskari- ja viskaritehtävänä oli numero seitsemään tutustuminen. Kaikki pääsivät pienryhmissä aarrejahtiin, jossa piti löytää seitsemän erilaista timanttia. Ensin kuitenkin selvitimme, miltä numero seitsemän näyttää, kuinka paljon on seitsemän ja missä sen paikka on lukujonossa. Eskarilaiset harjoittelivat sen piirtämistä mannaryyneihin, älytaululle, Molla abc-tablettisovellukselle ja kynällä viivastolle. Omalta paperilta piti värittää seitsemän ympyrää. Väritettyjen ympyröiden avulla seurattiin löydettyjen timattien määrää. Rauhallisena tehtävänä väritettiin ja leikattiin numero seitsemään liittyvä väritystehtävä.





Keskiviikkona tutustuttiin numeroon kahdeksan. Laskettiin suurista puuhelmistä, paljonko on kahdeksan. Tutkittiin yhdessä, miten autoradan mallinen numero kahdeksan kuuluu piirtää. Ei tehdäkään kahta palloa päällekkäin. Kaikki pääsivät harjoittelemaan numero kahdeksan piirtämistä autoradalla. Sen jälkeen kynällä piirretyllä reitillä pääsi ajamaan pikkuautolla. Eskarilaiset tekivät lisäksi numeroharjoituksia tabletilla, kynällä viivastolle ja lopuksi värittivät kahdeksan palloa kymmenestä.
Rauhallisena tehtävänä väritettiin ja leikattiin numero kahdeksaan liittyvä väritystehtävä.

Torstaina tutustuttiin numeroon yhdeksän. Eskarilaiset laskivat puuhelmistä, paljonko on yhdeksän. Lisäksi he tekivät taas numeroharjoituksia tabletilla, kynällä viivastolle ja värittivät yhdeksän palloa kymmenestä. Kaikki värittivät ja leikkasivat rauhallisena tehtävänä numero yhdeksään liittyvän värityskuvan.

Perjantaina Punatulkuilla juhlittiin vuoden ensimmäiset 6 v. synttärit. Saimme kuulla, että synttärisankarin lempileikkejä kotona ovat autoleikki, piiloleikki veljen kanssa sekä juoksukilpailu Pirkko-koiran kanssa. Isona hänellä tulee olemaan kolme ammattia: rallikuski, rekkakuski ja poliisi. Synttärileikkinä oli Kissa ja hiiri.
Rauhallisena tehtävänä oli jääkiekko- tai taitoluisteluvärityskuva. Osa lapsista aloitti myös lumiukkoaskartelut, jotka jatkuvat ensi viikolla.

Viikon aikana luettiin kirjat:

  • Karhun aarre
  • Isoisien iltasadut -kirjasta perinnesatuja mm. kultakutri ja kolme karhua sekä Seitsemän pientä kiliä

Viikko 51: Jouluisia puuhia

Maanantaina juhlittiin 5 v. synttäreitä. Saimme kuulla, että synttärisankarin lempiväri on sininen ja isona hänestä tulee tieteilijä. Syntymäpäiväleikkinä oli Herää herää vahtikoira.
Satuhierontana oli Tuoksukimppu, joka kertoi joulumuorin leipomishetkestä



Tiistaina tehtiin pienryhmissä kynätehtävä, jossa piti värittää kuvia ohjeiden mukaisesti. Lisäksi jumppailtiin tonttujumppakorttien ohjeiden mukaisesti. Jumpatessa huomattiin, että meidän ryhmä tarvitseekin useammin jumppahetkiä. Tiistain satuhieronnan aiheena oli joulusauna ja olipas se rauhoittavaa kuvitella olevansa tonttuna joulusaunassa, jossa huiskitaan saunavihdoilla ja lämpö valtaa koko tontun hommista rasittuneen kehon.

Keskiviikkona päästiin Miinan koululle katsomaan "Joulu on jo ovella" musiikkinäytelmää, jonka esitti Teatteri Mukamas. Viimeistään tämän esityksen myötä päästiin joulun tunnelmaan. Esityksen aikana kuultiin monia tuttuja joululauluja, joita sai laulaa mukana.
Ulkoilimme Paanan pellolla. Siellä on mahtavasti tilaa leikkiä hippaa ja villihevosleikkejä.
Keskiviikko oli tämän vuoden viimeinen eskaripäivä. Seuraavan kerran eskari jatkuu 8.1.2024.

Torstaina leikittiin pitkään päiväkodille saapuneilla uusilla leluilla. Ulkoilimme välttäen pihan jäisimpiä alueita. Pienemmäksi rajautuneesta ulkoilualueesta huolimatta pihalla onnistui oikein hyvin polttopallo, jalkapallon pelaaminen, mäen lasku, jäätimanttileikit ja muut puuhat.
Yhteinen kokoontuminen alkoi Tonttulan aamujumpalla Fröbelin palikoiden tahdissa.
Viime viikolla tehdyt savityöt saapuivat lasituksesta. Lapset valitsivat mieleisen väriset ripustusnauhat ja pujottivat ne savitöihin.

Perjantaina jatkui leikit ja erityisen suosituksi nousi uusi merirosvo-laiva. Tosi moni Punatulkku oli jo viettämässä joululomaa, joten leikkejä leikittiin pienellä porukalla. Avasimme myös viimeiset luukut Papunetin joulukalenterista ja satuhierontana oli tarina jouluyön tähtiä ihailevasta tontusta. Ennen joulukalenteria katsoimme jouluisan elokuvan Joulupukki ja Noitarumpu yhdessä Talitinttien kanssa. Vähän oli jo aistittavissa joulun läheisyyttä ja monta kertaa ehdittiin päivän aikana laskea, kuka lähti mihinkin reissuun ja kuinka monta päivää siihen pukin tuloon on. Eikä muuten ole enää kauaa! Kaksi yötä!


Viikon rauhallisia puuhia:
  • askartelukranssi
  • joulukortit
  • piirrettiin kuva Tonttu-satuhieronnan tarinasta
  • jouluinen väritystehtävä
Viikon aikana lepohetkellä luettuja kirjoja:
  • Mimmi lehmän ja variksen joulu
  • Peloton peltohiiri, lumilabyrintti
  • Hannu ja Kerttu
  • Kultakutri ja kolme karhua
  • Seitsemän pientä kiliä
  • Melukylän joulu

Tällä viikolla on ollut paljon koko ryhmän yhteistä leikkiaikaa. Koko joulukuun ajan on lasten aloitteesta juteltu joulusta ja laskettu, kuinka monta päivää on jouluun.

Viikkokuulumiset jäävät nyt joulutauolle ja jatkuvat taas tammikuun toisella viikolla.
Punatulkkujen väki toivottaa kaikille oikein hyvää joulun aikaa!

Viikko 50: Jouluiset savityöt, luistelua ja J niin kuin joulu

Maanantaina saatiin avata Papunetin joulupukin pajassa -joulukalenterista kolme luukkua. Sieltä tuli kaksi erilaista väritystehtävää sekä lapsi, jolle sai pukea ulkoiluvaatteet. Jokainen saa vuorollaan avata ensimmäisenä joulukalenterin luukun ja tehdä sieltä tulevan tehtävän. Kaikki pääsevät kuitenkin halutessaan tekemään luukusta tulleen tehtävän myöhemmin päivän aikana. Päivän satuhieronnan aiheena oli kehukirje. Siinä kerrottiin hyviä asioita toisesta. Hyvien asioiden huomaamista me kaikki voimme oppia!
Lauloimme joululaluja ja harjoittelimme tonttu-näytelmää.

Tiistaina keskusteltiin illan joulujuhlasta ja kerrattiin vielä joulunäytelmä. Lopuksi tehtiin Tonttu-satuhieronta. Illan joulujuhlassa lapset esittivät laulut: Lehmän joulu, 12 naulaa se tonttukin painaa, Pikkuinen tonttu hyppeli näin ja Joulupuu on rakennettu. Lasten joulunäytelmänä oli Jouluruno. Lapset olivat itse valinneet, haluavatko näytellä tonttua tai joulupukkia vai haluavatko soittaa. Kaikille löytyi oma mieluinen rooli näytelmästä. Lasten esitykset olivat kerrassaan mahtavia! Esitysten jälkeen rauhoituttiin tekemään satuhierontaa omalle joulujuhlavieraalle. Juhlien päätteeksi Teerimäen pihassa tarjoiltiin lämmintä glögiä ja mehua sekä lasten itse leipomia pipareita.

Keskiviikkona Teerimäkeen saapui Paanan koululta Lucia-kulkue. Luciat lauloivat ja tanssivat upeasti! Esityksen jälkeen juteltiin Luciasta. Katsottiin joulukalenterista luukku 13 ja tehtiin satuhieronta, joka kertoi tontusta nimeltä Iki-Iina.

Päivän puuhana tehtiin savesta joulukuusenkoristeita. Ensin pehmitettiin saven palaa. Sitten kaulittiin savi sopivan ohueksi. Tehtiin valinta, millaisen kuvion haluaa saveen painaa: pisaran kuvia tuikkulyhdyllä painaen tai pitsikuvio liinan päältä kauliten. Lopuksi painettiin saveen piparkakkumuotteja ihan kuten joulupipareita leipoessa.

Torstaina tutustuttiin kirjaimeen J niin kuin joulu. Keksittiin paljon J-alkuisia sanoja. Tutkittiin, löytyykö lasten omista nimistä J-kirjaimia. Huomattiin myös, että J ja I kuulostavat todella samalta. Eskarit harjoittelivat J-kirjaimen tekemistä ensin Molla abc-tablettisovelluksella ja sen jälkeen kynällä viivastolle. Eskarilaisten lukuhetkellä kirjana oli Jaettu joulu. Kysypä lapselta, mitä kirjassa tapahtui.

Aamupäivän ulkoiluaika vietettiin urheilukentän jäällä luistelemassa. Eskarilaiset kävivät kokeilemassa, miten sujuu luistelu pujotteluradalla. Luisteluhetkellä harjoitellaan aina myös omista tavaroista huolehtimista sekä sopivaa omatoimisuutta. Eskarit harjoittelevat jo laittamaan itse luistimet jalkaan. Viskaritkin osaavat jo ottaa omat luistimet kassista ja vähän aloitella jalkaan laittoa. Aikuinen kiristää ja solmii kaikkien luistimennauhat.

Joulukalenterista avattiin jo luukku 14. Päivän satuhieronta kertoi Petteri-porosta, josta on ihan oma laulukin olemassa.

Teerimäkeen laskeutui ripaus lisää joulun rauhaa, taikaa ja tunnelmaa, kun ruuaksi nautittiin jouluruoka. Juhlaruokailu nautittiin pitkässä pöydässä jouluisen hämärässä tunnelmassa joululaulujen soidessa. Vielä välipalallakin päästiin jouluiseen tunnelmaan, kun tarjolla oli luumurahkaa. Oli vielä käynyt tonttukin lepohetken aikana tuomassa herkulliset joulupussit kaikille lapsille.



Perjantaina oli viskareiden lukuhetki ja he kuulivat vuorostaan kirjan jaetusta joulusta. Eskarilaiset jatkoivat J-kirjaimeen tutustumista. Onnenpyörän avulla löydettiin lisää J-alkuisia sanoja, jotka tavutettiin tavukoneella. Tavutuksen jälkeen laskettiin sanan tavut. Kaikki saivat valita J-alkuisen sanan, josta piirsi kuvan eskarivihkoonsa. Valittu J-alkuinen sana kirjoitettiin piirroksen alle. Lopuksi vielä leikattiin J:n kirjoitussuuntamalli ja liimattiin se omaan vihkoon.

Kävimme luistelemassa ja nautimme täydellisestä luistelusäästä. Luistelun jälkeen nautittiin erikoiseväät: joulupiparia ja lämmintämehua.
Yhteisellä joulukalenterihetkellä laskettiin, kuinka monta päivää on enää jouluun. Satuhierontana oli Lepohetki Levitunturilla.

Viikon rauhalliset tehtävät:
  • jouluiset värityskuvat
  • etsi eroavaisuudet
  • yhdistä samanlaiset
Lepohetkellä luettiin:

  • Joulutarinat
  • Eläinten joulu
  • Joulupukin lelupaja
  • Tohelon ja Torvelon joulukuu

Itsenäisyys, suomalaisuus, arvokas juhliminen sekä joulun odotusta

Maanantaina 4.12. paukkui pakkanen ja vietimme leikkipäivää sisällä.Leikkien ohella askartelimme Suomen lippuja Itsenäisyyspäivän kunniaksi koristeiksi omiin ruokapöytiin.

Tiistaina 5.12. oli jännittävä päivä, kun vietimme omassa ryhmässä suurta juhlaa, Suomen Itsenäisyyspäivän -juhlaa, joka alkoi esikuvansa mukaisesti Presidentti-parin kättelyllä. Kun kaikki olivat saaneet toivottavaa Hyvää Itsenäisyyspäivää presidentti-parille, jaettiin jokaiselle suomalaisuuden värinen juhlamalja ja kippisteltiin Suomelle. Samalla juttelimme, mitä se itsenäisyys oikein tarkoittaa ja sehän tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voidaan päättää omista asioista eikä tarvitse pyytää lupaa miltään valloittaja-maalta (joku muisti jopa sen, että ollaan oltu Venäjän vallan alla aiemmin). Totesimme myös, että siksi vietämme Itsenäisyyspäivää juuri 6.12., koska tällöin Suomen eduskunta julistautui itsenäiseksi ja omaksi maaksi ja muistimme myös, että Suomi täyttää 106-vuotta. Ennen tanssia lapset saivat esittää omia esityksiään, kuten laulua ja tanssia. Juhlallisuuksien jälkeen presidentti-pari aloitti Tonava kaunoinen -kappaleen tahdissa tanssin, johon vähitellen kaikki tulivat mukaan. Tämän jälkeen tanssilattian valloitti enemmän tutummat Chachacha ja muut menevät kappaleet. Voit katsoa juhlavideon Videot-kohdasta. Kun oli tanssittu tarpeeksi, alkoi kello olla sen verran, että yhdessä katsottiin joulukalenteri ja siitä siirryttiin maittavalle juhla-aterialle (paahtopaistia ja kermaperunoita).

Keskiviikkona 6.12. hiljennyimme itsenäisyyspäivän viettoon omissa kodeissa

Torstaina 7.12. ilmassa oli piparin tuoksua, kun kaikki Punatulkut leipoivat vuorollaan joulupipareita ja lopuksi kohokohtana sai myös vähän maistellakin. Valmista pipariakin tuli niin paljon, että saatiin jälkiruuaksi päiväruualla ja loput voidaan syödä joulujuhlassa glögin seurana. Muistattehan tulevana tiistaina oman ryhmän joulujuhlan.

Perjantaina 8.12. tontut seikkailivat käden muotoisina Punatulkuilla, kun askartelimme oman käden muotoisen joulutontun. Lisäksi ohjelmassa oli leikkiä. Osa osallistui seurakunnan järjestämään joulupolkuun päiväkodin pihalla, jossa kerrottiin joulun tarina Raamatun näkökulmasta.



Rauhalliset tehtävät:
  • Suomen lippu (vesiväri-puuväri)
  • Suomen lippu -maisema värityskuva
  • Jouluinen kynä-tehtävä (seuraa tontun matkaa paketin luokse)
  • Tonttu-askarteluja

Luetut kirjat 
  • Tonttu Toljanteri ja joulupukin salainen tehtävä

Viikko 48: Ö niin kuin örkkijahti, pikkujoulut ja joulukalenteri sekä luistelureissu

Maanantaina eskarit ja viskarit tutustuivat pienryhmissä ö-kirjaimeen ja numeroihin 1-9. Kaikki lapset pääsivät örkkijahtiin. Punatulkkujen ryhmätiloihin oli piilotettu yhdeksän örkkiä, joilla kaikilla oli oma numero. Lapsilla oli lomakkeet, joissa oli kaikkien etsittävien örkkien kuvat. Kunkin örkin viereen piti merkitä sen oma numero.
Örkkijahdista innostuttiin niin paljon, että sitä toivottiin Punatulkuille toistekin.
Örkkijahdin jälkeen Viskareilla oli pieni askartelutehtävä, jossa tehtiin kynttilöitä valaisemaan talvea.
Eskareilla jatkui ö-tehtävät: ensin tehtiin harjoituksia Molla abc -tablettisovelluksella ja sen jälkeen leikattiin Ö:n kirjoitussuuntamalli ja lopuksi tehtiin Ö-kirjaimia kynällä viivastolle.









Tiistaina
pienryhmissä tehtiin tontusta kertova satuhieronta. Kaikki istuivat isossa piirissä tehden edellä olevalleen satuhierontaa tarinan mukaisesti. Sen jälkeen kaikki piirissä olleet kääntyivät ja tekivät satuhieronnan uudelleen. Laulettiin ja leikittiin 12 naulaa se tonttukin painaa. Sitten pysähdyttiin miettimään laulun sanoja. Kuinka vähän se tonttu oikein painoikaan. Ja mentiin sama laululeikki vielä uudelleen.

Keskiviikkona pienryhmissä luettiin kirja pikkuruisesta noita-akasta, joka asui kuusessa, kävyn sisällä kirpun kokoisen kissansa kanssa. Kysypä lapselta, mitä heille tapahtui eräänä jouluna?

Torstaina viskarit kävivät metsäretkellä pururadan metsässä, jonne oli viime käynnin jälkeen ilmestynyt täysi talvi. Siitä huolimatta, että keli oli kylmä ja lunta satoi, muutama lapsi löysi kuulemma mustikoita! Metsä oli luminen ja lapset saivat tosi ihanat maja-leikit aikaiseksi puiden siimekseen. Ennen vapaata leikkiä oli lähihoitaja-opiskelijan ohjaama tuokio, jossa kaikki lapset saivat etsiä maasta ohjeen mukaan ensin keppejä, sitten sammalta ja lopuksi oksia, joissa on lehtiä. Lapset löysivät hienosti lumen alta ohjeen mukaan ja lopuksi tekivät eläimen muotoisen taideteoksen. Kepeistä ja sammaleesta syntyi kaloja, matoja, käärmeitä, kissoja ja koiria. Tuokion jälkeen oli ihana hetki hengähtää lämpimän mehun ja hapankorpun kanssa ja sen jälkeen jatkaa mahtavia leikkejä. Kotimatkalla muistelimme, missä me käymme luisetelemassa ja lapset suunnittelivat innoissaan perjantain luisteluretkeä.


Eskarit ulkoilivat yhdessä Talitinttien kanssa. Pihalla pelattiin jalkapalloa, leikittiin hippaleikkejä ja lumileikkejä. Sisällä oli paljon leikkiaikaa ja lopulta oli syntynyt niin mahtava leikki, että siinä olivat mukana kaikki Punatulkkujen eskarit. Tähän leikkiin liittyi mm. avaruusalus ja hevostalli.

Perjantaina vietettiin pikkujoulua. Ihan ensin tutustuttiin älytaululla olevaan joulukalenteriin. Arvoimme ensimmäisen luukun avaajan. Hän pääsi kokeilemaan kalenterin luukusta tullutta tehtävää. Iltapäivällä oli muiden lasten vuoro tehdä halutessaan sama joulukuusen koristelutehtävä. Joulukalenterin jälkeen oli laulujen vuoro. Lauluina oli Lehmän joulu, 12 naulaa se tonttukin painaa, Pikkuinen tonttu hyppeli näin ja Joulupuu on rakennettu. Sitten rauhoittiin tekemään Korvatunturi-satuhieronta. Seuraavaksi oli vuorossa Tonttusuunnistus. Ryhmän tiloihin oli piilotettu 10 tontun kuvaa. Lasten tehtävänä oli löytää kaikki tontut ja merkitä omalle suunnistuslapulle tonttujen numerot. Lopuksi herkuteltiin. Tarjolla oli mehua ja joulupipareita.












Pikkujoulun jälkeen lähdimme koko porukka luistelemaan ja kaikki olivat niin innoissaan. Kaikki pääsivät hyvin eteenpäin ja jäältä ei olisi maltettu lähteä ollenkaan joulupuurolle.


Viikon aikana luettiin kirjat:

  • Viirun ja pesosen joulupuuhat
  • Olipa Virtasilla joulu
  • Joulutarnoita

Viikon rauhallisia tehtäviä oli:
  • Kirjan tarinasta piirtäminen
  • Väritystehtävät
  • Jatka kuvioita mallin mukaan

Viikko 47: Lapsen oikeuksien viikko

Maanantaina eskareilla ja viskareilla oli paljon yhteistä leikkiaikaa. Pihalla oli suojalunta, josta lapset pyörittelivät palloja lumiukkoihin, -mopoon ja -hevoseen sekä yhteiseen isoon lumilinnaan. Katso kuvat!
Yhteisellä kokoontumisella keskusteltiin lapsen oikeuksista. Katsoimme videon, jossa kerrottiin, millaisia oikeuksia lapsilla on. Video oli lasten mielestä niin hyvä, että se piti heti katsoa uudelleen. Videon jälkeen lapsilla oli paljon tärkeää asiaa lapsen oikeuksista. Lopuksi katsoimme musiikkivideon "Minulla on oikeus" ja lauloimme ja tanssimme mukana. Sovittiin, että tällä viikolla voidaan laulaa ja tanssia tätä joka päivä.

Tiistaina jatkettiin keskustelua lapsen oikeuksista ja tanssittiin taas Minulla on oikeus -laulun tahtiin. Jokainen piirsi valitsemastaan lapsen oikeudesta. Tässä lasten mielestä tärkeät lapsen oikeudet:
Lapsella on oikeus turvallisuuteen, oikeus syödä, juoda vettä, ulkoilla, leikkiä, löytää kaveri ja leikkiä kaverin kanssa, oikeus omaan perheeseen ja omaan isään.

Keskiviikkona eskarilaiset jatkoivat Ä-kirjaimeen tutustumista. Ensin oli äännetehtävä, jossa piti olla tarkkana, oliko kyseessä Ä vai ÄÄ. Sen jälkeen tarkistettiin Ä:n kirjoitussuunta ja leikattiin kirjoitussuuntamalli, harjoiteltiin Ä:n piirtämistä Molla abc:n avulla ja sen jälkeen kynällä apuviivastolle.
Viskarilaisilla oli kirjanlukuhetki. Tällä kerralla kuultiin tarina Mollin iltahepulista.

Torstaina eskarit ja viskarit tutustuivat omissa pienryhmissään numeroon kuusi. Ensin laskettiin yhdessä sormilla kuuteen asti ja katsottiin, miltä numero kuusi näyttää, mietittiin numero kuuden paikkaa lukujonossa ja sen jälkeen siirryttiin tehtäväpisteille. Niissä harjoiteltiin numeron piirtämistä ensin Molla abc:llä ja sen jälkeen kynällä paperille, väritettiin kuusi palloa kymmenestä, rakennettiin kuuden palikan torni Dubloista, hypittiin trampoliinilla kuusi kertaa ja laitettiin riviin kuusi dinosaurusta. Aina, kun tehtävä oli suoritettu, sai laittaa rastin omaan tehtävälappuunsa.



Perjantaina oli koko Teerimäen yhteinen joululauluhetki. Saimme vieraaksi myös Mäntypuiston väkeä.

Tämän viikon rauhallisia tehtäviä:
  • talvisia ja jouluisia kuvia Punatulkkujen seinälle
  • palapelejä
  • mallin mukaan väritystä

Lepohetkellä luettiin:
  • Into-tontun ilmalento
  • Sassa-karhun talvimatka
  • Pandakaksoset joulun jäljillä

Viikko 46 Avaruutta, luistelua ja temppuilua

Maanantaina eskarilaiset vierailivat kirjastossa kuulemassa, miten pitää toimia, jos omalle pihalle laskeutuu avaruusalus. Katso kuvat! 

Viskarileilla oli leikkipäivä ja autot kulkivatkin mukavasti automatoilla ja legoista rakentui hienoja rakennelmia. Myös hevoset pääsivät laitumelle ja talliin.

Tiistaina eskarilaiset tutustuivat Ä-kirjaimeen. Yhdessä harjoiteltiin Ä:n ääntymistä ja keksittiin Ä-alkuisia sanoja. Älytaulun laatikkoleikistä tuli lisää Ä-alkuisia sanoja, jotka tavutettiin. Viskarilaiset jumppasivat Älytaulun avaruusliikunta-laatikkoleikin ohjeiden mukaan. Jokainen avasi vuorollaan laatikon, joka sisälsi erilaisia temppuja, kuten ravista käsiä, heiluta varpaita, halaa itseäsi

Keskiviikkona oli eskareiden ja viskareiden yhteinen leikkipäivä.

Torstaina eskarilaiset lähtivät koko Teerimäen voimin luistelemaan Forssan jäähalliin. Siellä oli ohjattua luistelua Fopsin ringette- ja jääkiekkojunnujen ohjaamana. Luistelukoulussa harjoiteltiin kaatumista ja ylös nousemista, mentiin aarteen etsintäviestiä sekä leikittiin lasten toiveleikkeinä tavallista hippaa ja banaanihippaa.

Viskarilaiset temppuilivat sydämensä kyllyydestä iiiiiisolla temppuradalla, joka oli rakennettu ihan Punatulkkujen lepparista Talitinttien leppariin asti. Temppuradalla leikittiin köysillä, renkailla, kuperkeikattiin, hypittiin trampalla, kuljettiin tunneleita ja tasapainoiltiin tasapainolaudalla ja nystyräpalloilla. Ennen ruokaa kurkattiin vielä lorupussiin ja erään lorun innoittamana mietittiin mitä Linnan juhlissa tapahtuu ja kuka on Suomen nykyinen presidentti. Muistettiin myös, että yksi entinen presidentti haudattiin juuri ja todettiin, että Suomessa on niin hieno tilanne, että jokainen meistä voisi ruveta presidentiksi ja tytötkin voivat olla presidentti, vaikka nyt onkin mies siinä virassa. Tämän hedelmällisen loru-keskusteluhetken jälkeen olikin hyvä siirtyä lukujonolla 1-6 käsienpesulle ja makaronilaatikolle.







Perjantaina
oli eskareiden ja viskareiden yhteinen leikkipäivä.

Viikon rauhalliset tehtävät:
- piirtäminen
- Ä-kirjain väritys
- koodaustehtävä, jossa piti leikata irti palat ja järjestä ne niin, että auto pääsee kulkemaan kotiinsa
 - koodaustehtävät, joissa piti leikata palat irti ja järjestää ne ohjeiden mukaan
- mallin mukaan värittäminen

Viikon aikana luettiin:
  • Pinokkio
  • Aasi ja Morso
  • Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä

Viikko 45: Avaruusvierailu kirjastossa, lukuhetki Miinan koululla ja joululauluja

Maanantaina viskarit vierailivat kirjastossa toiminnallisessa näyttelyssä: Kun satu astuu ulos kansista. Ensin kuultiin satu avaruusoliosta, jossa kerrottiin erinomaisia ohjeita tilanteeseen, jossa sinun pihallesi laskeutuu avaruusolio. Ohjeita oli yhteensä viisi: hymyile, tervehdi ja kerro reippaasti oma nimi, päästä hänet käymään vessassa (on kuitenkin matkannut pitkän matkan), tarjoa jotakin syötävää ja voit kysyä avaruusoliolta kysymyksen. Sitten kaikkien nimet muutettiin avaruusnimiksi. Jokainen sai esittää kysymyksiä avaruusoliolle, kysymykset vedettiin vessanpöntöstä ja se vasta olikin hauskaa! Lisäksi etsittiin kadonneita avaruuspulun poikasia kirjastosta. Ensi maanantaina on eskareiden vuoro vierailla kirjastossa.
Rauhallisena tehtävänä viskarilaiset piirsivät kuvia avaruusolioista.



Eskarilaiset kertasivat Y-kirjainta. Jokainen kävi vuorollaan piirtämässä Y-kirjaimen älytaululle. Lapset keksivät itse Y-alkuisia sanoja. Tämän jälkeen tehtiin tehtävä, jossa kuunneltiin, kuuluuko sanassa Y-äänne. Lopuksi jokainen muodosti itsestään Y-kirjaimen. Rauhallisena tehtävänä eskarilaiset piirsivät kuvia Y-alkuisista sanoista.

Tiistaina Punatulkut vierailivat Miinan koululla. Siellä 2B-luokan oppilaat lukivat jokaiselle kirjan. Tällä kerralla koululaiset olivat valinneet kirjat lukuhetkeen. Kirjan lukuhetken jälkeen sai valita ja värittää värityskuvan.

Keskiviikosta perjantaihin laulettiin joululauluja ja keskusteltiin tulossa olevasta Jokioisten Joulunavauksesta. Viimeisetkin isänpäivälahjat valmistuivat. Pihalla leikittiin Sulattaja ja jäädyttäjä hippaa.

Viikon aikana rauhallisina tehtävinä (maanantain tehtävien lisäksi):
  • väritä mallin mukaan
  • askarreltiin värikkäitä pöllöjä, jotka löysivät omat paikkansa Punatulkkujen omenapuusta
  • labyrinttitehtävä, oravan reitti tammenterhon luo
  • piirrettiin yhdessä lauletuista joululauluista

Viikko 44: 2B-luokkalaiset lukemassa, Totta vai tarua ja numeroita

Maanantaina Miinan koulun 2B-luokkalaiset kävivät lukemassa Punatulkkujen eskareille. Jokainen oli saanut vuorollaan käydä kirjastossa lainaamassa kirjan lukuhetkeä varten. Lukuhetken jälkeen oli aikaa pelata, piirtää tai leikkiä yhdessä oman koululaisvieraan kanssa.

Tiistaina aloitettiin salaiset isänpäiväaskartelut. Pihalla päästiin lumileikkeihin. Lapset tekivät talven ensimmäiset lumiukot.














Keskiviikkona
oli viskareiden vuoro saada vieraita Miinan koululta, kun 2B-luokkalaiset kävivät lukemassa heille itse kirjastosta valitut kirjat. Eskarilaiset jatkoivat isänpäiväaskarteluja.

Torstaina Eskarit tutustuivat Y-kirjaimeen. Sen vinkkisana on ylösalaisin, joten eskarilaiset kokeilivat sohvalla ylösalaisin oloa. Onnenpyörästä tuli Y-alkuisia sanoja, jotka tavutettiin. Kuulosteltiin Y:n ääntymistä ja harjoiteltiin sen piirtämistä ensin Molla abc:lla ja sitten kynällä viivastolle. Kynätehtävät liimattiin lopuksi eskarivihkoon. Viskarit jatkoivat isänpäiväaskarteluja.

Perjantaina viskarit tutustuivat lukuun viisi. Viskarilaisille luettiin kirja viidestä ja sormin laskemisesta. Kirjan aikana päästiin laskemaan monta kertaa. Eskarilaiset harjoittelivat lukujen ja lukumäärien vastaavuutta sekä numeroiden piirtämistä luvuilla neljä ja viisi. Numeroiden piirtämistä harjoiteltiin ensin Molla abc:lla ja sitten kynällä viivastolle. Kynätehtävät liimattiin lopuksi eskarivihkoon.

Tämän viikon aikana kokoontumisilla yhteisleikkinä on ollut Totta vai tarua -leikki. 

Viikon rauhalliset tehtävät:
  • palapelit
  • eskareilla Y-väritystehtävä, viskareilla värityskuva/piirtäminen
  • laskutehtäviä: yhdistä viivalla luku ja lukumäärä

Viikko 43: Nallepäivä ja naamiaiset

Maanantaina Punatulkuilla vietettiin 6 v. synttärit. Saimme kuulla, että tämän syntymäpäiväsankarin lempiväri on musta, suosikkeleikki päiväkodissa on majaleikki ja isona hänestä tulee formulakuski. Syntymäpäiväleikiksi hän valitsi popcornileikin.

Eskarilaiset muistelivat ennen lomaa ollutta luontotuokiota, jossa käytiin Loimijoen rannassa tutkimassa vesieliöitä ja onkimassa. Tehtävänä oli piirtää ja maalata tuosta retkestä - Vanajavesikeskus ja Hämeen ammattikorkeakoulu kokoavat näistä töistä näyttelyn kirjastoon. Näyttely alkaa maanantaina 30.10. Jokioisten kirjastossa.

Eskarilaiset tutustuivat U-kirjaimeen. Yhdessä harjoiteltiin, miten U ääntyy ja sitten lapset saivat keksiä U-alkuisia sanoja. Lisää U-alkuisia sanoja löydettiin onnenpyörästä, jota jokainen pyöritti vuorollaan ja sai sen jälkeen päättää, tavutettiinko onnenpyörästä tullut sana tavukoneella vai taputtamalla. Tutustuttiin U:n kirjoitussuuntaan ja leikattiin kirjoitussuuntamalli, harjoiteltiin U:n piirtämistä Molla abc-tablettisovelluksella ja tehtiin lyijykynällä U-kirjaimia viivastolle. Lopuksi liimattiin tehtävät vihkoon.

Tiistaina oli nallepäivä. Kaikki saivat tuoda nallen päiväksi Teerimäkeen. Nallet saivat heti aamusta olla mukana lasten puuhissa. Ruokapöytään nallet eivät päässeet, mutta niiden oli mahdollista käydä päivän mittaan ruokailemassa lasten pikku-keittiössä. Nallet olivat mukana yhteisellä kokoontumisella. Jokainen sai vuorollaan esitellä oman nallensa toisille. Nallet pääsivät mukaan laululeikkiin: Yhdessä ystävät. Nallet osasivat myös hienosti (lasten avustuksella) leikkiä Seuraa johtajaa leikkiä. Lapset saivat kuvata oman nallensa ja keksiä, mitä nalle puhuisi. Punatulkkujen videot-kansiosta löydät nämä tuotokset.

Viikon rauhallisina tehtävinä oli:
  • värityskuva
  • nallen väritys ohjeen mukaan
  • hahmotustehtävä, jossa palapelin pala piti yhdistää oikeaan kuvaan
  • haamu-aiheinen tehtävä, jossa yhdistettiin haamun kurpitsan väri oikeaan väriin
  • lepakko- ja kurpitsa-askartelu

Keskiviikkona eskarilaiset jatkoivat U-tehtäviä. Käytiin läpi erilaisia sanoja ja lasten tehtävänä oli tunnistaa, kuuluiko sanassa u-äänne. U-kirjaimen vinkkisana on unilelu, joten lapset piirsivät kuvan omasta unilelustaan ja kirjoittivat vihkoon: U-NI-LE-LU.

Viskaritehtävänä oli onnenpyörä, jonka avulla harjoiteltiin erilaisia käsitteitä. Jokainen sai vuorollaan pyörittää ja vastata omalle kohdalle tulleeseen kysymykseen. Esim. keksi kolme punaista asiaa tai keksi viisi kulkuneuvoa. Jos omaan kysymykseen ei keksinyt kaikkia vastauksia, saivat toiset auttaa.

Torstaina Punatulkuilla leikittiin Kim-leikkiä. Siinä piti muistaa tarkasti, mitä esineitä leikissä on mukana ja huomata, mikä puuttuu. Eskarilaiset kertasivat leikin avulla syksyn aikana tutuksi tulleita kirjaimia: A,E,I,O ja U. Viskarilaiset nimesivät leikin avulla esineitä, jotka olivat yläkäsitteeltään leluja. Viskaritehtävänä oli värittää kurpitsa-värityskuva.

Perjantaina Teerimäessä oli naamiaiset. Paikalla oli kovin erinäköistä väkeä kuin päiväkodissa tavallisesti. Oli supersankareita ja prinsessoja, eläimiä ja luurankoja sekä paljon, paljon muita hahmoja. Ensin kaikki kokoontuivat Punatulkuille yhteiseen aloitukseen. Jokainen ryhmä pääsi tekemään asujen esittelykierroksen. Sen jälkeen päästiin temppuradalle, herkkubaariin ja discoilemaan. Katso kuvat!

Viikko 41: Retkiä ja isovanhemman tai muun tärkeän ihmisen päivä

Maanantaina Teerimäestä lähti retkeilemään kaksi eri retkiryhmää. Punatulkkujen ja Talitinttien eskarit matkasivat kohti Rantabulevardia. Siellä eskarilaisia odotti ohjaajat Vanajavesikeskukselta. Punatulkkujen ensimmäisenä tehtävänä oli onkiminen. Jokaiselle lapselle asennettiin oma onki aidanraoista jokeen. Syöttinä oli kärpäsentoukkia. Kalastaessa todettiin, että pitää jaksaa olla kärsivällinen. Piti myös muistaa, että kalastaessa ei voi mekastaa, koska kalat pelästyvät. Lapset kertoivat omia kalastuskokemuksiaan. Joku oli ennenkin ollut kalassa ja jollekin tämä oli ensimmäisen kerta. Tällä kerralla jäätiin ilman kalasaalista.











Seuraavaksi ohjelmassa oli leikki, jossa kaikille tuli lämmin. Leikissä aikuinen oli hauki ja lapset pikkukaloja. Hauki yritti saada kiinni pikkukaloja ja pikkukalat yrittivät napata vielä pienempiä kaloja (muovikaloja). Muovikaloja sai kerätä sovittuun paikkaan vain yhden kerrallaan. Jos hauki sai pikkukalan eli lapsen kiinni, joutui palaamaan lähtöviivalle. Leikin jälkeen ongittiin mangneettikaloja ja samalla opeteltiin kalojen nimiä. Hauki, särki, ahven ja toutain tuli ainakin hyvin tutuiksi.

Viimeisenä tehtävänä päästiin ottamaan vesinäytteitä ja tutkimaan niitä. Näytteet otettiin näytehaaveilla, joista ne siirrettiin näytepurkkeihin. Ajatuksena oli saada rantakasvillisuuden joukosta mahdollisimman monenlaisia pieneliöitä, joita voi tutkia mikroskoopilla. Jokainen lapsi otti oman näytteen. Näytepurkkia katsoessa näytti ensin siltä, että eihän sieltä vedestä mitään tarttunut mukaan. Vasta, kun laavulla näytteistä otettiin muutama tippa, jotka suurennettiin munamikroskoopilla havaittiin, että jokaiseen näytteeseen oli saatu monia erilaisia vedeneläjiä. Osa niistä asuu aina vedessä ja osa on vedessä vain elämänsä alkutaipaleella kuten hyttyset ja sudenkorennot. Mielenkiintoisia otuksia siellä vilistää. Lopuksi söimme eväät, jotta jaksoimme kävellä takaisin Teerimäkeen.
Katso kuvat ja video retkestä!










Punatulkkujen ja Talitinttien viskarit lähtivät metsäretkelle. Metsäretken teemana oli syksy. Metsässä kuunneltiin syyslaulu. Sen jälkeen tehtiin syystaidetta luonnonmateriaaleista. Niitä kerättiin metsästä aikuisen ohjeen mukaan samalla lukumäärää harjoitellen. Taideteokset on nähtävillä valokuvat-kansiossa! Taiteilun jälkeen oli evästauon paikka ja sen jälkeen paljon aikaa leikkiä yhdessä Talititti-viskareiden kanssa. Olipas meillä kivaa koko viskariporukalla!











Tiistaina
Punatulkuilla oli eskareiden ja viskareiden yhteinen laululeikkihetki ja paljon aikaa omille leikeille.

Keskiviikkona oli neljän lapsen leivontavuoro. Punatulkuilla leivottiin muffineja seuraavan päivän vieraita varten.
Lisäksi oli paljon viskareidenja eskareiden yhteistä leikkiaikaa sisällä ja ulkona.

Torstaina lapset saivat vieraakseen isovanhempia tai muita tärkeitä ihmisiä. Aluksi lapset esittivät vierailleen laulut Syksy on kaunis, Sade ja Ystävät yhdessä. Sen jälkeen jokainen teki omalle vieraalleen syksyisen satuhieronnan. Sitten päästiin yhdessä oman vieraan kanssa pelaamaan, piirtämään, leikkimään ja herkuttelemaan.

Perjantaina matkattiin seurakuntatalolle katsomuskasvatusyhteistyön merkeissä. Elinan ja Helenan kanssa pohdittiin, mitä hyvää tai pahaa jokainen voi käsillään tehdä. Päästiin leikkimään kivoja laululeikkejä ja lopuksi lapset saivat valita, millä leluilla halusivat leikkiä. Vierailun jälkeen jäätiin seurakuntatalon leikkipaikalle koko aamupäiväulkoilun ajaksi.

Tämän viikon rauhalliset tehtävät:
  • leikattiin paperista eri värisiä laastareita nallelle ja liimattiin ne värin mukaan oikeille paikoilleen
  • värityskuvia
  • väritettiin mallin mukaan

Viikon aikana luettiin:
  • Nalle Puh, maailman paras karhu
  • Viiru ja Kososen kukko
  • Supermarsu ja lasten valtakunta

Viikko 40: Nukketeatteria, syksyisiä lauluja ja metsäretki

Tällä viikolla Punatulkuilla oli nukketeatteresityksiä. Nukketeatterissa esiintyivät pehmoeläimet: Kati, Kirsti ja Hilla. He kaikki harjoittelivat kaveritaitoja. Oli tilanne, jossa Hilla ei päässyt leikkiin mukaan. Tapahtui myös sellaista, että yksi kaveruksista määräsi leikissä toisia. Poliisi ja rosvo leikissä aina sama lapsi joutui olemaan poliisina. Kun Kirsti alkoi nimitellä Katia, Hilla nauroi vieressä. Yhdessä lasten kanssa pohdittiin, mitä tallaisissa tilanteissa voisi tehdä. Mietittiin, miltä nämä tilanteet tuntuisivat omalla kohdalla. Lapset osasivat hienosti kertoa, mikä teoista oli väärin ja miltä se toisesta tuntui.

Tällä viikolla retkeiltiin pururadan metsässä. Retkellä leikittiin majoissa, tutkittiin luontoa ja löydettiin keppejä sekä matoja ja mustikoita. Myös sieniä ihmeteltiin ja muistettiin, ettei niihin saa koskea! Yhteisenä leikkinä oli Jäädyttäjä/sulattajahippa.













Metsäretkellä eskarilaisilla oli myös värisuunnistusta. Tehtävänä oli etsiä yhdessä parin kanssa tietyn värisiä asioita luonnosta.
Viskaritehtävänä pururadalla juostiin, hypittiin, käveltiin ja liikuttiin sivuttain valotolppien välejä aikuisen ohjeen mukaisesti. Lopuksi urheilukentällä leikittiin Kapteeni käskee.

Lauluhetkellä laulettiin ja leikittiin: Sade, Litsis Lätsis, Yhdessä ystävät ja Syksy on kaunis. Viimeistä laulua lapset säestivät munamarakasseilla.

Eskareilla jatkui O-kirjain tehtävät. Kaikki saivat leikattavaksi ja vihkoon liimattavaksi itse ehdottamansa kuvan O-alkuisesta sanasta. Kuvan sana kirjoitettiin mallista vihkoon.
Eskarit harjoittelivat numero kahden piirtämistä Molla abc-tablettisovelluksella ja sen jälkeen samaa harjoiteltiin kynällä viivastolle. Lopuksi harjoiteltiin numeron ja lukumäärän vastaavuutta palloja värittämällä.

Viskaritehtävänä tällä viikolla oli harjoitella hahmottamista ja etsiä sekä ympyröidä samanlainen kuva kuvarivistä.

Muotoaskartelut jatkuivat tällä viikolla. Lapset leikkasivat erivärisiä muotoja ja yhdistelivät ne kuvaksi.

Torstaina oli jännä päivä, koska Teerimäessä järjestetiin koko talon valokuvaus.

Viikon aikana luettiin kirjat: Isä, lähdetään sieneen, Tatu ja Patu hirviö hirviö, Maltti ja Valtti melkein autiolla saarella, Kastehelmi sekä Ystävyys kuin perhosen kutitus.

Rauhallisina tehtävinä tällä viikolla oli pöytäleikkejä, palapelejä ja väritystehtävä (väritä samanlaiset lehdet ohjeen mukaisella värillä).

Viikko 39: Muotoja ja laululeikkejä

Tällä viikolla Punatulkkujen ryhmässä aloitettiin sateenvarjoaskartelut.

Maanantaina Punatulkuilla laulettiin Suutari Räätäli. Koko laulun ajan hypittiin yhdellä jalalla. Kun ei enää pystynyt hyppimään, piti mennä sivuun istumaan. Laulua laulettiin aina uudelleen niin kauan, kunnes viimeinenkin yhdellä jalalla hyppijä väsyi. Sen jälkeen laululeikin sai aloittaa uudestaan ja sai taas valita, kummalla jalalla haluaa hyppiä.
Eskarilaisilla oli O-alkuisten sanojen onnenpyörä. Jokainen pyöritti vuorollaan onnenpyörää ja sai sen jälkeen päättää, millä tavalla tavutettiin onnenpyörästä tullut sana (esimerkiksi käsiä yhteen taputtaen, käsillä reisiä taputtaen jne.). Rauhallisena tehtävänä oli pelattiin muistipeliä ja Uunoa.

Tiistaina Punatulkuilla juhlittiin syksyn ensimmäiset viisivuotissyntymäpäivät. Ensin laulettiin onnittelulaulu. Sitten synttärisankarille tehtiin syntymäpäiväsatuhieronta. Arvottiin kunniatehtävä eli kuka saa ojentaa onnittelukortin synttärisankarille. Lopuksi leikittiin sankarin itse valitsemaa yhteisleikkiä: myrkkykalaa.

Eskarilaisilla jatkui O-kirjain tehtävät. Leikattiin kirjoitussuuntamalli, harjoiteltiin O:n piirtämistä Molla abc-tablettisovelluksella, tehtiin lyijykynällä O-kirjaimia viivastolle. Lopuksi liimattiin tehtävät vihkoon.
Viskarit tutustuivat muotoihin muotojumpassa, jossa jumppamuotopaloja oli lattialla ja jokainen lapsi valitsi muodon, jossa seisoo. Sitten aikuinen ohjeisti, että kolmiot vaihtaa (lapsi vaihtoi eri kolmioon), neliöt vaihtaa, ympyrät vaihtaa ja lopuksi vielä piti vaihtaa aivan eri muotoon. Hienosti lapset osasivat nimetä jo kolmion, neliön ja ympyrän. Muotojen lisäksi oli leikkiaikaa.
Rauhallisena tehtävän oli pelata muistipelejä kaverin kanssa.

Keskiviikkona kokoontumisella luettiin kirja: Miina ja Manu maatilalla. Kirjan lomassa nimettiin maatilan eläimiä, ihmeteltiin, mitä kaikkea pelloilla pitääkään tehdä, jotta sieltä saadaan satoa, tutustuttiin yleisimpiin suomessa viljeltäviin viljoihin ja mietittiin, mitä lapsille tuttuja viljoja meillä on eri aterioilla.

Torstaina jatkui muotoihin tutustuminen. Ensin nimettiin perusmuotoja. Sitten tehtiin väritystehtävää, jossa piti tunnistaa muotoja ja värittää ne annettujen ohjeiden mukaisesti. Lopuksi oli "jumppatehtävä", jossa piti liikkua, kun musiikki soi. Kun musiikki pysähtyi piti kuunnella ohje ja toimia sen mukaisesti, esimerkiksi laita peukalo vihreän kolmion päälle. Katso kuvat!


Aloitimme muotoaskartelut. Lapset leikkaavat erivärisiä muotoja ja yhdistelevät niistä kuvan, joka liimataan paperille.

Perjantaina koko Teerimäki kokoontui Punatulkuille yhteiseen lauluhetkeen. Lauluina olivat: Tule ystäväksi, Yhdessä ystävät, Syksy on kaunis, Aamuhämärässä ja meidän ryhmä.
Lauluhetken jälkeen Punatulkuilla keskusteltiin siitä, että yksi lapsi on vaihtamassa päiväkotia ja tänään oli hänen viimeinen päivänsä Teerimäessä. Lapset halusivat kertoa lähtijälle, kuinka hyvä kaveri hän on ollut ja on edelleen ja että häntä aiotaan kutsua kyläilemään. Lopuksi lapset kävivät jokainen vuorollaan halaamassa tai antamassa "läpyn" pois lähtevälle kaverille.
Rauhallisena tehtävänä oli muotojen tunnistus- ja väritystehtävä.

Tällä viikolla lepohuoneessa luettiin kaksi kirjaa:
Prinsessa Pikkiriikki ja hurmaava huvipuisto sekä Heinähattu, Vilttitossu ja vaari.

38: Museojuna-ajelu, syksyisiä maalauksia ja syysrieha Kartanonpuistossa

Tällä viikolla Punatulkkujen ryhmässä on jatkunut syksyisen luonnon seuraaminen. Syksyn värien innoittamana on tehty värikkäitä maalauksia. Ensin lapsi sai maalata kätensä ruskealla ja sitten hän painoi kämmenen kuvan paperille. Sen jälkeen tehtiin sormenpäillä eri värisiä lehtiä puuhun ja puun alle.




Lepohuoneessa luettiin Isä lähdetään saareen ja Risto Räppääjä saa isän.

Maanantaina
eskarit harjoittelivat lukujonoa 10:n ja 20:n piiloleikin avulla.
Viskarit tutkivat lorupussia sisältöä kokoontumisella. Pussista jokainen nosti vuorollaan hauskoja loruja, joista saatiinkin myös vähän keskusteluakin. Esimerkiksi oli Mamba, joka näki paljon tuttuja ja siitä tulikin lapsille mieleen, että keitä tuttuja olivat nähneet viikonloppuna. Tuttuja olikin nähty aikamoinen liuta! Muisteltiin myös lukujonoa samalla, kun laskettiin montako lorua on luettu. Kokoontumisen jälkeen oli leikkejä. Ennen ulosmenoa kokoonnuttiin sohvalle leikkimään Laiva on lastattu, ohjeena oli Laiva on lastattu suomalaisilla metsän eläimillä. Hienosti lapset keksivät, vaikkakin hetken piti miettiä, mitä kaikkea eläimiä voi metsässä tulla vastaan.
Rauhallisena tehtävänä oli Aamuhämärän värityskuvien maanantain väritys virtahevosta.

Tiistaina Teerimäessä oli poistumisharjoitus. Punatulkkujen yhteisellä kokoontumisella Lapsille kerrottiin etukäteen, mitä poistumisharjoituksen aikana tapahtuu ja miksi tällainen harjoitus pitää tehdä. Hälytysäänen soidessa lapset osasivat mahtavasti noudattaa annettuja ohjeita ja koko Teerimäen väki oli jonossa pihalla silmänräpäyksessä.
Punatulkuilla oli myös lauluhetki, jossa laulettiin viikonpäivälaulu: Aamuhämärässä sekä syyslaulu: Syksy on kaunis. Lauluhetken jälkeen oli paljon Eskarien ja Viskarien yhteistä leikkiaikaa.
Rauhallisena tehtävänä oli värittää muodot ja kuviot mallin mukaisesti.

Keskiviikkona käytiin museojunaretkellä. Ensin päästiin bussin kyydillä Minkiön asemalle. Siellä saatiin junaliput ja noustiin junan kyytiin. Juna lähti hitaasti liikeelle. Vähitellen se saavutti hieman nopeutta, jolloin kulku oli keikkuvaa ja äänekästä. Ikkunoista saatiin katsella maisemia ja nähtiin myös hevosia ja lampaita. Konduktööri kävi tarkistamassa junaliput ja rei`itti ne sen merkiksi, että liput on käytetty. Liput jäivät lapsille matkamuistoksi. Juna kävi Jokioisten asemalla ja matkustajat pääsivät seuraamaan ikkunasta, kuinka veturi siirtyi toiseen päähän junaa. Näin saatiin vaihdettua junan kulkusuuntaa ja päästiin matkaamaan takaisin Minkiölle. Paluumatkalla syötiin retkieväät. Junamatka ja bussimatka olivat molemmat lapsille elämyksiä, joista he varmasti juttelevat mielellään vielä kotonakin.
Rauhallisena tehtävänä piirrettiin kuva päivän retkestä.








Torstaina Viskareilla oli ohjelmassa paikallaolijoiden, kalenterin sekä vuodenajan katsomisen jälkeen syksyn merkkien miettimistä ja laulettiin Lehdet lentää, jossa lauletaan näitä syksyyn liittyviä asioita: Sienet kasvaa, sienet kasvaa nyt syksy jo on, lehdet lentää, lehdet lentää, omenat kasvaa ja puolukoita poimin. Ennen leikkeihin menoa lämmiteltiin vielä Merirosvo-jumpalla, jossa tehtiin aikuisen mallin mukaan. Ohjeina oli tasajalka-hyppelyä, yhdellä jalalla hyppelyä sekä käsien ristiin laittoa vastakkaiselle olkapäälle sekä polviin (keskiviivan ylitys). Ulos siirryttiin Maalari maalasi taloa -lorun avulla.
Eskarit aloittivat kokoontumisen Merirosvo-jumpalla, sen jälkeen katsottiin kalenterista tulevia tapahtumia ja lapset saivat kertoa omat kuulumisensa. Uutena kirjaimena tuli o niin kuin omena. Harjoiteltiin, miten O ääntyy ja sitten lapset saivat keksiä o-alkuisia sanoja. Niitä keksittiinkin paljon! Lisäksi keksittiin sanoja, joissa o-kirjain kuuluikin sanan sisällä, mutta ei alussa.
Rauhallisena tehtävänä tehtiin palapelejä.

Perjantaina koko Punatulkkujen ryhmä osallistui Mäntypuiston päiväkodin järjestämään Kartanonpuiston syystempaukseen. Tapahtumaan oli kutsuttu koko Jokioisten päiväkotien väki. Tempauksessa oli yhteinen aloitus ja sen jälkeen kierrettiin erilaisia pisteitä, joissa oli kaikkea hauskaa yhteistä tekemistä. Yhteisessä aloituksessa jokainen päiväkotiryhmä esittäytyi itse keksimällään liikkumismuodolla. Meidän liikkumismuoto oli eteenpäinjuoksu heiluttaen käsiä vuorotellen ylös. Pisteissä pääsimme tekemään muunmuassa: Kartanonympärijuoksua, leikkimään leikkivarjolla, kuuntelemaan aikuisen lukemaa satua, pussihyppelemään, piilottamaan hämähäkkiä (kaverit etsivät ja yksi piilotti) ja heittelemään tulipalloja reikäisestä seinästä (käpyjä kankaan läpi, jossa oli reikiä). Lopuksi herkuttelimme Jänöjuffin herkkubufeessa ohjeiden mukaisesti pillimehulla, kahdella kurkun palalla, kahdella porkkanalla sekä omenalla. Lopuksi vielä kierimme kartanon rinteessä ja sitten olikin ruoka-aika päiväkodilla ja lähdimme takaisin.
Rauhallisena tehtävänä oli pöytäleikkejä (magneetti-rakentelua, eläimiä, hevosleikkiä, helmien pujotusta ja multilinkkikuutiolla rakentelua)

Viikko 37: Mustikkapiirakkaa ja metsäretkeilyä

Maanantaina Punatulkuilla leivottiin mustikkapiirakkaa perheiden iltaa varten. Taikina maistui hyvältä ja leipominen oli kivaa. Lapset toivoivat lisää leipomispäiviä.

Tiistaina Punatulkuilla keskusteltiin perheiden illan ohjelmasta. Eskareiden ryhmässä kerrattiin numeroita yhdestä neljään numerojumpalla. Ensin annettiin tehtävä esim. hyppiminen ja sitten otettiin numerokortti. Annettua jumppatehtävää piti tehdä kortissa olevan numeron osoittama määrä. Sen jälkeen tehtiin kynätehtävä, jossa piti yhdistää lukumäärä ja numero toisiinsa.










Viskareiden ryhmä kävi metsäretkellä. Kävelimme läheiseen pururadan metsään, jossa lapset löysivät hienot leikit ja leikin ohessa luonnosta löytyi keppejä ja kiviä. Muutama mahtavan kokoinen sienikin löytyi! Leikin ohessa nautimme maittavat eväät hapankorpun ja mehun muodossa. Kotimatkalla pesiskentällä edettiin annettujen ohjeiden mukaan: Aikuinen huusi "tulkaahan lapset syömään" ja lapset kysyivät: "miten" ja aikuinen kertoi tavan.
Ennen metsäretkeä rauhoituttiin kokoontumisella siili-satuhieronnan kanssa. Satu kuunneltiin pariin kertaan niin, että jokainen sai itse hieronnan ja sai myös hieroa kaveria. Siili-satuhieronta oli yksi perheiden illan satuhieronta-pisteen hieronnoista.

















Keskiviikkona
Punatulkuilla tutkittiin kalenterista tulevia tapahtumia. Eskareiden ryhmässä tehtiin Siili-satuhierontaa ja kerrattiin I-kirjainta. Viskareiden ryhmässä leikittiin Romuautoleikkiä, jossa samalla harjoiteltiin autojen laskemista.

Torstaina eskarit kävivät metsäretkellä. Metsäretkipaikalle kuljettiin pururadan kautta. Siinä edettiin annettujen ohjeiden mukaisesti esimerkiksi laukkaamalla tai takaperin kävellen. Metsäretkipaikalla tehtiin luontomatematiikan tehtäviä, kuten kerää neljä käpyä ja yksi keppi ja järjestä ne riviin. Yhteisenä leikkinä oli Jäädyttäjä ja sulattajahippa. Alkuviikosta leivottuja mustikkapiirakoita riitti vielä retkievääksi. Eväshetken jälkeen oli paljon aikaa omille leikeille. Osa lapsista leikki piilosta ja hippaleikkejä, osalla oli taisteluleikkejä.

Viskareiden kokoontumisella oli satuhetki ja kirjana luettiin kirja nimeltään Ollaan kuitenkin kavereita, joka kertoi kiusaamisesta. Keskusteltiin, mitä lapsi voi tehdä tilanteessa, jos tuntuu, ettei kukaan leiki minun kanssa tai minulla ei ole mitään tekemistä. Silloin pyydetään aikuista apuun, aikuiselle pitää myös kertoa, jos näkee kiusaamista tai jos itse kokee kiusaamista. Lapset osasivat hienosti vastata ja keskustella reilusta kaveruudesta. Kokoontumisen jälkeen lapset leikkivät majaleikkejä, linnaleikkiä sekä piirsivät värityskuvia ja muovailivat.

Perjantaina eskarit tekivät numerotehtäviä. Ensin kerrattiin lukumäärän ja numeromerkin vastaavuutta lukualueella 1-5. Sen jälkeen hajoiteltiin numero yhden piirtämistä Molla abc-tablettisovelluksella. Lopuksi numero yhtä piirrettiin viivastolle.

Viskarit tekivät syksyisen värityskuvan sieniperheestä. Lapset saivat värittää sienet mielensä mukaan ja tavoitteena oli, että jokainen jaksoi värittää tehtävän loppuun. Hienosti kaikki jaksoivat värittää ja ennen ulkoilua oli vielä hyvin leikkiaikaakin kaikilla. Pukemaan siirryttiin miettimällä oman nimen alkukirjaimia. Ulkona huomasimme, että syksy on saapunut sen osalta, että kädet tulivat kylmäksi ja pitää pakata päiväkotireppuun myös sormikkaat.

Lepo/lukuhetken alussa tehtiin rauhoittumiskorttien mukaisia rentoutuksia ja sen jälkeen kuultin päiväleposatu.

Viikko 36: I niin kuin ilmapallo

Tällä viikolla Punatulkuilla laulettiin Aamuhämärässä viikonpäivälaulua. Lepohuoneessa luettiin Konttorikissa Katti Matikainen. Tehtiin syksyisiä sieniaskarteluja. Maanantaina uutena aikuisena aloitti Liisa, joka palasi hoitovapaalta.




Maanantaina
 eskarissa tutustuttiin numeroihin ja lukumääriin yhdestä viiteen. Tehtiin harjoitus, jossa piti näyttää sormilla numeroa vastaava määrä. Tehtiin matikkatehtävä Uno-korteilla ja multilinkeillä. Kortit piti ensin järjestää numerojärjestykseen. Sitten haettiin kortin värin mukaan multilinkkejä kortissa olevan numeron verran.











Viskarissa leikittiin ja tutustuttiin uuteen Punatulkkujen Liisa-aikuiseen, joka palasi hoitovapaalta töihin. Alkuviikon teemana olikin nimien opettelua ja tutustumista sekä lapsiin että vanhempiin.

Tiistaina
eskarit leikkivät rikkinäistä puhelinta. Huomattiin, että kolmen sanan viesti muuttui lopulta pelkäksi suhinaksi. Eskarilaisilla alkoi i-kirjaimeen tutustuminen. Harjoiteltiin, miten ääntyy i ja ii. Etsittiin lasten nimistä i-kirjaimia, leikattiin i:n kirjoitussuuntaohje ja liimattiin se omaan vihkoon, harjoiteltiin i:n kirjoittamista ensin MollaABC-sovelluksella ja sen jälkeen tehtiin i-kirjaimia viivastolle.
Viskarit miettivät erilaisia syksyn merkkejä, kun kuukausi ja vuodenaikakin on vaihtunut ja kesä alkaa todenteolla vaihtumaan syksyksi. Hienosti viskarit osasivat nimetä syksyn merkeiksi ainakin sienien kasvamisen, puolukoiden kypsymisen ja lehtien värin vaihtumisen oranssiksi, keltaiseksi, ruskeaksi ja mustaksi. Moni lapsi oli käynytkin sienestämässä ja oli syönytkin juuri edellisinä päivinä sieniä. Muistutettiin myös, että aina pitää olla varma, että syö varmasti turvallisia sieniä ja kaikki sienet pitää paistaa eikä suoraan syödä pihasta tai maasta. Leikittiin yhdessä myös Kapteeni käskee -leikkiä, jossa toimitaan ohjeen mukaan vain, jos ohjeessa sanotaan "kapteeni käskee". Jos esimerkiksi perämies tai opettaja käskee, neuvoa ei noudateta.

Keskiviikon teemana oli i niin kuin ilmapallo. Eskarit ja viskarit saivat leikkiä ilmapalloleikkejä. Lasten tehtävänä oli pitää ilmapallot mahdollisimman pitkään ilmassa. Aina välillä tehtiin ilmapalloille yhteinen lähtölaskenta, jolloin kaikki pallot lennätettiin yhtäaikaa ilmaan. Kalenterista tutkittiin tähdellä merkittyjä tärkeitä päiviä. Eskarilaiset muodostivat valtavan i-kirjaimen menemällä yhteen jonoon lattialle makaamaan. Eskarilaiset tavuttivat i-alkuisia sanoja, jotka valikoituivat onnenpyörästä.






Torstaina eskarilaisilla jatkui i-kirjaimeen tutustuminen. Jokainen sai kuvan i-alkuisesta sanasta. Kuva liimattiin eskarivihkoon ja alle kirjoitettiin mallista kuvan sana.
Viskarit tutustuivat lorupussiin ja jokainen sai nostaa pussista yhden lorun. Lorut käsittelivät erilaisia tunteita ja ilmeitä ja samalla näytettiin itsekin, miltä näyttää lorussa oleva tunne. Esimerkiksi iloinen, surullinen, harmistunut.

Perjantaina eskarit tekivät Siili-satuhierontaa. Pyydä lasta näyttämään, miten satuhierontaa tehtiin. Eskarilaisilla oli ulkoiluhetken alussa luontomatematiikkaa, johon liittyi erilaisia tehtäviä esim. etsi viisi männynkäpyä ja järjestä ne jonoon. Viskarit maalasivat monta isoa paperia ruskealla maalilla, joista yhdessä tehdään iso omenapuu Punatulkkujen seinälle. Eskarit maalisivat monta vihreää paperia, joista leikataan lehtiä omenapuuhun. Perheiden illassa selviää, mitä puulla tehdään.

Viikko 35: Metsäretki ja E niin kuin elefantti

Maanantaina Koirat-ryhmässä alkoi E-kirjaimeen tutustuminen. Harjoiteltiin, miten E ääntyy ja miten ääntyisi EE. Lapset kuuntelivat, kuuluiko annetussa sanassa E-kirjain. Jos sanassa kuului E, nostettiin peukalo ylös, jos ei kuulunut, käännettiin peukalo alas. Sitten leikittiin ja laulettiin Elefanttimarssia. Tässä leikissä oli elefantteja yhtä paljon kuin eskarilaisiakin. Tämän jälkeen oli pöytätehtävien aika. Tutustuttiin E:n kirjoitussuuntaan ja leikattiin kirjoitussuuntamalli, harjoiteltiin kirjaimen kirjoittamista ensin MollaABC -sovelluksella ja sen jälkeen lyijykynällä viivastolle. Lopuksi leikattu E:n malli ja viivastolle kirjoitetut kirjaimet liimattiin omaan eskarivihkoon.

Kissat-ryhmässä leikittiin laiva on lastattu-leikkiä. Ensin laiva oli lastattu kaikilla keltaisilla asioilla ja sen jälkeen eläimillä. Lisäksi leikittiin Elefanttimarssia, jota Kissojen ryhmässä leikitäänkin ihan jokaisena aamupäivänä, kun on aika lopettaa muut leikit ja siirtyä pukemaan.

Tiistaina koko Punatulkkujen ryhmä lähti metsäretkelle. Metsässä leikittiin lohikäärmehippaa. Leikissä oli lohikäärmeitä (hippoina), jotka jahtasivat lapsia. Kun lapsi saatiin kiinni, sen piti mennä lohikäärmeen pataan. Toiset lapset saivat pelastaa pataan joutuneita lapsia. Yhteisen leikin jälkeen oli omien leikkien aika. Välillä syötiin retkieväät ja sen jälkeen jatkuivat taas lasten omat leikit. Katso kuvat valokuvat-kansiosta!












Keskiviikkona
eskarilaisten ryhmässä jatkui E-kirjaimeen tutustuminen. Tutkittiin nimitornista lasten nimiä ja etsittiin niistä E-kirjaimia. Kaikki saivat keksiä E-alkuisia sanoja, joita tavutettiin yhdessä. Jokainen valitsi yhden E-alkuisen sanan ja piirsi siitä kuvan. Kuva liimattiin eskarivihkoon ja alle kirjoitettiin siihen liittyvä E-alkuinen sana.

Viskareiden ryhmässä lapsilla oli paljon asiaa. Viskarikokoontuminen käytettiinkin yhteiseen keskusteluun. Sen jälkeen oli pitkä leikkiaika. Viimeisetkin oma kuva-askartelut saatiin valmiiksi.

Torstaina molemmissa ryhmissä luettiin kirja: Puspus Pusukala tahtoo leikkiin. Kirjassa Pusukala jäi leikkien ulkopuolelle, mutta onneksi lopulta löytyi ratkaisu ja kaikki tarinan hahmot pääsivät mukaan yhteiseen leikkiin. Kirjaa lukiessa nimettiin erilaisia tunteita, joita tarinan hahmot kokivat. Kirja herätti keskustelua siitä, onko lapsi itse joskus jäänyt leikkien ulkopuolelle ja millaisia tunteita lapsi on silloin kokenut.

Perjantaina molemmissa ryhmissä tutkittiin kalenteria ja havaittiin, että kuukausi ja jopa vuodenaika on vaihtunut, loruteltiin etana-lorua ja leikittiin mikä on muuttunut-leikkiä. Pyydä lasta opettamaan tämä leikki kotona. Eskarilaiset tekivät myös A ja E-kirjaimiin liittyviä kynätehtäviä.

Tällä viikolla lepohuoneessa luettiin Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö.
Tämän viikon rauhallisina tehtävinä oli:
  • värityskuva yhdestä Puspus Pusukala tahtoo leikkiin-kirjan hahmosta, Räyhä Ravusta












  • Elokuun aikana laulettuun viikonpäivälauluun liittyviä värityskuvia
  • Muovailua
  • Etanan piirtäminen mallin mukaisesti
  • Värityskuva, jossa numeroidut kuvat piti värittää numeroa vastaavan värin mukaisesti

Viikko 34: Oma kuva, retki urheilukentälle ja A-kirjain

Tällä viikolla Punatulkkujen ryhmässä laulettiin Jumppalaulua (pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat...). Sen jälkeen keskusteltiin ihmisen kehosta ja nimettiin kehonosia. Lapset saivat tehtäväksi piirtää oman kuvan. Kuvaan sai leikata langasta hiukset ja kankaista vaatteet. Sai myös lisätä koruja pienistä helmistä. Osa ehti jo tehdä kuvan valmiiksi ja osalla oma kuva jatkuu ensi viikolla.














Molemmat pienryhmät kävivät urheilukentällä juoksemassa ja hyppäämässä pituutta. Lopuksi lapset kiipeilivät kentän kiipeilytelineellä. Katso kuvat valokuvat-kansiosta!

Koirat-ryhmässä eli eskareilla alkoi kirjaimiin tutustuminen A-kirjaimella. Harjoiteltiin, miten A ääntyy, keksittiin A-alkuisia sanoja ja tavutettiin niitä tavukoneen avulla (kysy lapselta, mikä on tavukone). Tutustuttiin A:n kirjoitussuuntaan, harjoiteltiin kirjaimen kirjoittamista ensin MollaABC -sovelluksella ja sen jälkeen lyijykynällä viivastolle. Leikittiin laiva on lastattu-leikkiä A-alkuisilla sanoilla. Tehtiin väritystehtävä, jossa oli paljon kuvia. Ensin piti nimetä kuva. Jos siinä kuului alkuäänteenä A, sai kuvan värittää.






Kissat-ryhmässä
eli viskareilla leikittiin yhteisinä leikkeinä romuautoa ja myrkkykalaa. Molemmissa leikeissä lapset pääsivät laskemaan autoja/kaloja yhdestä kymmeneen.

Lepohuoneessa luettiin Heinähattu, Vilttitossu ja iso Elsa.
Rauhallisina tehtävinä Punatulkuilla tehtiin palapelejä, väritettiin viikonpäivälauluun (Aamuhämärässä) liittyviä kuvia ja rakennettiin mallin mukaisesti legoista ja multilinkeistä.

Viikko 33: Pienryhmien nimet ja autopesula

Tällä viikolla lapset saivat äänestää nimet viskareiden ja eskareiden ryhmille. Äänestyksen tuloksena viskareiden ryhmästä tuli Kissat ja eskareiden ryhmästä Koirat.


Pienryhmissä kalenterihetkellä kertailtiin viikonpäivien nimiä ja laulettiin viikonpäivälaulua: Aamuhämärässä. Laulussa jokaisena viikonpäivänä tulee eri vierailija käymään kylässä.


Kissat ja Koirat-ryhmissä tehtiin kynätehtäviä, joissa piti kynällä seurata tarkasti erilaisia kuvioita.

Pienryhmien yhteisenä leikkinä oli Autopesula-satuhieronta. Siinä jokainen sai olla vuorollaan pesulaan menevä auto ja jokainen sai olla myös autopesurina. Ennen satuhieronnan aloittamista mietittiin yhdessä, mitä kaikkea autopesulassa tapahtuu. Auton piti olla tarkkana, milloin pesulan liikennevalo oli vihreä ja auto sai mennä pesulaan. Autopesurina olevat lapset leikkivät ensin kastelevansa pesuriin tulleen auton. Sormilla naputeltiin hellästi vesipisaroita auton päälle ja samalla suujumppana matkittiin veden suhinaa. Sitten oli vuorossa pesuaineen levittäminen, huuhtelu ja lopuksi huriseva kone kuivasi autot. Autopesun jälkeen puhtaat autot siirtyivät parkkipaille. Katso kuvat Peda.netin valokuvat-kansiosta.

Lukuhetken kirjana oli Yllättävät yöjuhlat. Kirja kertoi nallesta, joka ei saanut unta. Kun nalle oppi käyttämään mielikuvitustaan, hän pääsi mukaan yllätyksiä täynnä olevaan seikkailuun.












Perjantaina oli viikon mittaan rakennettujen lego- ja multilink-rakentelujen purkupäivä. Samalla kuunneltiin musiikkia lasten toiveiden mukaan. Purkujen jälkeen pidettiin vielä lasten toiveesta minidisko.

Viikon rauhallisina puuhina rakenneltiin magneeteilla, tehtiin värityskuvia ja palapelejä sekä pelattiin tabletilla Lola Pandan ja Mikko Mallikkaan pelejä.
Lepohetkellä luettiin Heinähattu ja Vilttitossu rosvojahdissa.

Viikko 32: ensimmäinen eskari- ja viskariviikko

Keskiviikkona oli ensimmäinen eskari- ja viskaripäivä. Kaikilla Punatulkuilla oli yhteinen kokoontuminen, jossa lapset esiteltiin toisilleen. Samalla opeteltiin, ketkä ovat viskareita ja ketkä eskareita. Leikittiin viskarit ja eskarit -leikkiä, jossa piti olla tarkkana ja toimia ohjeen mukaan. Leikissä kaikki istuivat maahan. Kun sanottiin "viskarit", viskarit nousivat seisomaan ja kun sanottiin "eskarit", eskarit nousivat seisomaan. Kun sanottiin kaikki istuu, kukaan ei noussut seisomaan.

Katsoimme kalenterista päivämäärän ja aloimme laskea eskaripäiviä. Seinällä olevaan naruun ripustettiin viiri, jossa oli numero yksi. Jokaisena eskaripäivänä seinälle lisätään aina yksi, numeroitu viiri. Viirien avulla lasketaan eskaripäiviä. Kun eskaria on käyty 100 päivää, pidetään juhlat. Ja samaan aikaan viskareille järjestetään omat viskarijuhlat.

Kävimme läpi kuvallisen päiväjärjestyksen ja keskustelimme samalla Punatulkkujen arkeen liittyvistä asioista. Lapsilla oli paljon asiaa ja hyviä kysymyksiä. Yhteisen kokoontumisen päätteeksi leikittiin parin etsimisleikkiä. Kaikki lapset saivat ottaa yhden kortin pussista. Sen jälkeen piti lähteä etsimään, kenellä oli samanlainen kortti. Kun kaikki olivat löytäneet parin kerrattin vielä, minkä nimisen parin kukin oli löytänyt. Rauhallisena tehtävänä sai piirtää oman lempileikin tai lempilelun.

Torstaina oli ensimmäinen pienryhmäpäivä. Eskarit lähtivät ensin ulkoilemaan ja viskarit jäivät sisälle. Pienryhmissä leikittiin Kuuma peruna -leikkiä, jossa oli sopivan verran jännitystä. Sitten lapset saivat tehtäväksi ehdottaa nimeä omalle pienryhmälleen eli eskareille tai viskareille. Ensi viikolla ehdotetuista nimistä äänestetään voittajat. Viskaritehtävänä sai valita värityskuvan, joka piti värittää mallin mukaan.

Eskaritehtävänä oli piirtää ja värittää koira mallin mukaan.

Rauhallisena tehtävänä sai pelata tabletilla tai värittää värityskuvaa.

Perjantaina pienryhmissä laulettiin Metrolla mummolaan. Tämä herätti keskustelua erilaisista kulkuvälineistä. Kalenteria katsoessa kertasimme viikonpäiviä, jonka jälkeen lapset kertoivat viikonlopun suunnitelmista ja karkkipäivistä. Eskarit halusivat laulaa Viikonpäiväsoppaa (Kielinuppu). Lasten toivomuksesta pienryhmien ajan oli käytössä köydet, renkaat ja tanko. Viskaritehtävänä oli leikkiä pitkään. Eskaritehtävänä oli yhteen kuuluvien asioiden yhdistämistehtävä ja sen jälkeen leikkiä. Rauhallisena tehtävä oli vesivärimaalausta tai keskeneräisen väritystehtävän tekemistä.

Tällä viikolla lepohuoneessa luettiin Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen sekä Viiru ja Pesonen telttaretkellä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä