ÄI2 Kieli, kulttuuri ja identiteetti ÄI02.18C / Tanja Koskela
Palauttakaa TIETOISKUT tänne!
PALAUTA VIIMEISTELTY VERSIO ESSEESTÄSI TÄNNE. Tänne voi palauttaa myös keskeneräisen tekstin, josta toivoo palautetta. Kirjoita tekstisi alkuun, mistä erityisesti toivot palautetta.
Palauta tekstisi tänne (keskeneräiset)
Prosessikirjoittaminen, vaihe 2.
ÄI2 Keskiviikon ohjelma
1) Onko tekstiä aloituskappaleen ja kolmen käsittelykappaleen verran? Pitäisi olla.
2) Oletko valinnut KAKSI aineistoa? Toisen aineiston voit valita vapaasti itse, mutta muista liittää linkki aineistoon esseesi loppuun.
3) POIMI kummastakin aineistoista vähintään YKSI asia, jota voit käyttää esseessäsi.
4) KERTAA LAINAUS- JA VIITTAUSOHJEET Särmästä s. 372–374.
“Pieniä vallankumouksia tehdään koko ajan”, Nykänen muistuttaa.
“Tehdäänkö pieniä vallankumouksia koko ajan?” Nykänen kysyy.
Olavi Virta kirjoittaa: “Kauneimmat asiat - - ovat ymmärryksen ulottumattomissa.”
Kun viittaat ensimmäisen kerran, käytä tätä mallia. (Särmä s. 374)
Päätoimittaja Riitta Monto kiittelee uutta koulutusyhteistyötä kolumnissaan “Tervetuloa Turkuun diplomi-insinööri” (Turun Sanomat 29.11.2015).
5) KESKUSTELE AINEISTOJEN KANSSA. Mitä aineistossa sanotaan, mitä mieltä itse olet asiasta?
6) Keskiviikon kirjoitustavoite: n. 3000 merkkiä
PROSESSIKIRJOITTAMINEN
2) Kirjoita esseellesi aloituskappale. Älä ole turhan ankara itsellesi, täydellistä ei tarvitse tulla kerralla, sillä aloitusta voidaan vielä tämän jälkeen muokata.
3) Lue Särmästä kappalejaosta (s. 353, sama kappale jatkuu digikirjassa).
4) Valitse suunnittelemastasi listasta tai ajatuskartasta vähintään viisi asiaa muotoile niistä viisi ydinvirkettä. (Ydinvirke paljastaa kappaleen tärkeimmän asian.) Tadaa! Nyt sinulla on jokaisen kappaleen ydin valmiina!
5) Lue Särmästä kappale 58. Tekstin rakenne ja sidosteisuus (s. 356 - 361).
6) Valitse tekstiisi sopivin rakenneratkaisu. Järjestele ydinvirkkeet sopivaan järjestykseen.
7) Aloita esseen kirjoittaminen. Muista hyödyntää KAHTA aineistoa.
8) Seuraavalle tunnille pitäisi olla valmiina aloituskappale ja kolme käsittelykappaletta (n. 1500 - 2000 merkkiä).
Palauta tähän laatikkoon keskiviikon itsenäiset tehtävät
2) Tee Särmä-tehtävät s. 48 (kappale 11. Tekstin ideointi, suunnittelu ja rajaus)
3) Valitse kaksi aineistoa alla olevasta listasta ja tee niistä lyhyet, luettelomuotoiset tiivistelmät.
Jos kiertotalous on käsitteenä outo, tutustu ensin tuohon oikealla olevaan videoon.
ÄI2 Aineistopohjaisen esseen aiheet
ÄI2 Kirjoitustaidon tehtäviä
Kirjoita pohtiva, näkökulmia avaava tai kantaa ottava teksti, joka käsittelee ympäristöaihetta. Valitse yksi alla olevista aiheista 1 - 6. Hyödynnä tekstissäsi vähintään kahta annetuista aineistoista a. - k.
Rajaa lähestymistapasi itse.
Kirjoita tekstisi siten, että lukija voi ymmärtää sen, vaikka ei tunnekaan aineistoa. Viittaa käyttämiisi aineistoihin tarkoituksenmukaisella tavalla.
Laadi tekstillesi otsikko. Merkitse valitsemasi aiheen numero otsikkosi eteen.
Tekstin suosituspituus on 4000 merkkiä.
Aiheet
1. Minä ja ympäristö
2. Maapallo ja yksilön valinnat
3. Miten maailmaa muutetaan?
4. Kuluttaminen ja nuoret
5. Ilmastoahdistus
6. Kiertotalous ja tulevaisuus
ÄI2 Aineistopohjaisen esseen aineistot
Mitä on kiertotalous? (Tässä on HI1-kurssilla käytettävä tiivistelmä aiheesta.)
- Käyttöön otetut resurssit ja niihin sitoutunut arvo pyritään pitämään talouden kierrossa mahdollisimman pitkään
- Kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen ja jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen

AINEISTOT:
a. Kouluissa opetetaan nyt kiertotaloutta – sitä tarvitaan ilmastokriisistä selviämiseen ja suomalaisten ideat kiinnostavat Kiinaa ja Uutta-Seelantia myöten, uutinen, 2.11.2018
toimittaja Elisa Kallunki
https://yle.fi/uutiset/3-10489990
toimittaja Kyösti Niemelä
https://www.hs.fi/tiede/art-2000002799525.html (Kirjaudu koulun verkossa, niin pääset lukemaan artikkelin.)
c. Ilmastoahdistus ja mitä sille voi tehdä, blogikirjoitus, 11.10.2018
Syötävän hyvä -blogi, kirjoittaja Lotta Viitaniemi
http://syotava.blogspot.com/2018/10/ilmastoahdistus-ja-mita-sille-voi-tehda.html
d.Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet – Jättiraportti: Ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti (Yle 8.10.2018), uutinen
toimittaja Antti Koistinen
https://yle.fi/uutiset/3-10444012
e. 5 asiaa, jotka maailman merkittävimmästä ilmastoraportista pitää tietää – ilmastoprofessori: "Olen paatunut ja kokenut, mutta silti järkyttynyt" (Yle 8.10.2018), uutinen
toimittaja Hanna Eskonen
https://yle.fi/uutiset/3-10443963
f. Kiertotalous vaikuttaa kuluttajien arkeen (Aamulehti 11.8.2018), mielipidekirjoitus
kirjoittajajat: Maria Antikainen ja Minna Lammi
Antikainen on VTT:n johtava tutkija Tampereelta ja Lammi Kuluttajatutkimuskeskuksen yliopistotutkija kotipaikkanaan Cambridge, Institute for Manufacturing.
https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/kiertotalous-vaikuttaa-kuluttajien-arkeen-201129209
g. Mitä on kiertotalous? (Yle Areena 22.3.2018), podcast
https://areena.yle.fi/1-4350016 Asia alkaa kohdasta 1:10, toimittaja höpisee jostain syystä ensimmäisen minuutin aivan jotain muuta. Noin kuuden minuutin kohdalla päästään asian ytimeen. Kuuntele kärsivällisesti. :)
Mikä maksaa? –ohjelman vieraina projektijohtaja Kari Herlevi ja johtava asiantuntija Nani Pajunen Sitrasta.
TAI TOINEN PODCAST
Resepti maailman muuttamiseksi, VTT
"Growthcast on VTT:n podcast-sarja tulevaisuudesta. Sarja avaa, miten maailman suurimmat ongelmat ratkaistaan nyt, ja miten ne käännetään kasvun mahdollisuuksiksi.
Sarjassa esitellään 17 kestävän kasvun mahdollisuutta Suomelle. Jokaisessa noin kahden viikon välein ilmestyvässä jaksossa keskustelun vetäjien Katri Kallion ja Lauri Reuterin kanssa aihetta pohtii teeman huippuasiantuntija."
https://soundcloud.com/vttpodcast/jakso-1-resepti-maailman-muuttamiseksi
h. Hans Rosling, TED-puhe globaalista väestönkasvusta, kesäkuu 2010
https://www.youtube.com/watch?v=fTznEIZRkLg (puhe on julkaistu 9.7.2010)
Hans Rosling: "Global population growth, box by box"
i.
Ilmastonmuutos tulee – oletko valmis? (Historian oppikirja s. 156-157, Forum I. Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa)
Maapallon ilmasto on vaihdellut vuosituhansien kuluessa. Joskus on ollut huomattavan lämpimiä ajanjaksoja, toisinaan taas paljon kylmempiä, niin sanottuja jääkausia. Niiden aikanakin lämpötila on vaihdellut. Yhteistä muutoksille on ollut se, että ne kestävät pitkän aikaa. Ilmaston lämpötilan vaihtelujen taustalla ovat olleet muun muassa muutokset maapallon kiertoradan muodossa ja akselikaltevuudessa, mannerliikkeissä, merivirtojen suunnan- ja lämpötilanmuutoksissa sekä vulkaanisessa toiminnassa. Esimerkiksi Etelämanner syntyi noin 34 miljoonaa vuotta sitten, kun lämpimät merivirrat eivät tuoneet enää lämpöä eteläiselle pallonpuoliskolle. Asteroidien törmäykset ovat saattaneet vaikuttaa ilmastonmuutoksiin. Asteroidin törmäyksen vuok- si ilmasto viilentyi esimerkiksi noin 65 miljoonaa vuotta sitten, mikä hävitti maapallolta dinosaurukset.
Kylmä ilmastovaihe alkoi noin 3 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin maapallon pohjoisosat olivat useaan otteeseen suurten jäämassojen peitossa. Jäätiköt olivat laajimmillaan ja ilmasto kylmimmillään noin 20 000 vuotta sitten. Jäätiköihin kertyi vettä, ja merenpinnan on arvioitu olleen silloin noin 120 metriä nykyistä alempana. Tämä mahdollisti ihmisten kulkemisen Aasiasta Amerikan mantereelle. Ilmaston lämpeneminen jääkausien jälkeen vaikutti viljelyn kehittymiseen, mistä seurasi vähitellen pysyvän asutuksen, kylien ja kaupunkien synty.
Ilmastonmuutoksessa on esiintynyt myös lyhyitä, muutaman sadan vuoden pituisia vaihtelujaksoja, joiden syitä ei vielä tiedetä. Esimerkiksi Euroopassa oli lämmin ajanjakso vuosina 1100–1300. Tuolloin talvet olivat Keski-Suomessa usein lumettomia ja männyn kasvualueen raja siirtyi pohjoisemmaksi. Grönlannissa viljeltiin ruista ja kauraa ja ihmisiä kyettiin hautaamaan maahan. Nyt nuo haudat ovat ikijään peitossa. Lämpimän kauden jälkeen ilmasto kylmeni. Niin sanottu pieni jääkausi kesti noin 1300-luvulta 1800-luvulle. Erityisen kylmää oli etenkin 1600-luvulla. Tämä näkyi ihmisten elinoloissa, ja 1600-luvulla Euroopan väestönkasvu hidastui huomattavasti. Suomessakin koettiin 1690-luvulla pahat katovuodet, jolloin kesän kylmyys tuhosi paikoitellen lähes koko viljasadon. Noin kolmasosa suomalaisista kuoli nälkään ja tauteihin. Myös muualla Euroopassa oli pienen jääkauden aikana kylmää. Esimerkiksi Lontoon halki virtaava Thames oli paksussa jäässä jopa useita kuukausia. Talvisin joen päällä pidettiin markkinoita, sillä puolentoista metrin jääkerros kantoi tuhansia ihmisiä.
Pienen jääkauden päättyminen 1800-luvulla paransi viljelyoloja ja vaikutti väestön kasvuun Euroopassa. Viimeisten kahdensadan vuoden aikana ilmasto onkin lämmennyt ja ilmakehän hiilidioksidin määrä on lisääntynyt huomattavasti. Näin on tapahtunut ennenkin, mutta silloin muutokset ovat johtuneet luonnonilmiöistä. Nykyisen lämpenemisen taustalla ovat ihmisen omat toimet. Teollistumisen ja väestönkasvun myötä maapallon yhteenlaskettu energiankulutus on kasvanut valtavasti. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on lisännyt ilmakehän hiilidioksidimäärää, ja maapallon keskilämpötila on noussut. Tätä kutsutaan kasvihuoneilmiöksi, ja se vaikuttaa paljon ihmisen elinympäristöön.
Lämpötilan nousu sulattaa mannerjäätiköitä. Tämä kiihdyttää lämpenemistä, kun jäätiköt eivät enää jäähdytä ilmakehää ja vesiä. Ilmaston lämpenemisen seurauksia ovat muun muassa merenpinnan nousu, maaperän kuivuminen ja metsäpalot sekä sään ääri-ilmiöiden, kuten hirmumyrskyjen ja tulvien lisääntyminen. Muutokset luonnonoloissa lisäävät ympäristöpakolaisuutta ja jännitteitä valtioiden välillä. Silti joillakin alueilla lämpenemisestä on hyötyäkin. Esimerkiksi metsän kasvualue siirtyy Suomessa pohjoisemmaksi. Yleensä ilmastonmuutoksen seuraukset ovat kuitenkin negatiivisia, kun kuivuus ja äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät.
j.
Pyhimys - Klosetti - YouTube
Meil on klo, on klo, on klosetti
Se harmin vaivan se lo, se lo, se lopetti
Niin vesi lorisee
Munkkivuorella toiletti flodaa
Viel suomen nuoret ne suihkujaan modaa
Kanto omistajan ovelle ympäristökanteen
Pyydän liukast lattiaa anteeks
Juomakelponenki jäte on jätettä
Kuivuus on keskimäärin ihan lähellä
Lattialämmitys, tropiikkitaloja
Iso mylly tuottaa
Ei säästötalkoita
Otan energian hehkulampuista
Me ei luovuta kuumista kankuista
Mul on missio, sähkösaunassa
En kelaa liikoi
Ku auringon sais o, sais o, sais omaksi
Ihme aivan tavaton tuo solarium on (on!)
Kieliaiheiset ryhmätyöt
