Oma luova ilmaisu

Tavoitteet

Ihmisellä on aina ollut tarve tehdä jotain käsillään ja luoda jotain itse. Itseilmaisu taiteen kautta on vapauttavaa ja kehittää itsetuntemusta! Tavoitteenasi on ilmaista itseäsi taiteen ja luovan ilmaisun keinoin.

Kirjoita oppimispäiväkirjaasi, milloin viimeksi olet tehnyt jotain luovaa. Mitä se oli? Miltä sitä tuntui tehdä?

Valitse alla olevista vaihtoehdoista yksi tapa tehdä jokin luova tuotos ja toteuta se. Jos mieleesi tulee jotain muuta, ota yhteyttä opettajaan ja kysy, olisiko sen toteuttaminen mahdollista!

Tehtävä 3.1. Käsityö

Käsitöitä voi tehdä monella tekniikalla! Voit esitellä oman ompeluksesi, virkkuusi, keramiikkatyösi tai vaikka maalattua posliinia, kunhan se on käsin tehty ja oma tuotoksesi. Voi hyvin tehdä myös jotain omaan alaasi liittyvää (esimerkiksi auton tuunauksen, täytekakun, hitsaustyön ja niin edelleen).

Kerro työsi suunnittelusta ja toteutuksesta omin sanoin ja tallenna työskentelysi myös joko valokuvina tai videona. Muista kuvata myös valmis työ!

Tehtävä 3.2. Musiikki

Musiikkia luo sekä tekijä että esittäjä, sillä esitys on aina tulkinta. Jos harrastat musiikkia, voit videoida omaa soittoasi tai lauluasi. Kerro myös, miksi valitsit esitettäväksesi juuri kyseisen musiikkikappaleen ja voit myös kertoa harrastuksesi taustoista: kauanko olet harrastanut, mistä musiikkiharrastus sai alkunsa ja niin edelleen.

Tehtävä 3.3. Kuvataide

Tee jokin kuvataiteellinen tuotos. Maalaa öljyväreillä tai akvarelleilla, piirrä tussilla, kynällä tai hiilellä, askartele kollaasi, taiteile katuliiduilla asvaltille - valitse tekniikka vapaasti!

Kerro työsi suunnittelusta ja toteutuksesta omin sanoin ja tallenna työskentelysi myös joko valokuvina tai videona. Muista kuvata myös valmis työ!

Tehtävä 3.4. Lyhytelokuva

Kuvaa lyhytelokuva! Voit videokuvata oikeaa elämää tai tehdä vaikkapa stop-motion- tai vaha-animaation. Suunnittele ensin juoni esimerkiksi ajatuskartan avulla. Mieti juonen kulkua: hyvässä elokuvassa on koukuttava alku, kiinnostava keskikohta ja jollain tavalla yllättävä tai helpottava loppu. Laajenna juonisuunnitelma sitten käsikirjoitukseksi ja laadi kuvakäsikirjoitus joka kohtauksesta. Valmiin elokuvan sopiva pituus on noin 2-5 minuuttia riippuen valitsemastasi tekniikasta (animaatio vaatii enemmän työtä).

Palauta sekä suunnitelma että lopullinen työ.

Voit katsoa vinkkejä täältä.

Liitteet:

Kuvakäsikirjoituspohja

Tehtävä 3.5. Valokuva

Myös valokuvat voivat olla taidetta. Varsinaisiin taidekuviin liittyy yleensä suunnittelu ja sommittelu valotuksen ja muiden teknisten asioiden lisäksi, mutta myös pikaiset, arkiset räpsäykset voivat vangita merkityksellisen hetken.

Suunnittele kolmen kuvan sarja, jossa kuvaat jotain aihetta eri näkökulmista. Koosta kuvista powerpoint tai vastaava. Kerro työsi suunnittelusta ja toteutuksesta omin sanoin lopputuotoksen lisäksi.

Niksejä.

Valokuvaamisen peruskurssi.