ÄI2 & ÄI3 Kielitietoa & Vuorovaikutusta

Ohjeet

ÄI2 ja ÄI3 ovat molemmat yhden opintopisteen laajuisia, ja ne suoritetaan kontaktiopetuksessa yhden jakson aikana. ÄI2:n ja ÄI3:n voi myös suorittaa eri aikaan, mutta ne arvioidaan yhdessä. 

Opinnot alkavat opintosuunnitelman tekemisellä. Se löytyy tämän sivun alalaidasta. 

ÄI2-opintojaksossa
- luetaan romaani ja kirjoitetaan sen pohjalta (osio 1)
- tutustutaan Suomen kielitilanteeseen, tiedostetaan kieli-ideologioita ja tarkastellaan kieltä vallankäytön välineenä ja kielen rakennetta (osio 2)
- kerrataan kielenhuoltoa (osio 3)
- kirjoitetaan lukutaidon vastaus (osio 4).

ÄI3-opintojaksossa
- tarkastellaan vuorovaikutustaitoja ja ryhmäviestintää sekä opetellaan analysoimaan sanallista ja sanatonta viestintää (osio 1)
- kerrataan kielenhuoltoa (osio 2)
- kirjoitetaan kirjoitustaidon vastaus (osio 3)

Opintojakson rakenteen näet vasemmalla olevassa palkissa.

Opintojaksolla edetään järjestyksessä, paitsi osion 1 lukemistehtävää voi tehdä koko opintojakson ajan. 

Tehtävissä on kahdenlaisia merkintöjä
O = Opettaja tarkistaa tehtävän ja kirjoittaa siitä palautetta tai arvioi sen numeerisesti tai molempia. Käythän lukemassa palautteet ja arvioinnit oppiaksesi ja kehittyäksesi tekstien lukijana ja kirjoittajana.

T = Tarkista itse tehtävissä saat tallentamisen jälkeen vastausmallin tai ehdotuksen. Sinun vastauksesi ei tarvitse olla samanlainen, mutta voit lukea, mitä asioita tehtävässä olisi voinut olla tai mitä olisi pitänyt huomioida. Opettaja seuraa myös näitä tehtäviä, mutta et saa niistä opettajan palautetta, ellet ongelmatilanteissa ota itse yhteyttä ja kysy. Tee myös nämä tehtävät huolella, koska ne ohjaavat hyvin oppimista antamalla välitöntä palautetta. 

Kaikki tehtävät ohjaavat sinua kohti lukiossa vaadittavia tekstitaitoja. Yritä siis pohtia asioita mahdollisimman laajasti.

Arviointi

Kummassakaan opintojaksossa ei ole päättökoetta, vaan arviointi perustuu tehtyihin tehtäviin. ÄI3-opintojakson päätteeksi on kasvokkain käytävä palautekeskustelu, jossa saat mm. ohjausta kirjoittamiseen ja vastailen sinun kysymyksiisi kirjoittamisesta tai äidinkielen opiskelusta. Keskustelun pituus on noin 30 minuuttia. ÄI2 & ÄI3 -opintojakso arvioidaan asteikolla 4–10. 

ÄI2:n arvioitavat tehtävät ovat
- Lue kirja (1)
- Essee (2.8)
- Lukutaidon vastaus (4.2).

ÄI3:n arvioitavat tehtävät ovat
- Lue artikkeli ja kirjoita referaatti (1)
- Analysoi sanatonta viestintää ja osallistumisen tapoja (2.7)
- Kirjoitustaidon vastaus (4.2)

Opettaja tarkastelee muidenkin tehtävien vastauksia, mutta niistä ei anneta arvosanaa. Jos tehtävät on tehty oikein, huolellisesti ja niissä on oivaltavaa ajattelua, vaikuttaa se arviointiin positiivisesti. Suppeat ja hutaisemalla tehdyt vastaukset laskevat arvosanaa. 

Opettajan palautteen verkkotehtävistä saat suoraan verkkoympäristöön. Pääset lukemaan palautteet kunkin tehtävän palautuksen kohdalta tai vaihtoehtoisesti suoraan Peda.netin omasta profiilistasi klikkaamalla siellä kohdasta "Arvioinnit".

TEE OPISKELUSUUNNITELMA

Itseohjautuva opiskelu ei aina ole helppoa. Opintojen etenemistä auttaa, kun asettaa realistisia tavoitteita ja pohtii, kuinka käytännössä järjestää opiskeluaikaa. Pohdi omaa opiskeluasi vastaamalla alla oleviin kysymyksiin. 

Tarkista, että suunnitelma on nykyisessä elämäntilanteessasi realistista toteuttaa. Kontaktiopetuksessa yksi opintojakso kestää kuusi viikkoa, mutta on hyvin tavallista, että verkko-opiskelija käyttää yhden opintojakson opiskeluun vaikkapa kaksi lukiojaksoa. Pyri kuitenkin siihen, että aika ei venyisi lukukautta pidemmäksi.

Oma opiskelusuunnitelma O

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Täytä seuraavat kohdat.

1. KURSSIN TAVOITTEET
Tutustu oikealla oleviin kurssin yleisiin tavoitteisiin ja keskeisiin sisältöihin (sekä ÄI2 että ÄI3). Mitkä niistä kiinnostavat sinua eniten ja miksi?


2. ODOTUKSET JA TOIVEET
Mitä odotuksia sinulla on kurssille? Mitä asioita haluat oppia ja missä kehittyä?


3. MOTIVAATIO
Mitä hyötyä ajattelet/toivot olevan tästä kurssista? Mikä sinua motivoi opiskelemaan?


4. ONGELMIEN TAI HAASTEIDEN ENNAKOINTI
Mitkä asiat voivat tällä hetkellä haitata opiskeluasi? Onko verkko-opiskelussa tai kurssin sisällöissä jotain, jonka koet vaikeaksi tai haastavaksi sinulle?


5. OPISKELUAIKATAULU
Mihin mennessä pyrit saamaan tämän opintojakson opiskelun loppuun? Kerro, jos sinulla on kirjoitukset tai muu syy, jonka takia kurssin tulee olla valmis tiettyyn päivään mennessä.
Voit tehdä itsellesi opiskeluaikataulun. Huomioi aikataulussa yleiset koepäivät.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen