Laulu

Laulu

Oletko koskaan miettinyt sitä, että ihmisääni on ainoa elävä soitin? Kenelläkään ei ole juuri samanlaista ääntä kuin sinulla.

Laulutunneilla tavoitteena on oman luonnollisen äänen löytäminen ja vahvistaminen. Koska "äänisoitin" ei ole nähtävissä kuten vaikka piano tai viulu, tunneilla lisätään tietoisuutta oman soittimen toiminnasta ääniharjoitusten ja kehotietoisuutta lisäävien harjoitusten kautta. Näin opitaan vähä vähältä tunnistamaan oman äänen vahvuudet ja haasteet.

Ihmisäänelle on sävelletty valtava määrä musiikkia kautta historian. Eri tyyleissä ääntä käytetään hyvin eri tavalla. Lähtökohtana perusopetuksessa on soiva äänenkäyttö, joka tukee terveen laulu- ja puheäänen säilymistä ja kehittymistä. Tunneilla tutustutaan eri tyyleihin ja niiden eroihin oppilaan tarpeita ja toiveita kuunnellen.

Laulaminen on tarinankerrontaa. Yleisö pysähtyy kuuntelemaan laulajaa, joka uskoo tarinaansa ja sen voimaan. Laulutunneilla tarinankerrontaa harjoitellaan erilaisten ilmaisuun, tekstintulkintaan ja musiikin fraseeraukseen liittyvien harjoitusten kautta. Parhaimmillaan laulaminen ja sen harjoittelu on hauskaa kuin leikki!

Laulutunnit voi aloittaa noin 10 vuoden ikäisenä. Lasten kanssa keskitytään äänen vapauden säilyttämiseen ja musiikin perusasioiden oppimiseen. Alusta saakka lauluopinnot sisältävät yhteismusisointia, joka kehittää laulutaidon lisäksi musiikillisia vuorovaikutustaitoja.


Alla olevista linkeistä voit kuunnella laulajia, jotka ovat/olivat taitavia omassa tyylilajissaan:

Koloratuurisopraano Julia Lezhnevan ääni taipuu kuvioihin.Baritoni Dietrich Fischer-Dieskau on 1900-luvun kuuluisimpia liedlaulajia. Tässä hän tulkitsee Schubertin laulun Erlkönig - Keijukaiskuningas.Vuokko Hovatan kertoma tarina pysäyttää kuulijan kuuntelemaan.Bobby McFerrin käyttää ääntään kuin soitinta!Julie Andrews on kuuluisa riemastuttavista musikaalirooleistaan.

Maria Craciun on lapsitähti, jonka äänenkäyttö on poikkeuksellisen pitkälle vietyä, mutta hyvällä pohjalla.

Withney Houston on yksi kaikkien aikojen palkituimpia pop-laulajia.