Digitaalinen kuva
Käsitteitä ja sanastoa
Bittikarttakuva, pikseli, resoluutio

(kuva: wikipedia.org)
Tietokoneen kuvaruudulla tarkasteltava kuva muodostuu pienistä kuvapisteistä, joita kutsutaan pikseleiksi. Kuvan koko (leveys ja korkeus) ilmoitetaan pikseleinä. Pikselien lukumäärä ilmaisee kuvassa olevan informaation määrää, eli mitä enemmän pikseleitä, sitä tarkempi kuva. Pikselimäärää kuvataan usein termillä resoluutio. Bittikarttakuvan resoluutio vaikuttaa tallennetun tiedoston tiedostokokoon.
Tulostusresoluutio, dpi (dots per inch)
Tulostettaessa bittikarttakuvaa paperille tulostuvan kuvan kokoon vaikuttaa käytettävä tulostusresoluutio. Tulostustarkkuus ilmoitetaan pisteinä/tuuma (dpi = dots per inch). Jos kuva, jonka koko on 600x600 pikseliä tulostetaan resoluutiolla 1200 dpi, tulostetun kuvan koko paperilla on 0,5 x 0,5 tuumaa, eli noin sentti kertaa sentti, mikä on kirjan kuvaksi liian pieni. Tietokoneruudulla tarkasteltuna kelvollinen kuva ei välttämättä ole tulostukseen soveltuva. Painettavaa materiaalia tuotettaessa onkin syytä kiinnittää huomio kuvien riittävän suureen kokoon, koska tulostimien ja painokoneiden tulostustarkkuus on paljon suurempi kuin tietokonenäyttöjen tarkkuus. Eritoten, kun halutaan tulosteeseen suuria kuvia, pikseleitä on oltava riittävästi, jotta kuvan laatu ei kärsi.Lisätietoa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Bittikarttagrafiikka
Vektorigrafiikka, zoomaus
Vektorigrafiikkakuva ei muodostu pikseleistä, vaan graafisista piirtokomennoista, kuten janat, kaaret, ympyrät, monikulmiot jne. Tietokone piirtää kuvan ruudulle pyydettyyn kokoon. Tästä syystä vektorigrafiikkakuvia on mahdollista zoomata rajattomasti kuvan laadun kärsimättä.Lisätietoa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vektorigrafiikka
Mustavalko-, harmaasävy- vai värikuva?
Mustavalko- eli binäärikuva

Pikselin arvo 1 sytyttää valkoisen valon kyseisessä kuvapisteessä.

Harmaasävyjä simuloidaan painotekniikassa mustien ja valkoisten pisteiden suhteella. Tummemmilla alueilla on mustia pisteitä tiheämmässä. Menetelmää kutsutaan rasteroinniksi (dithering). Tekniikka vaatii suuren resoluution, eli erittäin pienen pistekoon.
Viereisessä kuvassa on pelkästään mustia ja valkoisia pisteitä.
Harmaasävykuva

Värikuva (RGB-kuva)

Jokaista kuvapistettä varten tarvitaan kolme lukuarvoa [0...255, 0...255, 0...255], joilla kuvataan punaisen, vihreän ja sinisen valon määrää kyseisen pikselin alueella.

Värikuva muodostuu punaisen, vihreän ja sinisen kuvan yhdistelmästä.

Värikuva muodostuu punaisen, vihreän ja sinisen kuvan yhdistelmästä.