Psykologia ( Lops 2016 mukaan)
Psykologia
Ihmisen toimintaa tutkivana tieteenä psykologia antaa opiskelijalle valmiuksia havainnoida ja ymmärtää monipuolisesti ihmistä ja hänen toimintaansa vaikuttavia tekijöitä. Psykologisen tiedon ja käsitteiden avulla opiskelija voi omakohtaisesti tunnistaa, tiedostaa ja käsitellä psyykkisiä ilmiöitä. Psykologian tiedot ja taidot tukevat itsetuntemusta, itsensä kehittämistä, muiden ihmisten ymmärtämistä ja psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitämistä. Psykologian yhtäältä empiirinen ja toisaalta pohdiskeleva ote luo opiskelijalle mahdollisuuden kehittää omaa kriittistä ajatteluaan. Opiskelussa hyödynnetään monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologian antamia mahdollisuuksia.
Opetuksessa luodaan edellytykset psykologisen tiedon ymmärtämiseen ja omakohtaiseen soveltamiseen. Opiskelijaa autetaan oivaltamaan psykologisen tiedon yhteys sosiaalisiin, kulttuurisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin sekä ymmärtämään psyykkisten, biologisten ja sosiaalisten tekijöiden välistä vuorovaikutusta ja vastavuoroista riippuvuutta.
Psykologian opetus on luonteeltaan tutkimusperustaista. Tässä tarkoituksessa opetuksessa käsitellään psykologisen tiedon luonnetta ja tiedonmuodostuksen menetelmiä painottaen ajankohtaisen tutkimuksen ja tutkimusperinteen keskeisiä aihesisältöjä. Opetuksessa tämä tutkimusperustaisuus ja aihesisällöt kytketään ihmisen jokapäiväisen toiminnan ja arjen ymmärtämiseen eli tuodaan tutkimustieto lähelle opiskelijaa.
Opetuksen tavoitteet
Psykologian opetuksen tavoitteena on, että opiskelija
-
hahmottaa tutkimustiedon pohjalta ihmisen toiminnan kokonaisuutena, joka perustuu psyykkisten, biologisten, sosiaalisten ja kulttuuristen tekijöiden vuorovaikutukseen
-
hallitsee psykologian keskeisiä käsitteitä, kysymyksenasetteluja ja tiedonhankintakeinoja sekä tuntee psykologian tutkimustuloksia ja pystyy niiden pohjalta arvioimaan tieteellisen tiedon ja tutkimusmenetelmien mahdollisuuksia ja rajoituksia
-
ymmärtää psykologiaan ja psykologiseen tutkimukseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja osaa soveltaa tietojaan myös psykologisten tutkimusten arviointiin
-
ymmärtää psykologista tietoa siten, että pystyy soveltamaan tietojaan arkielämään, elämäntilanteidensa ja mahdollisuuksiensa tunnistamiseen, oman psyykkisen kasvunsa ja hyvinvointinsa edistämiseen, opiskeluunsa sekä ajattelunsa, ihmissuhteidensa ja vuorovaikutustaitojensa kehittämiseen
-
osaa hankkia psykologista tietoa eri tietolähteistä ja kykenee arvioimaan tiedon luotettavuutta ja pätevyyttä
-
osaa hyödyntää psykologista tietoa oppiainerajat ylittävien aiheiden ja ilmiöiden erittelyyn
-
osaa soveltaa psykologista tietoa tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja kestävän kehityksen edistämiseen.
Arviointi
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota opiskelijoiden sekä tiedolliseen osaamiseen että kykyyn soveltaa psykologista tietoa arkipäivän tilanteisiin ja elämään. Arvioinnissa painotetaan tiedon muokkaamistaitoa ja kokonaisuuksien hallintaa yksittäisten tietojen toistamisen sijasta. Opiskelija osoittaa monipuolisilla tavoilla, että hän on ymmärtänyt keskeiset sisällöt ja pystyy arvioimaan ja soveltamaan oppimaansa tietoa.
Kurssit ja niiden suoritusjärjestys
PS01- kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti. Poikkeustapauksissa, esim. urheiluleirien aiheuttama runsas poissaolo tai sairaus, kurssin suoritustavasta on neuvoteltava kurssin opettajan kanssa.
Muiden kurssien suorittaminen on suositeltavaa numerojärjestyksessä.
Mikäli se ei ole mahdollista, voi PS02- kurssin suorittaa kurssien PS03, PS04 ja PS05 jälkeen.
Kurssi PS03 on hyvä suorittaa ennen PS04-kurssia, koska kurssi PS03 luo perustaa PS04-kurssille.
Soveltavat kurssit voi suorittaa joustavasti oman suunnitelman mukaan PS01-kurssin jälkeen.
PS09-kurssi suoritetaan pakollisen ja syventävien kurssien jälkeen.
Kurssit
Pakollinen kurssi
Psyykkinen toiminta ja oppiminen (PS1)
Valtakunnalliset syventävät kurssit
Kehittyvä ihminen (PS2)
Tietoa käsittelevä ihminen (PS3)
Tunteet, psyykkinen hyvinvointi ja mielenterveys (PS4)
Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen (PS5)
Soveltavat kurssit
PS6 Sosiaalipsykologia
PS7 Tutki ja sovella
PS8 Mediapsykologia
PS9 Ylioppilaskirjoituksiin valmistava kurssi
Soveltavien kurssien arviointi:
S=hyväksytty kurssisuoritus, H=hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää säännöllistä osallistumista kurssille ja sovittujen tehtävien palauttamista.