Luova kirjoittaminen

Tavoitteet

Tavoitteenasi on ilmaista itseäsi luovasti kirjoittamalla ja hyödyntää siinä kuvitteellisia tekstejä.

Kirjoittamalla voi ilmaista ja kehittää itseään. Aina ei tarvitse saada aikaan pitkää tarinaa, vaan lyhyetkin pätkät, hetket, sanat ja lauseet auttavat jäsentämään omaa mieltä ja maailmaa.

Kirjoita oppimispäiväkirjaasi, milloin olet viimeksi kirjoittanut jotain. Mitä se oli? Miltä tuntui kirjoittaa sitä? Millaista palautetta olet siitä saanut?

Valitse harjoituksista yksi.

Tehtävä 5.1. Kirjoita runoja

Kirjoita runo runokoneen avulla! Sivuston oikeassa reunassa on linkkejä, joista pääset rakentamaan oman runosi pohjaa. Varsinaisen runon luo runokone. Kopioi se tekstitiedostoon palautusta varten ja voit myös muokata runokoneen luomaa runoa ennen palautusta. Tee runoja yhteensä kolme.

Palauta vastauksesi tekstitiedostona.

Tehtävä 5.2. Kirjoita rap-lyriikkaa

Kirjoita räppiä! Mistä aiheesta haluat räpätä? Valitse inspiraatioksi esimerkiksi päivän uutisotsikoita, meemejä tai lainauksia julkkisten lausahduksista ja ujuta ne mukaan sanoitukseesi.

Palauta vastauksesi tekstitiedostona tai jos haluat, äänitiedostona tai videona!

Tehtävä 5.4. Kirjoita viiden virkkeen tarina

Draaman kaari tarkoittaa tietyn kaavan mukaista juonenkulkua, jota yleensä noudattavat elokuvat, romaanit, novellit ja toisinaan runotkin. Yksinkertaisimmillan se noudattaa seuraavaa viiden kohdan mallia:

  1. Aloitus: henkilöiden, miljöön ja tilanteen esittely
  2. Syventäminen: ongelman esiintulo, ristiriidan rakentuminen
  3. Ristiriitojen kärjistyminen: jännitys tiivistyy, tapahtuu muutos
  4. Ratkaisu: ristiriidat ratkeavat, asioita selvitellään
  5. Lopetus: tapahtumien päättyminen, katsaus henkilöiden elämään ratkaisun jälkeen

Tehtävänäsi on nyt kirjoittaa lyhyt tarina, jossa kirjoitat vain yhden virkkeen kullekin draaman kaaren kohdalle. Lyhyen tarinan voi lopettaa myös ratkaisuun: lopun häivytys on tarpeellista vain, jos muuten lukija jää liiaksi ihmettelemään henkilöiden kohtaloa: näin on usein esimerkiksi elokuvissa.

Esimerkki:

Hyppelehdin heinikon keskellä kulkevaa polkua tontin takalaitaa kohti, jonne olin kiihkeästi aina saapumisestamme lähtien kaivannut kurkistamaan, mitä auringonhaalistamissa puukopeissa oikein oli. Ruostuneen verkon takana pilkisteli pitkiä korvia: kaniineja! Isotäti oli kyllä kieltänyt koskemasta yhtään mihinkään, mutta pehmeä turkki tuntui siloiselta kättä vasten, enkä voinut olla avaamatta hakaa ja nostamatta pienintä kaniinia syliini. Aurinko ehti siirtyä paikoiltaan pitkälle, ennen kuin maltoin vihdoin maltoin jättää uudet ystäväni, vastata äidin huuteluun ja palata talolle - iltapäiväksi oli luvassa retki torille.

Kaupungin hulina väsytti minut ja palattuamme olin hurjan nälkäinen: mikään ei ole ikinä maistunut yhtä hyvälle, kuin isotädin lihapata.

Palauta vastauksesi tekstitiedostona.

Tehtävä 5.5. Kirjoita tarina

Kirjoita pieni kertomus! Kirjoita aluksi paperille tai tekstitiedostoon tarinallesi taustaa seuraavien apukysymysten avulla:

Kuka on tarinasi päähenkilö? Mikä hänen nimensä on? Miltä hän näyttää? Minkä ikäinen hän on? Mistä hän pitää? Mistä hän ei pidä? Millainen perhe hänellä on? Mitä hän harrastaa? Mitä hän muistelee? Mistä hän haaveilee?

Mikä on tarinasi miljöö ei tapahtumapaikka? Onko niitä useita? Miltä siellä näyttää? Miltä siellä tuoksuu? Mitä siellä kuuluu? Keitä siellä on?

Ketkä ovat tarinasi sivuhenkilöt? Mitkä heidän nimensä ovat? Miltä he näyttävät? Minkä ikäisiä he ovat? Mikä on heidän suhteensa päähenkilöön? Miten he vaikuttavat tarinan kulkuun?

Onko tarinassa jokin keskeinen esine? Mikä se on? Miksi juuri se? Mitä vaikutusta esineellä on tarinaan ja päähenkilön elämään?

Miten tarina alkaa? Miten se loppuu? Mitä välissä tapahtuu?

Kun olet kirjoittanut mielestäsi kylliksi, odota hetki, puuhaa jotain muuta ja palaa sitten tekstisi ääreen. Lue läpi, mitä olet kirjoittanut ja mieti, miten voisit työstää tekstiäsi kokonaiseksi tarinaksi.

Palauta vastauksesi tekstitiedostona. Sopiva pituus on noin yksi A4-arkki eli noin 400 sanaa.